🔥Probíhá akce Více zde 01d 20h 23m 26s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Podložené fakty o síle osvětlení

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 25/07/2012

.


Gargamel - 25/07/2012

Je to jeden z přístupů. Viz. jeho holandské akvárium: http://www.plantedspace.com/space/aquatic/item/32-tom-barrs-120g-dutch-aquarium všimněte si jak vysoko má to zásvěsné osvětlení.
Další příklad, že to funguje i se slabým světlem je Mark Evans. Jako příklad přikládám jeho akvárium:
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/701-mark-evans.jpg[/img]
Toto akvárium má objem 363 litrů a při pořízení snímku svítil pouze dvěma T5 zářivkami, každá po 54W. A to pouze 5 hodin denně! Pro nevěřící přikládám odkaz: http://ukaps.org/forum/viewtopic.php?f=35&t=17974&start=280

Jeho vyjádření k tomu, proč tak málo svítí:

"My last layout in this tank was of similar dosing regime, filter etc and it worked great. Just the 5 hours of light daily via 2 x 54t5.

I think the lighting is key here. Lower light = lower co2, ferts and flow.

I've looked at amanos tanks and racked my brains wondering 'how the hell do you do that?" After lowering light intensity, i now understand :angel:
Don't be fooled by the ADA 150wsolar 1output...i dont have a par meter but just by looking, they dont chuck out the kinda light you think they do.

Of course with lower 'everything' comes slightly slower growth, but i can handle that. Also my tank does not pearl. It will only pearl if i put the Metal Halides on...within 5 minutes of MH being on it's fizzy lemonade.

I dont use them because i dont want the 'mad' style growth. :) "

Mark Evans




Píše v podstatě o tom samém, co je v našem článku od marcela. Překlad jeho slov:

"Myslím si, že klíčem k úspěchu je zde světlo. Méně světla = méně potřebného CO2, živin a proudu.
Díval jsem se na Amanovy nídrže a říkal jsem si: Jak to sakra děláš? A po snížení intenzity osvětlení jsem na to už asi přišel. Nenechte se zmást 150 W zdroji světla od ADA. Ve skutečnosti tam toho světla tolik nemají (výška ve které osvětlení je atd.).
S nižší intenzitou osvětlení samozřejmě přichází pomalejší růst rostlin, ale s tím se nějak vyrovnám. Přestože rostliny vypadají pěkně a rostou, nepozoruju žádné bublinky, ty začnou až po zapnutí HQI světel. Ty já ale nepoužívám, protože nechci šílenou rychlost růstu."

Ještě přikládám video této nádrže: https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/ada-competition-entry-by-mark-evans-4

Můžete vidět že HC a všechny ostatní rostliny rostou skvěle. Po několika týdnech přidal HQI výbojky a růst rostlin ze zvýšil, stejně jako tak barva rostlin, která byla pěknější. Akvárium s HQI výbojkama potom vypadalo takto:
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/702-mark-evans-2.jpg[/img]

Doplním ještě, že jako substrát používají Tom Barr i Mark Evans ADA Aquasoil Amazonia. Tom Barr používá metodu EI a Mark Evans pouze umírněné hnojení - trochu od každého.


Ardjuna - 25/07/2012

.


Sentinel - 25/07/2012

2Marce & Gargamel:
Což mě tak napadá ... nechcete poznatky a sebrané myšlenky sepsat a vydat knižně ? .. Literatura s moderními poznatky chybí, a když by to bylo psano rozumnou formou - článek, a nakonci typické začátečnické otázky a odpovědi (ty otázky bych Vám byl schopen dodat v poměrně široké formě :-D ) tak obdobně jako kniha o focení od Pihana by to mohlo mít ohlas..


grunda - 25/07/2012

2 Gargamel: rostliny mají pořád stejnou barvu, jen když je toho světla víc, tak se opticky zdá, že jsou hezčí, ale když je z akva vytáhneš a dáš na stejné světlo, tak jsou stejné


Sentinel - 25/07/2012

2Grunda#72: no ja ti nevím, já s tím co píšeš nesouhlasím, jestli si nikdy neměl fakt špatně vedenou nádrž (což já opravdu měl :-D) tak to možná nepostřehneš.. já u sebe ten rozdíl docela vidím.


grunda - 25/07/2012

pokud jsou rosliny zdravé, tak barva je stejná


Gargamel - 25/07/2012

Marcel: Díky, ale nezapomeň, že ten článek jsi napsal ty :D Tyhle stránky děláme ve svém volném čase a slouží k tomu, abychom se zdokonalili v programovaní. Při té příležitosti se snažím šířit nějaké znalosti lidí ze zahraničí. V akvaristice ČR patřila vždy na první místa, ale týká se to chovu ryb. Co se týká společenských akvárií s rostlinami a rostlinné akvaristiky, tam nám dávno ujel vlak. Stačí se podívat k sousedům v Polsku, Německu atd. Tyhle stránky snad trochu pomohly tomu, že se začalo hodně lidí v ČR dívat na akvaristiku i trochu jiným pohledem, z čehož mám obrovskou radost. Do e-shopu nám chodí dotazy na to, kde sehnat čerpadla Koralia, substráty od ADA a kvalitní věci pro rostlinnou akvaristiku, které jsou v ČR složitě k dostání, proto už děláme v e-shopu i na tom. Našim společným cílem je rostlinnou akvaristiku v ČR a SK zvednou abychom se mohli rovnat třeba i Německu a Polsku. Máme v plánu upravit a zpřehlednit fórum, aby se dalo lépe o této problematice diskutovat. Je před náma ještě dost práce.


Gargamel - 25/07/2012

grunda: Mark Evans o té barvě psal v tom vláknu co jsem posílal. Psal, že rostliny po zapnutí HQI výbojek chytly svěže zelenou barvu.

O barvě rostlin už jsme se bavili v tomto zajímavém vlákně DOPORUČUJU: https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/ziviny-a-vybarveni-rostlin-71-0
Osobně jsem vysledoval, že čím vyšší jsou hodnoty makro (NO3 hlavně), tím hůře se červenolisté rostliny vybarvují. Hnojil jsem metodou EI, hodnoty metody jsem měl naschvál 50 mg/l a víc - kromě alternathery byste v akváriu nenašli načervenalou rostlinu. Dalším faktorem je určitě světlo. V tom s grundou nesouhlasím. Některé rostliny to světlo prostě pro krásnou barvu potřebují (hlavně rody rotala, ludwigia (některé druhy)) a s když mají světla nedostatek, nejsou tak pěkné. Podívej na toto akvárium:
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/703-aquascaping.jpg[/img]
Velikost 120X40výškax50 a svítí 4x54W T5 a 2x36W T8: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009/show73.html
Tak krásné barvy toho eleocharisu (trávy) by jsi nikdy nedosáhl pod dvěma zářivkama. Tomu nevěřím ani náhodou.
Ve svém akváriu jsem si všimnul, že didiplis se krásně vybarvuje po tom, co se přiblíží k hladině. Jakmile vrcholky zastřihnu a zasadím opět dolů, nové patra jsou opět zelená. Pěkné barvy dosáhnou opět až u hladiny.
Chtěl bych ale dodat, že výše uvedené akvárium dokáže ukočírovat jen mistr! Nikomu nedoporučuju nacpat pod kryt 5 zářivek a doufat v svěže zelený trávníček. On může mít tolik světla díky tomu, že limituje růst rostlin živinami, takže nepotřebuje tolik CO2. To ale dokáže jen člověk se zkušenostmi. Pohybuje se na hraně a na rostlinách pozná, kdy si může živiny dovolit ubrat a kdy musí přidat.
Začátečníků doporučuju mít světlo podstatně slabší a pořádně hnojit.


grunda - 25/07/2012

já jsem dělal akva pro kolegu a Ludwigia peruensis byla nádherně červená i při velmi slabém osvětlení, je fakt, že se jednalo o rostliné akva a CO2 se dodávalo tzv. pod tlakem, i HC byla nádherná. Akva bylo 120x50x60cm a osvětlení 2x54W


danyboy77 - 29/07/2012

Ahojky kluci :-) jsem z te tabulky ohledne PAR trosku vedle :-( Jak mam teda silne osvetle akva ja kdyz mam 4x28W T5 120cm dlouhe ...maji 6500k/ks plus 4,5m vysoce svitivych LED pasu o vykonu 60W a to vse v krytu cca 58cm od substratu? Akva je 150x50x60cm.


grunda - 29/07/2012

podle mě silné světlo, nad 100 PAR u substrátu


danyboy77 - 29/07/2012

A to jsem si myslel ze mam slabe svetlo :-D Ale dekuji ti za odpoved :-)
Vychazim s toho ze Gargameluv nazor byl,ze se mi kytky vytahuji za svetlem a ze bych mel bud pridat svetlo a nebo zvysit dno. Tak jsem trosku zmateny :-)


Gargamel - 29/07/2012

Ahoj, ten můj názor na to, že by se měla zvýšit vrstvu substrátu bylo spíš adresováno na to, že do akvária s hloubkou 60 cm a víc je těžké ke dnu dostat CO2. Proto by tam trávníčky neprosperovaly.
O tahání za světlem jsem psal v souvislosti s tím, že rostliny málo zastřiháváš. Potom by lépe zhoustly a měly kompaktnější tvar. Jestli je to teda toto akvárium o čem mluvíme: https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/danyboy-450l-161-0
Světlo potom můžeš přidat, jaklime budeš mít situaci pod kontrolou.


danyboy77 - 29/07/2012

Ahojky Gargameli :-) Mas pravdu,uplne mi to vypadlo z hlavy ze jsi to psal ohledne toho CO2. Tak se ti omlouvam :-) Ja mel v hlave porad vsugerovanou tu silu svetla. Jak to mam teda ted vyresit,kdyz podle Grundy mam vic jak 100PAR u dna cili silne osvetleno?

Kazdopadne ten substrat urcite budu zvysovat.


Gargamel - 29/07/2012

Toto světlo naprosto postačuje. Pokud máš v plánu striktně rostlinné akvárium, můžeš světlo postupně přidávat pro rychlejší růst rostlin.
EDIT: Máš tam dokonce ještě LED pásky, čehož jsem si původně vůbec nevšiml, takže světlo je ok.


danyboy77 - 29/07/2012

Prave ze jsem premyslel jestli to svetlo mam prekopat na 4x54W T5 HO. Ted to jsou ty 28W T5 FH - jak jsem zjistoval. Muj problem s rasami byl urcite v zivynach a mozna i co2. Svetlo se mi moc pridavat nechce ...krmit CEZ.

A jak se ted dari tvemu akva? Budou zase fotky? :-)


Gargamel - 29/07/2012

Pořád bez světla. Rostliny už pomalu žloutnou, rozjela se hnědá řasa. Světlo už by mělo být na cestě. Ale to už je off topic hodně.

Jinak klidně můžeš světla dát víc a mít zapnuté jen něco. Mít v záloze víc světla není nikdy na škodu.


danyboy77 - 29/07/2012

No v zaloze mam jeste dalsich 50W LED pasku,ty jsou ted ale vypnute. Ted svitim tema 4x28W T5 + 60W LED. 8hod dene.


Ardjuna - 30/07/2012

.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde