Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 16h 31m 34s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Podložené fakty o síle osvětlení

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 22/07/2012

.


budulinecek - 22/07/2012

To je divný že bude v akva s vodou vyšší PAR, já myslel že voda množství světla tlumí. Už od hladiny se může část světla odrazit a nikdy pod hladinu nedoputuje a že by odrazy od stěn akva byly až takové to se mě nezdá. Já jsem myslel že jsou to hodnoty právě pod vodou. To pak podle mě je celé měření velmi zkreslené a tedy nic přesného!


Gargamel - 22/07/2012

Jsi si jistý, že jsi to přeložil správně? Obvzlášť když je voda trochu zabarvená, tak se musí množství PAR snižovat.


Ardjuna - 22/07/2012

.


budulinecek - 22/07/2012

Tím zkreslením údajů jsem myslel hodnota bez vody a hodnota s vodou. Voda prostě dost tlumí světlo a pokud je to měřeno opravdu bez vody tak si nemohu pomoci, ale ty výsledky jsou pro reálnou praxi opravdu maximálně orientační, protože každý má jinak vysoký vodní sloupec a ten to může dost podle mě ovlivnit na rozdíl od různých vzdáleností pouze ve vzduchu. Ale počkám až budeš mít čas a podíváš se na to ještě a pak si udělám konečný úsudek.


Ardjuna - 22/07/2012

.


Sentinel - 22/07/2012

2Marcel#49:
To by možná bylo zajímavé zjistit určitě pak dej vědět - jak by pak přišel na to že světla nad hladinou jsou "horší" než když jsou výše, když by to měřil v prázdném akva- furt si to nějak nedokážu fyzikálně zdůvodnit proč to tak je, a když bys náhodou narazil na to jak vysvětlil jednotky PARu tak proč je tam ten mikro mol.

Zkusim udělat kalkulačku - vzít tabulku . Interpolovat body pro všechny varianty zářivek .. porovnat jak moc se liší a proložit ještě ty křivky. Když bude funkce kde by byl vstup vyška sloupce nebo počet zářivek. Pak by se dopočetlo světlo.

Ještě k těm odrazům, také mi to přijde zvláštní beru to teda jen selskym rozumemm - voda tlumí světlo (při potápění cca kolem 15m mizí složka červené úplně, pravda tam neni odkud odrazit ale tlumí ho zcela jistě). A tady pokud budem brát orientačně závěsné světlo, tak to jde: vzduch - krycí sklo - vzduch - vodní sloupec - je těch přechodů docela dost.


tommate - 22/07/2012

to bude asi tím odrazem od bočních skel, jak zmiňuje Marcel, vždyť pod vodou se pod úhlem sklo jeví jako zrcadlo, bez vody ne, když bychom se dívali zespoda ode dna akvária nahoru na zářivky, viděli bychom i jejich odrazy na předním a zadním skle


tommate - 22/07/2012

Slavko napsal:
"aby sme sa bavili konkrétne, trubica T8 s príkonom 38 W má svetelný tok 3300 lm, teda 87 lm/W. Obdobná trubica T5 s príkonom 39 W má svetelný tok 3100 lm, teda 82 lm/W. Z tohoto pohľadu je trubica T8 dokonca efektívnejšia a dá viac svetla."

není T8 38w 105cm zářivka? T5 39W má jen 85cm, takže bych to nebral jako obdobnou trubici a neporovnával bych je, delší trubice mají lepší lm/w, např. T5 145cm 35W má dokonce 3650 lm což je 104lm/w

a navíc podle katalogu Osram trubice T5 39W 840 má 3500lm B)


budulinecek - 22/07/2012

Tak teda teď opravdu nevím, vždycky se říkalo máš malé akva s nízkou výškou tak ti stačí menší watáž světla než když máš vysoké akva s vyšším vodním sloupcem, tam ti to světlo utlumí voda a musí být silnější, ale je jen co se povídá a co dá selský rozum.

Proti tomu tady stojí vědecky podložené zkoumání s nějakými čísly v závěru. V rozporu s tvrzením co jsem popsal na začátku to v podstatě není, jen to světlo netlumí tolik voda, ale samotná vzdálenost od zdroje světla.

Navíc tommate naprosto přesně popsal jak se může to světlo ke dnu odrazit od stěn.

Nakonec asi přeci jen budu věřit vědě :-)

Docela by mě zajímalo jak to bude v případě využití nějakých typů LED osvětlení nebo LED čipů. Respektive kolik PAR který dá.


arnie - 22/07/2012

Mě přijde vysvětlení od marcela a tommateho celkem logické. V moři nejsou skla, takže tam s hloubkou světlo mizí, v akváriu to ale asi bude jiné.
A budu spíš věřit lidem co to měřili než tomu co se povídá. Povídalo se plno blbostí a nakonec se ukázalo, že to není vůbec pravda. Jako tyhle https://www.rostlinna-akvaria.cz/10-nejvetsich-mytu-v-rostlinne-akvaristice-76


tommate - 22/07/2012

je to ale zajímavý poznatek, nikdy mi nešlo do hlavy, jak to, že jsou nízké rostlinky těsně u předního skla osvětlené i zepředu :D


grunda - 23/07/2012

tady jsem našel něco o světelných ztrátách ve vodě:

• Only 73% of the surface light reaches a depth of 1 centimeter (less than a half inch)
• Only 44.5% of the surface light reaches a depth of 1 meter (3.3 feet)
obecně to platí pro všechny vlnové délky, nad 1m už to málo koho z nás zajímá:D


Ardjuna - 23/07/2012

.


Ardjuna - 24/07/2012

.


Gargamel - 24/07/2012

Hoši, vy ale pořád počítáte s nelimitními živinami - PO4, NO3 atd. v tom případě bude opravdu poptávka po CO2 vysoká, ale v jeho případě vůbec nemusí být limitujícím světlo (nebo CO2), ale klidně živiny. Tyhle grafy pořád platí:
[img]https://www.rostlinna-akvaria.cz/uploads/651-graf%20prvku.jpg[/img]
Proto existují akvária s PAR 500 a taky fungují dobře, přestože mají slabý proud a CO2 je jen mírné - limitují rostliny pomocí PO4 např.


Ardjuna - 24/07/2012

.


Gargamel - 24/07/2012

Souhlas. Hodně světla = pěkné rostliny, ale je taky o mnoho těžší udržet rovnováhu. Bohužel většina lidí cpe nad akvárium plno zářivek a pak se diví, že mají problémy.
Většinou když špatně rostou rostliny, lidi začátečníkům radí, aby přidali světlo. To je ale blbost a jenom jim ublíží.
Takže světlo přidávat jen tehdy, pokud je situace a růst rostlin ok.
Z těch vašich příspěvků výše mi vyšlo najevo, že přidávat více světla nemá nikdy smysl. Má, ale musíte vědět kdy a v jaké situaci. Většina druhů rostlin vypadá lépe pod více PAR. Pro začátečníky ale doporučuju světla co nejmíň.


grunda - 24/07/2012

víc světla sice znamená pěkné rostliny, ale pěkné rostliny se dají pěstovat i při nízkém světle, ale je třeba zajistit dostatek CO2 a živin - to je v podstatě princip EI metody(limitace růstu světlem).
jediný rozdíl je v rychlosti růstu rostlin.


grunda - 24/07/2012

a tady máte pár názorů, autor Tom BARR:
So keep light low, not high!
I get sick if hearing and reading advice, post after post claiming "so and so" plant species requires high light, will do better etc.
They should get CO2 first...........then if they want faster growth, consider, more light.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde