🔥Probíhá akce Více zde 03d 20h 21m 18s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zelené údolí

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Gargamel - 26/06/2012

Dne 26.06.2012 v 20:58 byla založena prezentace akvária Zelené údolí.


Gargamel - 26/06/2012

Budu zde popisovat den za dnem záběh akvária. Uvítám jakékoliv rady a postřehy.


Gargamel - 26/06/2012

Jako dno jsem použil bílý křemičitý písek z Hornbachu. Prodávají ho v oddělení stavebnin za 90,-Kč. Frakce je do 0,5 mm. Uvidíme, co tak malá frakce udělá. HC se do toho ale sázelo skvěle. Sice je to bílý písek, který není to pravé, ale počítám s tím, že během chvíle bude dno celé porostlé, takže by neměl být vůbec vidět. Proto jsem jeho barvu neřešil a vzal jsem první, který jsem viděl.
Do dna jsem potom pinzetou vtlačil asi 5 balíčků NPK tablet.
Z písku jsem vytvořil celkem členitý terén, takže jsem svahy vyztužil kořeny, které jsem doma našel z minulých layoutů. Vzadu dosahuje výška písku více než do poloviny výšky nádrže. Akvárium by tak snad mělo působit plastičtěji a mělo by mít hloubku.


Gargamel - 26/06/2012

Je důležité hned na startu nakoupit co nejvíce rostlin a osázet co největší plochu. Rychle rostoucí rostliny jsou v záběhu důležité a odčerpávají přebytečná čpavek, který se z důvodu nepřítomnosti bakterií ve filtru v akváriu hojně vyskytuje. Je totiž hlavním spouštěčem řas. Požil jsem asi 7 košíčků HC, 6 koš. eleocharisu, 5 koš. rotaly rotundifolie, 5 koš. didiplis diandra a X dalších rychle rostoucích druhů.


Gargamel - 26/06/2012

Zasazeno a napušteno. Teď je mojim úkolem zamezit jakémukoliv výskytu řas. Ty rostou pokud se nedaří rostlinám a pokud je v akváriu čpavek. První měsíc po založení nejsou v substrátu a ve filtrech užitečné bakterie, takže se čpavek hromadí a není zpracováván bakteriemi na dusičnany, které růst řas nepodporují. Čpavek v kombinaci se světlem je velkým spouštěčem řas. Doporučuji: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
Musím tedy zamezit výskytu čpavku a to lze v začátcích tak, že budu vyměňovat obden minimálně polovinu vody. Zbavím se tak čpavku a doliju novou, čerstvou a bez čpavku. Časem se budou vytvářet bakterie ve filtrech a substrátu, které jej budou odbourávat na NO3, takže budu moct výměny omezit. Čpavek spotřebovávají ve velkém i rostliny, proto jsem jich hned na zažátek koupil takové množství - těch pár stovek za rostliny navíc by se mělo vyplatit.
I přes tyto výmeny vody tam bude čpavku i tak stále dost - nejsou tam žádné nitrifikační bakterie. ABy se nezačaly moc tvořit řasy, musím proto ještě omezit svícení. Začnu s 0,3 W/l a budu svítit jen 5 hodin denně. Postupně budu množství světla a dobu svícení prodlužovat.
Ryby samozřejmě ještě vpouštět nebudu, nejsem vrah.


danyboy77 - 26/06/2012

Ahoj Gargameli. Psal jsi ze nejsi spokojeny s tim osvetlenim :-( coz je samozrejme skoda. Prisel mi pred par dny email od Rataje,ma ted v akci osvetlovaci rampu Blau za docela dobrou cenu. Tve nove.akva se mi zatim moc libi tak drzim palce. A jak to ze mas co2 vedeno do sani filtru? Ja myslel ze jsi zastance malinkych bublinek na vystupu s filtru. Takhle se ti co2 uplne rozpusti ne?


Gargamel - 26/06/2012

To světlo bych si znovu nekoupil. Je to nějaká polská firma, taže vyráběné zřejmě v Číně. Něco podobného se prodává tady: http://aquario.pl/lampy-t5-t8/145-hlinikova-osvetlovaci-rampa-4x54w-120cm.html Uvažuju, že to střelím pod cenou a koupím si nějaké pořádně světlo Giesseman nebo něco značkového. Vzal jsem ho hlavně protože je černé, takže se to hodí do obýváku.
Momentálně nemám doma žádný keramický difuzor, tak jsem to vyřešil tím vložením hadičky do nasávání. Filtr se nezavzdušňuje, takže to zatím vypadá slibně. Bubinky jsou dobré, ale já teď budu hnojit dost umírněně a budu rostliny hnojivem trošičku škrtit, aby nerostly tak rychle. Proto nebudu potřebovat tolik CO2 a ani bublinky.


danyboy77 - 26/06/2012

A jeste jsem se chtel zeptat. Kdyz ted akva osadis spoustou stonkovek kvuli zabehu a cpavku. Jak se.to potom resi kdyz uz je akva zabehle a nechci tam mit prevahu stonkovek? Jinak ten Blau je hlinikovy tak.ze stribrny,tak jsem ti moc nepomohl.


Gargamel - 26/06/2012

Normálně je vytrháš a vyměníš za ty, které chceš. Akorát si pak musíš dát pozor na binec, který se zvíří ze dna, protože obsahuje zase plno toho čpavku. Proto by se po každém předělání layoutu mělo vyměnit minimálně 1/2 vody a pořádně ten kal ze dna odsát.
Ty stonkovky nejsou nezbytně nutné, ale pokud je nepoužiješ, o to víc vody musíš měnit. Každopádně se nevyplácí koupit jen jeden košíček od každého druhu a říkat si, že se to rozroste.


danyboy77 - 26/06/2012

To mas pravdu,tuhle chybu jsem na zacatku udelal ze jsem mel malo osazene akva a taky to tak dopadlo :-) Skoda ze jsem se o tehle strankach dozvedel az pozdeji :-D Ale chybama se clovek uci. Dej pak prosim vedet jak dobre funguje tvuj vyvod filtru,kdyz jsi uz nepouzil rozstrikovaci rampu. Je fakt ze to v akva nevypada moc pekne.


Gargamel - 26/06/2012

Udělal jsem to jako MISO: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/miso-240l. Proud vypadá zatím slušně. Hlavní je, že filtr v podstatě nejde vůbec vidět. Teď nepojedu EI, takže ten proud a CO2 může být trošku slabší, proto jsem zrušil rampu (a protože je hnusná :-P )


Miso - 27/06/2012

zatial to vyzera skor ako zasnezene udolie ;) ale sak to sa spravi. Tej rampy je skoda ak je to ako vravis, bola tam dobra cena. Hlavne ak je kryt z plexi bude sa deformovat a casom strati priesvitnost. No nic idem hladat inu alternativu ...


Gargamel - 27/06/2012

Ten písek je moc bílý. Moxc se tam nehodí a ani ryby by z něj asi nebyly nadšené. Každopádně by to mělo být jedno, protože by měl být brzo celý porostlý. Proto jsem si s jeho barvou při nákupu nijak nelámal hlavu.

Světlo pohledej jiné než z Polska. Je to šunt. Možná ho vrátím zpátky, ještě uvidím. Nevíte někdo o jiném černém závěsném světle?


Miso - 27/06/2012

mna este zaujalo toto, ale je to len 3x54W, design nic moc a nepisu ci sa da zavesit


Gargamel - 27/06/2012

No nevím, myslím že je to prašť jako uhoď. Taky určitě Čína.


danyboy77 - 27/06/2012

Jeste me napadlo,co takhle koupit ten Blau a nechat si ten vrchni kryt prelakovat treba komaxitem? Vim je to trosku barbarske :-) Ja si svuj kryt akvaria vyrobil sam z plechu. ...ale to jen proto ze mam k tomu moznosti,laser,ohranovaci lisy,svarovnu a lakovnu.


Gargamel - 28/06/2012

To by asi propadla záruka a do takových akcí se raději pouštět nebudu:D


danyboy77 - 28/06/2012

Vzdyt je to jen svetlo :D A cim ted vlastne hnojis pri zalozeni akva? Psal jsi ze zatim EI hnojit nebudes. Namichal jsis PPS Pro nebo neco takoveho? Moc me to zajima at vim jak pak taky zhruba hnojit az znova zalozim akva ;)


Gargamel - 28/06/2012

V písku mám zastrkané NPK tabletky. První týden až dva hnojit do vodního sloupce nebudu. Rostliny stejně ještě nejsou zakořeněné a svítím jen 100 W na 300 litrů pět hodin denně. Potom začnu s mikroprvky, draslíkem a hořčíkem a podle výsledků testů potom budu přidávat NO3 a PO4. Nechci to moc zatím hnojit, protože chci rostliny trochu držet na uzdě. Nechci stříhat jako u EI jednou týdně a vyhodit kýbel rostlin.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde