🔥Probíhá akce Více zde 02d 10h 29m 18s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zelené údolí

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Gargamel - 29/06/2012

Takže přidávám update po čtyřech dnech od založení. Zatím všechno šlape jak má. Pravidelně měním velká množství vody, aby neměly řasy šanci. V úterý bylo akvárium založeno, ve středu jsem vyměnil 70% vody. Dalších 50% vody jsem měnil dnes, tedy v pátek.
Voda je zatím průzračná a růst řas se zatím nekoná.


Gargamel - 29/06/2012

Zatím rostliny nestříhám. Chci aby pěkně zakořenily a potom je začnu zastřihávat, aby pěkně zhoustly. Přestože svítím jen dvěma zářivkama, rostliny celkem pěkně bublají a objevují se nové lístky.
CO2 mám zapnuté 24 hodin denně a hadičku s CO2 mám zavedenou v nasávání filtru. Z výstupu vycházejí drobné bublinky jako z atomizéru. Většina se ale ve filtru rozpustí.
Dnes jsem poprvé měřil parametry vody. Naměřil jsem asi 12 mg/l NO3 a 0,2 mg/l PO4, což jsou pro mě v tuto chvíli ideální hodnoty. Sice měním pravidelně velká množství vody, takže by se daly čekat nulové hodnnoty (mám tady čistou vodovodní vodu) ale ve dně mám vložené NPK tabletky, které krásně propouštějí tato stopová množství živin i do vody, takže rostliny rozhodně nestrádají. Tabletky obsahují i draslík, hořčík a stopové prvky, takže teď nemá cenu moc přihnojovat do vodního sloupce, protože bych to těma velkýma výměnama vody stejně zase hned vylil do kanálu.
Nejde mi o maximální rychlost růstu. Někteří aquascapeři by nasadili hned od prvního dne metodu Estimative index, aby bylo akvárium co nejrychleji zarostlé. Já na to půjdu pomaleji. S EI mám už dost zkušeností a chci si zkusit něco jiného. Navíc mě už nebavilo každý týden stříhat rostliny.


Gargamel - 06/07/2012

Rostliny už byly přerostlé, takže jsem provedl radikální sestřih. Sestřihnul jsem i eleocharis (trávu).
Pokračuju v pravidelných výměnách vody. Řasa se zatím stále neobjevila.
Dnes jsem zároveň začal přihnojovat draslíkem a mikroprvkami. Dávám raději víc než míň. Začal jsem až teď, protože mám ve dně NPK tabletky, jinak bych přihnojoval už od prvního dne.
Měřil jsem opět hodnoty NO3 a PO4. Ty jsou stále stejné, takže zatím není důvod přihnojovat makrem.


danyboy77 - 06/07/2012

Prosim o nove fotky ;)


Gargamel - 07/07/2012

Teď zrovna nemám foťák. Do týdne ale fotky přihodím.


Gargamel - 09/07/2012

Přináším další report:
Didiplis diandra má sice krásné, nové přírustky, ale začal shazovat spodní (submerzní) listy. Stejně tak staré listy eleocharisu začaly hnědnout. Zároveň jsem neměl čas měnit vodu, což zapříčinilo, že se na písku objevila hnědá řasa. Hnědá řasa značí moc čpavku. Navíc se na hladině objevily mastné skvrny, což je také příznak org. odpadu a čpavku ve vodě.
Dneska jsem tedy ostříhal didiplis asi na velikost 1 cm od písku a vrcholky jsem znovu zasadil. Odstranil jsem všechny nevzhledné listy a vyměnil 80% vody.
Fotky přidám zítra.


Venny - 09/07/2012

S eleocharis mám zkušenosti, že po vysazení do nádrže zakoupené rostliny komplet zhnědnou a lístky takřka všechny odumřou. Proto aby nebyl bordel v nádrži cca druhý týden všechny vysazené eleocharis u dna zastřihnu. Nové výhonky si krásně najdou cestu a ty odumřelé nedělají bordel v akváriu :)


Gargamel - 09/07/2012

Díky za radu. Provedu to tak, jak píšeš.
Ono celkově ty rostliny teď přecházejí na submerzní formu a ty staré, které byly pěstované ve skleníku shazujou, takže se tam tvoří čpavek. Nezbývá než pravidelně odstraňovat staré listy a měnit vodu.
Dnes jsem zvýšil dávky Seachem Flourish Excel, abych omezil ty řasy. Taky se snažím pořádně hnojit, aby rostlinám nic nechybělo. Zítra dám foto.


Venny - 09/07/2012

Přesně tak a ono v téhle "trávě" vybírat špatné lístky moc dobře nejde. Snad se ti to osvědčí, ale mě to vždy pomohlo. I teď s viviparou. Až budeš odsávat vodu, chvilku v trsu hadicí rejdi. I když se o eleocharis říká, že je rychle rostoucí, chvilku ji to trvá než se pořádně chytne a na začátku je náchylná na bordel který se v trsu usazuje. Pak ji ale nic nezastaví :). Ale to ty určitě víš ;). Dokonce i pokud přestaneš přidávat CO2 a hnojivo a máš ji chycenou, bezproblémů roste dál. Jednou jsem ji dal na podzim i na balkon ve staré nádrži bez vody. Teplota v noci kolem 5st. a za týden jsem ji použil do jiné nádrže a krásně se chytla :-).


Gargamel - 09/07/2012

A potom že jsou kobercovky náročné :)
Eleo jsem měl kdysi v akváriu: http://www.akvarko.cz/obrazek.php?pict=obr74936&pictauthor=gargamel&tpict=a ani nebylo náročné na světlo. Neměl jsem ani 0,5 W/l a to jsem měl T8 zářivky. Chce to ale silně hnojit a dodávat CO2.


Gargamel - 11/07/2012

Dneska jsem opět vyměnil 2/3 vody a odstranil jsem všechny staré listy eleocharisu. Taky jsem sestřihnul HC a rotalu. Situaci mi komplikují staré listy, které ještě byly pěstované ve skleníku, protože u některých druhů rostlin opadávají a vytvářejí čpavek.
Výměnami vody a udržováním čistoty hnědá řasa zmizela. Možná pomohly i zvýšené dávky Excelu.
Na obrázku je akvárium dnes před a po sestřihu. Dnes jsem neodolal a přidal další rostlinu - Pogostemon stellata.
Pořádně to teď zastřihuju, aby se rostliny rozvětvily a zhoustly.


Gargamel - 22/07/2012

Tak světlo to má definitivně za sebou. Chtěl jsem přidat trochu na síle osvětlení, protože by už to akvárko sneslo a zapnul jsem druhý pár zářivek. Světlo se během chvíle přehřálo a službu vypověděl předřadník (pravděpodobně) protože jeden z párů zářivek zhasnul.
Světlo posílám na reklamaci a pokusím se vyhádat vrácení peněz. Nechápu, jak tohle vůbec můžou pustit z fabriky. Na jednu stranu jsem rád, že jsem se ho zbavil (doufám), na druhou jsem pěkně nasr**ý protože teď bude akvárium bůhví jak dlouho bez světla, takže jsem zvědavý, jak si s tím rostliny poradí. Nahoru jsem položil alespoň stolní lampy.
Pokud by šlo při reklamaci všechno dobře, vzal bych světlo Giesemann nebo možná Blau.


Sentinel - 22/07/2012

No tak náhradní řešení: v obi maj klasicky světla do kuchyně - za rozumnou cenu. Nebo za par peněz kup koncovky, elektroinstalační lištu (širší), do toho pájkou odtavit díru a pilníkem dopilovat, trochu silikonu, trochu pvc z tavící pistole, předřadník a za hoďku svíťíš.
Já většinou mám spíš problém s držákem jako takovým Aby to vypadalo nějak pěkně. Teď jsem poptával pár svařovačů plastu tak uvidíme s čím přijdou, určitě pak napíšu jak jsem dopadl (případně dodám i nárysy v cadu).

Jinak prosím tě jak je to s informací že drobný písek rostlinám nesvědčí - někde jsem se to dočet, že prej uhnívají kořeny -ale že rostliny vypadají pěkně, tak to asi bude nějaký akva-mýtus.
A ještě dotaz jak takto jemný písek odkalovat aby ho půlka neprošla ven.?


Gargamel - 22/07/2012

Světlo by stejně muselo na reklamaci, takže není co řešit.
Rostliny nevypadají, že by jim drobný písek vadil. Když jsem jich pár vytahoval, měly krásně bílé kořeny.
S odkalovaním bude problém, ale já mám v plánu neodkalovat. Chci to mít celé prorostlé trávou a HC, proto jsem si s výběrem štěrku nelámal hlavu.


tommate - 22/07/2012

ajaj to je mi líto s tím světlem, kamarád si koupil (nejspíš) to stejné, a to zase bzučí, že neslyší telku, asi bych šel to toho blau http://www.aquascape.cz/eshop/osvetlovaci-telesa-t5/109-blau-lumina-t5-ho-4x54w.html, geiseman je hezčí, ale stojí 2x tolik ne?


Gargamel - 22/07/2012

Giesemann je sice cca o 3 tisíce dražší než ten Blau z odkazu, ale je to záruka kvality, krásný lak a co jsem četl recenze, tak ani po letech nekoroduje + perfektně řešené odvětrávání. Navíc když zruším akvárium třeba po čtyřech, pěti letech, tak ho pak budu moct prodat za slušný peníz, protože bude pořád v TOP stavu. Kdežto Blau nevim nevim a ten polský šunt by byl vůbec rád, kdyby se tří let dožil :D Mám ale teď možnost mít za hodně slušný peníz ten Blau, takže je to těžké rozhodnutí. Kdyby ale nebyl ten Blau v takové slevě, beru Giesemann.

Druhá věc je, že je možné, že mi reklamaci vyřeší výměnou kus za kus, což by mě naštvalo. Už kvůli tomu, že hned z výroby byl poškozený kryt. Měl jsem to vrátit do 14 dnů, kdy byla možnost sakra.


danyboy77 - 13/08/2012

Ahoj Gargameli,jak to teda u tebe dopadlo s tim osvetlenim? Koupil jsi nakonec ten Blau? A vratily tipenize za tu AquaNovu? Ja ted zvazuju o koupi zavesneho osvetleni pravdepodobne Blau 4x54W,kdyz jste tu rozjeli tak uzasnou debatu ze by svetlo melo byt vyse nad hladinou.


Gargamel - 14/08/2012

Momentálně nemám ani světlo, ani peníze. Aquanovu jsem poslal na reklamaci a AKVA-TERA.cz mi jej vrátila "opravené" s tím, že peníze nevrátí. Oprava ale byla tak fušersky provedená, že zářivky do světla vůbec nešlo vložit, takže nefungovalo. Obratem jsem jim teda světlo poslal na druhou reklamaci a už přes dva týdny čekám na odpověď, které jsem se zatím nedočkal. Takže asi tak.

Momentálně jsem nad akvárium zapojil alespoň 36W zářivku. Předtím jsem měsíc nesvítil vůbec a ani jsem nehnojil. Rostliny šly samozřejmě všechny do hnoje. Teď jsem tam dal nějaké na světlo a CO2 nenáročné - hnědovku, sagitarii, echinodorus amazonicus, eleocharis, který celkem v klidu přežil i tu tmu a hygrophilu corymbosu. Asi teď udělám nějaký layout s takovýchto rostlin.

Každopádně nedoporučuju Aquanovu a už vůbec ne obchod akva-tera.cz


romangr - 14/08/2012

Pěkný svah, ale do měsíce to budete mít srovnaný. Křemičitý písek nikdy nedrží!


Gargamel - 14/08/2012

Jj, sype se, ale zatím to celkem drží. Něco se sesypalo ale ty kořeny tomu dávají celkem oporu.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde