🔥Probíhá akce Více zde 02d 07h 52m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Iwagumi Relax

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 03/12/2012

Myslím si, že u čerstvě založeného akvária se klidně může hnojit všemi živinami od samého začátku ... není třeba dávkovat jen draslík + stopové prvky. ADA to tak sice dělá, protože většina ostatních živin je v jejich substrátu, ale na druhou stranu si tím ten substrát docela brzy vyčerpáte. Co jsem četl, tak třeba Tom Barr hnojil do vody metodou EI asi 18 měsíců, a když potom analyzoval živiny v substrátu ADA, tak jich tam měl opravdu velké množství. Sama ADA ale připouští, že pokud si budou rostliny živiny tahat pouze (nebo převážně jen) ze substrátu, tak se nejpozději do půl roku vyčerpá. Podle mého názoru (a neříkám, že je na 100% správný) to ADA dělá z přesvědčení, že dusičnany a fosforečnany způsobují přemnožení řas ... což není pravda. Proč jinak by se snažili dusík a fosfor nacpat do substrátu a skoro vůbec ho nepoužívat v hnojivech? Já jsem ve svých akváriích zatím vždycky hnojil naplno metodou EI hned od začátku a světlo také používám na plnou intenzitu ... a nikdy jsem s tím žádné problémy neměl.


Angus - 03/12/2012

Dnes jsem se pokusil zvýšit CO2 tak, aby dropchecker chytal zeleno-žlutou barvu. Půl dne systím asi 8b/sec (ani se to nedá spočítat) a dropchecker je stále zelený! (náplň používám Denerle, kteá by měla mít 4dKH). Divné... Dropchecker jsem dal přímo k difuzeru


danyboy77 - 03/12/2012

No kdo vi jestli se ti pres ten difuzor dokaze tolik CO2 ve vode rozpustit tak aby byl DC do zluta. Ale osobne s difuzorem zatim nemam zkusenost.


Angus - 05/12/2012

Pokračuji stále stejně. Bohužel díky špatnému začátku mi většina listů Blyxy odešla a roste na ní řasa. Občas někde už vyráží menší zelené lístky tak snad to bude ok.

Brzy přikoupím HYDOR čerpadlo, myslím si, že pohyb vody v akváriu je nedostatečný. Přeci jen Lily Pipe zmenší i tak malý průtok TetraTec 700.

Zatím nejsem spokojený, ta řasa na CUBE a upadající Blyxa mě ničí :(


Je prosím možné hnojit metodou EI, ale měnit vodu častěji než 1x týdně? Díky té Blyxe mi do vody zase uniká celkem dost čpavku


Bedna - 05/12/2012

Začínám se obávat svého projektu, rozmery akva 40x30x30 filtraci mam eheim 2211 300l/h

pocítal jsem stim že daám substrát a zbyde mi mnozstvi vody aby to precerpalo 10x za hodinu

mam k dispozici 2l POwer sandu a 9l amazonie. bude to jen lehke iwagumi s nizkym kobereckem a do toho kameny zadne velke prekazky,co myslite? nejak jsem nepocital ze lily pipes snizuji prutok :(


Angus - 05/12/2012

Hanys: Trošku nesouhlasím. TetraTex EX700 má 7l objem na biologickou filtraci - náplně mám tvořené pouze molitanem + spodní tác kostiček. Nemyslím si, že by to jako biologická filtrace nestačilo pokud vzpomenu, že mám 25l ADA substrátu kde je také místo pro bakterie. Spíše mě mrzí ten malý průtok, proto přidám čerpadlo. Ano, větší filtr by byl určitě lepší - ale co bych pak dělal s tímto :( raději čerpadlo.

Nesouhlasím s "nestíhá spotřebovat čpavek a přemenit ho na NH3" - Čpavek je snad NH3, který se přeměňuje na NO2 resp. dále na NO3. Pokud se pletu, opravte mě.

A ano, Lily snižují ohužel průtok :( od včera mám zapojeno klasické nasávání (zlomil jsem Lily při mytí) a průtok se očividně zvýšil.


Ardjuna - 05/12/2012

Já jsem teď do svého nano akvárka taky dal lily pipes, a musím říct, že se mi skoro zastavila cirkulace vody v akváriu. Je to moc pěkně vidět, protože mám teď vedle sebe dvě naprosto stejné nádrže ... v jedné mám rozstřikovací rampu a v druhé lily pipes. Rozstřikovací rampa mi krásně čeří hladinu a ještě k tomu zvládá hezky otáčet vodní sloupec. Lily pipes mi hladinu nečeří (jen když jí zvednu výše, ale to potom dělá hrozný rámus), takže hladina v podstatě úplně stojí a voda v nádrži cirkuluje jen hodně pomalu. Je jasné, že o dost výkonnější filtr by ten problém vyřešil, ale je to trochu zarážející. Jedinou výhodu lily pipes vidím v tom, že jsou skleněné (dají se sehnat i průhledné akrylátové) a nejsou tak ve vodě moc vidět. Tím ale všechny jejich výhody končí. Jinak malý/nedostatečný proud jde ještě vyřešit externím přídavným čerpadlem, které se zapojí normálně mezi orig.filtr a lily pipes. Nezapomeňte, že se normálně prodávají i čerpadla, která nemusejí být ponořená ve vodě (např. Eheim 1048) ... prostě přestříhnete hadici, která vede z vašeho filtru do lily pipes, a mezi to hodíte pomocné čerpadlo. To pak bude pomáhat hlavnímu filtru. Jen jsem to ještě neměl možnost vyzkoušet. Předpokládám ale, že by měl být výkon tohoto čerpadla přibližně stejný jako výkon orig.fitru ... aby to pak nenasávalo vodu z orig.filtru nějak moc, a ten se pak ocitl na suchu.


Bedna - 05/12/2012

Marceli nestraš s těmi lily pipes sám je chystám dát do nádrže :)

jak o tom tak přemýšlím a vidím ty Japonské akvária dlouhá a pouze jeden filtr s jedněma lily pipe tak mě napadá otázka zda něco neděláme špatně? URČITĚ hraje roli umístění lily pipes v akváriu,ale o tom sem se zatím moc nikde nedočetl

a myslím že je to určitě dost dobré téma k zamyšlení


Angus - 05/12/2012

Čerpadlo zapojeno, vyměněna jedna Blyxa Japonica. Při vytahování těch starých zhnědnutých Blyx jsem si všiml, že kořínky jsou až na dno! :)

Myslím, že nyní bude proud v akváriu akorát, uvidíme co na to rybky :)


Angus - 05/12/2012

Stále uvažuji a čtu články o výšce osvětlení. Prosím, nepomohl by mi někdo s rozhodnutím JAK VYSOKO?

Mám akva 80x40 a nad tím 4x24W T4 (rampa má rozměr 60x30). Nyní mám osvětlení 23cm nad hladinou - kolik myslíte PAR bude u dna, když je výška vodního sloupce 40cm a výška substrátu 5cm? (tedy od substrátu je světlo cca 55-60cm)

Hnojím (od soboty budu) metodou EI, CO2 pouštím hodně.

Děkuji!


stafflik - 05/12/2012

"CO2 pouštím hodně." To je údaj k ničemu. Jak vidím drop checker tak ho máš tmavě zelený, takže hodně to nebude. A to mě přivádí k myšlence počítání CO2 na bublinky, není tak trošku velký rozdíl v tom kdyš pouštím 3 bubliny/sec. do 20L akvárka a to sami do 300L akva? Připadá mi to ještě horší údaj než W/L při osvětlení ;)


Angus - 05/12/2012

S tím CO2 nevím co dělám špatně. Bublám tak, že bublinky se nedají spočítat - typuji na 6-10/sec. Dropchecker je stále zelený, nemohu dosáhnout zeleno-žluté.

Může být ve vodě nějaká překážka? KH jsem naměřil 4, PH pod 7 (došla mi stupnice)

Difuzor mám čistý


Ardjuna - 05/12/2012

#33: Intenzitu osvětlení bych ve vzdálenosti 55-60 cm odhadoval na 50-60 µmol PAR (za předpokladu, že šlo o překlep a používáš 4xT5 a nikoli 4xT4). To by tedy mělo být naprosto dostačující osvětlení pro všechny druhy rostlin.


Ardjuna - 05/12/2012

#35: Problém může být v distribuci, resp. v rozpouštění CO2. Pokud používáš skleněný difuzor a vývod z filtru (= lily pipes) máš na protější straně, tak ti možná většina bublinek uniká k hladině, aniž by se ve vodě rozpustily. Pokud tomu tak je, tak můžeš přidávát tolik CO2, kolik chceš, a výsledek bude pořád stejný = většina bublinek ti bude pořád unikat k hladině. Lepší by v takovém případě bylo zaměřit se nikoli na přidávání množství CO2, ale snažit se zlepšit jeho rozpouštění a distribuci. Zkus třeba dát difuzor přímo pod to tvoje čerpadlo (proud vody z čerpadla by mohl celkem účinně strhávat i bublinky z difuzoru a lépe je rozpouštět). Další možností je vyměnit difuzor za atomizér, případně CO2 reaktor (tam se ti CO2 rozpustí ve vodě úplně, beze zbytku) ... ale to už je spojeno s dalšími výdaji.


Ardjuna - 05/12/2012

#31: To, že mi kvůli lily pipes skoro stojí voda v akváriu, souvisí s tím, že používám celkem slabý filtr (a navíc tam mám ještě zapojený CO2 reaktor, který jeho výkon taky hodně snižuje). Filtry ADA patří rozhodně mezi špičku na trhu a zakládají si na tom, že jejich teoretický výkon = skutečný výkon. Jinými slovy, když ty si koupíš filtr Eheim o výkonu třeba 600 L/h a akvárko má 60L (= přečerpá objem akvária 10x za hodinu), tak to rozhodně neznamená, že to tak je i ve skutečnosti. Ve skutečnosti budeš rád, když bude skutečný výkon tak poloviční (tj. když ti přečerpá objem akvária tak 5x/hod. Filtry ADA jsou ale trochu jiná liga. Navíc některé modely mají obrovskou filtrační kapacitu (ve srovnání s jinými výrobci). Myslím si tedy, že jejich filtry si zvládnou udržet dostatečný výkon = zajistit dostatečně silný proud i ve velkých nádržích. Kromě toho (pokud vím), tak u opravdu velkých nádrží pak používají 2 filtry. Navíc je třeba myslet na to, že ADA používá světla tak, aby dávala poměrně nízkou intenzitu osvětlení (jen kolem 50 µmol PAR), což pak znamená, že v jejich nádržích není potřeba přidávat tolik CO2.


Angus - 05/12/2012

Díky za nápad, už jsem to tak nastavil tak uvidíme zítra... fakt už nevím jak lépe CO2 rozpouštět


LaXo - 05/12/2012

@Angus
Presne takto to mám asi rok ja ;)
Zatiaľ spokojnosť.


Gargamel - 05/12/2012

Tvůj problém je na 90% v nevyváženosti CO2 vs. světlo. Máš málo CO2 v poměru ku světlu. Ideální by bylo zlepšit rozpuštění CO2, jak už tady zaznělo. Můžeš taky zkusit zvýšit světlo od hladiny na 30 cm. Tak nebude třeba tolik CO2.


milosak - 06/12/2012

Ještě se vrátím k Lily pipes.

Sám je testuji ve 72 l nádrži.
Filtruji Eheimem s pap. průtokem 700 l/h a v současné době (po 2 měsících provozu) mám
filtr přiškrcen cca o 25%, takže jede na 3/4 svého výkonu.

Voda se krásně točí v celém sloupci a já pozoruji, že rybky jsou u dna neustále v pohybu a
když se zastaví proud je tlačí při zemi dál.

Takže já jsem se skl. trubkama co se týká jejich provozu určitě spokojený.

Budu potřebovat, ale vyčistit odtokovou trubku a to bude asi problem. :@


Angus - 06/12/2012

Dobré ráno,

Velmi Děkuji za cenné informace. Světlo hodím ještě o 3cm výš a rozpouštění CO2 dneska zkouším s nasáváním do čerpadla jak jsem přikládal fotografii níže. Uvidíme...


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde