🔥Probíhá akce Více zde 02d 15h 22m 20s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Iwagumi Relax

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 06/12/2012

#42 (Miloš):
[color=#3366ff]Nejjednodušší metoda čištění akvarijního hardwaru[/color]: Ponořit všechno na pár hodin do koncentrovaného (nebo i zředěného) roztoku "Savo Original". V případě, že budete používat ředěný roztok Sava, tak doporučuji použít horkou/vařící vodu => rychleji se pak nečistoty rozpustí. Já takhle čistím veškerý akvarijní hardware a po pár hodinách je vše dokonale čisté (jako nové). Čistím takhle i zašpiněné/zařasené skleněné difuzory (stačí je hodit tak na dvě hodiny do skleničky se Savem). Jdou takhle čistit i hadice od filtru. Není třeba kupovat na to žádné drahé čističe nebo "kominické prošťouchávače". Funguje to naprosto dokonale. Po rozpuštění všech nečistot pak stačí všechno jednoduše propláchnout v čisté vodě a nechat třeba půl hodiny oschnout. Jakékoli zbytky Sava se ve vodě za pár minut bezpečně rozloží. Dokonce i když mi v difuzoru zůstalo trochu Sava a já jsem to dal normálně do akvárka, tak to na ryby nemělo žádný vliv.


Angus - 06/12/2012

Už fakt nevím! Dal jsem Dropchecker přímo nad difuzor, pořád tmavě zelený... nápln je Dennerle - žy by byla špatná? Nebo nemám v bombě CO2? :)


Angus - 06/12/2012

Takže... našel jsem doma 95g CO2 bombu Blau pro nano akvárium. Zapojil jsem jí a dropchecker zmístil nad difuzor - do 30ti minut žlutá!!!

Takže co to sakra mám v té Rataj 500g bombě za plyn??!


stafflik - 06/12/2012

Originál od Rataje? Že by opět potvrzení kvalit této firmy?


grunda - 06/12/2012

jenom k těm lili pipes a filtrům Eheim, dost záleží, jaký filtr od Eheim používáš, řada Elektronik je srovnatelná s ADA, tzn. papírový průtok=skutečnost. Jinak je třeba i vybrat správnou velikost lili pipes k velikosti akva.


milosak - 07/12/2012

Marcel:

S tim savem to je dobrý nápad.

Já mám jenom strach ze sundavání hadice z skleněný trubky, asi budu muset zajet k A.Votavovi
a koupit je náhradní (pro případ prasknutí)

Mně stačí ty nervy oddělit hadičku od počítadla bublin.


Ardjuna - 07/12/2012

Jo, jo, se sundaváním hadic/hadiček z hardwaru je vždy problém. Mně se osvědčil plochý šroubováček, pomocí kterého vždycky opatrně hadici/hadičku kousek shrnu/nadzvednu, aby se mi tam dostal vzduch a hadice/hadička se odlepila od skla nebo umělé hmoty. Pak už to jde celkem dobře.

Každopádně já mám hadice od filtru udělané tak, že mám na nich uzavírací kohouty, takže když čistím hadice, nemusím nic sundavat ... prostě to dám do vaničky se Savem celé (rozstřikovací rampu i s nasazenou hadicí a koncovkou uzavíracího ventilu). Smotám to a položím na plocho na dno vaničky, tak aby to bylo celé ponořené a Savo se dostalo do všech hadic. Moc se s tím nepářu. Za dvě hodiny vaničku vyleju a všechno osprchuju proudem horké vody. Kdo chce, tak to pak může na hodinu ponořit do vaničku s normální vodou (bez Sava), aby měl jistotu, že to Savo dokonale vyprchá. Je to jednoduché a hlavně levné!


Angus - 07/12/2012

Tak po několika dnech se stále rozrůstá šedá řasa. Nevíte co je to zač a co změnit, aby se netvořila? CO2 již jede tak, že dropchecker je zeleno-žlutý. Hnojím EI a vodu měním obden

Řasa se silně rozrůstá po kamenech a roste z rostlinek. Dnes jsem jí ostříhal, na HC Cuba měla již 2-3cm na výšku!

MOC DĚKUJI


danyboy77 - 07/12/2012

To bude asi pekny previt ta rasa :|

A mam na tebe dotaz ohledne optiwhite akva. Psal jsem do fa.Brilant poptavku na Optiwhite akva,ale komunikace je s nima docela krkolomna :( Psal jsem jim,ze chci akva 120x45x45cm optiwhite,tl.skla 12mm lepene transparentnim silikonem a jaka by byla cena. Odepsali mi ze mi ho vyrobi za 3700kc bez DPH lepene cernym silikonem. Tak jsem jim psal znova,ze chci transparentni silikon. Odepsali,ze mi ho teda slepi transparentnim silikonem,ale ze akva nesmim vystavit UV zareni (dat ho k blizkosti okna) jinak,ze hrozi napadeni rasou ve spojich :D:D Na muj dotaz jakym zpusobem rezou sklo,zda mechanicky nebo laserem mi uz neodpovedeli :| Tak se chci zeptat tebe jestli nepoznas jakym zpusobem to rezou? Popripade jestli by jsi mohl udelat detajlni fotku hrany skla prosim?

S firmou Sklorex to bylo jine,tam byla komunikace na profesionalni urovni,jen maji problem s lepenim transparentnim silikonem :D Pry to nevypada esteticky a proto lepi jen cernym silikonem :D Poslal jsem jim i detajlni fotky optiwhite akvarii aby meli predstavu co po nich vlastne chci,ale oni stim maji docela problem. Tudiz jsem usoudil,ze asi neni u nas ceska firma ktera umi vyrobit kvalitni spoje u optiwhite.

Usuzuju s toho ze jsem mel moznost videt na vlastni oci v jedne mistnosti optiwhite ceske vyroby,polske vyroby a original ADA optiwhite s certifikatem. Ta polska kvalita je na hooodne vysoke urovni a blizi se hodne kvalite original ADA. Jen je dost rozdil v cene,ceska kvalita 7500kc,polska 9300kc,original ADA 17100kc. Ceny jsou pro rozmer 120x45x45cm 12mm sklo.


LaXo - 08/12/2012

Máš tam riasu s prezývkou "jelení paroh" ale neviem ako sa volá u vás. Myslím, že by to mohla byť nejaká varianta Staghornu.
Mal som túto potvorku pomerne dlho, až pokým som nevyhodil tzv koberec z Pogostemonu helferi. V ňom sa zbieral snáď všetok sajrajt z akvária, keď som ho dával von až ma striaslo. No každopádne zmizne sám po stabilizácii akva a častejšie výmeny vody to rozhodne len urýchlia ;)
Záver:
Takže mne pomohla zvýšená hygiena v akva ako celku.


Angus - 08/12/2012

No, já měním vodu každý druhé den takže s hygienou asi nemám problém... ale nádrž je založena necelý měsíc a ještě před týdnem jsem měl silné světlo (10cm nad hladinou) až nyní ho mám cca 25cm...

Začal jsem dávat více EasyCarbo tak uvidíme...


LaXo - 08/12/2012

Tak uvidíš, časom sa to určite stabilizuje a odumrie. Aké silné svetlo máš? (W,PAR)
Aha, teraz som si prečítal 4x24W. No ja by som ho dal ešte vyššie, ak sa dá.


Gargamel - 08/12/2012

Souhlas, podle mě je to stále příliš silné světlo - teda na tvé nedokonalé rozpouštění CO2.


Gargamel - 08/12/2012

1) Dusičnany mají označení NO3
2) CO2 rozhodně neubírat, pokud by jsi ho ubral, viděl by jsi teprve pořádné řasy.
Jedinné s čím souhlasím je ubrat na intenzitě světla. To je taky jedinná věc, kterou bych teď provedl.


Gargamel - 08/12/2012

To je pravda. Nespraví se to za týden. Pokud se ale ubere světlo a nechá se všechno konstantní (CO2, stejně hnojit) a bude se měnit voda, do tří týdnů by mělo jít vidět zlepšení.
Chybu tady vidím od začátku v příliš silném světle.


Gargamel - 08/12/2012

Kdyby jel podle ADA příručky jako ty, nenastavil by tolik světla.
Že teď při EI pojede víc řasa než bez hnojení vůbec nevadí, jakmile se po pár týdnech spraví to HC, řasa zmizí. Důležité je hnojit a sytit CO2 stejně a nedělat pořád výkyvy, protože to je pro rostliny to nejhorší. Když mají jeden týden koncentraci CO2 30 mg/l, další 20 mg/l tak se musí neustále přenastavovat a trpí. To samé s hnojením. Musí se to nechat konstantní a nevrtat do toho pořád.


Gargamel - 08/12/2012

V tomhle Takashi Amana obdivuju. Dokázal vymyslet "kuchařku" jak na založení akvária a když se podle ní držíš, nemůžeš neuspět. Jde ale krásně vidět, že když změníš jedinnou věc (silné světlo), celé se ti to sesype jako domeček z karet.
Teď už je trochu pozdě se té kuchařky pořád držet a je třeba trochu improvizovat.


Angus - 08/12/2012

Děkuji za odpovědi.

Nyní sytím CO2 opravdu více (žluto-zelený dropchecker), dávkuji EI, svítím o hodinu méně a světla jsou 25cm vysoko, vodu měním 3xtýdně.

Zítra pořídím ještě 10ks Japonic a nějaké Otíky...


milosak - 09/12/2012

Mám podobnou nádrž, se stejným světlem a v začátcích jsem svítil 6 hod.
na dvě trubice.

Jestli ubereš pouze hodinu na 4 trubicce, tak je to o ničem. ;)


Angus - 09/12/2012

Takže myslíte ještě ubrat světlo??? Přežije to HC Cuba? Nyní mám od substrátu 60cm ke světlům. Svítím 8hodin.

Mám ještě ubrat? Pokud bych svítil pouze dvěmi zářivkami tak dají to rostliny? :(


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde