🔥Probíhá akce Více zde 03d 22h 10m 30s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jaký zvolit substrát do akvária

V kategorii: Ostatní

grunda - 01/08/2012

tak tak, ale i přes to všechno Aqua soil je podle mě, momentálně nejlepší substrát na trhu.


grunda - 01/08/2012

Adame, kdyby jsi ADU neprodával, tak bych možná i věřil, ale takhle? I Amano měl na nějaké konferenci pár vtipných poznámek na adresu Power sandu a aditiv:D Každopádně se uvidíme v listopadu, stavím se pro Aqua soil a pár dalšich věcí.


danyboy77 - 01/08/2012

:o A ja si dnes Amazonii a Power Send od Adama objednal :o do sveho maleho testovaciho akva :D tak jsem na tu hlinu za dvojku zvedavy :@ ;) :D


grunda - 01/08/2012

ta hlína opravdu stojí za to, mě čeká akva 170x60x70, to bude teprv ranec:o


danyboy77 - 01/08/2012

To teda bude Grundo :D Ale jak se rika " Veci nejsou drahe,jen malo vydelavame " :D Ale jak budu zakladat znovu svou 450tku tak dno udelam podobne jako Gargamel. ;)


Ardjuna - 02/08/2012

.


Sunkafit - 02/08/2012

Dobrý den a čo hovoríte na substraty od JBL napríklad Manado?


Gargamel - 02/08/2012

Na systému ADA se mi líbí jedna věc. Pokud se začátečník řídí přesně podle rad, dosáhne poměrně snadno nádherného akvária. Na dno Aquasoil, potom trochu vyhnat draslík pomocí Brighty K atd. Je to v podstatě blbuvzdorné. O pochodech v akváriu nemusí znát téměř nic a kompletní řada produktů ADA ho i tak dovede ke krásnému akváriu. Nevýhodou je, že si za to pěkně zaplatí, ale to Amano moc dobře ví.

Nádherné akvárium jde ale udělat i bez těch speciálních vodiček. Problém je, že už to chce zkušenosti a hlavně dost vědomostí. Málokterý začátečník ví, co je to NO3 a když slyší o nějaké chemikálii, kterou by měl použít jako hnojivo, zhrozí se a raději nehnojí vůbec. Každé komerčně dostupné hnojivo jde vytvořit namícháním chemikálií s vodou. Pokud mám zarostlé akvárium a potřebuju dodat draslík (K), rozhodně nebudu kupovat předražené Brighty K, když můžu mít to samé z rozpuštěného K2SO4 ve vodě. To považuju za vyhozené peníze. Ale i Brighty K má smysl (pro některé a v určitých situacích - právě pro nováčky, co začínají a pro ty, kteří jedou kompletní sytém ADA). Pokud ale máte běžné akvárium, nejedete na sytému ADA (jejich substrát, síla světla atd.), má nákup Brighty K asi stejný význam jako nákup steroidů toho, kdo neposiluje.

Tekutá hnojiva se dají všechna namíchat individuálně z chemikálií, ale u substrátů už to tak snadné není. Nevím Marceli, kde jsi našel nějaký návod na napodobeninu Aquasoilu, ale podle mě je právě tento substrát nenahraditelný a daleko nejlepší před ostatními. Kdyby bylo tak snadné jej vyrobit, byly by už na trhu dávno jeho napodobeniny za nižší cenu. Číňani se o to pokoušeli, ale skončilo to fiaskem. Pokud chcete investovat do něčeho od ADY, pak by to měl být rozhodně Aquasoil, protože ten nahradit nejde.

Mohl by ses trošku víc rozepsat o té spodní vrstvě tvořené KNO3? Já jsem právě slyšel, že někteří zkoušeli do želetainových tobolek z lékárny dávat KNO3 a následně to strčili do substrátu. Měli ale problémy s tím, že se jim některé rostliny spálily. Bylo to moc koncentrované.


Ardjuna - 02/08/2012

.


Ardjuna - 02/08/2012

.


Sentinel - 02/08/2012

2 Marcel#22: dlouhy přispěvky jsou ok :) je tam "tvrzeni a proč"... takovy ty vykřiky do tmy kde je jen nazor bez aspektů, jsou na prd a mě osobne vždy spíš zmatou :) takže klidně "piš slohovky".


Ardjuna - 02/08/2012

.


Gargamel - 02/08/2012

Posypat trošku na dno akvária KNO3 nebude špatný nápad. Samozřejmě pak musí následovat vrstva substrátu (štěrku). není to v takové koncentraci, takže by s tím kořeny rostlin neměly mít problém. Když ale nasypali KNO3 do tobolek a strčili do substrátu, bylo toho už asi moc "na jednom místě".
Všechny ty výše uvedené zásobní substráty jsou dobré, ale jejich hlavní nevýhoda je, že neobsahují dusík a fosfor. Proto je dobré k nim použít ještě Osmocote nebo NPK tabletky (to samé), co jsem použil na dno svého akvária.


Ardjuna - 02/08/2012

.


budulinecek - 02/08/2012

Gargamel to nenápadně zmínil v příspěvku #26: co využití hnojiva Substral Osmocote (snad to píšu dobře). Tuším na skva.sk jsem to několikrát zahlédl jako doporučení. Obsahuje nejen mikro ale i makro prvky v malých kuličkách, které i přímo ve vodě se jen velmi pomalu rozkládají a uvolňují hnojivo. Dají se tedy do substrátu dát i po napuštění akva. Já před několika málo týdny zkusil dosypat trochu pod blyxu, tak uvidím jestli to bude mít za čas nějaký výsledek, pokud ta potvora zase nevyplave....
Určitě by e to dalo použít i při zakládání akva, ale to mě v dohledné době asi nečeká takže nevyzkouším. jinak já používám písek z Jizery (mám to kousek), během krátké chvíle si ho mohu přivést skoro libovolné množství. Jen mít síta s potřebnými velikostmi ok :-)


arnie - 02/08/2012

Sunkafit: Já jsem měl JBL Manado kdysi v malém akvárku a žádné živiny tam nejsou. Je to prostě jen substrát, který do sebe dokáže natahovat živiny z vody. Nic moc, kdybych měl znovu vybírat mezi manadem a pískem, vzal bych písek, navíc je to manado moc lehké.


Miso - 02/08/2012

myslim ze Madano a Profi Soil (mam v akva AquaClay)+ niaky vyzivovy substrat je vyborna kombinacia pre rastlinne akva. Rastliny v tom dobre korenia a ak sa este poriadne hnoji do vody tak ten vyzivovy ani nemusi byt pretoze ako bolo pisane rastlinam to staci a tieto porezne substraty dokazu do urcitej miery viazat ziviny z vody plus do nich dostatocne hlboko zapada dentrit ktory bakterie rozkladaju na ziviny.
Nepouzitelne su vsak v pripade clenitejsich layoutov ala iwagumi kde sa este k tomu hodne pouzivaju kobercovky.
Rozmyslal som ze dobre riesenie by bolo zmiesat vyzivovy substrat napr AquaBasis s AquaClayom a NPK z PMDD a zasypat to jemnym kremicitym strkom. Ale myslim ze by sa ten lahky AquaClay dostal casom navrh, nehovoriac o presadzovanim rastlin.
Takze asi testnem ten ADA, nastastie to bude mini ;)


Ardjuna - 02/08/2012

.


Gargamel - 02/08/2012

Osmocote jsem testoval dlouho a akvárium bez něj bych už nikdy nezakládal (pokud bych teda zrovna nepoužil Aquasoil).
Pokud máte jako dno použitý štěrk nebo písek, je osmocote to pravé pro vás. Obvzlášť když jsem zapomněl přihnojit do vody nebo jsem třeba moc ubral na KNO3, osmocote to spravilo.
Jednu dobu jsem se snažil přejít z EI (dával jsem snad dvoj až trojnásobné dávky hnojiv) na PPS a rostliny už byly navyklé na ty velké dávky makra jako narkoman, takže když jsem dávky snížil, začaly jim opadávat listy, tvořit se dírky apod. Do dna jsem tedy aspoň nastrkal osmocote v tabletkách a během týdne se vše spravilo. Nejlepší na něm je, že si rostliny vezmou jen tolik, kolik potřebují, takže ani nehrozí žádné roziko přehnojení.

Testoval jsem to celkem dlouho a zkoušel jsem osmocote zamražovat s vodou i strkat do tobolek a tobolky se mi osvědčily daleko více, protože led se v akváriu strašně rychle rozpouští a nebyl jsem schopný kostky ledu do štěrku zastrčit. Jak se led rozpouští, začne v pinzetě klouzat a nakonec jsou kuličky osmocote všude po dně, místo toho, aby byly pěkně u kořenů. Takže jednoznačně do tobolek. Jedo z nejlepších hnojiv do dna co znám. Hlavní výhoda je ta, že obsahuje NPK.


budulinecek - 02/08/2012

Vzhledem k tomu že oscomote neplave tak jsem si trochu nabral volně na takovou hlubší plastovou lžičku, do dna udělal prsty hluboký důlek a nasypal to tam a zase zahrnul. Hnojivo se mě nikde neválelo po akva, takže ty tobolky mě přijdou zbytečné. Na druhou stranu pokud to budu chtít napíchat někde do hustého porostu pinzetou, abych si to nerozryl celé, tak to bude asi nutnost.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde