Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 05h 49m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Netherlands - battle with algae

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Dejvwa - 07/09/2012

Dne 07.09.2012 v 11:34 byla založena prezentace akvária Netherlands - battle with algae.


Dejvwa - 07/09/2012

V současné době bojuji s řasou konkrétně s hnědou řasou, která se objevuje na skle u dna nádrže ale převážně na rostlinách jak nových tak starých listů a vláknitá řasa na starších listech rotaly a hygrophily a v malém množství chomáčky ruduchy přímo na biofiltru a sem tam na skle flekovitá zelená řasa. Akvárium je založeno znovu, ovšem problémy s řasou zde byly vždycky téměř stejné jako nyní, dělám tedy pořát nějakou chybu. Rostliny rostou poměrně rychle, jsem tedy nucen je jednou za 14 dní stříhat, hygrophylu a rotalu rot. častěji. Je zde ovšem problém, že rostlinám slábnou spodní listy o které se okamžitě postará vláknitá řasa a to zejména u rotaly wallichii a rotundifolia, u hygrophily spodní listy sem tam žloutnou. Eleocharis je taky rařasen a stagnuje. Heteranthera mívá černé fleky na listech, nebo jsou její listy téměř průsvitné. Takže téměř každý list všech rostlin, dalo by se říct i ty nové listy jsou potaženy řasou nejspíše hnědou a následně vláknitou. Nyní jsem snížil osvětlení na 0,3W/l a snažil jsem se přidat CO2 a zvýšil jsem hnojení PMDD bez KNO na 4ml (do 120l nárže). Pokud máte někdo chuť a čas pohrabat se v tom málu, co jsem zde napsal a zkusit najít příčinu přemnožení řas a stagnace rostlin, budu velice rád. Vím, že jsem nenapsal parametry vody, které neznám, ale kdyby někoho přece něco napadlo. Předem děkuji...


Vladik - 07/09/2012

To snížení množství světla by mohlo pomoct. Problém bude asi v tom, že používáš CO2 z kvasnic. Je to strašně nestálé a z toho vznikají ty řasy, takže buď pořádně snížit množství světla nebo bych si zkusil sehnat CO2 set. Láhev se dá sehnat za 1500 a pak už jen koupit redukčák a jehlový ventil.
Taky si rozhodně kup test na NO3, proč přidáváš pmdd bez kno3? Proč si myslíš, že máš NO3 dost?


Dejvwa - 08/09/2012

No já jsem to tušil, že to CO2 z kvasnic nebude to pravý. Už sháním láhev. Nad tím PMDD jsem asi moc nepřemýšlel, když jsem ho objednával, viděl jsem napsáno, že pro běžná akvária se používá PMDD bez KNO3, tak jsem ho objednal. Ale děkuju za tu radu, protože samozdřejmě nevím, jestli mám NO3 dostatek, prostě jsem to objednal a už pak dál neřešil. Koupím test na NO3 a podle toho uvidím. Děkuju moc za postřehy, za každou radu jsem rád ;)


Gargamel - 08/09/2012

Sežeň si kvalitní NO3 test a možná i PO4 test. Vezmi nějaký dražší, s těma levnýma toho moc nenaměříš a nedá se tomu věřit. Ty od JBL, Tetry mají trvanlivost několik let, ty levné z akvaristiky jsou už kolikrát prošlé, takže nenaměříš vůbec nic.
S CO2 souhlas - buď tlakovou láhev nebo nic, ale v tom případě ubrat světlo. Rostliny vyžadují stálou hladinu CO2 a proto kvasnice nejsou příliš vhodné.


Dejvwa - 18/09/2012

Takto se mi objevuje řasa dole u substrátu a v místech, kde je stín.


Dejvwa - 18/09/2012

Zelená flekovitá řasa na skle.


Miso - 27/09/2012

[quote]Nad tím PMDD jsem asi moc nepřemýšlel, když jsem ho objednával, viděl jsem napsáno, že pro běžná akvária se používá PMDD bez KNO3, tak jsem ho objednal.[/quote]
mne to ako bezne akva nepride ;) pri tom mnozstve rastlin bude asi spotreba NO3 vecsia ako to co akva vyprodukuje, treba to zmerat


Dejvwa - 01/10/2012

Ahoj, takže jsem zprovoznil 6Kg tlakovou láhev a pouštím 2 bubl./s přes 20mm difuzor. Nevím jen, kolik hodin před světly mám nastavit CO2 pro 120l nádrž. Změřil jsem NO3 a PO4 (SERA), jak jste mi všichni poradili. Měřil jsem těsně před odkalovaním a výměnou vody a naměřil jsem víc jak 50mg/l NO3 a 3mg/l PO4. Což je podle všeho docela dost. Spolu s instalací CO2 jsem zvýšil osvětlení z 0.3 W/l na 0.6 W/l nevím teda jestli je to dobře pokud se chci zbavit řasy. Na druhou stranu při 0,3W/l se např. u Eleocharis parvulus nedalo moc mluvit o růstu, ale Hyg. polysperma rostla vydatně, to bych přisuzoval malé vzdálenosti zářivek od hladiny, tím dané velké rozdíly v intenzitě osvětlení u dna a u hladiny. S tím ale asi moc neudělám, jelikož mám osvětlení v krytu. Chtěl jsem začít hnojit PMDD s KNO3 + KH2PO4. Jenže teď když jsem zjistil, že NO3 a PO4 mám prevděpodobně dostatek, tak nevím, jestli to může nějak uškodit. Co myslíte? Pokud bych chtěl vynechat KNO3, tak bych zase nějak musel doplnit "K" kvůli zachování poměru. Zatím hnojím 4ml/120l PMDD bez KNO3. V poslední době se mi také na nových listech rostlin začali dělat průhledné skvrny a některé listy u Heteranthery Zosterifolia jsou průhledné celé a celkově se jí moc nedaří. Neví někdo, co to může způsobovat? Kdyby zase někoho napadly nějaké postřehy z toho, co jsem tu napsal, budu moc vděčnej. Předem díky...


grunda - 01/10/2012

já bych světlo stáhl zpět na 0,3W na litr. CO2 cca 2 hod. před světly a pozoroval akva, až ti všechno bude růst tak jak chceš, tak si můžeš experimentovat se světlem. K budeš muset dodat určitě a mikro taky.


Dejvwa - 23/10/2012

Rozvžení


Gargamel - 23/10/2012

Přes ty rostliny vzadu se ten proud z boku bude těžko prodírat.


Dejvwa - 23/10/2012

To je pravda, uprostřed vzadu je Hyg. polysperma a za ní až je Rotala rotundifolia. Chci to řešit tak, že od zadního skla hyg. ostříhám. Nebo bych ji měl přesadit spíš víc k prostředku?


Gargamel - 23/10/2012

To rozvržení vývodů jak jsi napsal ty používá v tomto akváriu třeba Mark Evans: https://www.rostlinna-akvaria.cz/video/nature-aquarium-by-mark-evans-190 ale má úplně jiný layout než ty. Ty máš všude vzadu rostliny, proto by bylo daleko vhodnější mít podél zadní stěny rozstřikovací rampu.
Půjde to samozřejmě i tak jak jsi napsal, ale pokud by jsi chtěl maximální účinek, je to na zvážení.


Dejvwa - 23/10/2012

Díky, o té rampě na zadním skle uvažuju. Četl jsem tady na foru, jak to provést se dvěma čerpadly z každé strany, vypadalo to, že to bude hodně efektivní, asi to zkusím.


Dejvwa - 28/10/2012

Ahoj všichni, mám dotaz ohledně téhle řasy. Objevila se mi na Eleoch. parvula když jsem svěřil akvárium mým rodičům a ti mi vypnuli CO2 z obav CO2 bomby, když jsem svítil 0,6 W/l. Nevím jestli to je nějaká vláknitá řasa nebo je to Staghorn. Poraďte prosím, zda má cenu se nějak této řasy zbavovat, popř. jak, nebo už rostlině není pomoci? Ta řasa je skoro na všech listech el. parvula. Předem díky.


Gargamel - 28/10/2012

Nahoď zpátky CO2 dávkování a snaž se tu řasu pravidelně vyčesávat kartáčem nebo namotávat na špejli.


Dejvwa - 28/10/2012

Zkoušel jsem ji namotávat, ale drží tam dost pevně, vždycky když jsem ji chtěl odstranit, utrhl se mi celej ten napadenej list. Jelikož studuju v Brně, domů se dostanu až v pátek, takže je pro mě problém pravidelně to čistit. Snad to ten týden ještě vydrží.


Gargamel - 28/10/2012

Hlavně měj pořád zapnuté CO2. Takové výkyvy škodí rostlinám a jen hrají do karet řasám.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde