🔥Probíhá akce Více zde 02d 10h 51m 50s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

danyboy77 - 12/05/2013

No ja zkusil ted vzduchovat celou noc a rano jsem mel hladinu cistou i pak behem celeho dne a to jsem mel pres den ve vode tolik co2,ze to spis vypadalo,ze v nem snezi ;) Ale kdyz jsem vcera vymeni pul nadrze vody (vecer a nevzduchoval jsem pres noc) a dnes se zase spustilo co2 tak byla hladina pekne mastna a zapenena. Ted necham zase celou noc pustene vzduchovani.


Sentinel - 19/05/2013

Středa 15.5.
Instalace skimmeru Eheim Skim 350 - funguje skvěle.
Trochu protrhal kanadský mor, opravdu ho tam bylo moc.
a dále zasázel:

Alternanthera splendens - tady připojím poznámku. Tuhle rostlinku nemohu mít v akváriu :( prostě Mřenky nádherné mi jí vždy zpucují. Vypadá jako cedník a to dávám do akva každý den kus zeleného, prostě Mřenkám chutná a nenechají si to vymluvit.

[color=#000099]Otázka:
Netušíte prosím co může rybám chybět za složku ve stravě když se mi vrhají na tuhle červenou kytku? Nebo jestli je to vůbec dobrá úvaha že jim něco chybí nebo je to jen jako zasadit "mátový keř do středu mojito baru " :-))

[/color]
Micranthemum micranthemoides - trochu jsem se bál, že jsem ho zasázel humpolácky, když ono to výrazně lépe moc nešlo, ale zdá se že se začíná chytat.

Rostlináři přihodili jednu rostlinku nějakou stonovku ale musím ještě identifikovat co to je - tipuju to na Limnophila sessiliflora - nebyl u ní štítek. Jen co večer vyměním vodu, doplním foto.

Ostříhané HC se tváří jako že obráží a houstně.


Gargamel - 19/05/2013

Mně zase skaláry a čichavci likvidují heterantheru. Musela prostě pryč, nedalo se na ní dívat.


Sentinel - 22/05/2013

Světla visí! Konečně :) zadařilo se mi zapujčit si pořádnou vrtačku a vrtnout to do panelového stropu.
Aktuální výška je 58cm nad substrátem. Ještě připájím olůvka na delší lanka a vyměním nastavené provázky.

Dobu svícení vyzkouším následně:
0.5h dvě zárivky
7h společně 4
0.5h druhé dvě zářivky

Co mi vrtá hlavou:
- je možné že Blyxa co jsem zasadil shodí nějaké listy? spouta špiček listů mi jakoby ztmavla ale zas se mi zdá že se začínají vytvářet světlé nové.

- micranthemum micranthemoides roste jako zvody, jen se mi zdá že tu a tam se objeví hnědý lístek, snad se mi tam nerozmnoží hnědá řasa. Dropchecker je žlutý. A podle testů bych nemusel přidávat PO4 ani NO3 ale trochu PO4 přidávám.

Teď mám dostatečné osvětlení, myslím že i dostatečný proud vody (filtr a hydor) , čistou hladinu a dostatečnou hladinu CO2 alespoň dle dropcheckeru.

Na co se zaměřím:
V sobotu vyměním větší část vody: seškrábu řasu na skle co se objevovala vepředu vzadu i po stranách, omeju rozstřikovací rampu a sestřihnu Zakrutichu (zařasené listy půjdou pryč, pokusím se u všech rostlin). Zaměřím se na PMDD, a poměr NPK - protože si myslím, že to je v tuto chvíli jediná věc co může být špatně.


Sentinel - 26/05/2013

Měření vody
Voda měřena den po výměně poloviny nádrže a vyčištění filtru, ve večerních hodinách

CO2 - dropchecker světle zelená, spíše už žlutá
pH - 6.5
gH - 14
kH - 5
Fe - 0,25mg/l
NO3 - 50
PO4 - 1až2 (něco mezi)

A jen tak pro kontrolu NO2, NH3/NH4 .. 0

Takže k ideálnímu poměru NO3 : PO4 : K=30:3:8 to má aocela daleko.

Nápad:
Dlouhodobě se mi nedaři stahnout NO3. Tak co to zkusit obráceně, NO3 je tam asi 1.7 krát více než ideální stav. Tak prostě to samé udělám s PO4. prostě tam přidám týdně
4mg/l PO4. A tím pádem bych měl trochu přisolit i draslíku. Jen se trošku bojím co na to řeknou ryby. Nezkoušel jste to někdo?


Sentinel - 01/06/2013

Micranthemum Mic. se mi nějak rozrostli do výšky, takže jsem ho trochu sestřhl Přecijen už je to asi 3týden od zasázení. To co jsem ostříhal jsem něco srovnané, něco jen tak v chomáčku zapíchal po různu tam kde jsou mezery. Docela hluboko, tak uvidíme jak se chytne. A doufám, že zhoustne.

Eleocharis je opravdu dlouhý. Počkám ještě pár dní, a taky ho budu muset zakrátit. Jen z toho mam trošku strach, protože předchozí pokus a zakracování EP ve finále vedl k jeho úhynu.

- Vyměna vody, 50%
- Propláchnutá spodní část filtru (jen odstraněn bordel ze síťky zeolitu). Lokálně jsem aplikoval F.Excel na některé kameny.

Hodnoty vody po výměně:
- NO3 25mg/l
- PO4 2mg/l
- CO2 - trošku zezelenal, ale tím že jsem aplikoval tekutý uhlík, tak se snad než se voda nasytí

Zvednutí světel a zmenšení dávek Mikroprvků, se zatím zdá být prospěšné. No přesněji více zjistím až teď jestli Micranthemum poroste.

Blyxa trochu "zlobí" spousta listů mi uhnilo. Vůbec netuším co jí chybí. CO2 myslím že je dost, většinu času je dropchecker žlutý, a světla myslím také.
Nemáte někdo nějakou dobrou radu? ..

Edit: doplnil jsem fotky - problematická Blyxa, ostříhani Micr., dlouhý Eleochraris


Sentinel - 09/06/2013

Poprosil bych o posouzení:
Přidal jsem problematické fotky a i fotky výsledků testu PO4 NO3 a Fe.

Dnes jsem si všiml rozpadu listů (jestli jsem to identifikoval správně) na Micranthemu.
A jakési podivnosti listů na Zakrutiše.

Nesetkal jste se s tím někdo?

Co jsem měnil: zkrátil jsem rampu filtru o jeden díl, ale proud CO2 směřuje na rostliny díky Hydru. tak to snad nebude ten problém. Světlo svítí o hodinu a půl déle. (ale asi jen dva dny) což mi jako reakční doba přijde dost málo.
Dropchecker je světle zelený - velmi světle. A dle měření se zdá že hodnoty nejsou v nedostatku - překvapil mě NO3 vždy jej tam bývalo více. Skoro bych řekl že NO3 je konečně v normálních hodnotách, PO4 asi moc né, ale už mě nenapadá jak jej srazit :(

Docela je mi líto toho přidaného Micran. který je docela po ostříhání zařasený. Oproti tomu Blyxa byť dost listů ztratila tak se zdá že nové jsou zelené těžko říci jesltli se hnědá řasa množí nebo ne.

Napadá mě:
- stále dodávám malo CO2 ??
- nebo svítím moc??
- nebo rosivku - či co je ta sviň na skle živím ze substrátu - křemičitého písku..
nebo všechno dohromady?
co mě dost překvapuje: všechny stonovky když trochu povyrostou tak mají spodní patra celá tmavá od hnědé řasy.


Sentinel - 09/06/2013

Každou radu vítám. Připadá mi že jsem se za ten rok v praktických zkušenostech moc neposunul :-/ teoretickcy asi ano ale prakticky..... dosázím rostliny a za tři týdny jsou zařasené.
Ještě přidávám výsledky testů..


grunda - 09/06/2013

můj tip je moc světla


Hopeful - 10/06/2013

Mřenkám dávám salátovku, vždy přivážu plátek silonem k lávovému kamínku a hodím na dno. Do druhého dne zbyde jen kroužek. Vidím,že dáváš salát, to u mě nemělo úspěch, ale po okurce jedou jak po uzeném. Zkus si taky pohrát s proudem, přijde mi to takové divné, roztřikovací rampa v zadu, další dvě čerpadla z boku. Já bych nechal rampu tak jak a vedle ní v pravo jedno čerpadlo a vlevo druhé, vše v jednom směru. To silnější namířít tam kde se ti rozpadají ty listy. JE TO JEN TIP, ale co jiného světla máš fest, živin taky, ale ty rostliny je nechcou nějak žrát jako by se k nim nedostaly.


Sentinel - 10/06/2013

Grunda#148: a zkrátil bys dobu osvitu nebo intenzitu světla, ve smyslu posunout výš? aktuálně jsem na 62 cm. já bych hlasoval pro délku osvitu nastavil jsem zpět na 8h. s tím že 7h svítí vše a zbytek jede jedno nebo druhé světlo.

Hopeful # s tím proude si nemyslím že bude problém pozoroval jsem jak mi tam proudí voda: CO2 bublinky i hnojivo a treba ten proud jsem zkoumal na CaCo3 je to vidět nejlépe. Nicméně rampu posunu kousek v levo.. víc do středu;) .. pozn.: v pravo jedno je čerpadlo, druhé je skimmer.


grunda - 10/06/2013

snížil bych intenzitu, ukočírovat takovou porci světla co máš ty, to už chce hodně zkušeností. Já do svého akva svítím 4x54W z 90cm (akva má skoro 800 litrů) a roste mi vše bez problémů a bez řas


danyboy77 - 10/06/2013

Grunda ma pravdu. Ja mam ted 2x54w 70cm nad substratem a jde videt ze HC ma porad dost svetla i kdyz mi to prijde ze je tam tma :D


Sentinel - 10/06/2013

2Danyboy: no právě... přesně tak jsem to vnímal že je tam docela tma. ... ale bude to asi jak říkáš
2Grunda: podle toho co píšeš tak bych to měl extrémě přesvětlené... dobrá tedy zkusím svítit ve stávající výšce jen dvěma zářivkami - a třeba 0.25h nechám překrývat druhé dvě zářivkysvětla spíše z pohledu efektu než že by to bylo třeba.

Snad se to zlepší, celý zakopaný pes bude zřejmě v tom vnímání množství světla okem a kolik tam toho opravdu je.

Díky za tip.


danyboy77 - 11/06/2013

Nejvetsi problem je zajistit fakt dostatek co2 a dokonaly proud. A pokud zajistis vysokou koncentraci co2 pro kytky tak tu zase nerozdychaji ryby. Myslim,ze je to matouci kdyz kouknem treba na youtube na videa Marka Evanse jak ma nadherne nasvicene akva a krasne vitalni kytky a co2 pousti bud jen z atomizeru nebo dyfuzoru. Tady https://www.youtube.com/watch?v=uwX_E-I6GYM&feature=youtube_gdata_player jde videt jak sviti kdyz toci video. Ma podobne svetlo jako Grunda ale na videu ho ma docela dost nizko. Ale neverim ze takhle Mark sviti i normalne kdyz zrovna nic netoci. Ale treba se pletu :D


Sentinel - 16/06/2013

Pár postřehů:
- Stahnout světlo opravdu pomáhá, zatím nemohu úplně říci že řasa je ne ústupu, zato mohu potvrdit že rostlinám to dělá opravdu lépe. Je to vidět na listech, nejsou bledé.

CO2 láhev vydržela do 12.6. to je měsíc a pár dní. Takže dvoukilová vydrží něco kolem 4 měsíců.


Sentinel - 20/07/2013

Změnil jsem způsob dávkováni Mikroprvků, a draslíku.
Draslíku dávám stějně, s tím rozdílem že ne jednou za dva dny ale každý den poměrnou dávku.
Mikroprvky: konzultoval jsem je s Adamem Votavou, a údajně není tak jednoduché udržet namíchané mikroprvky déle než 14dní (orientačně) tzn upravil jsem gramáž a vodu tak abych měl mikroprvky v zásobě tak na 15-18dní. Dávkuji teď každý den ráno. ... to se zdálo, že rostlinám svědčí.

Nicméně vyskytl se jiný faktor, který pravděpodobně hraje taky roli v tvorbě řas - teplota vody. Jak je teď teplo, nedařilo se mi držet teplotu vody niže než 28°C (většinou 28-30) Což je opravdu dost, a najednou jako když tam exploduje pytel s hnědou rozsivkou a zelenou flekovou na skle. A to jsem nic jiného neměnil...

Maximální debordelizace: odrbání skla a rohových silikonů, výměna 75% vody, vyčištění hadic, skimmeru i hydoru (chvíli lázeň v savu, pak propláchnuto s kartáčem).
A zvednul jsem světlo o dalších 10cm - důvod: chci svítit déle (8-9h) stejnou intenzitou ale prostě z větší výšky (dve zářivky a pak druhé dvě zářivky). Snad to pomůže, spolu s dávkováním hnojiva.
NO3 se drží kolem 25mg/l, PO4 - 1.5-2mg/l takže dodávám jen zmíněný draslík a Mikro.

Máte ve vedrech taky obdobné problémy s kvalitou vody či jinou řasou?

----------------
Poznámka pod čarou/postřeh:
Podceňoval jsem jednu věc a to že mikroprvky mají být v tmavé sklenici (no v lednici je tma, budiž, .. ale ten vzduch tomu také nedělá nejlépe. Teď skladuji ve velké stříkačce a z té rovnou dávkuji. .. už je to v lednici 14. den a nezměnilo to barvu, tzn předpokládám že to nezreagovalo (dříve to za stejných podmínek měnilo barvu)


grunda - 21/07/2013

vyšší teplota sama o sobě řasy nespustí, ale při vyšší teplotě mají kytky větší požadavky na CO2 a hnojení, tak se mohlo stát, že kytky začaly strádat a rozjely se řasy. Já mám v akva stabilně 28 - 30° a nějakou expanzi řas jsme nezaznamenal


Sentinel - 30/07/2013

Po té co jsem začal dávkovat mikroprvky denně se mi zdá, že hnědá řasa přestala množit. Naznačovalo by to, že na to bude mít vliv některý z mikroprvků a světlo.

Mám však v akváriu jiného prevíta - něco zeleného. Za normálních okolností bych řekl že je to takový ten zelený sliz, ale vymyká se to příznakům. Začala se dělat až co jsem zvednul světlo na 70cm od substrátu. A že bych měl zrovna málo dusíku to se také říci nedá. Co hůře na to že měním část vody ob dva dny (v tom horku je výhoda že vodu hned použiju na kytky na balkóně a do akva dodám novou) tak hladina NO3 PO4 docela vysoká.

Shrnu to:
- deně dávkuji draslík a mikroprvky - mirkoprvky jsou namíchány pouze na 14dní a dávkuji přímo z injekce, tzn nedostane se tam vzduch a tím, že jsou v lednici tak víceméně stále tma
- světlo svítí asi 7h a je vzdáleno 70cm od substrátu
- co2 je odpoledne více méně do žluta. a to běží skoro 3h přes světly a asi půl hodinu před zhasnutím...

Co tedy může způsobovat toho zeleného prevíta na fotce? Mátě nějaký tip kde může být ta chyba?


Tuzercbr - 01/03/2016

Ahoj, chci se zeptat jakou mas zkusenost s mrenkou nadhernou a hc cuba? Nevyvorava to? Diky


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde