🔥Probíhá akce Více zde 05d 11h 49m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Beskydské údolí

V kategorii: Deníky a diskuze našich

milosak - 07/02/2013

Zkus Malayu .

Po 2 letech velice dekorativní ve volných prostorech.

Moje zkušenost po záběhu s výměnami vody je, že jsem provedl 1. výměnu po 6 týdnech
a dále jsem to šidil.
Výsledek byl totální růst zelené vláknité řasy :(
Potom jsem nadoraz vyčerpal NO3 silnýn osvětlením a půl roku mě stál boj se sinicí, prostě
všechno ŠPATNĚ !

Současnost je daleko lepší :)


Ardjuna - 07/02/2013

#59: Tady máš nějaké údaje, v čem se liší jednotlivé substráty ADA:
[img]http://prirodni-akvarium.cz/sources/ADA_Aquasoil_2.png[/img]

Jsou to sice už trochu stará data (mezitím vznikl substrát "Amazonia NEW"), ale pro hrubou představu o odlišnostech hlavních linií substrátů ADA to myslím stačí. Podle toho, co ADA uvádí, bych řekl, že substráty Africana a Malaya budou o něco poréznější než Amazonia (proto do sebe budou také schopné "nasát" více živin z vody => tedy i vápník a hořčík, čímž výrazněji sníží její tvrdost). Nicméně je důležité si uvědomit, že absorpční schopnost těchto substrátů netrvá věčně. Po několika měsících ti už pH ani tvrdost tak výrazně snižovat nebudou. Ze začátku fungují podobně jako zeolit, který ti z vody vytáhne i to, co tam není.


Alcide Nikopol - 07/02/2013

No z toho jako naprosty laik moc moudry nejsem :) takhle to vypada, ze nejlepsi je Africana, protoze neuvolnuje zadne NH4 ale dusitanu obsahuje stejne jako amazonia... ale tak jednoduche to urcite nebude :))


Ardjuna - 07/02/2013

To, že Amazonia obsahuje hodně dusíkatých látek ve formě amoniaku je asi dobré pro rychlejší "rozjezd" rostlin, protože rostliny dávají přednost amoniaku (NH3/NH4) před dusičnany (NO3) ... je pro ně lépe stravitelný (nemusí k jeho zpracování vydávat tolik energie). Malaya je asi nejvhodnější pro lidi, kteří mají hodně tvrdou vstupní vodu (dokáže jí nejlépe změkčit). Řekl bych ale, že nejpozději po pár měsících se tyto počáteční rozdíly smažou a jediný podstatnější rozdíl, který u nich zůstane, bude vzhled (odlišná barva). Až budu mít někdy chuť vyhodit pár tisíc za podobný substrát, tak to zkusím otestovat. Mám doma extrémně tvrdou vodu (GH 25, KH 15), tak by mě zajímalo, jak dlouho budou těmto parametrům odolávat. Jak už jsem ale psal, každá houba se jednou nasákne. A pokud nebudete mít nějaké extrémně "žravé" rostliny, které budou schopné vysát z vody/substrátu veškerý vápník a hořčík, který jim budete každý týden pravidelně doplňovat ... tak se i zázračný substrát Malaya jednoho dne nasytí.

PS: Zeolit, který je mnohem poréznější (a má tudíž mnohem vyšší schopnost absorpce živin) než všechny tyto tři substráty dohromady, vydrží tak maximálně 2 měsíce! Po této době ho většina prodejců doporučuje vyměnit za nový (a toto doporučení se netýká extrémně tvrdých vod, kde se vyčerpá mnohem rychleji).

Každopádně co přesně autor těchto substrátů zamýšlel s jejich využitím, to byste se měli zeptat spíše jeho. I když pochybuju, že se k tomu Mr. Amano vyjádří. Jediné, co jsem k tomu já na Internetu našel, je jen pár reklamních (nic neříkajících) vět typu: "Červeno-hnědá barva afrického deštného pralesa dá neuvěřitelně vyniknout vašim rostlinám" (psáno o Africana). Nebo: "Okrově zbarvený přírodní substrát z jihovýchodní Asie, ideální pro dlouhodobé kompozice" (psáno o Malaya) ...

Když si přečtete všechny jejich "výhody", tak těžko najdete nějaký jiný substrát, který by tyto výhody neměl také:
- Vyrobený ze speciálně zpracovaného přírodního materiálu (Je tohle nějaká skutečná výhoda? Písek je také přírodní materiál.)
- Vysoce porézní částice zachytávají nečistotu vznášející se ve vodě (Jedinou skutečnou a nespornou výhodou, kterou zde vidím, je jejich poréznost.)
- Čistí vodu a vytváří ideální podmínky pro zdravý růst vodních rostlin (To dělají i rostliny; a do jaké míry čistí vodu substrát, je otázkou.)
- Pomáhá snižovat tvrdost vody (To je pravda, ale pokud má někdo měkkou vodu nebo používá reverzní osmózu, tak je mu tato vlastnost k ničemu, nebo spíše na škodu.)
- Pomáhá snižovat pH vody na ideální úroveň pro většinu vodních rostlin (Podle mého názoru je tohle naprostá blbost a lež. Ideální pH pro rostliny [stejně jako pro většinu všech ostatních živočichů] je pH 7 = neutrální.)
- Skládá se z granulí o velikosti a hustotě ideální pro rychlý rozvoj zdravého kořenového systému (Pokud si koupíte obyčejný křemičitý písek o zrnitosti 3-4 mm, tak bude mít naprosto stejnou vlastnost/výhodu, která se zde prezentuje jako něco mimořádného.)
- Granule si ve vodě po dlouhou dobu uchovávají svůj tvar, a zadržují vzduch, který je důležitý pro dlouhodobé fungování rostlinného akvária (Písek si drží svůj tvar mnohem déle a vzduch zadržuje stejně = málo.)
- V kombinaci s Power Sand stimuluje rychlou kolonizaci bakterií v substrátu a vytváří dokonalé podmínky pro kořenový systém rostlin (Místo Power Sand je možné bez problémů použít jakýkoli jiný zásobní substrát a ihned získáte stejnou výhodu.)
- Udržuje si pH, který je nejlepší pro kořenový systém většiny vodních rostlin => pH 5.5 - 6.5 (Jak už jsem uvedl, pH 5-6 rozhodně nepovažuju za ideální pro většinu vodních rostlin ani živočichů.)
- Je dostupný ve třech typech (Písek je dostupný v mnohem větším počtu druhů - rozmanitá zrnitost i barvy.)

Možná by se ale k tomu mohl vyjádřit i Adam Votava, který tyto substráty prodává a sám je používá.


Alcide Nikopol - 07/02/2013

Tak ona ta vyhoda asi nejvice tkvi v tom co jsi sam jen tak mimochodem napsal, ze substraty od ady pomahaji ekosystemu akvaria v dobu kdy je nejzranitelnejsi, tj prvnich par tydnu po zalozeni. Kdy se proste staci drzet postupu ADY a ono to bude fungovat i nekomu kdo tomu prilis nerozumi, nebo treba ani rozumet nechce. Ale samozdrejme ta vysledna cena kdy se nascitaji substraty + vsechny ty ADA aditiva je nekde uplne jinde ... ta aditiva jako ruzne penaky a turbalíny a superklíny by byly taky urcite na celou samostatnou diskuzi... do jake miry jsou opravdu ( vzheledem k te cene ) tak zazracne nebo jestli je to jen chytry marketingovy pocin, ci jsou li nahraditelene nejak jinak a levneji...


milosak - 07/02/2013

Můj postřeh.

Celk. tvrdost vstupní vody 20 st. při použití Malay po týdnu jsem naměřil 8 st.
Bohužel po 2 měsících 16 a dnes po roce 19

Takže špatná zpráva je, že změkčovací schopnosti jsou jen a pouze na rozjezd.

Dobrá zpráva je, že studniční voda o 20 dkh je vhodná pro většinu rostlin.

Možná bych dodal, že poslední věta platí pouze pro nádrže s přidáváním CO2
Mám ještě pokusné mini na tvrdé vodě bez CO2a tam vše roste hodně pomalu, prakticky je nádrž odsouzená jít do pekel. :|


Ardjuna - 07/02/2013

Miloši, moc díky za tvé postřehy! Takovéhle praktické zkušenosti jsou k nezaplacení.


mikkal - 24/02/2013

Jak jsem předpokládal, stalo se:). Nicméně, nečekal jsem, že se to zvrhne až natolik:D. Celé akva včetně dna je jedna velká řasokoule, již týden měním denně 50-60% vody a nehnojím - ve vodním sloupci je evidentně dle extrémního bujení řas živin dostatek + odstranuji odsáváním co nejvíce řas ze dna. Pro zachování pokud možno co nejvíce rostlin jsem vyndal 40% anubiasů a nějaké bolbidisy. Doufám že se nebude opakovat problém se zahníváním substrátu jak tomu bylo u použití akadamy. Zítra bych chtěl pořídit krevetky a popřípadě otíky. Snad si s tím poradí.

Přikládám fotografie těsně po dnešním napustění kdy je dokonale vidět ona spoušť:).


Ardjuna - 24/02/2013

Ty na to máš Michale fakt smůlu ... takový brutus! Snad se podmínky v nádrži po pár týdnech stabilizují. Vypadá to, jako bys měl ve zdrojové vodě nějaký problém. Co si pamatuju, tak u té předchozí nádrže jsi to měl ze začátku podobné, ale to jsi měl jiný substrát ... je to tak?


mikkal - 24/02/2013

Přesně tak...tehda to byla akadama...


mikkal - 24/02/2013

Myslíš, že má vůbec smysl kupovat krevetky nebo otíky do takové spouště? Doufám, že ta amazonie nezklame a nedopadne to jako minule:/


Ardjuna - 24/02/2013

Michale, chtěl jsem se ještě zeptat, jestli jsi nakonec použil jen ten Aqua Soil, nebo jsi dával i něco pod něj?


mikkal - 24/02/2013

ne AS tam není...


stafflik - 24/02/2013

Kruci a já si stěžuju na řasu. To je brutalitka. Přeju brzky zotaveni nádrže


danyboy77 - 24/02/2013

Miso nespletl jsis to AS s Power Sandem ktery myslel Marcel? A nebo nemas vubec v akva substrat ADA Aqua soil? Jaky tam pak mas substrat teda? Ta hneda rasa by mela odeznit,vyskytuje se kolem tretiho tydne pri pouziti Amazonie. Ale urcite provadej dal peclivou udrzbu. Jen si nejsem jisty jestli to byl zpravny krok vyndat tolik rostlin a rozvrtat tak substrat a pak to po case zase sadit. Ty Otiky a krevetky tam urcite dej. A asi by bylo fajn znat i parametry vody jak psal Marcel.


mikkal - 25/02/2013

Ahoj, napsal jsem to chybně, samozřejmě, že tam není PS, tak špatně na tom nejsem abych to zaměnil;). Anubias a bolbidis jsou rostliny uchycené na kořenech = substrát se nerozvířil. Vstupní voda je ok, měření mi sedí s výsledky vodárenské stanice asi 1 km od nás, které udává na webu (mimochodem - jedná se o ideální vodu do ros. nádrží, v mém případě je nicméně špatně něco jiného...). Dnes se právě chystám na opětovné měření parametrů vody, včera to po napuštění nemělo smysl... Večer tady hodím výsledky.


Jan Zolich - 25/02/2013

Ahoj napíšu ti co mi pomohlo snad to k něčemu bude.
Měl jsem osvětlení 2x54W na 270 litrové akva-to co jsi dneska u mně viděl. A vypadalo podstatně hůř než tvé.Rostliny nebyly ani vidět a to jsem každý den odstraňoval řasy a měnil vodu.Až pak jsem zkusil ubrat osvětlení od čehož mě každý zrazoval a začal dávkovat asi 2-3x větší množství tekutého uhlíku než je doporučeno stříkačkou na nejvíc postižená místa.A bylo vidět,že to pomáhá. Myslím, že do 3 týdnů bylo po řase.

Jen nevím jak to bude fungovat u ada substrátu který má přesně to co řasy potřebují- NH4
jedině se snažit to co nejrychleji vyčerpat (osadit na čas stonkovkami+ plovoucími) a přidat víc co2


Angus - 10/03/2013

Jak vypadá boj s řasou?


mikkal - 17/03/2013

Situace je stále stejná, ne-li horší. Přikládám snímky ze 7mého března:

http://ms111.rajce.idnes.cz/akva/

S Marcelem jsme to diskutovali, Anubiasy zřejmě odcházely z toho důvodu, že jsem ničím nehnojil a díky amazonii prakticky nebyly ve vodním sloupci žádné žividny (nasála je) - Cryptocorynám se daří velice dobře, ale veškeré nové listy jsou po několika dnecha okamžitě pokryty zelenou řasou, vláknitou a x dalšími druhy, že je pak stříhám- nemá to cenu je tam nechávat. Neustále se ve velkém tvoří hnědá řasa a rozsivky, CO2 jede naplno, krevety mě už umřely - neustály zvýšení další dávky CO2. Podle Marcelových rad jsem zkusil aplikovat 150% dávky EI ale to celou situaci rapidně zhoršilo a momentálně akva vypadá jako slušně prorostlá kaluž, které vídávám v lese....


grunda - 17/03/2013

vynechal bych úplně hnojení do vody, výměna vody 3x týdně 1/3, odstraňuj co nejvíce řasy manuálně a přidej mrak stonovek


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde