🔥Probíhá akce Více zde 02d 00h 45m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jaký zvolit substrát do akvária

V kategorii: Ostatní

MaximusSk - 09/09/2012

tak potom ada power sand je zbytocnost a vsetci ho tam davaju len tak pre srandu kralikov?


Vladik - 09/09/2012

Já jsem ADA Aquasoil měl a fungovalo to perfektně i bez power sandu. Ber to jako můj názor a moji zkušenost, až budu zakládat akva znova, zase pojedu bez power sandu. Já jsme ti toto poradil na základě toho že jsi o pár příspěvků zpět psal, že máš doma zbytek Manada a nechtěl jsi ani aquasoil předpokládám z finančních důvodů a teď chceš další peníze sypat do power sandu. Zbytečné to není, ale ten výsledek mi za ty vynaložené peníze nepříjde o tolik lepší a hlavně pokud začneš přesazovat rostliny, začne se ti to všechno vyplavovat a máš problém, to je další důvod.


Ardjuna - 09/09/2012

.


Gargamel - 09/09/2012

Taky se přidám s podobným názorem. Pokud máš v hlavě layout a víš, že akvárko už nebudeš překopávat, vezmi dolů i power sand. Pokud ale do toho jdeš s tím, že layout budeš postupně tvořit, vyhnul bych se mu.


MaximusSk - 09/09/2012

ok dakujem za vysvetlenie., do toho aqua soil by som bol ochotny este vrazit ale s powder sandom by to dost prevetralo penazenku. s tymi vyzivny substratmi mate pravdu tiez ked som nico presadzal tak som s korienkami vytiahol aj kus blata a bolo zasvinene cele akva.

otazka teraz znie ci mi postaci 3l balik aqua soilu amazonie na vytvorenie kopceka, snad ano akva ma rozmer 40x25x25.


Ardjuna - 09/09/2012

.


Gargamel - 09/09/2012

Takhle: https://www.rostlinna-akvaria.cz/zalozeni-nano-akvaria-60


Vladik - 01/08/2012

Hodně povedený článek. Měl bych dotaz. Proč obsahuje ten Aquasoil od ADA čpavek místo dusičnanů? Tomu nerozumím, když se říká, že čpavku by mělo být co nejmíň a dusičnanů dost.


Sentinel - 01/08/2012

Skvělí článek, děkuji za něj.. a nebyl bych to já když by mě k tematu nenapadly hned otázky.:)

- Jak bys doporučoval složit dno pro hustě osázenou nádrž která není přerybněna, ale přeci jen je tam rybek dost

- ekonomická stránka věci: odnaučil jsem se za každou cenu kupovat nejlevnější materiál, na druhou stranu 10cm substratu v nadrži 150x50x50 nebude stat malo pokud by se jednalo o ADA

bylo by zajímavé doplnit článek o orientační ceny substratu na na exemplární nádrži.

- Doporučil bys substraty míchat s jemnějším křemičitým pískem?(v případě hybridní rostlinno-rybí nádrže)


grunda - 01/08/2012

pokud ti nevadí, že dno v akva bude flekaté jako dalmatin, tak klidně míchej ADA s pískem, pokud chceš estetiku, tak jen ADA, stačí Aqua soil, zbytek věcí je naprosto zbytečný. Čpavek je tam kvůli velkému obsahu organických látek, ty se začnou rozkládat a vzhledem k tomu, že ještě nejsou v akva nitrifikační bakterie, tak je tam hodně čpavku. Po měsíci se to usadí.


Ardjuna - 01/08/2012

.


Sentinel - 01/08/2012

Děkuju :) promyslím to.. větší akva mám zatím v teoretickém plánu, a narozdíl od toho stávajícího bych se rád vyhnul mnoha problémům, takže stejně až dojde na lámání chleba, založím nádrž. a postupně budu vybrané komponenty (zvolené na základě znalosti článků) konzultovat :)


grunda - 01/08/2012

Power sand je na ....., bohatě stačí Aqua soil, na Aqua soil Powder pozor, velmi rychle se z něj stane bláto a pokud nebude dno opravdu 100% osázené tak jej dokážou zvířit i malé ryby. Levná alternativa k Aqua soilu je zásobní substrát a nahoru cokoliv jako krycí vrstvu


Gargamel - 01/08/2012

Taky bych asi substráty nemíchal do sebe. Pokud chcete ušetřit, udělal bych to asi tak, jak radí Marcel. Do zadní poloviny akvária pěkně ADA Amazonia Aquasoil a do přední poloviny křemičitý štěrk o zrnitosti 2 mm. Většinu rostlinek máte zasazenou vzadu, takže budou z Aquasoilu čerpat živiny a předek budete mít bez rostlin, takže za substrát ušetříte. Ty dva substráty od sebe jsou rozdělit nějakým kartonem, který bude zasypaný a nepůjde vidět. Podívejte se tady a pochopíte, jak to myslím: https://www.rostlinna-akvaria.cz/zalozeni-nano-akvaria-60 Myslím, že je to vhodný kompromis pro ty, kteří nechtějí za dno utratit tisíce. Dá se takto dost ušetřit a funkci to plní podobnou. Pokud byste chtěli ještě víc ušetřit, můžete místo Aquasoilu od ADA použít ratajův Aquaclay ground. Nevýhody jsou ale ty, že není tak pevný, nesnižuje pH a KH, neobsahuje živiny. ADA je prostě jinde a myslím, že se vyplatí ji vzít. Ratajovým substrátem ale také neuděláte chybu, bude to chtít ale dodatečně vyhnojit (třeba Dennerle deponit-mix, ten je fakt dobrý a skoro nevyčerpatelný).


Gargamel - 01/08/2012

Power Sand bych taky možná vynechal. Pokud chcete jet bez kompromisů, tak ho použijte. Dá se ale v klidu obejít i bez něj.


grunda - 01/08/2012

to není o kompromisech, každé přesazování kytek je problém, Power sand je vidět a nevypadá to hezky, s Power sandem dává substrát živiny tak o půl roku déle, ale za ty problémy při přesazování to nestojí, živiny se pak dají dodat buď do vody, nebo do dna - třeba jílové kuličky, efekt bude stejný. A ty "zázračné" přípravky ala Bacter 100 a Clear Super jsou super vyhozené peníze:D


Gargamel - 01/08/2012

Jasně, nevrtat ve dnu po zasazení považuju za samozřejmost. Každý zásah do dna musí následovat velká výměna vody jinak se můžete těšit na řasy (to neplatí jen pro Aquasoil ale pro jakýkoliv substrát - i štěrk)


grunda - 01/08/2012

nejde jen o řasy, jde o to, že se Power soil dostane na povrch a to nevypadá vůbec hezky(bílé kousky na tmavém dnu). Proto je lepší jednodruhové dno, alespoň pro mě.


Ardjuna - 01/08/2012

.


Adam Votava - 01/08/2012

Nechci nějak shazovat snahu autora překladu článku T.Barra, ale s ohledem na dnešní produkci subtrátů ADA-konkretně Amazonia se již vyrábí pouze ve verzi New, jsou tyhle měření už dost mimo...Co se obsahu živin týče, tak je nová Amazonia úplně jinde, rozdíl je i třeba v pevnosti zrnek.

Pokud někdo z Vás o ADA substrátech přemýšlí, pak určitě nedoporučuji všelijak nesmyslně míchat s nějakými písky či jinými zásobními substráty než PowerSand. Pokud začínáte a měníte layout co půl roku, pak PS vynechte a pořiďte jej, až na nějaké "mistrovské dílo", či zvolte metodu děleného dna, kdy necháte jakousi pláž z písku bez rostlin a samotný subtrát použijete jen v zadních partiích, oddělit se pak vše dá kameny, či kořeny, v prvotní fázi Vám ale budou Japoniky stejně substrát vynášet...:) Obsah živin je tam uzpůsobený právě k Aqua-soilu, pokud zvolíte něco jiného, riskujete pak nějakou imbalanci živin a třeba problém se sinicí, atd...Je důležité brát v potaz, že PoweSand je také dosti porézní pro lepší bakteriální činnost a cirkulaci vody v substrátu, což je opět věc významná pro dlouhodobý provoz akvária. Pokud to pak doháníte silným hnojením do vodního sloupce, tak je to trochu nepochopení filozofie celé ADY...:)



Jinak jak napsal Gargamel-oproti všem běžným "granulím" ADA pracuje s vodou na jiném principu, podstatně lépe také drží formu vytvarovaného dna...A ať si říká kdo chce, všechna ta aditiva mají smysl! Zvláště pokud se bavíme o dlouhodobém udržení layoutu...


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde