Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

The Green Mountains

V kategorii: Deníky a diskuze našich

danyboy77 - 15/02/2013

...


danyboy77 - 15/02/2013

Moje mala pokusna DSM pestirna :D


danyboy77 - 15/02/2013

A takhle to zatim dopadlo :D


grunda - 15/02/2013

vypadá to moc dobře


Ardjuna - 15/02/2013

Super! Moc se mi to líbí. Občas zalituju, že taky nemám nějaké velké akvárko ... ale můžu ti říct, že ty moje tři 60L mi zatím bohatě stačí. Celý víkend mi zabere to vždycky důkladně "udržet v high-tech stavu". A to jsem teď před mojí drahou polovičkou nadhodil odvážný nápad, že bysme si mohli ještě časem pořídit akvárko místo televize, a televizi pověsit na zeď (nad to akvárko). Myslím, že se jí ten nápad docela líbil. Akorát musím vyřešit, kdo mi bude vyměňovat vodu, protože jinak si asi budu muset udělat živnosťák na údržbu akvárií :D. A to mám ještě v plánu si založit nízké dlouhé akvárko u jídelního stolu. No, je to náročný.


Gargamel - 15/02/2013

Trošku mi to připomíná laxovo akvárko. Věřím, že to tvoje bude stejně krásné.


danyboy77 - 15/02/2013

Diky kluci za nazory ;)

Laxo ma luuuxusni akva. Ja ale cerpal inspiraci jinde. Snad se pak bude darit mym kytkam alespon trosku tak jak se dari Laxovym. Ted je to zatim sranda,kdyz je to na suchu,ale az se to pak zalije vodou to bude teprv horor :D mozna zacnu pestovat spis rasy nez kytky a budu se tlouct do hlavy :@ ,ze jsem nezustal u tech plastovych :D

Marcel - ty mas nadherne kytky v krasne kondici a tise ti zavidim,ze mas prostory pro tolik akvarii. Musis tak byt urcite vazenym klientem CEZu a vodaren,ze jo? :D Pokud se mi podari doma najit nejaky volny koutek mista tak bych si chtel taky jeste zalozit 60L ...pokud partnerka dovoli :D

Kazdopadne jeste budu urcite nejake rostlinky dosazovat at je to co nejdriv zarostle.


danyboy77 - 16/02/2013

Nevite nekdo,proc po zhasnuti zarivek pak jeste lehce fosforeskuji a poblikavaji? Jde to videt hlavne vecer kdyz uz je uplna tma. Kdyz jsem mel zarivky v krytu tak jsem to nijak neresil.


Ardjuna - 17/02/2013

No, nám kdysi doma úsporné žárovky taky v noci problikávali (vypadalo to jako modro-fialový blesk). Když pak nám kamarád proměřoval elektriku, tak zjistil, že napětí v síti nesplňuje normu. Bouchli mi kvůli tomu 2x po sobě všechny úsporky v bytě. Nejsem ale elektrikář. Třeba je v tom u tebe něco jiného.


danyboy77 - 17/02/2013

No me jeste napadlo jestli to treba nebude tema spinacima hodinama. Jestli nahodou treba nepropousteji nejake minimum el.proudu a proto to pak poblikava. Tak jsem je ted zkusil ty digitalni spinaci hodiny vymenit za klasicke mechanicke tak uvidim jestli se to nezlepsi.


EDIT: Tak po vymene digitalnich spinacich hodin za mechanicke,uz blikani zarivek nepozoruju. Tak,ze ty hodiny asi neco malo propousteji. Nekdy to nechat promerit elektrikarem.


danyboy77 - 18/02/2013

Otazka pro zkusenejsi s DSM metodou. Jak moc je efektivni poustet pri DSM kytkam CO2 do akvaria? Cetl jsem clanek na Marcelovem webu,ze se to taky volitelne dela. Ale jak moc je to efektivni nevi nekdo?


grunda - 19/02/2013

je to plýtvání CO2, četl jsem pokus co dělal Tom Barr a zjistil, že kytky rostou úplně stejně jako bez něj


Ardjuna - 19/02/2013

Tady musím s Grundou nesouhlasit (mimochodem, nepamatuješ si náhodou odkaz na ten článek s tím pokusem T. Barra)? Dočetl jsem se o celé řadě pokusů, které se dělali s přidáváním CO2 do vzduchu při pěstování rostlin ve sklenících, a tyto pokusy prokázaly významné zrychlení růstu rostlin při vyšších koncentracích CO2 ve vzduchu. Běžná koncentrace CO2 ve vzduchu se pohybuje kolem 350-450 mg/L (pro člověka jsou neškodné koncentrace do 600 mg/L, nad 1000 mg/L už to může začít mít na člověka negativní vliv). Při koncentraci 150 mg/L se růst rostlin zpomaluje o 30-40% (oproti průměrné koncentraci). Při 500 mg/L se zrychlí růst o 15-25%, při zvýšení na 700 mg/L až o 30-40%. Nad 1000 mg/L se už žádného podstatného zrychlení růstu obvykle nedosáhne. Zcela jistě bude také záležet na pěstovaných druzích rostlin (různé druhy mají různé nároky a různou rychlost růstu). Obecně by ale mělo přidávání CO2 při metodě DSM pomoct. Důležité ale samozřejmě je dobře utěsnit otvor akvária, tak aby žádné CO2 nemohlo uniknout ven. V opačném případě to opravdu budu plýtvání, protože pak bude plyn unikat rovnou do atmosféry. Při každém vyvětrání nádrže ale o všechno nahromaděné CO2 přijdete (problém s větráním konec konců řeší i ve sklenících, kde CO2 také přidávají).


stafflik - 19/02/2013

Určitě se to vyplatí. Dodávají to i zahradníci ke kytkám. A nedávno sem narazil na stránky pěstitelů marjány a taky se tam COčko silně probírá :D


Gargamel - 19/02/2013

Potvrzuju. CO2 se opravdu používá a to nejen v zahradnictví. http://grower.cz/pestovani/marihuana/tema/t-40808.html
Druhá věc je potom pořádně utěsnit díry, jinak to nemá valného smyslu.


grunda - 19/02/2013

to co popisuješ Marceli bylo v podstatě v laboratorních podmínkách, někdo před ním psal to samé co jsi zde uvedl ty a tohle napsal Barr na otázku přidávání CO2 do akva:
It does not work that well, you are not trying to grow weed here.
The plants do not need added CO2 really to grow better.
Also, you can add too much CO2 to seal tank, and then not enough O2.

I tried this, so have many emergent Crypt growers in effort to help plants grow faster.

You need to set things up to blow out the tank good a few times each dasy and saturate CO2 after,.

Fungus, too much CO2, no way to measure it for aquarist, a more complex system etc. But generally, not that great results.

Even then, in optimized systems, 30% more growth is about all you might see.
Good if you grow illegal weed, since the value is so high and can justify the cost.

Our tanks?
We just need to wait a little bit.


Gargamel - 19/02/2013

Dává to smysl.


danyboy77 - 19/02/2013

Diky kluci za poznatky ;) Dostat se na ty hodnoty co psal Marcel bude asi dosti obtizne ne? Asi bych mel i obavu,ze se mi akva nafoukne a odleti jako balon :D

Kazdopadne ja dnes nechal bezet co2 po cely den do akva a dropchecker vazne zezelenal :D


stafflik - 20/02/2013

Hernajs překlad přes googl je k nečtení. Nechcete to někdo pro nás neagliš přeložit?? Kujůů


Ardjuna - 20/02/2013

[color=#990000]Tak tady je překlad:[/color]

"Tak dobře to zase nefunguje, protože my zde nepěstujeme plevelné druhy rostlin.
Rostliny k tomu, aby rostly lépe, žádné přidané CO2 ve skutečnosti nepotřebují.
Kromě toho můžete sice do uzavřené nádrže přidat dostatek CO2, ale pak zase můžete mít nedostatek O2.

Já jsem to zkoušel, a stejně i řada pěstitelů emerzních Kryptokoryn, ve snaze urychlit růst rostlin.

Je ale třeba všechno vyladit (nastavit), tak abyste nádrž několikrát denně vyvětrali, a pak ji znovu nasytili CO2.

[Přináší to hodně komplikací:] Houby (plísně), opravdu hodně CO2, akvarista to nemůže nijak měřit, složitější systém atd. A obecně to nevede k žádným převratným výsledkům.

Dokonce ani v optimalizovaných systémech nezískáte víc než 30% zrychlení růstu.
To se může vyplatit, pokud pěstujete nelegální rostliny, protože jejich cena je natolik vysoká, že vám pokryje náklady.

Ale v našich nádržích?
Tam stačí si jen trochu déle počkat."


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde