Akvárium s řasokoulemi Více zde 03d 13h 48m 54s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Prutok

V kategorii: Filtrace a pohyby vody

arnie - 06/06/2011

Dobry den chtel bych se zeptat, proc se tady v clancích píse, ze by měl být prutok vody v akvariu aspon 5-10x objemu akvaria za hodinu. Je to kvuli lepsímu procistei vody ve filtrech? Musím pak menit vodu? Diky.


administrator - 06/06/2011

Ahoj, s čistotou vody nemá tohle doporučení nic společného. Jde o to, aby se bublinky CO2 dostaly do všech koutů akvária a aby žádný lístek rostliny netrpěl jeho nedostatkem. Díky velkému proudu se dostane CO2 všude a rostliny budou zdravě růst a řasa nebude mít šanci. Vodu samozřejmě musíš měnit. Alespoň jednou za dva týdny je to nezbytné.


budulinecek - 07/06/2011

Naproti tomu se používají filtry s velmi malým průtokem, zejména k biologické filtraci, aby měli bakterie dostatek času zpracovávat "nečistoty" z vody a případně nebyli silným proudem vyplavovány. Je pak nutný i větší objem filtru.
Akvária zejména menších objemů (ale lze to i s těmi většími) lze provozovat i úplně bez filtrace. Je pak ale nutné velké množství správně vybraných rostlin a málo ryb.
Ty "větší" průtoky u filtrů jsou vhodné pro "intenzivní akvaristiku" (paralela s intenzivním zemědělstvím) - ať vše roste co nejvíce a nejrychleji.
Existují i metody hnojení, které nevyžadují ani častou výměnu vody např.: (PPS) Pro: http://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/home ale opět je to o trpělivosti při měření a hledání optima.


administrator - 07/06/2011

Ano, ještě jsi to upřesnil. Ty velké průtoky vody byly myšleny hlavně v souvislosti s metodou Estimative index, kde bylo tohle psáno. Existuje více metod hnojení, při kterých i malý proud v nádrži stačí. Postupně tady budou přibývat články o těchto metodách a pak už je jen na prioritách každého, jakou metodu si zvolí. Někdo chce mít maximální rychlost růstu rostlin, jinému jde o jejich barvu a další je nechce každý týden prostříhávat. Podle toho je vcelku snadné si vybrat ideální metodu, která vám bude vyhovovat.


marco23 - 17/01/2012

zdravim

Kam by som mal umiestnit rozstrekovaciu rampu v akvariu o rozmeroch 150x50x50, ked rampa sa sklada z 2 casti a spolu maju dlzku len nejakych 55 cm....?

zo zadnej strany to asi nebude velmi dobre... bolo by spravne keby bola umiestnena zo strany nadrze ? na dlzku 150cm .... ?

Filter: JBL e1501


Gargamel - 18/01/2012

Na bok bych rampu nedával, protože by se proud jen těžko dostal na druhou stranu akvária. Lepší volbou je rozhodně umístit ji na zadní stěnu nebo koupit někde v OBI trubku, vyvrtat do ní co 10 cm dírku a z jedné strany nasadit hadici z filtru a druhou třeba čerpadlo. Více zde i s diskuzí pod článkem: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezitost-proudu-v-akvariu-80


marco23 - 18/01/2012

rozhodol som sa pre moznost pouzitia cerpadla a dokupit este jednu taku istu rampu pre JBL 1501 cize spolu by mohla mat rampa dlzku cca 120 cm ... staci pouzit cerpadlo atman at304 ktore ma prietok 800l/h alebo staci slabsie ? s prietokom nejakych 500 L ? tie rampy mam spojit do jednej a tlacit z oboch stran ?


Gargamel - 19/01/2012

Zvolil bych to výkonnější čerpadlo. Napojte to tak, jak to bude z pohledu nainstalování nejjednodušší.


budulinecek - 30/01/2012

Sice si myslím že mám ve svém akva proud dostatečný, ale stejně si to tu chci ještě ujasnit.
Akva má rozměry 60x30x30cm. Použitý externí filtr EDEN 511 u kterého výrobce uvádí 600L/h.
V čem ale nemám úplně jistotu je umístění rozstřikovací rampy. Mám ji totiž na boční stěně, protože byla poměrně krátká na to aby mohla být na celé zadní stěně akva. Občas zejména pokud stonkové rostliny dosáhnou hladiny mám pocit že to proudění není úplně ono - mírné čeření hladiny je tak maximálně do půlky nádrže. Co si myslíte u takhle malého akva o umístění rampy na boku?


Gargamel - 30/01/2012

Myslím, že by to mělo být ok za předpokladu, že nebudou rostliny až příliš stínit proudu.
Jinak platí: čím horší proud, tím více CO2 je nutné dodávat. Pokud přidáváte CO pomocí kvasnic nebo TIBI, jak jste psal, nebude stálost a množství CO2 pravděpodobně dostatečné. Pokud používáte metodu EI, tak jste případ druhého grafu zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/rozdily-mezi-metodami-estimative-index-a-pmdd-90 , musíte dosáhnout třetího grafu a růst limitovat světlem, nikoliv pomocí CO2, to ústí v řasy.


dravec - 25/02/2012

Ja sa chcem opytat ako umiestnit rozstrekovaciu rampu?
Nad hladinou, na hladine alebo ako hlboko by mali byt trysky?
Este dodam, ze pouzivam ext filter s prietokom 750l/hod, akva ma 180 litr a SERA co2 500 aktivny reaktor.


honzaprouza77 - 25/02/2012

Re:Dravec
To by mě také zajímalo. A také by mě zajímala výroba, neklesne rozstřikovací rampou průtok (spomalení kolínky a délkou trubky) a ještě, abybyl dostatečný tlak, mylsím, aby nebyla velikost dírek větší, než trysky, která vede z filtru.


Gargamel - 25/02/2012

Určitě bych to nedával nad hladinu. Docházelo by potom k přílišnému vytlačování CO2 z vody - efekt splavu. Ideální je to umístit těsně pod hladinu.
Čím menší dírky, tím silnější je samozřejmě i tlak na výstupu.


honzaprouza77 - 25/02/2012

A kdyby ty dírky dali dohromady větší plochu, než samostný výstup filtru, mohl by pak klesnout tlak a teklo by to třeba jen např. z 20 dírek z 25? Nebo by byl proud menší, ale pořád stálý? Chtěl bych něco silnějšího. Výtok má průměr 1cm a výrobce udává průtok 600l/h , ale po čase prtok klesá...(zanášením) délka hrany akvária je 60cm, ale dirky by mohli být maximálně po cca 48cm. Takže si vypočítet plochu výtoku a pak vypočítat plochu 1-2mm dírky a vypočítat, kolik by jich mělo být? Nebo na tom nezáleží?


dravec - 25/02/2012

Ja by som este doplnil ze ak su trysky pod hladinou, hladina sa moc nehybe, vytvara sa neprava hladina.
Ak sa pozriem na navod SERA co2 500 aktivny reaktor, tak tam je vytokova rampa nakreslena nad hladinou.


honzaprouza77 - 25/02/2012

já bych to dal tak nějak na pomezí půl na půl, ale musela by se dolívat i nepatrně vypařená voda.


martinfox - 25/02/2012

[quote]honzaprouza77 napsal:
A kdyby ty dírky dali dohromady větší plochu, než samostný výstup filtru, mohl by pak klesnout tlak a teklo by to třeba jen např. z 20 dírek z 25? Nebo by byl proud menší, ale pořád stálý? Chtěl bych něco silnějšího. Výtok má průměr 1cm a výrobce udává průtok 600l/h , ale po čase prtok klesá...(zanášením) délka hrany akvária je 60cm, ale dirky by mohli být maximálně po cca 48cm. Takže si vypočítet plochu výtoku a pak vypočítat plochu 1-2mm dírky a vypočítat, kolik by jich mělo být? Nebo na tom nezáleží?[/quote]

Myslím že průtok filtrem bude stejný při 20ceti nebo 30ceti dírkách a i když budou mít dírky 1 nebo 3mm tak bude stejný, akorát se změní rychlost a tlak vody na výstupu z rampy.


honzaprouza77 - 25/02/2012

Promiňte, špatně jsem to definoval, myslel jsem ten tlak a rychlost vytlačené vody.


antonio - 26/02/2012

Chcel by som sa zapojiť do diskusie ohľadom silného prúdenia vody v akva a následne roznášanie CO2 po nádrži. Snažím sa dodržiavať metódu EI ale zvýšením prúdenia vody som si zadovážil kvalitnú štetinkovú riasu, ktorej sa neviem teraz zbaviť. Hnojím PMDD dávkujem CO2, svetlo 8x54W. Čistý objem cca 800l filter EHEIM 2180 TERMO profesional . A to si neviem predstaviť, že tam mám pridať čerpadlo navyše. Ešte chcem podotknúť, že akva je zriadené tretí mesiac. Neviete mi poradiť ako sa riasy zbaviť ?


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde