Akvárium s řasokoulemi Více zde 03d 17h 04m 41s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Vespertilio - 16/01/2013

Ahoj, stačí na 150 L akvárium s délkou zadní strany 80 cm 11 děr v rozstřikovací rampě? Měl jsem jich původně 22, ale každou druhou jsem zalepil izolepou, jelikož se mi zdál proud z děr vycházející poměrně slabej. Používám filtr o výkonu 650 l/h (reálný průtok) + čerpadlo 500 l/h ( uvedený průtok v návodu.) Ani teĎ to není nějakej uragán, ale rostlinky dole u předního skla se lehounce pohupují, tak snad ten proud dosahuje dna...


danyboy77 - 16/01/2013

Tak jestli se ti rostlinky u dna pohupuji tak je to idealni. Zase nemuzeme mit v akvariu centrifugu aby nam tam vse litalo a odnaselo nam to i substrat k zadnimu sklu (to se mi s talo s Profisoilem :D:D ) V mem 450l akvarku slo krasne videt jak se mi mikrobublinky CO2 z up atomizeru vychazejici z roztrikovaci rampy krasne nesly k prednimu sklu pak podel skla dolu k substratu a po dne zase k zadnimu sklu a nahoru. Tak jsem mel co2 uplne vsude. Ja si myslim ze je dulezite jakym tlakem vytriskne voda z rampy,protoze ta svou silou otaci ten valec vody v nadrzi. Neco jineho je samotny prutok filtrem,ten se zvysit neda,protoze je dany vykonem filtru. Jedine vyndat filtracni naplne aby se zvysil prutok. To ale samozrejme nejde,protozefiltracni naplne potrebujeme :D To zacpani direk jsem psal hlavne proto aby jste si to prvni vyzkouseli jak moc vam to pomuze k lepsimu a pak teprve podle toho udelat novou trubku s dirama. Pac je jasne ze zafacovana trubka bude vypadat hrozne. Urcite by pomohlo hodit sem odkaz na video vaseho akva jak to mate ted. At mame lepsi predstavu.


Vespertilio - 17/01/2013

Dá se nějak ten tlak zvýšit, kromě přidavnýho čerpadla? Já jsem ty díry zalepil, ale vypadá to normálně. Ta páska se ve vodě trošku leskne, tohle mi nepřijde jako něco neestetickýho. Dělat do rampy díru sám nějak podomácku nemá moc smysl. Musí to být opravdu malá dírka pár mm a rovnoměrná, jinak voda nestříká rovně dopředu, ale do stran...menší díra vytvoří větší proud.

Vyfotím si svoji rampu a přiložím fotku.

Chtěl bych se zeptat, zda můžu hadičku z burčáku zastrčit do mezer. kterými vnitřní filtr saje vodu. Zda se mi nebude CO2 usazovat v molitanu ve filtru...? Ideálně by to bylo tak, že CO2 bude nasán filtrem a tam se cestou do rampy rozpustí a rampa už vpustí do vodu rozpuštěný CO2. Mám pocit,že někdo nedoporučoval strkat hadičku s CO2 přímo do přívodu filtru. Díkiy


Tom K - 17/01/2013

Dneska jsem dukaldně pozoroval proud v akváriu. Očividně se mírně pohupuje i eleocharis na dně. A určitě více jak 80 % všech rostlin. Když jsem pak oklepával písek z rozpláclé řasokoule pozoroval jsem jak se písek točí dokola celého kavária. Takže proud možná nebude takový problem. Spíš mi šlo o to dostal CO2 z pravého zadního dolního rohu do celého akvária. Bublinky běží spíše e hladině i když jsem namířil poslední část rampy směrem dozadu proti difuzoru. Pak jsem ještě zapojil asi 20 cm nad difuzor čerpadlo atman 201 (500l/h), který sice úspěšně bralo miniálně 50% CO2 a chrlilo do akva, jenže proud byl zase moc silný až se připlácli rosliny na druhém konci akvária na sklo. Ale i takový proud nějak zásadně neanrušil proud z filtru. Jen se místokolmé rotace proměnil ve spirálu rotující ve směru proud čepadla. Teď tam mám miničepradlo (220 l/h) a to je zase slabé... :-D Navíc to nevypadá zrovna hezky.


Tom K - 17/01/2013

Tady ještě přidávám narychlo vyfocené akvárium. Mám jen mobil tak se omlouvám za kvalitu.
http://kratasx.rajce.idnes.cz/17.1.2013/


Vyghum - 17/01/2013

#152 CO2 bych do sání filtru nedával, když bude větší přísun CO2, což se u burčáku nedá vyloučit, pak může filtr přestat fungovat kvůli vytvořené bublině CO2 v rotoru. V pro danou situaci se mi líbí řešení s napíchnutím hadice vedoucí z filtrů injekční jehlou na kterou je napojena hadička s CO2.
Proud vody přes rampu bublinky rozjede po akváriu.


danyboy77 - 17/01/2013

Mas pravdu,tech reseni je vice. Ja par mesicu pouzival co2 napojene do nasavani filtru a fungovalo to. Kdyz jsem tam pral co2 vic tak mi to bylo jako reaktor a difuzor v jednom,protoze co2 se rozpouslelo,ale i malinke bublinky vychazeli ven. Samozrejme ale bylo z filtru slyset jak to tam bubla. Napojeni co2 jehlou na vystup hadice zfiltru se taky pouziva a je to bezhlucne. Vse zalezi taky na tom jake filtry pouzivate. Neni totiz externi filtr jako externi filtr :D

Kratasx : psal jsi,ze na jedne strane rampy nemas dirky cca 30cm od kraje. Pokud mas v tomhle miste difuzor tak jen tezko rozprasis co2. Kdyby jsi dal difuzor do prostred akvaria na celni sklo,tak pak by ti mohl proud roznest bublinky rovnomerne po nadrzi (musis to ale vyzkouset,treba to nebude fungovat dokonale)

Ja jsem jeden cas zkousel poustet co2 pres klasicky vzduchovaci kaminek nebo lipove drivko do nasavani cerpadla Atman 201 tam se male bublinky rozbili na jeste mensi a pak vysli ven rampou.

Jsou to podle me vsechno takova prvotni polovicata testovani s distribuci co2 po nadrzi. Az jak jsem si tim prosel tak jsem poridil up atomizer a od te doby mam klid :D Podle me je nejlepsi atomizer a reaktor a nejlip jeho kombinace.

Ted jsem kukal na ty tve fotky. Tam jak mas toho Atmana ,tak bych ho dal vyse a napojil ho taky na tu rampu a do jeho nasavani poustel co2. A nebo pichni tu jehlu do hadice jak ti psal Vyghum.


Tom K - 17/01/2013

danyboy77: Těch 30 cm je naopak na druhé straně u nasávání filtru, ale tam proud je díky tomu nasávání. CO2 má strhávat proud od rampy přímo proti difuzor, ale spíše se to jen pousouvá jinám. A za rampou je plno bublinek. Teď jak sjem tam dal to čerpadlo a ženu to pod rampu tak se nikde bublinky nehromadí. Jen musím koupit menší než tu 201 a vetší než emperor mini. Ten byl tak pro tu mojí 20-ti litrovku kde řeším ten samej problém :-D né-li větší -> nižší vodní sloupec a útěk větších bublin přes difuzor. Tam mám difuzor přímo pod vyústění filtru a koncovkou nasměřován dolu. Ale stejně to nějak nefachá
Jinak na té fotce je to miničerpadlo. Ten Atman 201 tam vypadal dost hrozně a byl dost silnej no. Nevím jak to udělat co nejvíce účinně a esteticky.


danyboy77 - 17/01/2013

No nejlepsi by bylo podle me nastavit dokonale svetlo at nepotrebujes rampu ale stacil by ti obyc vyvod a pod nim difuzor. 50PAR- mensi poptavka po CO2,zivynach a proudu ;)

Ty by jsi mel mit ale ten difuzor naproti te rampy aby ti ten proud tlacil bublinky dolu. Ty ho mas ale pod rampou vid?


Tom K - 17/01/2013

Přesně tak pod rampou, ale konec rampy mám nasměrovanej proti CO2 takže částečně tlačenej dolu je, jen to nestačí. Zase jsem vycházel z toho aby nebyl vidět. takže je v zadním rohu schovanej mezi krypokorynama, které také trochu pomáhají rozbijet a podržet bublinky. Světlo mám 3*40 W. Včera jsem ten kryt ještě asi 4 hodiny oblepoval lesklou tapetou :-D hold jsem nenechal kousek černej :-D Doma mám i zásoby všech prvků hnojiva. To mám v plánu také přidávat. Já už to dávkoval dříve, ale utíkala mi bomba a než se mi povedlo jí utěsnit tak jsem se na hnojení vykašlal.
Přesný parametry akvária mám tady: http://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=7567
Jen ty fotky jsou trochu starší...


danyboy77 - 18/01/2013

Jeste me napadla otazka,proc tak resis to CO2 mas nejake problemy s rasama nebo neco? Kazdopadne to umisteni difuzoru nebude nejstastnejsi,proud z rampy ti bude drzet bublinky pravdepodobne jen v miste difuzoru.


Vespertilio - 18/01/2013

Ahoj, tak já taky testuju s umístěním difuzoru. Mám ten skleněnej ve tvaru fajfky...nebyl jsem moc spokojenej s velikostí vycházejících bublinek CO2, tak jsem ho naložil do sava a možná se to trošičku zlepšilo...no ale...

nejdřív jsem mě difuzér asi 20 cm od vývodu filtru. Proud rozfoukával bublinky po akva...tohle bylo docela fajn, ale přesto se dostalo brzy ke hladině.

Dnes jsem zkusil umístit difuzér pod vnitřní filtr, v podstatě rovnou čarou přímo pod přívod k filtru, plno bublinek po dosažení výšky přívodu filtru vniklo otvorem přímo do filtru a tvořily se velké bubliny v molitanu a v celé té umělohmotné nádobě. Doufal jsem, že se CO2 dostane z filtru do rozstř. rampy a potom po celé délce do akvária, ale nefungovalo to dobře. Filtr začal poměrně dost hlasitě hlučet a celkově nasával tak nějak nedostatečně.

Poté jsem umístil difuzér k zadní stěně pod rampu, ale proud vody z děr z rampy bublinky moc neroznášel po akváriu...

Nakonec se mi zdá nejlepší a tak jsem to taky zatím udělal, umístit difuzér k přednímu sklu ke dnu...Bublinky směřují nahoru k hladině, ale asi v polovině cesty jim cestu vzhůru k hladině znemožňuje proud vody - vír vody tvořený z rampy. Bublinky CO2 se tak motají jakoby v kruhu a delší dobu pobývají ve vodě, kde snad snad...:) mají více času na rozpuštění ve vodě.

Mezi námi, já když pozoruji jakoukoliv bublinky CO2, i sebemenší, tak se od substrátu až k hladině v podstatě nezmenšuje, tak nevím, jestli se CO2 rozpouští a zda má ta snaha, udržet bublinky co nejdelší čas ve vodě nějaký reálný smysl...

Navíc mít difuzér umístěný u předního skla s hadičkou není moc hezké na pohled a celkové estetice akvárka to nepřidá.

Mám v akváriu dva problémy. Roste mi, jako ďas, vlásečnicová řasa...uplně všude. Objevuje se na kamenech, na listech...kobercové rostlinky - např. Pogostemon Helferi v podstatě neroste. Je jak umělá. Mám teda velmi slabé osvětlení, jen 2 x 20 /150L. Věřím tomu, že zbytek už dělám víceméně správně a že to vše hatí jen to nedostatečné osvětlení...


danyboy77 - 18/01/2013

Ahoj ;) Mas pravdu,ten difuzor na prednim skle nevypada pekne(ale jinak se to pri pouziti rozstrikovaci rampy pouzit neda,jedine mit rampu na bocnim skle a difuzor mit na protejsim bocnim skle,pak ale hraje roli delka akvaria a sila proudu),ale potvrzuje to,ze proud bublinky udrzi dele pod vodou. Ta bublinka se nemusi uplne rozpustit. Staci kdyz ji proud zanese k nejake rostlince na ktere se uchyti a rostlinka ji pak "sezere" :D A o rasach je ma pekny clanek Marcel na svych strankych. www.akva.wu.cz Tak tam mrkni. A svetla budes mit asi pekne malo :| A co to mas vlastne za osvetleni?


Tom K - 19/01/2013

danyboy77: to Co2 jsem řešil kvůli mému umístění, aby nebylo všechno CO2 jen napravo a dávkuji ho teprve týden. Akvárium je dlouhé 120 cm takže na druhé straně kde mám více rostlin by byl deficit. Ale myslím, že už jsem to vyřešil. Hodil jsem tam zase toho atmana 201 (500l/h) se směrem proudění podle zadní stěny a škrtím ho. Předtím tam všechno lítalo, ale stačí trochu přiškrtit a je to v pohodě. Je vdiět jak většinu bublinek vycucne a jak z něj letějí mikrobublinky minimálně doprostřed akvária, kde už se o zbytek postará rampa. To čerpadlo je si myslím dost efektivní. Do budoucná koupím asi podobné o něco menší abych ho nemusel tolik škrtit. Zase to ensmí být ale moc jinak ztrácí i množství CO2, které sebere. Schválně jsem si zkoušel točit tím škrtítkem a bylo vidět jak naplno bere skoro vše a když uberu tak jak jde více bublinek kolem něj. Ještě existuje Atman A200 ten má 400l/h. Tak buď půjdu do něj, do něčeho podobného v lepší barvě než je šedá a nebo pořád přemýšlím o té koralii. Jenže u té se bojím že by mi rušila proud rampy jak jde do šířky.


Tom K - 19/01/2013

Jo chtěl jsem se zeptat. Poslední dobou se přestává používat pro sílu světla W/l, což je logické (různá výška vodního sloupce, různý odraz reflektorů apod., ubývající výkýn zářivek) a začíná se používat jednotka PAR. Už jsem o tom kdysi něco četl a v této diskuzi na ní opět narazil.
Jak zjistím kolik mí to mé světlo dává v PAR ? A kolik by mělo být?


danosh - 19/01/2013

Ahoj. Podívej se na měření, které provedl Marcel na svých stránkách. Pomůže ti to určit aspoň přibližné hodnoty PAR u dna ;) http://www.akva.wu.cz/index.php?id=mereni


Vespertilio - 20/01/2013

To je zajímavé. Mám dvě zářivky T8, takže jsem poměrně přesně zjistil, kolik mám na jakém místě u substrátu fotosyntetického aktivního záření. Uprostřed kolem 35, v krajích kolem 20. Vzhledem k tomu, že nově zakoupené kobercové rostlinky umisťuji tradičně k přednímu sklu, není divu že mi nerostou...Měly by mít hodnoty 60-70 PAR, ale je zde jen kolem 20,22...takže v podstatě trpí silným nedostatkem světla a nemohou růst.;)


Gargamel - 20/01/2013

Naopak, u předního skla jsou hodnoty PAR nejvyšší, světlo se tam od skla odráží. Podívej se na moji prezentaci akvária, měřili jsme ho PAR metrem. Je to na třetí straně diskuze v deníku.


Ardjuna - 20/01/2013

.


Gotrek - 21/06/2013

Může mi někdo poradit, jak docílit správného proudění vody
u rohového akvária ?
Díky


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde