🔥Probíhá akce Více zde 03d 00h 41m 40s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Důležitost proudu v akváriu

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Gargamel - 06/06/2012

Zkus použít drop-checker.
CO2 nemůžeš měřit kapkovým testem na pH. Prostě to nejde. Stačí, aby byl výsledek o 0,2 jiný (což je určitě, protože to oko není schopno rozeznat přesně) a najednou se pohybuješ třeba v rozdílu CO2 +- 10 mg/l. A mít v akváriu vlevo 25 mg/l CO2 a vpravo 15 mg/l je sakra rozdíl. Viz. Tillmanova tabulka: http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm
Všichni, kteří si ještě pořád naivně myslí, že jde měřit CO2 pomocí kapkového testu a Tillmanovy tabulky by s tím měli hned přestat, protože je to může tak maximálně splést. Ani se o to raději nepokoušejte.
Píšou mi lidé, kteří mají problémy s řasami a když se jich zeptám na hladinu CO2, odpoví mí, že mají minimálně 30 mg/l podle tillmanovy tabulky. Odpovím jim, ať si nainstalují drop-checker a s úžasem zjistí, že mají s bídou 15. Stačí už pak jenom zvýšit CO2 a řasa je většinou pryč.


Lubek - 06/06/2012

Musím niečo podotknúť aj z vlastnej dkúsenosti. Schválne som testoval prítomnosť CO2 v akváriu kde som mal jedno jediné čerpadielko ktoré slúžilo ako vývod z filtra. Odmeral som pH vody blízko CO2 difuzora ráno, PH bolo 7,2 a odmeral som PH v opačnom konci akva a PH 7,2. To isté som urobil večer keď celý deň bežalo CO2, pri difuzore PH 6,7 a na opačnom konci 6,7. Čiže mi z toho vychádza že ten prúd zase až tak dôležitý nebude, ale je možné že sa mýlim a že test PH od Rataja je velmi nespolahlivý. Moje akva má 360 litrov a jeho hrubá výška je 60 cm.


Lubek - 06/06/2012

Verím že máš pravdu a pokúsim sa zlepšiť ten prúd v akva. Inak som strašne rád za tieto stránky, sú úplne neskutočné, niečo takéto som už dlho hladal.
Čo sa ešte týka mojho akva, hnojím obyčajným PMDD a rastlinám sa príliš nedarí, i ked ich je tam vela, ale náročnejšie druhy neudržím vobec a občas sa vyskytne riasa a jemné malé zelené chumáčiky na dne. Vodu ale mením tak raz za 2 mesiace čo je isto málo. CO2 som zakúpil pred mesiacom od Rataja, len je problém zohnať difuzor pre akva väčšie ako 200 litrov, tak používam vzduchovací kamienok. Plánujem začať s metodou hnojenia EI, tak dúfam že konečne udržím rastliny ktoré by som chcel mať, len ma trošku zamrzela cena EI balíčkov, oproti PMDD mi prídu mierne predražené, ale stále je to v prijatelnej cene. Ešte raz vďaka za tieto stránky.


Lubek - 06/06/2012

Inak ešte... ten drop-checker mám, ale príde mi, že to vobec nefunguje, ako ho naplním tak farbu nemení vobec, ukazuje takmer nulové množstco CO2 a to aj v prípade, že zrazím pomocou CO2 PH v akva z 7,2 na 6,5... čiže zmena množstva CO2 vo vode byť musí a drop-checker neukazuje žiadnu zmenu ani po niekolkých dňoch.


Gargamel - 06/06/2012

Co to je za drop-checker. Co je tam za náplň?


Miso - 07/06/2012

@Luker: hocijaky difuzor je lepsi ako vzduchovaci kamienok. Aj ked by si mal difuzor len do 200l tak tam proste pustis viac CO2. Nebude to uplne efektivne ale ucel to splni


Lubek - 07/06/2012

To Miso: Rozmýšlal som aj o tom, že by som zapojil 2 difúzory do série, každý do opačného rohu akvária, len neviem či by to fungovalo a malo nejaký zmysel, mám teraz nový difuzor na ktorom je udávaná maximálna veľkosť akva 300 l.
To Gargamel: Myslím, že zakúpim balíčky a drop-checker a budem dúfať, že konečne moje akva začne vypadať podľa predstáv. Len sa bojím, že mám málo svetla, používam tri 120 cm (36w) žiarivky, hrubý objem 360 l, hrubá výška akva je 60 cm, vodný stlpec okolo 50 cm.


Gargamel - 07/06/2012

To, jestli je světla moc nebo málo je relativní. Záleží totiž na výběru rostlin. Pokud si vybereš náročné stonkovky, sice porostou, ale nebudou pěkně vybarvené a budou vytáhlé. Prostě z nich nedostaneš maximum. Pokud ale zvolíš vhodné druhy rostlin, můžeš dosáhnout perfektních výsledků. Třeba Echnidory porostou při takovém osvětlení skvěle.
Nikde není řečeno, že musíme mít všichni 0,5 W/l a víc. Klidně míň, ale podřídit tomu skladbu rostlin.
Většinou když někdo na českých fórech napíše, že mu nerostou rostliny, okamžitě je mu doporučeno přidat světlo, přitom nemá v pořádku ani hnojení, ani CO2 a přidáním světla to jen zhorší. Takže základ je správný výběr rostlin, pořádné hnojení, CO2 a substrát.


Lubek - 07/06/2012

No CO2 mám od Rataja 1500 g fľašu, hnojím PMDD, substrát Rataj Aquaclay ground. Mojim cielom je mať pekný Eleocharis Accicularis, Hemianthis micranthemoides, Eustralis Stellata, prípadne Cabomba Caroliniana. Už sa teším na hnojenie EI :)


Gargamel - 07/06/2012

No tak to budeš potřebovat víc světla. Nebo obměň rostliny.


Lubek - 09/06/2012

Ak sa môžem ešte spýtať... pridaním štvrtej 120 cm dlhej žiarivky to zlepším, alebo to bude stále proste málo svetla na tieto rastliny? Viem že sa to ťažko takto hodnotí, ale proste výška stlpca vody je 50 cm a hrubý objem akvária okolo 360 litrov.


Gargamel - 10/06/2012

Pokud zajistíš dobré hnojení a CO2 tak určitě porostou. Nečekej ale rekordy v rychlosti růstu a vybarvení rostlin.


Gargamel - 09/07/2012

Ano, ty nevzhledná spodní patra jsou zcela jistě způsobená nedostatkem CO2, které se tam nemůže dostat. Zvolil bych co nejsilnější filtr, určitě by to mělo pomoct. Klidně i víc jak 1000 l/h na 100 litrové akvárium - vlastní zkušenost.
Taky poradím, že pokud je akvárium silně zarostlé, vyplatí se pouvažovat o 100% rozpouštění CO2 namísto bublinek. Bublinky se totiž těžko proplétají těmi spodními patry. Můžeš potom třeba hadičku s CO2 vložit do nasávání filtru. Pokud bude filtr silný s velkým objemem, bude rozpouštění CO2 velmi efektivní.


Gargamel - 09/07/2012

Já to tak teď používám taky. Mám EHEIM Classic 2217 a nějak se toho nebojím. Používá to spousta lidí a nikdy s tím nebyly problémy.
Jak píšu, nebál bych se klidně i vyššího výkonu, časem ten prútok výrazně klesne, tak aby jsi pak zbytečně nemusel uvažovat o kupování dalšího filtru nebo přidávání čerpadel.


Gargamel - 09/07/2012

Myslel jsem tom, že se časem zanesou filtrační materiály, a tak dojde k většímu odporu a následnému nižšímu průtoku.


Vespertilio - 11/01/2013

Ahoj, objevil jsem tento článek a musím říct, že je to velice zajímavé. Zkusil jsem to dnes aplikovat, ale mám hned dva problémy.

1) ohledně výkonu filtru je problém, že nevím, jak výkonný je. Je to už dost starej kousek, krabici od něho nemám, tudíž nevím jaký je značky a ani jeho průtok neznám. Nicméně mám pocit,že určitě nedosahuje výkonu těch zminovaných (letákových) 1000 l/h. Mám 150 l akvárium, a proud vody z děr v rampě je dosti slabá. Všiml jsem si na fotkách uvěřejněných v článku, že akvárium je na jedné z nich vypuštěno do poloviny a voda z děr tryská v podstatě až k protější stěně...takhle silný proud mi z děr určitě nejde. Takže pochybuji, že jsem vytvořil onen vír a že vše funguje ideálně. Na druhou stranu se mi všechny rostlinky (není jich moc, nic mi nerostě...:):() pohupují a i ty přízemní se lehce hýbou...že by to byl skutečně ten vodní vír, který je v článku popisovaný?

2) i když mám filtru v rohu, přeci jen je jeho vývod tak 4 cm od skla a vstřikovací rampa, pokud je uchycená na přísavkách, je tak 1 cm od skla, tím pádem ji nedokážu mít zatím v rovině a směřuje od toho vývodu filtru ke sklu...těžko to popsat, tak nějak je šikmo. Existuje nějaký dvojité? kolínko, kterým bych dostal vývod filtru rovně ke sklu a odtud v poklidu rovně vedl vstřikovací rampu?

Díky za odpovědi. Omlouvám se za pravopis píšu v podstatě po tmě a za, pro někoho, triviální dotazy.:)


stafflik - 11/01/2013

Dej sem rač fotku. To je lepší jak popis...


Vespertilio - 13/01/2013

ahoj, tak svůj bod č.2 už jsem nějak pomocí hadičky a kolínek vyřešil, ale slabý proud je u mě hotová věc.:)

Jelikož nevím, jaké značky je[img][img][img][img][/img][/img][/img][/img] svůj vnitřní filtr a o tom, že bych našel po x letech krabici ani nemluvě, změřil jsem průtok vody filtrem za půl minuty. bylo to slabě pod 6 L, takže počítám průtok za minutu 11 L. Tj. reálný průtok mým vnitřním filtrem je 660 l/h. Při objemu akvária 150 L je reálný výkon mého filtru tedy 4,4 objemu nádrže.

V článku je uvedeno, aby docházelo minimálně k 5-6 reálným průtokům vody celého objemu nádrže za hodinu. To tedy nesplňuji. Rovněž proud z děr v rozstřikovací rampě je dosti slabý. Voda z díry dostříkne tak pár cm, když jsem trošku vody upustil tak, abych to mohl posoudit. Myslíte si, že bude tedy nutné dokoupit čerpadlo a pokud ano, bude tohle základní http://www.sklorex-akvarium.cz/cerpadla/atman/detail-cerpadlo-atman-at-301/ dostačovat. Má udávaný výkon 300 l/h...

Ještě mě zajímá, kolik děr by mělo být na rozstřikovací rampě. To souvisí i s tím, jaké mezery by měly mezi jednotlivými děrami být. Dělka mé rampy je nějakých 66 cm.

Díky za odpovědi:)


Vespertilio - 13/01/2013

[img]file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/Šafránek/Plocha/Snímek%20002.jpg[/img]


administrator - 13/01/2013

Pokuď chceš nahrát fotografii z PC, tak ji musíš přidat do přílohy. Tag [ img ] slouží jen pro obrázky z internetu. Příloha se přidává tak, že klikneš na odpovědět a pak pod textovým polem ji už nalezneš. ;)


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde