🔥Probíhá akce Více zde 04d 06h 47m 18s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Podložené fakty o síle osvětlení

V kategorii: Osvětlení

arnie - 30/07/2012

Pěkně jsi to teď shrnul Marceli.


danyboy77 - 30/07/2012

Marcel #87: Ahoj Marceli,dekuji za vycerpavajici vysvetleni :-) Moc mi to pomohlo.


LaXo - 08/08/2012

Nadherny clanok, uz mi je jasne preco mi niektore rastliny po pridani kvalitnych reflektorov na T5ky zacali plazit po substrate :)


JanaR - 21/08/2012

Ahoj, hodně zajímavý článek a pro mě hodně průlomový, mám pocit, že jsem před založením akvárka přečetla snad tisíce článků, a stejně se člověk většinou setká s názorem - pro kytky 0,5W/l a hotovo - žádný vztah CO2/světlo atd... Můžu se tedy zeptat, jestli jsem to správně pochopila?

Mám akvárko 200l, 50 cm výška, čili ode dna 45 - 40 cm. Nebublám CO2. Mám zářivky T5 HO (39W) a T5 HE (21W) - takže tyto dvě i s rozdílnou watáží svítí vlastně stejně. Zářivky jsou podlepené alobalem. A když zachovám pouze jednu a to HE 21W, tak budu svítit vlastně dostatečně, protože 40 cm od zářivky bude cca 25 - 30 PAR? Je to tak?

A při takto slabém osvětlení stále hnojit? Asi trochu ano, že...


Ardjuna - 21/08/2012

.


pedro - 21/08/2012

Do akvária bez co2 musíš svítit co nejmíň a přizpůsobit tomu rostliny. V akvárku bez co-čka ti neporostou některé rostliny. Vybírej anubiasy, cryptocoryny, valisnerie, echinodory a vyhýbej se stonkovkám. Tyhle rostliny porostou v pohodě pod jednou zářivkou. Tady platí že je lepší použít míň světla, tím nic nezkazíš. Těmhle rostlinám kolikrát stačí i denní světlo které se do akvária dostává z okna.

K hnojení asi tolik: pokud máš větší ryby, tak nebudeš muset hnojit kno3 a kh2po4 protože ti to rybky zajistí výkalama. Budeš ale muset přidávat draslík a mikroprvky. To do akvária dostaneš běžnými hnojivy nebo pmdd, není třeba to přehánět. Jestli můžu poradit - do dna bych dal pod kořeny nějaké zásobní hnojivo. Dobré je osmocote, to často hodně pomůže. Balí se i do tabletek, takže nemusíš kupovat celý balík https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/hnojiva-pro-rostliny/tablety-npk-mikroprvky


kovval - 21/08/2012

Zdravim. nějak se v tom začinam ztracet. Prosim vas o pomoc s přirovnanim mojich zařivek http://zarivky.cz/zbozi/produkt-294/osram-osram-dulux-d-e-26w-830.html. Jestli se u nich da spočitat PAR s použitim hlinikoveho reflektoru? Vyškou od substratu 65 cm? Teda jestli se vubec daji použit ? Jo apropo mam je tam dvě.


Ardjuna - 21/08/2012

.


JH - 20/01/2013

Mám akvarium 80x70x40 (160L) a pěstuji nenáročný kytky (Echinodorus Bleher,Echinodorus Amazon,Echinodorus ocelot, Egeria Densa, Cryptocoryne Balansea, Jávský mech),Kryptokoryna kadeřavá měla i listy přes 1 metr, díky vysokému akvarku.Svítil jsem sice nehospodárně a málo(2x 40w žárovka), ale nebyl během více jak 10 letého používání tohoto osvětlení jediný problém s řasami a také jsem nehnojil a nepřidával Co2 (1x za 14 dní výměna 8% vody, 1x za měsíc filtr).Každý rok jsem pravidelně odevzdával přírůstky do zverimexu.Po změně osvětlení Hagen 2x 24w T5 HO s reflektory nastal problém (3 druhy řas)rostliny rostou,jak o život a jsou oslabené ! a to i při vodniho sloupce 60 cm.Pokud člověk bude pěstovat nenáročné kytky, tak toho světla opravdu není potřeba tolik, jinak práce navíc Co2,hnojení) a to já nechci!!!
Minulý stav osvětlení 800 lm a budoucí 3500 lm, moderní zařívky spolu s reflektory mají mnohonásobný výkon a ty waty na litr vody nelze brát vážně. Jinak se opravdu daří rostlinám i při slabším osvětlení, akorát rostou pomaleji.Echinodorus bleher listy až 60 cm dlouhé a pravidelné odnože na stonku (50 rostlinek), Echinodorus ocelot pravidelné odnože nových rostlin na stonku, Cryptocoryna balansea listy 120 cm a to při 60cm hloubce vodního sloupce s 2 40w žárovkami a rostliny byly zdravé a bez řas. Tento článek je skvělej a kdyby si to přečetli akvaristé, tak by jim to pomohlo a nemuseli by používat savo a podobné nesmysly akorát řeší následky, ale né přičinu.


cZRudy - 29/04/2014

Ahoj. Už jsem psal na fóru v sekci osvětlení, jestli by někdo nevěděl (odhadnul) jakou mám sílu osvětlení. Info v mém deníku. Na začátku jsem měl osvětlení 55cm nad substrátem - vše hodně perlilo. Momentálně jsem už 75 cm a lehce jde vidět u HC perlení(pár bublinek za den)- stále ve špatné formě. Udělal jsem test a dusičnany na nule na fosfor test nemám. U některých rostlin hnědnou listy, HC nejvíc. Světlem by to nemělo být, jelikož jsem měl nové lístky HC pod kořenem - tedy zakryté a byly tak týden pěkně zelené. Teďka začínají pomalinku světlat(žloutnutí až do bíla). Dokoupím hnojiva a zkusím jít cestou EI.

Za každý názor budu rád...


Ardjuna - 29/04/2014

#135 cZRudy: Zkus se podívat na https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/testy-vody => dole na odkaz "T5 Osram (2x49W + 1x35W)". Člověk, kterému to akvárko patří používá 3 zářivky T5 (a z toho jednu slabší), a dole u substrátu (ve vzdálenosti 55 cm od zářivek) má kolem 70 µmol PAR, což je takové středně silné osvětlení, přes které bych ale nikomu nedoporučoval jít, protože už by pak mohl mít vážnější problémy s řasami. Ty píšeš, že používáš dokonce 4 zářivky (a všechny navíc stejná wattáž) ve stejné vzdálenosti. Je tedy jasné, že ty budeš mít dole zcela jistě o dost silnější osvětlení než těch 70 µmol PAR. Odhadl bych ti to možná tak na ~100 µmol PAR. Určitě jsi tedy udělal dobře, že jsi to osvětlení zvedl výš. Jak vysoko ho ale bude potřeba dát, to ti ani při nejlepší vůli nedokážu poradit. Chce to zkoušet. Možná těch 70-75 cm bude OK. Jinak pokud jsi naměřil nulovou koncentraci dusičnanů, tak bych rozhodně začal (alespoň trochu) přihnojovat. Možná bych ale raději do začátku přihnojoval raději méně. Pokud bys měl totiž silné osvětlení, tak ti to v kombinaci s velkým množstvím hnojiva (= EI) může přivodit problémy s řasami.


cZRudy - 29/04/2014

Tu stránku mám v oblíbených :) Neuměl jsem odhadnout, jak je moje osvětlení silné, viz https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/osvetleni-73-0 . Vše se to liší. Ten můj kryt funguje jako jeden velký reflektor. Jednu dobu jsem měl osvětlení těsně nad akváriem v domění, že je to málo. Hodně lidí tady má reflektory zvlášť pro každou zářivku. Teďka, jak to mám těch 70-75cm od substrátu, tak osvícení nádrže vypadá přirozeně + lepší stíny. Možná 80cm by bylo ok. Nebo svítit jen dvěma trubicemi.


Ardjuna - 29/04/2014

Podle mých zkušeností když většina rostlin v akváriu bublinkuje, tak je toho světla spíš už moc. Podle obecných doporučení stačí většině rostlin k růstu kolem 50 µmol PAR (přežijí sice třeba i při 20-30 µmol PAR, ale budou růst extrémně pomalu). Rozmezí 50-70 µmol PAR bych považoval za takový ideál v rostlinných akváriích. Pokud je dole u dna zhruba kolem 100 µmol PAR, tak už převážná většina rostlin bublinkuje. Při 50 µmol PAR nebublinkují skoro žádné rostliny, a při 70 µmol PAR bublinkují obvykle jen ty rychlerostoucí (např. Riccia, stonkovky), případně se na rostlinách vytvářejí takové stěží viditelné mikrobublinky. Neplatí to sice na 100%, ale jako takové obecné měřítko to brát můžeš. Jestli se ti tedy dole u substrátu (nikoli nahoře u hladiny) začne většina rostlin obalovat bublinkama, tak bych světlo zavěsil o 10 cm výš.


cZRudy - 29/04/2014

Teďka je těch bublinek málo. HC minimálně - taky je ve špatné kondici. Sem tam jdou ze dna obrovské bubliny. Riccia, která je teďka na kořenu zhruba ve středu má na sobě bublin dost, ale ne už tolik. Ještě, jak jsem měl osvětlení 55-60cm nad substrátem a riccia byla u dna, tak na ní bylo bublin, že se to nedalo spočítat. Celkově bylo všude tolik bublin, jak by akva vřelo :) Dokonce anubias má už květ :) Tak nevim, jestli to je normální.


Ardjuna - 29/04/2014

Anubias může kvést i při slabším osvětlení (to nic neznamená). Určující je spíš to "bublání". Jinak velké bubliny, které unikají ze dna, je spíš nahromaděný dusík (v horším případě síra).


cZRudy - 29/04/2014

Jsem to špatně napsal. Ne ze dna, ale z rostlin u dna :)

Jinak dík za informace. Zase mě to posune dál. Člověk se tady dozví tolik informací. Dneska jsem byl v Opavě a když jsem řekl, že chci doplnit makro, tak se na mě dívali, jako by zrovna přistávalo ufo. Na to pak řekli, že maji tekuté co2, že to je taková novinka :)

Kdyby tady někdo chtěl napsat knihu, rád bych se na ní podílel :) Tolik info by bylo na pořádnou tučnou knihu :)


Ardjuna - 02/07/2014

.


Norincz - 23/10/2016

Zdravím,
mám čerstvě založené akvárium a řeším problém s osvětlením. Akvárko má 375l (150x50x50) a v krytu mám zabudované setové osvětlení 2x36W T8 s reflektory a k tomu jsem dokoupil zářivky do krytu od OSRAM 2x54W. Takže síla osvětlení vychází něco přes 0,5W/L. Ale zjistil jsem, že zářivky hodně hřejí a já musím každý druhý den doplňovat vodu, která se rychle vypařuje. Voda je také velmi teplá, bez topítka má 28C.
Nicméně zkusil jsem na týden vypnout ty dvě zářivky po 36W a sledoval co se bude dít. Rostliny rostou stále hodně rychle, nepozoroval jsem nějakou větší změnu. Teplota nad hladinou i ve vodě se snížila.

Vypadá to, že tento článek má něco do sebe.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde