🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 10h 48m 25s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zelené údolí

V kategorii: Deníky a diskuze našich

LaXo - 26/08/2012

Tak to je brutál s tým svetlom, normálne začínam mať strach :(
To aby som mal pre istotu nejaké záložné osvetlenie v pivnici :D
Mám síce hliníkové DIY so vstavaným časovačom a super reflektormi, ale jeden nikdy nevie, brrr.
Inak mne kremičitý štrk dobre drží, mám z neho vymodelované celkom slušné kopce + pár skaliek, no ale zase ja mám hrubšiu zrnitosť...tak možno preto.


Gargamel - 07/09/2012

Tak už je to skoro dva měsíce a světlo pořád nesvítí. Světlo jsem jim, jak už jsem jednou napsal, podruhé poslal na firmu, ale tam si ho nikdo nepřevzal a vrátilo se mi zpět. AKVA-TERU bombarduju e-maily, ale ani se neozývají. Světlo teď leží v garáži a čekám, jestli se ozvou. Posílat znova se mi ho tam moc nechce, protože by už to bylo třetí zbytečné poštovné a beztak by se to zase vrátilo. Přemýšlím, co s nima... evidentně se jim peníze vracet nechce a 30 denní lhůta na vyřízení reklamace už dávno vypršela.


mikkal - 07/09/2012

Tak to je smůla a poměrně bezpáteřní přístup ze strany obchodu! O jejich "vizitce" budu informovat i své známé, kteří by tam něco/někdy chtěli nakoupit :/


Gargamel - 07/09/2012

Až budu v Brně, tak tam zajdu osobně. Uvidím, co vyhádám.


mikkal - 07/09/2012

koukni na mou prezentaci, psal jsem tam zkušenosti s necelým 14 dní starým světlem Blau lumina 4x54W...


Gargamel - 07/09/2012

Díval jsem se. No začínám vážně uvažovat o tom Giesemannu, teda jestli se mi z nich podaří nějak vydolovat ty peníze.


Miso - 07/09/2012

inak celkom pekne kusky sa daju najst aj v obchodoch s priemyselnym osvetlenim za dobre ceny, nechce sa mi teraz hladat ale napr. nieco taketo


LaXo - 07/09/2012

@Gargamel, ja mám v tomto ohľade celkom dobrú skúsenosť s písomnou komunikáciou kde je spomenutá ŠOI, neviem ako sa tento úrad volá u vás ale tipujem že podobne ;)
Mal som podobný problém s kazovým notebookom a po razantnom liste okorenenom spomenutou oragnizáciou a prípadne nejakým tým paragrafom z Obchodného zákonníka som mal do mesiaca celkom nový ntb vyššej tiredy doma. Netvrdím že Ti práve toto pomôže, ale v každom prípade dnes už na nejaké slovné škriepky s predajcami čohokoľvek neverím. Čo je na papieri to sa počíta.


Gargamel - 30/11/2012

Tak po třech měsících bez pořádného světla, kdy jsem svítil jen 36W zářivkou T8 jsem konečně nainstaloval nové světlo. Akvárium je v zuboženém stavu, 2 týdny jsem nebublal CO2, protože se mi nechtělo do plnírny atd. :D No jsem lempl. Teď to zkusím dát zase trochu do kupy. V plánu je něco ve stylu ADA akvária. Na levou stranu dám lily pipes a proud bude tvořen jen pomocí filtrů, žádná čerpadla. Pod to umístím difuzor s keramickou patronou. Hnojit budu 1/2 dávky EI, mikro ale na maximum formou FEROXU. Pokud bych teď dal plnou palbu světla, čekaly by mě asi řasy, proto musím nastavit světlo na stejně nízkou úroveň, jako používá ADA, tedy nějakých 45 PAR u dna. Při takovém světle by neměla vadit nedokonalá koncentrace CO2 z obyčejných difuzérů a relativně slabší proud bez rozstřikovacích ramp. Vzadu budou nějaké stonkovky, microsorium, vepředu kryptokoryny a asi nějaký trávníček.

ADA doporučuje umístit světlo 30 až 50 cm od hladiny. To znamená, že sice používají velmi silná osvětlení, ale protože jsou velmi daleko od hladiny, celková hodnota PAR je relativně nízká 40-50 PAR u dna: http://www.aquatouch.com/freshwater%20ADA%20lighting.html K dispozici mám světlo 4x54W a mohu s ním libovolně manipulovat na výšku. Měl bych tedy nějaké otázky.
Jsou směřovány hlavně na Marcela, protože prováděl testy s PAR metrem. Zkus se prosím podívat na přiložené foto se vzdálenostmi od světla. Jak by jsi mi doporučil svítit, aby byo u dna těch 40-50 PAR? Procházel jsem si dlouho tvé grafy: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/testy-vody a díval jsem se hlavně na světlo BLAU LUMINA, protože to moje je hodně podobné. Taky jsem zohlednil tvá měření dole v článku, kdy napuštění vodou přidá cca 30% PAR. Vyšlo mi to tak, že jsem světlo umístil 20 cm od hladiny a zapnul pouze dvě 54W zářivky s reflektory. Myslíš, že by to tak mohlo být?

Druhá možnost by byla zapnout všechny čtyři, ale to bych potom musel dát světlo alespoň 40 cm od hladiny. Netušíte někdo, proč ADA preferuje silné osvětlení, které je tak vysoko nad hladinou, když jde stejného PAR dosáhnout slabším osvětlením blíže k hladině? Co by jsi volil spíše ty Marceli?


Ardjuna - 30/11/2012

Používat jen 2x54W u tak velkého akvária bych se trochu bál. Podle mě by to nedělalo moc dobrotu, protože by světlo špatně pokrylo celé dno. Raději bych asi zapínal všechny 4 zářivky a dal je o trochu výš. Otázka je, jak vysoko? Podle toho mojeho měření světla v prázdné a plné nádrži může být rozdíl v intenzitě až 50%! To znamená, že 30 µmol PAR naměřených v prázdné nádrži, může znamenat až 45 µmol PAR v té samé nádrži naplněné vodou. Bohužel jsem zatím neměl čas ani příležitost tyto výsledky ověřit dalšími měřeními (na jiných nádržích a třeba i s jiným typem osvětlení).

Pokud bys použil 2x54W, tak bys mohl mít 50 µmol PAR (teoreticky) ve vzdálenosti cca 55cm. Ve vzdálenosti 65cm (jak to máš teď) bys mohl mít tak maximálně pod 40 µmol PAR.

Pokud bys použil 4x54W, tak bys měl mít k dosažení intenzity 50 µmol PAR světlo ve vzdálenosti asi 75cm. V 70cm bys měl cca 60 µmol PAR. Je ale otázka, jestli se dá na všechna ta moje měření spolehnout. Prováděl jsem jich zatím dost málo na nějaké spolehlivé závěry. Pořád jsou to tedy spíše jen odhady.

K otázce, proč ADA používá silná světla vysoko nad hladinou ... Myslím si, že je to asi kvůli tomu, aby byl snadný přístup do akvária (aniž by se musela ta světla pořád nějak sundavat nebo vytahovat výš). Třeba k tomu ale mají ještě jiné důvody. Kdo ví?


grunda - 30/11/2012

důvod je nasnadě, stačí se podívat na křivku úbytku světla se vzdáleností, ze začátku je hodně strmá, pak začne klesat podstatně pomaleji


danyboy77 - 30/11/2012

Taky si myslim. Vem si ze kdyby jsi tam pekl do akva dvema vybojkama 150W a mel je niz tak by jsi mel treba u substratu 60 PAR ale u hladiny by to bylo mnohonasobne vic,coz by nebylo dobre ne? Ale o tom uz myslim Marcel neco nekde psal. Tak kdyz je to svetlo vyse,tak se ty PAR hodnoty hezky rozprostrou a nejsou ty rozdily PAR mezi substratem a hladinou tak velke.


Gargamel - 30/11/2012

Mám podobný názor jako grunda s danym.
Jsem teď ale dost na vážkách, jestli zapnout všechny čtyři zářivky a dát to tak 40 cm nad hladinu jako doporučuje ADA nebo nechat zapnuté dvě 20 cm nad hladinou. Nevýhoda je, že se světlo bude odrážet v televizi a neuvidím na fotbal :D Navíc dalších 100W energie taky není zadarmo. Asi to zatím nechám takhle a budu testovat chování rostlin. Později to případně upravím a poreferuji o výsledcích.


danyboy77 - 30/11/2012

Ty mas ale koukat do akvarka a ne na fotbal :D

Tak zkus do prostred nadrze zasadit treba tri kosicky HC (koupis ho tady https://www.rostlinna-akvaria.cz/akvarijni-rostliny/ostatni-akvarijni-rostliny/hemianthus-callitrichoides-malokvetka-cuba ) :D A podle toho jak se mu povede podridis svetlo ;)


A jeste me napadlo.Mas sice 300 litru akva,ale mas tam i hodne "substratu" tak ze muzes mit cisty objem cca 220 litru? A svitis ted 108W. Myslim si taky ze by vsechny 4 zarivky ve vysce 20cm nad hladinou bylo asi dost. Vem si ze LAXO sviti 80W do sve 240tky a jak mu to krasne roste http://www.youtube.com/watch?v=Fcx0ZgmAJLE&feature=youtu.be


Ardjuna - 01/12/2012

#50 (Grunda):
Já jsem otázku pochopil tak, proč ADA používá silná světla, když je pak stejně pověsí dost vysoko nad hladinu ... proč místo toho nepoužívá slabší světla níže nad hladinou?

Když někdo použije silné 150W výbojky a chce mít dole u substrátu kolem 50 umol PAR, tak je přece jasné, že je musí pověsit mnohem výš než třeba T5 zářivky.


Gargamel - 01/12/2012

Marcel: Já si myslím, že je to hlavně kvůli tomu, aby nebyl takový rozdíl v PAR u dna a v horní části akvária. Možná to nedělá dobře rostlinám? Těžko říct. Jinak by přece mohli použít třeba 70W výbojku.

Dany: No právě, LaXo i já máme hodně silnou vrstvu substrátu. Tipoval bych, že tak 1/3 objemu. Zkusím si s tím pohrát a uvidím které rostliny jdou a které ne. Doteď jsem svítil 36W zářivkou T8, většina světla šla spíš do stropu než do akvária a většina rostlin taky rostla a byla pěkných, tak uvidíme. Zase si říkám, že je lepší nastavit slabší světlo a nemít takové požadavky na CO2, než bláznit a pořídit si všechny možné druhy řas. Chci se teď vyhnout silnému proudu a kvantům CO2 ať si vyzkouším taky něco nového.


LaXo - 01/12/2012

Presne si to vystihol, naozaj nie je potrebné silné svetlo, potom máš rezervu v CO2 a aj v prúde. Napríklad, tam kde mám silný prúd mi rastie Blyxa doslova raketovo, ale kde je slabší rastie tiež pekne,nemá problém s rastom, je zdravá, ale rastie pomalšie. Netreba zbytočne šliapať na plyn, potom to robí problémy.


grunda - 02/12/2012

já myslím, že je to tak, jak napsal Gargamel, příliš velký rozdíl mezi osvětlením u hladiny a u dna nedělá kytkám dobře, pokud pověsíme dostatečně silné světlo výš nad hladinu, tak bude akva rovnoměrně nasvíceno a navíc rozdíl ve světle u hladiny a u dna bude malý.


Ardjuna - 02/12/2012

No, podle toho, co jsem měl zatím možnost proměřit, tak rozdíl v intenzitě osvětlení u hladiny a u dna je docela velký u všech typů osvětlení:

světlo => HQI | 4xT5 | 2xT5 | 2xT8
--------------------------------------------
od světla k hladině => 30cm | 10cm | 10cm | 10cm
hladina+0cm => 320 µmol | 600 | 200 | 200
uprostřed+20cm => 110 µmol | 150 | 90 | 70
substrát+50cm => 50 µmol | 50 | 30 | 25

Je sice pravda, že mezi výbojkou a T5 je u hladiny větší rozdíl (320 vs 600 µmol), ale přibližně od prostředka nádrže už to takový rozdíl není (110 vs 150 µmol). Je ale pravda, že výbojky budou v tomto ohledu k rostlinám pravděpodobně "šetrnější", protože 600 µmol PAR je už maximum, co rostliny dokáží snést (pro většinu vodních rostlin se jedná o 100% nasycení světlem).


Gargamel - 12/01/2013

Tak jsme dneska s grundou provedli měření Marcelovým PAR metrem. Na hodnoty se můžete podívat v tabulce. Vše jsme měřili u dna. Jde poznat, že u skel je daleko vyšší PAR než uprostřed akvária. Světlo nechávám 35 cm nad akváriem, tyto hodnoty by měly pro růst všech rostlin stačit.
Předevčírem jsem zasadil rostliny a zkusím nějaký nový layout. Zatím na fotce většina z nich nejde ani vidět.
Osvětlení: 4x54W, zářivky Osram Lumilux 865


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde