🔥Probíhá akce Více zde 01d 22h 01m 11s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Vespertilio - 13/01/2013

Ok díky;)


danyboy77 - 13/01/2013

Diry v rozstrikovaci rampe dej v rozestupech cca 6-8cm a prumer dirky 3mm. Muzes u delat i mensi dirku a podle potreby ji zvetsit.


Tom K - 14/01/2013

Ahoj. Kdysi jsem četl tento článek a zařídil podle něho i svou roztřikovací rampu. Mám ji po celé délce akvária odzadu jde proud dopředu. Nyní jsem začal konečně po utěsnění všech spojů aplikovat i CO2. Co ale pozoruji na hladině je mastnota o které se tu někdo zmiňoval. Mám s ní problém ve svém 20-ti litrovém akváriu, ale ve 240 l jsem se s tím setkla skoro po roce a půl poprvé. Nevíte zda by to mohlo by´t tím CO2. Rampa je asi 0,5 -1 cm pod hladinou, ale docela se hladina vlní. Nic nového oprotí dřívějšku.

Za druhé jsem se začal zabývat tou koralií? Je to opravdu tak vhodné? Případně kterej typ je nejlepší pro 240 l akvárium. Mám ex. filtr JBL cristal profi e901. Průtok čistý 900 l/h reálný kolem 500 l/h.


mikkal - 15/01/2013

Pánové jaký máte názor na lily pipes? Hnojím EI a používám taktéž rozstřikovací rampu, ale lily piles jsou řekněme více estetičtější...díky za postřehy.


Angus - 15/01/2013

Lily jsou hezké, ale snižují průtok filtru. Rampa bude dle mého vždy lepší... ale pokud má někdo dva filtry a Lily Pipe vhodně umístí tak to může hezky fungovat. Já osobně mám Lily + čerpadlo Hydor a jsem velmi spokojený. Při focení Hydor vyndavám :)


Gargamel - 15/01/2013

Pokud ti jde hlavně o estetiku, tak bych taky volil lily pipes + hydor koralia.


grunda - 15/01/2013

lili pipes nesnižují průtok, průtok je pořád stejný, jen je vyšší tlak. V malých akva - mám vyzkoušené, fungují lili pipes skvěle, u velkého akva ještě nevím, dám vědět po ročním testování - za rok:D


kchrz - 15/01/2013

Zrovna stavím nové akvarium 400l, tedy 160x50x50
Filtr bude Eheim 2080, chtěl jsem k tomu přidat jeden Hydor Koralia, ale nevím přesně, který, jak silný, zase abych to nepřehnal :)


milosak - 15/01/2013

lili pipes mohou efektivně fungovat i ve velkých nádržích.

Sice nemám s velkým AK vlastní zkušenost, ale u A.Votavy vočumuju
pořád.

Musí být samozřejmě předimenzovaný filtr, ale to asi zde má valná většina
uživatelů.

Nejpohodlnější , nejlacinější a určitě nejefektivnější jsou rostřikovací rampy.

Mně osobně se AK s rampama hnusí. :)


grunda - 15/01/2013

já jsem nenapsal že nefungují, jen jsem psal, že s nima nemám osobní zkušenost ve velkých akva, teď je mám v osmistovce, za rok provozu poreferuji:D


Tom K - 15/01/2013

Mužete někdo také reagovat na můj příspěvek? zde na str. 7.
Díky


danyboy77 - 15/01/2013

Kratas : Myslim,ze Koralia 1600 by mohla byt dostacujici ve spojeni s tvym filtrem. Myslim ze LAXO tady na foru pouziva taky tuto Koralii ve svem 240l akva. Co se tyce mastnoty na hladine tak ta bude asi vlivem biologickeho odpadu ve vode (nevim to jiste) Marcel radi pres noc vice okyslicovat vodu. Ja slysel,ze na to pomaha pouzit ve filtru Biorio od ADY. Ti co ho pouzily ta k se jim prestala mastna hladina tvorit. Uvazuji,ze Biorio mozna vyzkousim jestli je to opravdu funguje.


Mikku : Pokud budes mit optiwhite tak urcite kup lily pipe. Bude to vypadat pekne ;) A myslim,ze Grunda nekde psal,ze oba filtry napoji na jednu sadu lilypipe ...Je to tak Grundo nebo se pletu? ;) Cimz by sila proudu byla dostatecna. Ja pujdu urco taky do lilypipe. Navic si myslim,ze pokud bude pouzit substrat ADA a osvetleni cca 50PAR a nebude se hnojit EI ale treba PPS Pro tak nebude potreba dokonaly proud z rozstrikovaci rampy ...jen ma hypoteza.


grunda - 15/01/2013

máš pravdu a zároveň se pleteš:D každý filtr bude mít vlastí nasávací lili a výpust bude jedna společná pro oba filtry


danyboy77 - 15/01/2013

:D jojo ja nekdy rychleji ctu a mozek mi to nestiha ukladat ty informace :D A kde jsi sehnal ty Y spojky na hadice aby jsi to mohl takhle vyresit? A myslis,ze by jsi sem mohl dat odkaz kde jsi koupil svou sadu lily? Muselo se pak i platit nejake clo nebo neco podobneho?


Tom K - 15/01/2013

Díky. Takže 16-ti stovka stačí. Ještě se pro jistotu zeptám. Stojí to od s poštovným kolem 900,- Má to skutečně tak blahodárný vliv na akvárium? Já jen jestli přeci jenomnestačí ten filtr s rostřikovací rampou? Případně jestli ten vodorovný proud koralienebude rušit tan kolmý k němu z rampy.


danyboy77 - 15/01/2013

No pokud mas rozstrikovaci rampu na zadni stene a Koralii by jsi dal na bocni sklo,tak by se ty proudy urcite hadali. Tak bud radej pouzij pridavne cerpadlo ktere napojis na rampu spolu s filtrem a Koralii nekupuj. A nebo pouzij Obyc vytokovou trubku z filtru dej ji na bocni sklo k prednimu sklu (tak jak se davaji lilypipes) a na protejsi stranu bocniho skla k zadni stene dej tu Koralii. A voda se ti bude taky pekne tocit.

Nebo si porid novou roztrikovaci rampu a udelej tam mensi dirky s rozestupy 6-8cm od sebe. To ma taky velky vliv na silu proudu,jak mas velke dirky v rampe a pocet. Tohle bych zkusiljako prvni. Kdyz tak hod fotku jak to mas ted ju?

Kdyz tak se podivej tady https://www.rostlinna-akvaria.cz/forum/attachments/a_2.jpg jak to ma Angus vyresene at mas predstavu co myslim.


Tom K - 15/01/2013

Rozměr akvária mám 120x40x50 (DxŠxV)
Momentálně to mám řešený následovně. Rampa dlouhá asi 110-115 cm z čehož prvních 30 až 35 cm je bez děr. Je to nad oblástí nasávání filtr takže by tam pohyb vody měl být. Pak je 80 cm origo rampa s 28 dírama s průměrem 2-3 mm. Takže matematicky je rozestup kolem třech 3 cm.

Ta rampa je přicuclá na krycím skle protože mám 3D pozadí, ale výsledek je stejný. Proud směřuje od zadní stěny dopředu. Pohybují ce trochu lístky i řidkého eleocharisu takže očividně se až na dno nějaký ten proud dostane. Nebude to asi, ale nic zázračného.
Lilypipes tam nedám protože mám plastový kryt takže z vnějšku nic na bok nedám. Proto se mi zamlouvala ta koralie, ale zase aby měla smysl a jak píšeš se ty proudy netloukly.

Původně jsem měl tu rampu jen poloviční to znamená 40 cm, 14 děr. Ale byl to hukot strašně tam všechno lítalo a když mi po reklamaci filtru (hluk) výrobce nechal příslušenství měl jsem hned origo dvojnásobnou délku rampy.
Chtěl byl proud vhodný pro rostliny, ale aby nevadil rybám jako např. neonky apod.


danyboy77 - 15/01/2013

No ja bych zkusil udelat tu trubku novou a diry po cele delce s rozestupy co jsem psal. Kdyz by pak byl proud moc silny tak ty dirky zvetsis a tlak proudu klesne a nebo pridas dirku. Tohle je si myslim zatim nejlevnejsi a nejrychlejsi moznost jak to vyzkouset. A nebo zkus ted kazdou druhou dirku necim ucpat/zaslepit a uvidis jestli to pomuze a proud se zvysi.


Tom K - 16/01/2013

No když jsem jí měl poloviční tu rampu tak byl poloviční i počet děr a tlka samozřejmě vyšší byl. právě, že až moc. Nicméně nápad to je dobrý. Nic to nestojí kromě trubky a práce. Nebo můžu jak píšeš ucpat každou druhou díru což bude těch 6 cm. Když to bude silný tak zkusím třeba každou 3. Jen nevím čím aby to nějak vypadalo. Uvidíme.
Nicméně to zvýší sílu proudu, ale né nijak zásadně množstí vody, které se protočí akváriem. Jak jsem pochopil z předešlích příspevků nejde ani tak o sílu proudu (pokud se dostane všude) jako o to kolikrát se otočí.
Výše bylo napsáno, že Laxo používá ve 240 l koralii a proud nějak zásadně nevidí. Někdo na jeho příspěvek reagoval, že také silný není kvůli konstrukci koralie, ale že tam je a že je plošný místo z bodu....

Podle mě se síla proudu nerovná přímoúměrně tomu kolikrát voda objehne akvárium, tedy kolikrát přinese ta samá část vody živin té samé rostlině.

Teď jsem se do toho rochu zamotal :@:o


grunda - 16/01/2013

Dane, lili jsem kupoval tady: http://www.adana-usa.com/ - koukám že lehce podražili:(
já jsem je měl bez cla a DHP - americká základna, jinak při objednání do ČR budeš platit určitě clo, jak je to s DPH netuším. Zeptej se Marcela, on kupoval v US PAR metr


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde