Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Prutok

V kategorii: Filtrace a pohyby vody

martinfox - 26/02/2012

Přidám i svoje zkušenosti, mám akva 200l vnitřní filtr s biomolitanem a po bojích s řasami mám teď akva čisté bez řas, ale naopak jsem musel filtr nastavit tak že mi voda sotva proudí, s rostlinami mi to skoro nehne, nemám žádnou rampu, voda mi proudí z boční strany napříč akváriem. Když přidám na průtoku filtrem tak se mi začne brzo tvořit řasa a když zase uberu na intenzitě tak za pár dnů řasa zmizí, takže mám slabý průtok pořád a nemám žádné problémy s řasami. A rostliny rostou normálně, vodu měním tak jednou za měsíc a to jenom asi 10%. Svítím 8hod denně dvěma 18W zářivkama a nehnojím ničím, vím že to odporuje tady preferovanými metodami, ale mi takhle akva funguje bez problémů.


honzaprouza77 - 26/02/2012

O tom se psalo v jednom článku (alespoň myslím) Jde o to, že když zvýšíte průtok a máte nedostatek buĎ živin nebo CO2 nebo světla, tak porostou řasy. Je potřeba nastolit rovnováhu (jestliže hnojíte pmdd) Ale já tomu nerozumím (tak moc), takže GARGAMELI...pomoc! :)

To bylo pro martinfox

Re:Antonio
Tyjo 800l fakt super. Ale řekl bych, že ve Vašem případě bude problém s CO2 na tak velké akvárko musíte mít pořádnou bombu a hodně hnojit. Jak to s tím CO2 máte? Bodlo by mít třeba drop-checker.


antonio - 26/02/2012

Tak drop-checker mam,hnojim myslim si že dost skor viac ako menej podla Tilman.tab sa uz ani niekedy nemožem pridržiavať lebo by som to musel skresať o 30% niektore krevetky to už nezvladli ale ryby zatial v pohode. Mne nie je dosť jasne s CO2 a to hlavne co sa tyka prudenia a rozpustnosti plynu vo vode. Ved CO2 sa rozpusti vo vode a je v celom stlpci rovnake, to mi niekto chce nahovorit ze ryba zijuca v presitenom akv CO2 v jednom rohu sa priotravy a naopak v druhom nie?


Gargamel - 26/02/2012

antonio:
Jelikož hnojíš podle metody Estimative index, je snadné zjistit problém. Je jím na 95% nedostatečné CO2, nedostatečný proud a kolísání hladiny CO2 během dne. V tom je EI perfektní, protože jakmile se objeví tato řasa, víme jistě, že je problém v CO2. Jak tedy na ni:
- za prvé je nutné ji co nejvíce mechanicky odstranit a to jednak ručně a za druhé chemicky (není to nutné, ale opravdu hodně účinné - a to přípravkem EasyCarbo nebo Flourish Excel: https://www.rostlinna-akvaria.cz/zlikvidujte-rasy-pomoci-pripravku-flourish-excel-65 levnou alternativou je potom tzv. PMFE)
- sice je teď pryč, ale pokud nenapravíme příčinu jejího růstu, velice rychle se vrátí. Příčinou je špatné CO2 - buď jeho nedostatek, špatná distribuce nebo jeho kolísání během dne (velmi časté).
Nedostatek CO2 - jednoduše zvýšíme množství bubl/s. Rozhodně není dobré používat Tillman. tabulku, která háže naprosto nesmyslné hodnoty. K tomu, abychom ji mohli použít bychom potřebovali drahý přístroj na měření pH. Drop-checker je ok, ale musíme si být jisti, že obsahuje vodu o hodnotě 4°dKH.
špatná distribuce - je nutné přidat na proudu tak, aby byla voda přečerpána 10x za hodinu, obvzlášť v tak velké nádrži je to klíčové. Jak na to zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80
kolísání hodnoty CO2 během dne - toto je velice častou příčinou růstu černé řasy. Sice třeba dodáváte dostatek CO2, ale to není dostupné rostlinám po celou dobu osvitu. Hodnota CO2 musí být dostatečná hned při zapnutí světel. Hodně lidí zapína CO2 se světlem a hodnoty CO2 jsou tak optimální třeba až po třech hodinách. Ty tři hodiny ale rostliny hladoví a roste právě ta černá řasa. Takže je třeba zapínat CO2 tak 2 hodiny před světly a vyladit to pomocí drop-checkeru, který musí být zelený hned po zapnutí světel a ne až za 2 hodiny. Stabilnímu CO2 po celý den hodně pomůže i již zmíněné EasyCarbo - tekutý uhlík, který je ve vodě přítomný stále a neuniká jako CO2 z vody.
Další možností, jak zabít všechny problémy výše jednou ranou je snížení světla. To způsobí, že se sníží poptávka rostlin po CO2, a tak stačí i horčí dávkování a přesto řasy neporostou. Já doporučuji kombinaci všeho, co jsem zde napsal. Pokud toto dodržíte, řasy se jistě zbavíte.
PS: Ta masivní invaze řas určitě nenastala z důvodu zvýšení proudu. Nastala z důvodu zahájení hnojení pomocíEI bez adekvátního dodání CO2. EI bez CO2 se zpravidla rovná řasám.

martinfox: Je sice pravda, že pokud již řasy v akváriu máte, zvýšení proudu DOČASNĚ zvýší jejich růst, jenomže s ním se zlepší i růst rostlin, které začnou následně prosperovat a řas postupně úplně vymizí. Zvýšením proudu totiž zajistíte lepší roznos živin a CO2, ovšem ne jen rostlinám, ale samozřejmě i řasám. Ty tedy zpočátku porostou lépe než doposud, ale se současným podpořením rostlin velmi rychle zase zmizí. Když máte špatný proud, sice omezujete řasy, které rostou pomalu, ale omezujete i rostliny - nemůžou být nikdy krásné. Zvýšením proudu nakrmíte oba, ale rostliny jsou větší a silnější, takže řasy porazí. Více v článku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
[quote]Mne nie je dosť jasne s CO2 a to hlavne co sa tyka prudenia a rozpustnosti plynu vo vode. Ved CO2 sa rozpusti vo vode a je v celom stlpci rovnake, to mi niekto chce nahovorit ze ryba zijuca v presitenom akv CO2 v jednom rohu sa priotravy a naopak v druhom nie?[/quote]
Ono to nefunguje tak, že se uhlík difúzí rozloží rovnoměrně v H2O. Nějaká difuze tam určitě je, ale hodně nedostatečná. Je třeba tomu pomoct proudem. A je to tak, že pokud pouštíte CO2 v jednom rohu, můžete si být jist, že v druhém rohu 800l akvária ho bude při špatném proudu hodně málo.


antonio - 26/02/2012

To s tym davkovanim CO2 mate pravdu pusťam ho spolu so svetlom ale pri takom silnom davkovani mi poriadne klesa PH rano je 6.8 a poobede už 6,4 ked KH mam 6 nie je to nebezpecne co sa tyka poklesu PH ako nizko može klesnut ak ryby su v pohode zastavi ho KH? Este co sa prudu tyka ja si fakt neviem predstavit taky silny prud v akva že by 10x za hodinu precerpal akv ved uz ten moj filter niekedy vytrhava glosostigmu z dna. Ved tam je taky prud ze veju ako zastavky a to si neviem predstavit este 8x zvysiť prietok.


honzaprouza77 - 26/02/2012

Já dnes pročistil filtr a proud se mi zvíšil tak 2x, než když byl znečištěnný, s tím přišel problém, protže mi to připadalo moc silné na rottalu, tak jsme to tak nějak nastavoval a teĎ ten proud jede proto čelnímu sklu, takže když se na to podívám, je tona prd, protže všechny bublinky CO2 mě "bijou" do očí :)
Musím pořídit rozstřikovací rampu, abych dostal rovnoměrný proud, ale potom nevím, jak bude proudit CO2 po celém akvárku, když ho dám doprostřed pod rampu, tak by teoreticky mělo proudit pořád na stejném místě dokola a ne do stran, jak to je?

A ještě něco: Jaká barva má vzniknout po nakapání testu na ph do 4KH roztoku? Mě vznikla tmavě zelená. (používám rataj), ale někde jsme četl, že má být modrá. Jinak v akva je drop chcecker světle zelený až takový vyblitý d žluta. A ještě jeden dotaz, nemůže drop chcecker ovlivnit to, jak proudí bublinky CO2, že se "vynořují v něm" a není to jen čistě rozpuštěné cO2, ale bublinky?


antonio - 26/02/2012

Este sa chcem opýtať ako zistim optymalny obsah CO2 vo svojom akva, ked ze večer mam CO2 urcite dost a rano je Drop-checker zeleny ako vecer tak nemyslím ze je ho ráno malo skor je ho vecer vela. Ako zabranim kolisaniu CO2 pocas dna? Rastliny bublinkuju len pri vymene vody inak nie.


dravec - 26/02/2012

Gargamel diky za prispevok, trosku sa teda vyhram a uvidime co to s riasou spravi.


honzaprouza77 - 26/02/2012

Mé rostlinky také nebublinkují a také je mi divné, že kdyý CO2 na noc vypnu, že ráno najdu drop checker zelený, jako večer, nemůže to být chyba kapaliny? Jak by se to dalo vyzkoušet?


antonio - 26/02/2012

Ja si myslim, ked že v noci rastliny CO2 neprijmaju skor naopak produkuju, tak rano CO2 v akva nemoze chybat.


martinfox - 26/02/2012

[quote]Gargamel napsal:

martinfox: Je sice pravda, že pokud již řasy v akváriu máte, zvýšení proudu DOČASNĚ zvýší jejich růst, jenomže s ním se zlepší i růst rostlin, které začnou následně prosperovat a řas postupně úplně vymizí. Zvýšením proudu totiž zajistíte lepší roznos živin a CO2, ovšem ne jen rostlinám, ale samozřejmě i řasám. Ty tedy zpočátku porostou lépe než doposud, ale se současným podpořením rostlin velmi rychle zase zmizí. Když máte špatný proud, sice omezujete řasy, které rostou pomalu, ale omezujete i rostliny - nemůžou být nikdy krásné. Zvýšením proudu nakrmíte oba, ale rostliny jsou větší a silnější, takže řasy porazí. Více v článku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
[/quote]

Ale já jsem psal že nemám žádný problém s růstem rostlin, rostliny musím pravidelně prostřihávat jinak bych z toho měl prales, tak rychle a hustě mi rostou.


Gargamel - 27/02/2012

antonio: Jeden filtr na 800l vytrhává glossu ze dna? Tak to bych chtěl tedy opravdu vidět. Podívejte se, jak má vypadat optimální proud:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/10-nejvetsich-mytu-v-rostlinne-akvaristice-76
https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/pohyb-hladiny-35
[quote]Ja si myslim, ked že v noci rastliny CO2 neprijmaju skor naopak produkuju, tak rano CO2 v akva nemoze chybat.[/quote]
Mluvil jsem o případu, kdy se CO2 vypíná na noc pomocí elmag. ventilu. Pokud pouštíte CO2 i přes noc, tak by nestabilita CO2 neměla nastat.
[quote]Jaká barva má vzniknout po nakapání testu na ph do 4KH roztoku? Mě vznikla tmavě zelená. (používám rataj)[/quote]
Správný drop-checker by se měl zbarvit do modra. Je tomu tak, protože se do té kapaliny přidává ještě hydroxid, který zvyšuje pH. Drop-checker by měl ale fungovat i s počáteční zelenou barvou.
[quote]
Ale já jsem psal že nemám žádný problém s růstem rostlin, rostliny musím pravidelně prostřihávat jinak bych z toho měl prales, tak rychle a hustě mi rostou.[/quote]
Krásného růstu rostlin jde samozřejmě dosáhnout i s minimálním proudem. Je to ale třeba mít řádně vyvážené, jak už tady psal honza. Při EI je ale třeba maximální proud nezbytný.
Kdyby rostliny rostly opravdu tak dobře, jak píšete, určitě by po přidání proudu nerostly řasy. Je rozdíl mezi rychlostí a VITALITOU růstu. Plno lidí tvrdí, že se jejich rostlinám opravdu dáří, ale když se na jejich rostliny podívám, nejsou v perfektní kondici. Toto jsou rostliny v perfektní kondici:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/30-estimative%20index%2012.jpg
Pouze perfektní rostliny se dokáží ubránit řasám, vaše rostliny nejsou dostatečně silné na to, aby se ubránily řasám, proto taky ihned po přidání proudu zaútočí řasy.


antonio - 27/02/2012

Ja som ale nemyslel,že doslova prud vytrhava glosostigmu z dna,ale pri pisanom prietoku 1700l/h ako ma moj filt. ma rastlinka problem aspon podla mna vobec zakorenit ked sa stále vznása v prude,tym myslím nove odnožia a fakt si neviem predstavit zdvihnut prietok este o 8 nasobok, mozno sa mylim ale stale mam pocit že som si tu steti.riasu uhnal tym prudenim. Je zajimave ako sa tie názory u vsetkych odborníkov na akva diametralne odlisuju ba dokonca si protirečia a človek čim viac hladá a číta tak sa viac a viac zamotáva a nevie čo dalej, je tisíce člankov kde sa píše doslova ZASADA c.1 PRI PESTOVANI RASTLIN V AKV HOLANDSKEHO TYPU ZNIZIT PRIETOK VODY !!! a td. Ja nechcem spochybnovať nikoho teorie to vžiadnom pripade myslim si každy si stoji za svojim a ma v tom jasne ale clovek co hlada nejake rady ma v tom chaos. Ja mám CO2 reaktor na dne pod rampou a co nezmiesa reaktor a stupa hore kde prud z rampy znova tlaci a roznasa co2 po akv a ked tak pozeram tak tie malinke bublinky su doslova vsade tak preto si myslim že rozvoz CO2 je ok ako vravim možno sa mýlim. Ako zabezpečím celodenne vyvažene davkovanie CO2 ked tam pustam toho viac pada PH ked nechcem aby PH nejako velmi klesalo tak zas asi tam toho je málo ked že Drop-checker reaguje až po 4h aj to som ho nikdy nemal v zltom . zafarbeni. Ja si myslim,ze to bude asi fakt v tom kolisani PH a CO2 ale ako to zastabilizovat?


Gargamel - 27/02/2012

[quote]ZASADA c.1 PRI PESTOVANI RASTLIN V AKV HOLANDSKEHO TYPU ZNIZIT PRIETOK VODY !!![/quote]
Toto se tvrdilo tak před deseti lety. Ten, kdo tomu aspoň trošku rozumí vám toto dneska určitě neporadí. Akvaristika, tak jako všechno, prochází určitým vývojem a je to jako u všeho. Nebo budete raději jezdit trabantem, když máte k dispozici nová a moderní auta? Už jsem tady mnohokrát vysvětloval, proč si v minulosti lidé mysleli, že malý proud je ideální. Přišli na to pozorováním, ale nepodívali se na to komplexně a udělali příliš rychlý závěr - řasy začnou růst, ale jen dočasně a je to cílené- viz. můj příspěvek výše.
Na těchto stránkách se popisují moderní metody provozu akvárií a nové poznatky, které se snažíme šířit ze zahraničí, kde je akvaristika na jiné úrovni (viz. např. Japonsko a Asie, USA) odtud hlavně tyto poznatky přicházejí a hlavně jsou i založeny na laboratorním zkoumání (Tom Barr).
[quote]Ako zabezpečím celodenne vyvažene davkovanie CO2 ked tam pustam toho viac pada PH ked nechcem aby PH nejako velmi klesalo[/quote]
pH bude klesat. Je nemožné dávkovat dostatek CO2 a zároveň nemít nízké pH, to si odporuje. Nevím, proč by to mělo vadit... Pokud chcete, můžete si pořídit pH controler. Jak vás tak ale poslouchám, metoda EI pro vás není vůbec vhodná. Ta je pro lidi, kteří jsou ochotni zajistit dostatek CO2 a kvalitní proud. Pokud toto u EI nezajistíte, automaticky porostou řasy a přečerpat vodu 10x za hodinu je prostě nutnost, o tom není třeba diskutovat, prostě to tak je. Pokud chcete nižší proud a méně CO2, přejděte raději na metodu PMDD: https://www.rostlinna-akvaria.cz/pmdd-poor-man-s-dosing-drops-21 nebo PPS: https://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-pps-pro-91 Tady proud není tak důležitý jako u EI.


honzaprouza77 - 28/02/2012

Já se právě divím, že ráno je drop checker pořád stejně zelený jako večer, a to VYPÍNÁM CO2 na noc, sice ne el. ventilem, ale ručně :)
Prtoto mi to vrtá hlavou, jestli je to správné. Pokud budu mít možnost, koupím si roztok od nějaké firmy (azoo by jste asi nedoporučoval, viďte?) a kouknu jak to funguje. Když to bude dobrý, tak si ho asi budu kupovat a ebudu nic míchat. Jinak proud 700l/h na 54l asi enní málo co? :) Ale mám problém, protože mi rottalu taky vytehuje ze substrátu, prtože mám vnitřní filtr a ta rostlina je přímo před výtokem. :(
Jinak moc děkuji za rady, určitě tuto diskuzi budučíst i nadále :)


LaXo - 28/02/2012

No ono ak je DC zhruba rovnako zeleny pocas dna aj rano podla mna je hodnota CO2 stabilna (kedze v noci CO2 produkuju samotne rastliny) Cize je to idealny stav z pohladu hodnot CO2. Este doporucujem skusit zmenu miestnenia DC do inej casti akva, hlbsie, atd. Ak stale bude zeleny, neznamena to nevyhnutne ze ukazuje zle. Tiez som mal taky pripad, neustale zelena, zmenil som znacku a vysledok rovnaky, cize CO2 sa pohybuje na cca idealnych hodnotach, a to je nas ciel :)


antonio - 28/02/2012

Ja som vcera po odporucani DC namiesal s vodou KH 4 a vysledok bol velmi zaujímavý stale zelena farba sa v priebehu 20min zmenila na oranž. fakt to snima CO2 ovela citlivejsie. Este otázocka na Gargamela mozem davkovat CO2 a zaroven pridavat Flour.excel ten asi PH neznižuje? Ale na Drop-chec. sa asi jeho pritomnost ukaze nevadi take množstvo CO2 alebo mam flasu priškrtit?


Gargamel - 29/02/2012

honza: Ujisti se, že je voda v něm o hodnotě 4°dKH.
antonio: CO2 a FE by měly být na sobě nezávislé. Přidáváním CO2 se dostává do vody kys. uhličité, která právě snižuje to pH a na tom funguje i ten drop checker - nižší pH, světlejší barva. Flourish Excel ale dodáva glutalaldehyd, což je uhlík, akorát jinak vázaný, takže nedodává kys. uhličitou a nesnižuje pH, takže se to ani neprojeví na drop-checkeru. Klidně se to může přidávat obojí najednou.
Pokud je opravdu ten drop-checker žlutý, tak bude problém asi v té nestabilitě CO2, takže zapnout elmag. ventil dřív před osvětlením a vypnout třeba dřív před zhasnutím. Když se ráno zapne světlo, je barva drop-checkeru jiná než večer?
Flourish Excel tuto nestabilitu napraví, je ale dobré to promakat i tím CO2.


antonio - 01/03/2012

Skusim to doladiť zatial tam mam CO2 asi viac ako menej DC je stale svetlo zeleny ale mam pocit,že tej riase sa dari ani sa jej rast nezastavil skor naopak. Este sa chcem opýtať ked davkujem Flou.ex. nedviha mi ten uhlik aj uhličitanovu tvrdosť nejako mi stupla dkh.


dravec - 16/06/2012

Tiez mam taky mensi problem s riasami (zatial znesitelny, ale mal by som to rad ciste). Po precitani vlakna, uvazujem o pridani dalsieho cerpadla do vnutra akva (hoci chcem mat minimum techniky vo vnutri akva), nech je ten prud v akva silnejsi a rastlinky nech sa este lepsie vyhupnu. :)
Viete mi niekto poradit ake cerpadlo pouzit? (nieco male nenapadne vykonne :) ) Akva ma cca netto150 litr. a filter ma prietok 750 l/h.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde