🔥Probíhá akce Více zde 02d 14h 06m 14s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Netherlands - battle with algae

V kategorii: Deníky a diskuze našich

KaLi - 06/11/2012

Ahoj, taky jsem bojovala s řasou u nově založené nádrže (250 L). Fakt fuška to pořád drhnout a čistit. Nakonec jsem na akvaburze objevila super požírače řas.- rybička se jmenuje PARMOUN je celkem jedno který druh. Pořídila jsem 4 a do 14 dnů byla nádrž bez řasy. Ožírají hlavně rostliny a dekorace, na sklo jsou pak dobří řasožraví šneci NERITINA (v sladké vodě se nedokáží rozmnožit) Přeju hodně štěstí v boji.:)


Dejvwa - 17/12/2012

Ahoj,
má někdo zkušenosti co způsobuje tohle napadení řasou? Samozdřejmě, že špatná kondice rostlin, ale je něco konkrétního, třeba nedostatek něčeho, co způsobí, že rostlina nedovává živiny do starších listů a proto je pak v těchto "starších místech" napadena řasou? Mě napadá jedině CO2, ale nemyslím si, že jde o jeho nedostatek, protože pouštím 4 bub./s Proud mám takový, že se hýbou všechny rotliny a osvětlení 0,3 W/l ve 120l aq. Hnojím EI, ale jelikož studuji mimo domov, dělají to za mě rodiče, kteří občas zapomenou. Přesto při takto nízkém osvětlení je mi záhadou, že by rostliny spotřebovaly živiny, které mají stačit na osvětlení 1,5 W/l Dál mě ještě napadlo, že chybí něco v hnojivu, jelikož si hnojivo míchám sám a ve zdrojové vodě může být třeba málo Mg, nebo Ca, nevím. Poradí někdo? Předem díky.


Ardjuna - 17/12/2012

Žádný jednoduchý vzoreček typu: "málo CO2 = ruducha" nebo "amoniak = zelená řasa" bohužel neexistuje. Pokud vím, tak nikdo ještě nepřišel na to, co přesně jednotlivé typy řas vyvolává. Existují jen více či méně spolehlivé odhady na základě praktických pozorování (vědecky podložená fakta chybí!). Podle Toma Barra bývá za přemnožením ruduch z 90% nějaký problém s CO2. Můžou v tom hrát roli ale i organické sloučeniny, redox, amoniak, špatná cirkulace vody, málo kyslíku ... nebo kombinace toho všeho + spousty dalšího (teplota, intenzita osvětlení, pH ...). Jinak CO2 nemusí být nedostatek, ale problém může být i s jeho stabilní úrovní (kolísání) nebo nedostatkem CO2 při zapnutí světel atd. Problém s řasami může způsobovat nejen přemíra světla, ale i jeho nedostatek. Může se totiž klidně stát, že pokud osvětlení klesne pod 40-50 µmol PAR, tak mohou začít některé rostliny odumírat (čím dále od světla, tím větší problémy) ... což by klidně mohl být i tvůj případ. Ne vždy existují na jednoduché dotazy jednoduché odpovědi.


Dejvwa - 24/02/2013

Má někdo zkušenosti s rostlinkou Heteranthera Zosterifolia? Ve svém akváriu mám Rotalu rot., Hyg. polysperma, Eleocharis par., Miranthemum mic. a všechny rostliny, až na Heterantheru poměrně dobře rostou. Nahoře je rostlinka pěkná, ale směrem ke kořenům má polámané, křehké a rařasené listy, když vrcholek ustřihnu a zasadím jej, tak je zachvíli vše na novo. Neví někdo jak na tuhle rostlinu? Dučnany cca 30mg/l a více, forsforečnany 2-3mg/l. Hnojím PPS Pro, světlo 0.3 W/l. Když jsem přidal dvě další zářivky a snížil dobu svécení, akvárium napadla vláknitá, zelená řasa a ruducha přitom celé akvárium bylo plné bublinek CO2 a proud dostatečný. Mám difuzor, který je umístěn přímo v trubici nasávání čerpadla. Nevím už jak lépe CO2 do vody dostat! Předem díky za případné rady. David.


Dejvwa - 28/03/2013

Rotala Rotundifolia: Zdravím, na Rotale mám od spodních pater docela dost řasy a od vrchu je to už ok, co jsem přidal CO2 a hnojivo. Chtěl bych se nějak zbavit té řasy na spodu. Myslíte, že ta rostlina snese když ji u substrátu ustřihnu a nechám vyrůst nové výhonky? Nepoloží ji to úplně? Díky.


marko41b - 28/03/2013

Ja mam odskusane u rotaly zastrihnutie cca 5 cm nad substratom a za 2 tyzdne bola krajsia ako kedykolvek pred tym.


Gargamel - 29/03/2013

Pokud je v dobré kondici, vydrží v pohodě. Sám jsem to takto praktikoval. Pokud je ale její stav "nic moc", raději bych ostříhal vrcholky a zasadil ji úplně znova.


Dejvwa - 12/06/2013

CO2 reaktor z filtru atman SIF-700


Sunkafit - 12/06/2013

To akvarium je pre skalare velmi male


Dejvwa - 17/06/2013

Ahoj, identifikuje někdo tuhle "krasavici"? (Staghorn?) Přidal jsem světlo, abych pomohl dole Lilaeopsis nov. zel. a Rotale a zase mi to akorát vymstilo.


grunda - 17/06/2013

vypadá to jako Staghorn - málo CO2


danyboy77 - 17/06/2013

Tohle je nadherna rasa, velice uspesne se ji dari na mych kamenech :D


Dejvwa - 18/06/2013

No je strasne krasna :D , taky ji mam na kamenech, pujdou do sava. Nemá někdo zkušenosti ještě s hnědou řasou? Dělá se mi ve spodních patrech rostlim a Lilaeopsis nov. zel. je ji pokryta.


danyboy77 - 18/06/2013

Na hnedou rasu mi pomaha maximum co2 min svetla , caste vymeny vody a trpelive ji odsavat. Plus pomocniky otiky a krevetky.


Dejvwa - 18/06/2013

Díky moc ;) vyzkouším to


Sentinel - 18/06/2013

2 DANYBOY77: jak dlouho cca taková debordelizace hnědé řasy trvá? Nepomohlo by třeba i zatemění s menším množstvím CO2 - ptám se čistě kůli rybám, protože řeším obdobný problém jako Dejvwa.


danyboy77 - 18/06/2013

No zatemnit na tri dny by mohlo taky pomoct. Ono se obecne neda rict za jak dlouho se ji zbavis. Zalezi to na vice vecech. A hlavne pokud neodstranis pricinu tak se ti vrati :| Tak ze musis zkouset. Mozna by mohl pomoct i tekuty uhlik. Pouzivat ho misto co2 treba po dobu jednoho mesice. Ale osobne zatim s tekutym uhlikem nemam zkusenost.


Dejvwa - 25/06/2013

Ahoj, mám eleocharis par. už asi 15cm vysoký a na vrcholcích listů se chytila nějaká vláknitá řasa, protože jsem měl špatně časově nastaveno CO2 vůči světlům. Vyčesávat kartáčkem to vůbec nejde, mám to ostříhat? Popř. jak vysoko? Má někdo zkušenost po ostříhání rostlin, jestli je dobré snížit intenzitu nebo délku světla nebo nějak přidat hnojení (Fe, K, ... Co2)?


danyboy77 - 25/06/2013

Tak to ji mas teda pekne vysokou ;) ostrihat ji urcite muzes. Ja ji strihnul co nejbliz k substratu zhruba 1cm nad substratem. A uz mi rasi nove vyhonky.


Dejvwa - 25/06/2013

Super díky ;) A po ostříhání snižuješ třeba světlo nebo zvyšuješ hnojení?


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde