🔥Probíhá akce Více zde 01d 07h 09m 23s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Živiny + CO2

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

Pepis - 31/10/2012

Ahoj Marceli, vstup na CO2 budeš mít nahoře nebo dole. Jinak řečeno u vstupu vody, nebo výstupu.


stafflik - 01/11/2012

Marceli k hadicím máš takovy ty nacvakávaci rychlospojky? Pokud jo tak to rychle předělej. Bojuju s tím už delší dobu, mám to na reaktoru taky, problém je v tom že je to podle vyjádření výrobce určeno na zahradní hadice, tudíž nikdo neřeší prolínání sem tam nějaké té kapky a za druhy mi to funguje vždy jen chvilu. Po pár rozpojení a spojení už to moc nekape, ale spíš teče. A to upozorňuju že nemám plastovy za pár kaček (na tom sem začinal), ale už kovovy. Ani Gardena nepomohla :|


Ardjuna - 01/11/2012

Tak dneska jsem stihnul udělat krátký test v praxi ... a musím říct, že jsem z toho byl nadšený. Reaktor vyráběl excelentní mikro bublinky (a předpokládám, že část CO2 se také zcela rozpustila. Napojil jsem to na kanystrový filtr, takže vývod z reaktoru šel přímo do rozstřikovací rampy. Bublinky byly všude po celé nádrži ... prostě paráda. Bohužel se neosvědčilo provedení. Použité lepidlo naleptalo částečně ty umělohmotné trubičky, takže když jsem se snažil vytáhnout hadičku z trubičky, trubička se celkem snadno v místě slepení zlomila. Jinak stopspojky i těsnění fungovalo podle všeho bez problémů ... nikde to neteklo. Zátky sice trošku povylezly z trubky (tlakem proudu), ale jen o pár milimetrů a dál už nešly, protože poté už bylo třeba překonat opravdu velký odpor, aby zátka vylezla (měl jsem co dělat, abych to vytáhnul já ... natož proud z filtru; takže toho bych se nebál). Také jsem zjistil, že se neosvědčilo to lepidlo na lepení šroubení (od rychlospojky) k HT zátce. Lepidlo šroubení docela dost rozleptalo (šlo to normálně nehtem krájet - materiál hodně změknul (lepidlo pak na tom tak dobře nedrželo). Sice se to nerozlepilo, ale předpokládám, že po pár týdnech, by to mohlo začít prosakovat a nakonec by se to rozlepilo. Zkusím někdo najít nějaké lepší/vhodnější lepidlo. Jinak ale tento reaktor funguje opravdu luxusně a na výrobu je úžasně jednoduchý (a také relativně levný - až se vychytá, jaké součástky/lepidlo použít).

PS: Stihnul jsem ještě natočit výsledek na video, takže to pak hodím na net (youtube).


Bedna - 01/11/2012

to je parádní musím tě za sebe pochválit a čekám na ukázku;)


danyboy77 - 01/11/2012

No muj pokus,napojeni Up aqua atomizeru na vstup do filtru vysel tak,ze od soboty do vcerejska se mi vsechny bublinky ve filtru pekne rozpustily a z rozstrikovaci rampy nesly zadne bublinky. Tak jsem mel moznost videt jak mi rostlinky krasne bublaji. Ale dnes se mi uz vsechno co2 ve filtru vsechno nerozpousti a z rozstrikovaci rampy uz vychazeji mikrobublinky. Tak uz tak pekne nejde videt jak rostlinky bublaji.


Ardjuna - 02/11/2012

Tak ZMĚNA! Po špatné zkušenosti s lepením různých druhů platů (HT trubka vs. Gardena šroubení) jsem nakonec našel jiné/lepší řešení. Plasty už nebudu lepit, ale místo toho je k sobě "přišroubuju" pomocí závitové spojky 1/2". Už jsem podle toho upravil návod na svých stránkách (ještě k tomu o víkendu dodělám podrobnou fotodokumentaci, aby si to mohl každý snadno podle toho vyrobit). Díky tomuto novému řešení by už nemělo hrozit žádné rozlepení. Jak jsem zjistil, lepit k sobě různé druhy plastů není moc dobrý nápad ... a když použijete super extra nejlepší a nejdražší dvousložkové lepidlo, stejně to při namáhání (= tlaku vody) asi moc držet nebude.

Jinak tento CO2 reaktor, který vymyslel Tom Barr, se od ostatních komerčních reaktorů liší právě v tom, že CO2 úplně nerozpouští, ale částečně ho přetváří na mikrobublinky, které rostliny údajně milují. Díky tomuto reaktoru byste měli mít část CO2 ve zcela rozpuštěné podobně a část v podobě mikrobublinek. Navíc jako jeden z mála reaktorů umí tento reaktor nerozpuštěný plyn (který se během dne může nakumulovat v horní části reaktoru) "recyklovat" ... tím, že ho vrátí zpět do čerpadla (tj. na začátek procesu).


danyboy77 - 02/11/2012

Ahoj Marceli,vidis to me driv nenapadlo to sem napsat. Ze u toho navodu na ten reaktor s toho cukrarskeho tvoritka,tak tam je ta rychlo spojka prisroubovana pres zatku a zavitovou spojku. Jen je treba do te zatky udelat vetsi diru. A jeste me napadlo,akvaristicke lepidlo by ty plasty neudrzeli? Nebo je to jen na sklo? Kazdopadne to ma Tom Barr vymakane.


Ardjuna - 02/11/2012

Ten návod na výrobu CO2 reaktoru ze zdobítka jsem také našel/četl. [Bohužel pro mě byl nepoužitelný, protože jsem nikde nesehnal to zdobítko.] Ale teprve dneska mi došlo, že je tam vlastně použita také ta závitová spojka (i když umělohmotná, od zdobítka). Každopádně ten reaktor podle T.Barra je podle mě univerzálnější pokud jde o součástky ... narozdíl od jednoho konkrétního zdobítka (které se dá těžko sehnat a za nějaký čas už se možná ani nebude podobný kus vyrábět) jsou zde použity všude dostupné odpadní trubky, zátky, přesuvky + nějaký ten zahradnický materiál. Až našetřím nějaké peníze, tak zkusím místo plastové HT trubky použít tu průhlednou, protože bych přece jen chtěl vidět, jak to uvnitř funguje (resp. jestli všechno šlape tak, jak má). Nechci to nabízet dopředu (ještě pořád nevím, jestli mi to bude s tou závitovou spojkou dobře fungovat (= neprosakovat), ale když tak bych to mohl případným zájemcům vyrobit a poslat (pokud by měl někdo zájem a netroufl si to vyrobit sám). Kromě toho už mám doma vrták (26mm), lepidlo, tmel, umělohmotné trubičky a bio-kuličky ... takže by to mohlo vyjít i o něco levněji, než když si to každý musí koupit sám (a pak se mu nevyužité zbytky válí doma). Dám vědět zítra nebo v neděli ... až mi pořádně zaschne tmel.


Pepis - 02/11/2012

Ahoj Marceli, také přemýšlím nad reaktorem, ale bez přímého dávkování CO2. Pouštím CO2 do sání vnějšího filtru pomocí vzduchovacího kamínku. Z rampy mi jdou mikrobublinky nebo zcela rozpuštěný plyn. Jen tak jednou cca za 10 minut si filtr tak říkajíc odfoukne a vyjdou pak z rampy větší bublinky, které míří přímo k hladině. Tomu bych rád zabránil postavením na vývodu z filtru něco jako reaktor bez přidávání plynu, jen bych dal dovnitř hrubej molitan, nebo koule. Případný nahromaděný plyn, by se měl rozpustit během cca 10 minutového cyklu.No postavím a uvidím. Dnes mi přišlo cirkulační čerpadlo Hydor Koralia nano 1600, jsem troch sklamanej jeho výkonen. Ten starej Atman 201 mi připadá, že dělal větší proudění v nádrži. :|


Ardjuna - 04/11/2012

Tak jsem ten svůj reaktor konečně sestavil a nasadil do provozu ... BOHUŽEL mi opět trochu prosakovala voda skrze lepené spoje. Proto jsem se odhodlal ještě k jednomu opravému pokusu, při kterém jsem použil silnější vrstvu těsnícího tmelu (kolem závitové spojky a CO2 trubiček v zátce). Nechám to ještě den/dva zaschnout, a pak to vyzkouším. Jestli ani tohle nepomůže, tak už asi výrobu vlastního CO2 reaktoru definitivně vzdám. No, uvidíme. Každopádně jsem aktualizoval návod na jeho výrobu (na svých stránkách). Kdyby k tomu někoho něco napadlo, tak dejte vědět.

PS: Stopspojky opravdu trošku kapou, ale jen když jsou odpojeny od reaktoru. Když jsou zapojeny, tak u nich žádné prosakování nepozoruji (zatím). Jelikož by měl být reaktor napojen na filtru non-stop (akorát CO2 do něj půjde pouze přes den), tak by to nemuselo působit problémy).


Pepis - 04/11/2012

Ahoj Marceli, mám doma připravený věci na ten reaktor jak jsem psal. Asi zavedu taky CO2 přímo do reaktoru a né do vnějšího filtru sáním. Zdá se mi, že jak ten nerozpušténý plyn probublá fitrem, tak tam udělá asi trochu neplechu a z rompy mi výtéká voda i s miniaturním kalem. A to se mi nelíbí. Místo těch tvojich mosazných zavitivých spojek použiju 1/2 hadišník s matkou pro napojení hadice 16/22 a mezi dám gumové těsnění. CO2 přivedu SMC kolínken pro napojení 6 hadičky + fitínku s matkou a těsněním. Myslím, že by to mělo klapnout. Přikládám i foto.;)


Ardjuna - 04/11/2012

Jestli to dobře chápu, tak by mezi tím hadičníkem a SMC kolínkem měla být HT zátka (viz obrázek). Je to tak?

[img]http://dl.dropbox.com/u/8272114/pepis.jpg[/img]

PS: Jak se přesně jmenuje to "SMC kolínko" ... nemůžu to nikde na webu najít. A ta CO2 hadička se do toho jen zasune, nebo se to tam musí nějak zalepit?
[color=#cc0000]Hadičník[/color]: Tak hadičník 1/2" se vyrábí taky (na hadice 12/16mm) ... takže to možná také zkusím použít (pokud mi moje řešení opět selže).

Akorát nevím, jestli se ti mezi tu matku a hadičník povede nacpat nějaké těsnění. Pod závitem na hadičníku je jen velmi malá ploška, o kterou se může těsnění opřít. Myslíš, že to bude fungovat?


Pepis - 04/11/2012

Kolínlo našroubuju do fitínky viz 3 fotka a závit fitínky strčím do díry o průměru 6 mm vyvrtané v HT zátce. Pak dám matičku. To samé jako s mosazným hadičníkem. Bude asi lepší klingeritové těsnění než gumové. Gumové se asi žvejkne, protože tam je malá ploška jak si sám napsal. Jinak do kolínka se hadička vtlačí a drží jako blázen. Udrží v pohodě 6 Mpa. Používáme je v práci. Vyndavá se zatlažením na kroužek na vrchu a mírným tahem hadičky.
jinak tady je odkaz. https://catalog.smc-cee.com/default.aspx?cc=1
Tak uvidíme, kdo to bude mít první.:)
A co říkáš na to, jak jsem psal o tom kalu vycházejícím z rampy. Může to být tým CO2?


Pepis - 05/11/2012

Pro Marcela.;)


Pepis - 05/11/2012

Průchodka.


Ardjuna - 08/11/2012

Tak se pomalu ale jistě dostávám do finále s tím CO2 reaktorem ([color=#3333ff]podle návodu Toma Barra[/color]). Už jsem aktualizoval návod na svých stránkách (https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/co2-difuzery-a-reaktory) ... ale pořád ještě čekám na pár součástek pro přívod CO2. Napadlo nás s Pepisem to řešit pomocí šroubových spojek (původně určených pro kabely). Zdá se to být naprosto jednoduché (až geniální) řešení, které by mělo zaručovat, že tímto spojem nebude prosakovat žádná voda. Jinak se mi konečně povedlo najít prodejce, který za pár kaček nabízí redukci 2" na 1/2", kterou jsem dlouho nemohl nikde sehnat. Počítám, že nejpozději příští víkend už bych měl mít všechno potřebné, abych ten reaktor úspěšně sestavil a důkladně vyzkoušel.

[img]http://akva.wu.cz/images/co2reaktor/P1060054.jpg[/img]


danyboy77 - 08/11/2012

No ted uz to vypada lip nez ty HT zatky,tak snad to bude fungovat jak ma ;)


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde