🔥Probíhá akce Více zde 02d 06h 34m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Sentinel - 02/04/2013

ad el.mag.: :-D no jasně že ne!!, spíše jsem to zmínil tak jako když by to někdo četl a napadlo ho to :-D

Ad napojení: jo já to přehlédl (klikl jsem jen na tu spojku mezi elmag a jehlovým), tak až zas objednám něco z webu tak si to tam přihodím. Já právě nevědel jeslti to půjde vyměnit snadno.

A asi i nahradím takové ty rychlospojky co mam od poláků - jak se hadička jen nasadí. to mi přijde že taky těsní jen tak "na heslo".

Díky za info Gargameli ;)


Ještě mě napadla jedna otázka. Atomizéry .. konkrétně ten z dx.com .. co tu kluci používají, je třeba nějak hlídat vstupní tlak nebo v rámci rozsahu co dá reduktor je to OK. ?


Gargamel - 02/04/2013

Tak atomizer nepoužívám, ale výstupní tlak můžeš ovládat tím šedým, plastovým ventilem.


Sentinel - 02/04/2013

Jooo to vím :),
jen jsem nedohledal jaký tlak na atomizéru je maximální. ale to je fuk, to já nějak poladím.


Sentinel - 07/04/2013

Světlo svítí, atomizer "atomuje", a hydor proudí ...

Odstranil jsem (doufám) problém s unikáním CO2, místo na kterém bych to nejméně čekal.. spojení mezi el.mag a jehlovým ventilem (ten spoj sjem považoval za těsný celou dobu).

Teď budu trochu experimentovat s hladinou CO2 vůbec netuším o kolik víc toho atomizer vpraví do vody za hodinu či den.

Vodu měním ob týden (někdy i dvakrát) - jak práce a čas dovolí.
Vyčištěn filtr, hadice, vyměněno 60% vody, zapojen atomizér, a přidána světla. Postupem času dokoupím druhé hodiny, a nechám svítit nejprve jedny a druhé jen 3/4 času.

Eleocharis asi chcícp. HCčko se doposud vždy snažilo táhnout za světlem, tak teď snad už nebude muset. Docela se mi zdařilo (několikrát) pár stonků ostříhat a zasadit vedle. Zatím to vypadá že se množí. Tak uvidíme.

Přidávám fotky světlo a atomizér.

Poznámka k výrobě skříňky. Plánky mám vytvořené, ale když jsem to poslal truhlářům, myslel jsem že mě omejou. Nejlevější cena 8000kč, to opravdu ne. Byl jsem se přeptat v obi za kolik mi nařežou desky a nažehlí lamino. Odhadovaná cena cca 2000 + nějaké drobnosti. Hořejšek - pevná deska - kuchyňská, ze stéjného dekoru. a s laminem až pod okraj (kůli vodě). Tak překreslím výkres a zadám jim to k nařezání


dobrman101 - 07/04/2013

Koukal jsem a to světlo máš dost nízko pokud budeš chtít svítít 4x54W. Já ho mám od substrátu 75cm a ještě ho budu s největší pravděpodobnostlí zvedat o 5cm. Koukni jak ho má třeba vysoko Gargamel.
Snaž se ho co nejdřív pověsit jinak neudržíš řasy na uzdě:|


Sentinel - 07/04/2013

Přemýšlel jsem nad tím ještě před tím než jsi to psal, ale když vyjdu z Marcelovo měření
http://www.prirodni-akvarium.cz/index.php?id=mereni .. a světlo mám vzdálené cca 53-48cm od substrátu tak to jsem zase brutálně přesvětlené není.. a u substrátu bude něco kolem 55-60par.. ale pravdu máš že tak 10cm by to možná ještě chtělo. Další věc je že bych chtěl svítit všema čtyřma jen nějakou část ze dne.. zbytek jen dvěma.

I jsem kůli tomu přeměřoval PO4 a NO3, a zatím je tam opravdu dostatečná rezerva
NO3 =50mg/l
PO4 = 1-2mg/l
(i přes výměnu vody..)

CO2 jsem na velmi světlé zelené (uvidíme jak to spadne přes noc) a udrží se další den.. buď trochu uberu nebo přidám.


dobrman101 - 07/04/2013

S tím co měřil Marcel nic nemám ale pokud si to pozorně přečteš tak je to na suchu. AQ s vodou máš si vynásobit min. 1.7krát (spekulace). Co2 mám do žluta, Na dvě jsem svítil při výšce 70cm a na dvě hodky přisvěcoval zbytkem. Potřebuji pořádně popohnat glossu tak proto jedu teď na čtyři a potom uberu CO2 a snížím světlo. Škoda že nedělají zavěsný 4AQUA všechny modely. Spousta akvaristů by to ocenila. Nemyslíš?
Ber to jako můj názor;)


Sentinel - 07/04/2013

Já neprotestuju, jen taky tak přemýšlím nahlas :) no máš pravdu že jsem opoměl to měření na suchu.
Také potřebuji malinko popohnat HC, nicméně dočasně to vyřeší dvoje spínačky, a jen co splaším vrtačku tak to pověsím :)


Gargamel - 08/04/2013

S grundou jsme měřili to 4AQUA 4x54W nad mým akváriem a podle té tabulky zde v předposledním příspěvku na stránce: https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/zelene-udoli-194-40 si o síle světla můžeš udělat představu.


Sentinel - 27/04/2013

Jak to jde v mojí nádrži je vidět na změněné úvodní fotografii... Nechci to zakřiknout ale zatím se to zdá že atomizer zafungoval lépe než difuzor. Světla stále nejsou pověšena (jsem ostuda) ale tím že svítím jen 3h všemi čtyřmi najednou tak zelená řasa zdá se vcelku na uzdě.

Černá řasa co byla v HC se sice nemnoží ale že by mizela to taky říci nemohu. No uvidíme jak to dále půjde. Vodu měním 2x týdně, hnojím (zatím bez PO4 ale asi budu muset začít přidávat, je tam více rostlin)

Seznal jsem par trsů japoniky a osázel střed nádrže, nedaval jsem ji moc hluboko, ale trochu zapíchnutá v písku je, no snad to bude v pohodě.
Docela mě poslední dobou překvapilo HC. Roste.. jednou za týden ho ostříhám, tedy jen ty delší šlahouny, a zasadím vedle, a tak jsem si rozpěstoval - pravda ne moc hustý - kobereček po levém svahu (viz foto). Snad stříháním zhoustne.

Dnes jsem prostříhal a trochu rozsázel Elodeu (kdyby někdo chtěl, mohu časem část darovat) osvědčila se jako zelená masa co bere živiny když jich jě hodně. Dále jsem až na substrát zastřihl zbylý echinodor (či co to bylo) bylo na tom zbytečně moc starých řas a ožraných listů od ancistruse, stínil a bránil proudu tak buď se vzpamatuje a obrazí, nebo prostě smůla.

Vrtá mi hlavou, proč mají moje Limnophily některé listy černé, jestli je to pozůstatek řas, nebo ztmavnou? Výhledově je taky prostříhám, a rozsázím. Jen jsem to nechtěl dělat najednou, abych neochromil celé akva, když jsem prostříhal tu Elodeu.

Docela mě poslední dobou prudí sinice. Peroxid vodíku to řeší, ale neřeší příčinu, jako vím, dalo by se to zatemnit, ale nechci to dělat než se chytne víc ta japonika.

Přidávám pár fotek..
Postřehy či rady jako vždy vítány, zvláště k japonice .. díky


Sentinel - 04/05/2013

Vyměněna láhev CO2. Konečně (a už se k tomu odhodlávám dlouho) jsem začal měřit na jakou dobu mi vystačí láhev.

Celkem mám
[1] CO2 0.5kg Fatboy (malá širší, ani nevim z čeho pochází, ale je na oxid uhličitý)
[2] CO2 0.5kg Denerle
[3] CO2 2.0kg Hightang (original láhev z Polského setu - snad jediné co od Poláků funguje)

5.4. připojena [1], rychlost bublání cca 5-8b/s

Musím něco došetřit a koupít jiný el.mag. ventil. Ten polský *** se proste čas od času zasekne a netěsní, pokud jsem to dobře vypozoroval tak je to většinou když končí láhev.

Jinak odkaleno, vyměněno 40% vody, pohnojeno, upravena délka svitu všemi 4mi trubicemi, zkrátil jsem společnou dobu o hodinu, místo toho protáhl druhou fázi (druhé dvě trubice) o půl hodiny.


Ardjuna - 06/05/2013

Připravuju na to kalkulačku, aby sis mohl spočítat, jak dlouho ti vydrží určité množství CO2. Je k tomu potřeba znát hmotnost plynu v láhvi v kg, počet b/s, počet hodin (po který denně bubláš) a průměr 1 bubliny v mm (alespoň odhadem). Z toho se pak dá vypočítat, kolik dní ti láhev vydrží (za předpokladu, že ti to nikde neuchází). Jestli to chceš vědět už teď (ještě než to hodím na web, což může pár týdnů trvat), tak mi pošli výše uvedené údaje.


Sentinel - 06/05/2013

Konečně jsem se dokopal k tomu zakládat PikoAkvarko (menší než nano :)) ) objednal jsem tento filtr (dle krabice to vypadá i na ADA značku. Tak pak dám referenci co a jak - až dorazí.

http://dx.com/p/ac-powered-waterfall-external-hanging-filter-for-aquarium-ac-220-240v-122232

2Marcel: podívám se na to, docela mě zajímá, jak to bude sedět s realitou;)


Sentinel - 11/05/2013

Tento týden jsem měnil vodu až dnes (sobota). Před výměnou cca 50% jsem provedl měření PO4, NO3. Nic o čem bych psal domů.

Hodnoty:
NO3 - okolo 50mg/l
PO4 - okolo 1mg/l

Prostě srazit to níž se mi nedaří pokud neměním častěji vodu, teď je tam o pár rostlin víc, třeba se zadaří, protože měnit neustále 2x týdně 50% to prostě je moc :(

Pustíl jsem CO2 trošku více, takže jedu téměř do zeleno-žluta, ryby zatím "nic neříkaly", tak uvidíme jak to půjde.

Rostliny
Zasázel jsem Blyxu od Grundy (ještě jednou díky!), uvidíme jestli se mi zadaří udržet jí v tak pěkné kondici. Ta předchozí co jsem sehnal je taková divná, část se asi chytla, část listů odehnilo - ale tak než se zakoření ..no dám tomu čas.

Jinak HC roste.. sestříhal jsjem největší šlahouny a zasadil vedle. Ostříhané listy čehosi (.. bohužel nevím jak se to jmenuje ale dohledám) co jsem kdysi dáávno sehnal a je zasazené u dropcheckeru, se začly vzpamatovávat, třeba z toho bude i pěkná zelená listovka :) kdo ví..

Řasy a řasoměr
Můj řasoměr (bílý kámen a bílý kolíček) nehlásí nic podezřelého, resp lehce zelené prachové, to přisuzuji stále nezavěšeným světlům, tak jsem upravil interval osvitu a zatím se to zdá být dobré (ale už si s tím zavrtáním pospíším :) )

Co mi nedá spát je ta černá štětičková, zase jí mám na rozstřikovací rampě. Já se snad té sviňky štětičkovité nezbavím... uvidíme jak zareaguje na více CO2.

How to?
Jak řešíte výměnu vody myslím technicky? Odkalení je jasné, ale zpětné dolití, není na to nějakej zlepšovák? Já vždy jdu s lavorem, a leju to natu skálu v levo. ale trochu se obávám že až zavěsim světlo nebude to tak jednoduché? Než si budu lámat hlavu jak to poladit nemá někdo tip na hotové řešení? ;))

ToDo pro nelbližší týdny:
- objednám si nějakou červenou rostlinu.
- musím dostat pod kontrolu to N, a P. snad tomu pomůže rostlinna masa a CO2
- udržet Blyxu
- časem odstraním ten Kandský Mor, a osázím něčím nižším abych tolik nestínil, zatím ale funguje jako rychlerostoucí zeleň co prostě bere živiny z vody.


Sentinel - 11/05/2013

a proto že k zápisu jde jen 5 fotek tak ještě dodám zbytek.. :)


danyboy77 - 11/05/2013

No ja vypoustim pres filtr hadici primo do vany a napoustim pak hadici napojenou na sprchu primo do akva. Jen ten konec hadice drzim v dlani v akvariu a rozptyluju tak proud vody at to nerozvyri substrat. Je to prakticke a rychle. ;)


stafflik - 12/05/2013

Taky odkaluju hadicí do sprcháče a napouštím našroubovanou hadicí na sprchu. Na konec hadice nasazuju košíček z filtru, proud jde tak víc do stran než dolú na substrát.


Pepis - 12/05/2013

Používám také tento postup. Je to nejrychlejší a nejjednodušší postup. Pryč jsou ty časy, kdy jsem vodu z nádrže pouštěl hadicí do kbelíku a novou vodu nosil v hrnci. To bylo neštěstí. Až tady na těchto stránkách jsem se dočetl, že to jde i jinak.:)


Sentinel - 12/05/2013

Díky za info, ja bohužel nosil tu vodu v lavoru protože akva není blizko odpadu ani koupelny. ale zkusím tu hadici, 5m to snad bude ok :).

Jinak jsem asi včera při psani podcenil ten řasoměr - kámen, zelená se zelená, prostě ty světla musím dát vejš, a svítit všema 4ma T5kama třebas i kratší dobu.

Mám nějaké prapodivné akva, jeden den to vypadá že se daří, další den to zas takovej hetrik není. Nebo to moc pozoruju Ale ta černa/hnědá řasa tam prostě dělá bordel...

přeměřil jsem i dnes vodu:
odhaduju to na 35mg NO3
0.5mg PO4
Je to lepší než pře výměnou ale že by zas o tolik - to zas ne.

- Ale na hladině už se zas tvoří povlak - druhý den po výměně vody.
- Jak se přesně chová blyxa po zasazení? myslim jeslti má tendenci schazovat listy? než se uchytí?

Trošku mi docházejí nápady co může tvořit tu řasu. Zeleně je tam teď snad už dostatek. CO2 dle dropcheckeru taky. Takže buď špatně svítím dlouho neob naopak bych měl svítit intenzivněji a kratší dobu.
Nebo špatně hnojím - možná že dávám moc mikroprvků, PO4 nepřidávám vůbec a NO3 taky ne protože podle testů je ho ve vodě dostatek.

Přikládám pár fotek podezřelých míst, pokud Vás napadne nějaký error co mohu stále dělat špatě, rád vyzkouším něco nového.


Ardjuna - 12/05/2013

Mně se třeba v mých dvou nano akváriích (60L) také pořád dělá na hladině mastný povlak, a to bez ohledu na to, co jsem s tím zkoušel. Jediné, co by možná mohlo pomoct, je přejít na hnojení metodou PMDD. Myslím si totiž, že u mě je to hlavně rychlým růstem rostlin pod poměrně silným osvětlením (50-70 umol PAR). Už jsem se na to ptal i jinde, a někteří akvaristé s tím také mívají problémy pod silnějším osvětlením. Je taky možné, že to dělají jen určité rostliny => že vypouštějí do vody nějaké "fuj tajbly". Rostliny údajně vypouštějí do vody asi 10% látek, které si při fotosyntéze vytvoří (cukry, asi i bílkoviny ...). Ve stejném akvárku, kde nepřidávám žádné CO2 a mám tam slabší osvětlení tento problém nemám. Co mi ale pomáhá je intenzivní čeření hladiny v kombinaci se vzduchováním. To mi vždycky spolehlivě mastnou hladinu "zruší". Už se to tady (nebo na rybicky.net) myslím po různu řešilo. Další možností je samozřejmě "hladinový sběrač nečistot" (skimmer) nebo pár pavích oček, které to sežerou.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde