Akvárium s řasokoulemi Více zde 02d 23h 17m 15s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Sentinelárium - Thajsko

V kategorii: Deníky a diskuze našich

danyboy77 - 18/02/2013

U me Blau Lumine jsou lanka dlouhe cca 120-130cm,mam je zavesene od stropu. Lanka se urcite daji koupit na metry i v Hornbachu atd.


Gargamel - 18/02/2013

Na hnědou řasu se mi nejvíc osvědčilo stabilní CO2 a dostatek rostlinné masy. To stabilní CO2 mě příjde čím dál tím víc jako to nejdůležitější při boji proti řasám.
K zavěšení světla: Já mám taky to 4AQUA a udělal jsem to tak že vee výšce cca 60 cm nad akváriem jsem do stěny vyvrtal dvě díry a do nich nasunul dvě natřené trubky (průměr trubky cca 1 cm). Světlo tak nevisí od stropu ale je zavěšeno na těch trubkách. Dodal bych foto ale nejsem doma. Přišlo mi to snazší než vyvrtávat díry do stropu a přidělávat háčky.
Druhá možnost je koupit v Hornbachu, OBI, Globusu ocelová lanka třeba 5m za pakatel a použít je. Akorát na konci toho lanka to chce vymyslet jak udělat nějaký uzlík nebo pokud máš svářečku tak tam jenom trochu kápnout.


Ardjuna - 19/02/2013

Přidám jeden tip od Honzy (Bedna), který vyřešil zakončení ocelových lanek tím, že na konec nasunul ocelový vnitřek "čokolády". Stačí si koupit klasickou čokoládu (na propojení kabelů), a rozbít jí (odstranit tu plastovou část) => uvnitř najdete ocelové válečky se dvěma šroubky. Jako koncovka na ocelové lanko je to ideální (navíc je to jištěné nikoli jedním, ale hned dvěma šroubky).


Dejvwa - 19/02/2013

Zdravím, vidím, že problémy s hnědou řasou nemám jen já. Pořát se nemůžu zbavit hnědé řasy, která se objevuje na skle hned u substrátu a nebo v blízkosti GSA. Podle mě, jak se dřív říkalo, že hnědá řasa=málo světla je nesmysl, ale pravděpodobně to bude mít zase spojitotst s CO2, které se těžko dostává ke dnu akvária. A jak jsem viděl na fotce, tak moje Heteranthera Zost. vypadá podobně. Nové listy jsou hezké, ale dole od spodu jsou křehké, polámané, a nastupuje na nich řasa. Když rostlinu odstřihnu a zasadím nenapadenou část rostliny do substrátu, cca za týden je všechno znovu.


Sentinel - 19/02/2013

U skla mívám tu modrou sinici a tam zafungoval Marcelův tip s peroxidem. Naneseš trochu peroxidu H2O2 do injekcní stříkačky a dáš to na místo ke sklu. Docela je vidět pokrok na aplikovaném místě do 24h.
Tam bych to na hnědou řasu neviděl, resp spíše je to pravděpodobnější ta bakterie.

Ale s těmi listy ... to jsem si do souvislosti nedal že by to mohlo dělat špatně distribuované CO2. Snad ten problém vyřeší zvednutí proudu v nádrži. Druhá věc je, že v delších akváriích to bud chce větší proud nebo opravdu posílat CO2 za výstup z filtru.


Sentinel - 02/03/2013

Po delší době jsem se konečně dostal k proměření a docela jsem se zhrozil.

kH 3
gH 13
NO3 50mg
PO4 2mg
Fe 0.1mg

tyto hodnoty jsou po výměně 50% vody a s dropcheckerem skoro do žluta, což by vysvětlovalo to gH/kH a před hnojením, to železo by nevadilo, to dodám, ale teda ten fosfor a dusík, to je síla, hold zas budu měnit 2x týdně.

Dnesk vyčištěno, protrhaný kytky - myšleno ty zařazeny.

HC z toho co zbylo ostříhány černé listy s řasou, EP .. no, to CO2 ho trochu zvedá ale jinak žádná sláva..
Stále ty samé problémy, a ta samá řasa.

Řešit to budu co2 atomizerem s dx, už je objednán, a ještě tím externím čerpadlem, to objednám přes víkend. Jenco vymyslím jak pověsit ty světla tak ještě světla.

Jako odstrašující příklad přidávam fotky řas.


Sentinel - 11/03/2013

Skříň ADA upgrade

Inspiroval jsem se článkem o skříni v designu ADA, v příloze připojuji pdf s "hrubým" nákresem - snad si dovolím řici vylepšením.

Když by Vás napadla nějaká věc, kterou jsem přehlédl, nebo naopak ještě mohl něco vylepšit, určitě názory a nápady vítám.

Zpracovaný výrobní výkres i s kotami a rozměry rád nasdílím. Zatím tedy jen nahrubo
bude to cca 1200x400x650 dvoukřídlé dveře, boční otvory na případné hadice, a zadní otvory na případné hadičky či elektriku. Uprostřed pár poliček, které mimo zpevnění konstruce budou snad i praktické, za nimi půjde vézt kabely.

více viz pdfko.

Koukám pdf nelze přiložit: takže přidávám link
http://dma.webzdarma.cz/ada-by-sentinel.pdf


danyboy77 - 11/03/2013

Vypada to pekne a prakticky;) Z jakeho materialu ji mas v planu postavit?


Sentinel - 12/03/2013

no vyztužení kostry, co jsem dnes dodělal tak určitě masiv... zbytek asi mpf desky.. ale ještě to zkonzultuju s truhlářem. a z venka umakart nebo dýha. Krajní alternativa je masiv a tmavý lak ale tam se bojím trochu ceny.


danyboy77 - 12/03/2013

Tak pak sem hod taky nejaka fota a popis sve tvorby ju? ;) Tak at se dilo podari ;)


stafflik - 13/03/2013

Sentineli s tou výstuhou si hlavu moc nelámej. Na 120L akva ti stačí jen ta skříňka jako taková. Mě stojí akva na skříňce z lamina a to má 312L. Nosnost těch materiálů je velice slušná (pokud to není z polska)


Sentinel - 26/03/2013

Skvělé.. včera mi přišel atomizer z dx. Tak už jen to zprovoznit

Z jiného soudku. nedoporučil by někdo kde v Praze koupit 54w zářivky T5 do 120cm osvětlení. V Plzni je skladem nemají snad nikde.

A potom přemýšlím nad barvou světla. V některém z článků s T.Barrem bylo že používá 865 a 880. Jaky může být důvod pro 880ku?


nanobot - 26/03/2013

Nejlepší způsob ukončení ocelového lanka je takový, že se na něj nasune trubička, nejlépe z mědi či mosazi(musí být akorat na provlečení dvou lanek), rozklepe se na plocho k lankům, poté se chytne z jedné strany asi 2 cm do svěráku a z druhé strany taktéž do francouzáku a zatočí se(stačí 1-2 otočky). Tento způsob jsem používal při ocelových lankách na posilovacích strojích.


Sentinel - 26/03/2013

Díky za tip :)


Ardjuna - 26/03/2013

#111: Řekl bych, že s tou barvou světla (880) to bude spíše kvůli estetice, než čemukoli jinému. 9000 K zvýrazňuje více modré barvy (takže ti třeba mnohem lépe vyniknou neonky :), nebo budou mít rostliny trochu jiné odstíny než za běžného denního světla (6500 K).


kus - 26/03/2013

http://www.sylvania-pro.cz/zarivky/zarivka-t5-fho
Anebo rovnou speciálku na akva 10 000k.


Sentinel - 02/04/2013

Se z toho svého CO2 setu jednou zblázním.
Poslední dobou mám pocit že to někde utíká, a asi to tak bude, večer byl ještě v láhvi tlak a ráno to bylo na nule, na výstupním ventilu bylo trocha tlaku tak buď to utíká přímo na láhvi/reduktoru nebo nevím. Vadilo by něčemu ponořit láhev do vody (budíky bych nechal venku)?

A potom druhá věc, po každké, když vyměním láhev vylítne hadička co je na reduktoru, máte někdo podobnej systém jako já? (viz obrázek) nebo k tomu používáte svorky? Ono vůbec nasadit tu hadičku i když ji nahřeju ve vroucí vodě je docela boj, ale při přehození láhve prostě vylítne.

Abych jen nebrblal. Z nenadání se mi ztratila černá řasa na rozstřikovací rampě. to beru jako úspěch.
;)


Gargamel - 02/04/2013

Co to máš za set, to jsi skládal sám? Já bych to takto neřešil.
Odzkoušené a hlavně dobře těsnící je toto: reduktor -> napojení na hadičku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria/spojka-pro-napojeni-hadicky-1-8 -> kousek hadičky -> další napojení na hadičku -> elmag. ventil nebo jehlový (mezi elmag. a jehlový dej spojku 1/8 s těsněním: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-do-akvaria/spojka-1-8-s-tesnenim a pak zase napojení na hadičku.
Podívej se k nám na e-shop jak máme řešené sestavení setů.
Celý systém můžeš ponořit, ničemu to nevadí.


Sentinel - 02/04/2013

Set mam bohužel bohužel z polska (ještě dříve než bylo možnost koupit je zde v shopu)

Láhev je řekl bych identická, reduktro s budíky je podobný jako v eshopu - ale je rovnez z polska.. trochu mě prudí to napojení (viz fotka) .. Sestavené to mám podle video tutorialu, kde mam pořadí láhev, reduktor, hadice napojena na takovou tu jehlici (což mi přijde uplně na .. ) pak jehlový ventil napevno spojen spojkou s elmag. ventilem. To možná vyfotím.

Ohledně ponoření .. ten el. mag. ventil bych asi ponořovat neměl ne? :))

A jak řešíš to napojení hadičky z reduktoru? ja tam mam ten trn viz fotka. . je to demontovatelná část vyměnitelná za něco jiného?


Gargamel - 02/04/2013

Tu cívku v elmag. ventilu bych raději do vody nedával a zapnutý by tě to snad ani nenapadlo :D
Napojení na redukčák jsem ti napsal o příspěvek výš.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde