🔥Probíhá akce Více zde 02d 21h 44m 25s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Beskydské údolí

V kategorii: Deníky a diskuze našich

danyboy77 - 17/11/2012

Ahoj Miku ;) Vypada to ted paredne oproti prvotnim potizim. A jak jsi spokojeny s novym osvetlenim?


mikkal - 17/11/2012

Ahoj!:) Díky! Zatím je to s tím osvětlením OK, nevýhodou je absence odrazných reflektorů - je tam jen jakýsi obdélník pro všechny 4 zářivky..takže to moc efektivní není, použil jsem však trochu pozohýbané staré reflektory z původního doma vyráběného světla a zlepšilo se to....


mikkal - 13/01/2013

Nějakou dobu po výměně substrátu za křemičitý písek se zásobním substrátem od dennerle bylo vše v naprostém pořádku, blyxy a ostatní rostliny rostly jak o závod, poté jsem udělal osudovou chybu - vytrhal jsem větší množství blyx a tím pádem rozvířil a poslal na povrch větší množství zásobního substrátu a vzniklých toxických látek. Okamžitě se objevil zákal, nepomáhalo ani zastínění na pár dnů, snížil jsem tedy CO2 a úplně zastavil hnojení - EI. Co 3tí den jsem vyměňoval 60% vody, po dvou týdnech se situace úplně obrátila, voda se již nekalila, začal jsem tedy přidávat CO2 a plně najel na EI. Tak křišťálovou vodu jak mám nyní jsem ještě popravdě v akva neměl. Chce to ale pravidelnou údržbu, hnojení a hlavně dodávku řádného množství CO2 - u mě není problém, neboť mám velice měkkou vodu a tím pádem dojde k nasycení relativně rychle. Nové fotografie prosím berte s rezervou (layout). Momentálne nádrž slouží jako pěstírna rostlin pro novou nádrž, která bude mít shodnou podstavu ale výšku pouze 50 cm, současných 75 cm je moc a zpozoroval jsem problémy v síle proudu a rovněž v dodávkách CO2 směrem ke dnu.


Ardjuna - 13/01/2013

Oproti těm problémům v začátcích si myslím, že je to NEUVĚŘITELNÝ posun! Ta nádrž teď vypadá opravdu suprově. Nádherně husté houští blyx. Překvapilo mě, v jak dobrém stavu to teď máš. Opravdu! A navíc u 75cm vysoké nádrže.


Gargamel - 13/01/2013

Kdysi jsem měl blyxu taky u předního skla, ale při hnojení metodou EI taky rostla tak šíleně velká jako tobě, takže musela pryč. Jinak stav rostlin a čistota je super.


mikkal - 13/01/2013

No, popravdě, uvažuju zda ji mám do nového akva dát nebo ne...přesně jak píšeš, roste jak z praku...:/


danyboy77 - 13/01/2013

Ahoj Mikku ;) taky kukam jak puk,mas to ted krasne oproti prvotnim potizim. A jsem moc rad ze jsi to nevzdal ;) A myslim ze vymena za nizsi nadrz je rozumna,taky to tak resim ;) tak drzim palce.


mikkal - 14/01/2013

Ahoj! Jsem domluvený s p. Dobiášem na optiwhitu, tak jsem zvědav jak to bude vypadat:)


mikkal - 05/02/2013

Zasílám fotografie nově zařízeného akva. o víkendu mě čeká setření listů od jemného "prachu" který se uchytil při napouštění ze substrátu (ADA amazonia). Vzhledem k tomu, že filtry jsou již zaběhlé ze starého akva, najel jsem od začátku na EI (po konzultaci s Marcelem - patří mu mé díky!)


grunda - 05/02/2013

na můj vkus hodně málo kytek na začátek, ale layout je to povedený. Držím palce;)


mikkal - 05/02/2013

Díky:) No ještě to není kompletní...dozadu příjdou val. nana a crypto balansae pro optické zvýraznění "ostrova" zbytek se rozroste;)


Ardjuna - 05/02/2013

Vypadá to opravdu moc pěkně. Myslím, že až se rostliny hezky rozrostou, tak to bude opravdu povedená kompozice. Vzhledem k tomu, že té rostlinné biomasy ještě není tak moc, tak bych možná zpočátku hnojení omezil tak na 1/3 dávku EI, abys snížil riziko přemnožení řas, které je zvláště v začátcích dost vysoké (než se rostliny plně aklimatizují a pořádně rozrostou). Plné dávky EI mají smysl především u opravdu hustě zarostlých nádrží, což ta tvá ZATÍM ještě není (ale jistě bude). Ono by se asi nic nestalo ani při plném dávkování EI, ale je pak nutné častěji měnit vodu a pečlivěji nádrž čistit.

Držím palce!


LaXo - 05/02/2013

Wow, krásne akva, držím palce!


Bedna - 05/02/2013

Moc krásný start! držím palce a poprosím o důkladnou dokumentaci a deník akvária :)

;)


tommate - 05/02/2013

moc pěkný layout zcela upřímně, ale volil bych substrát Malaya, Amazonia se musí zcela zakrýt kořenícíma rostlinami od začátku, do volných míst se dává když tak písek, každopádně držím palce


mikkal - 06/02/2013

děkuji za pochvaly:). Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. 2 tommate - to jsem popravdě vůbec nevěděl, více hydrocotyly bohužel nemám k dispozici:(, je možné aby to tedy způsobilo nějaký problém?


tommate - 06/02/2013

než se to rozroste, tak hlavně měň často vodu, i denně, odkrytá čerstvá Amazonia je dokonalá pozvánka pro řasy, máš výhodu zajetého filtru a zeolitu, tak snad budou rostliny rychlejší


mikkal - 07/02/2013

Myslíš, že je tedy nutné hnojit EI i v těchto začátcích? byť jedu na 1/3 dávky jak mi poradil Marcel?


Ardjuna - 07/02/2013

Přesně jak říká Tommate, u Amazonie jsou časté výměny vody nutností! Tuším, že sama ADA doporučuje provádět první týden výměnu 50% vody každý druhý den, další týden 50% každé 3 dny, a pak už 1x týdně 50% vody. V tom prvním týdnu je ale jistější vyměňovat vodu pokud možno každý den.

Já jsem třeba zářný příklad porušování pravidel, protože jsem u Amazonie první výměnu vody provedl až po týdnu. Výsledkem byla neuvěřitelně vysoká hladina dusitanů (cca kolem 200 mg/L NO2 !!!), která mi klesla teprve až asi po 14 dnech => viz obrázek:

Zdroj: https://www.rostlinna-akvaria.cz/vupload/309241358.png
[img]http://www.prirodni-akvarium.cz/images/zabihani-akvaria_popisky.png[/img]

V grafu mám sice hodnoty NO2 na 20 mg/L, ale to je jen kvůli tomu, že hodnoty 200 mg/L se mi tam prostě nevyšly. V akváriu jsem měl tehdy invazi rozsivek ... ostatní řasy se kupodivu nijak markantně neprojevovaly => kromě nějakých zelených chloupkovitých řas na listech:

[img]http://prirodni-akvarium.cz/images/aq/rio125/2012-05-13_640x360.jpg[/img]

PS: U Amazonie prvních pár týdnů hnojit určitě nemusíš. Přidával bych tam pouze draslík (který údajně většina rostlin neumí dost dobře přijímat ze substrátu) a mikroprvky.


Alcide Nikopol - 07/02/2013

Marcel je vědec každým coulem :)) nemáš nějaký podobný rozbor i sotatních aquasoilu ?? (africana a maya). Příjde mi, že pokud se řekne ADA aquasoil, 90% lidem se vybaví pouze amazonia. přitom z řady prezentací nádrží na netu je vidět, že i ty nejnáročnější rostlinky rostou bez problému stejně krásné i na ostatních aquasoilech, které zato nejsou tolik ,,agresivní". Existuje tedy nějaký vztah například vůči intenzitě osvětlení/ dávkování CO2, kdy je vhodné ten který substrát použít ?? Prostý selský rozum mi říká, že v nádrži, kde by člověk chtěl udržovat hodnoty PAR někde na minimální hranici (podle barra 40-50 μmol.m2.s) kde i náročné světlomilné rostliny zdravě porostou jen třeba výrazně pomaleji, bude výhodnější jiný aquasoil než amazonii, neb zaručí dostatek živin a zároven se vyhne případným problémům. Nebo je to v pdostatě jedno a je to opravdu jen o tom komu který barevný odstín víc vyhovuje ? :D


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde