🔥Probíhá akce Více zde 01d 23h 29m 30s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Vláknitá řasa

V kategorii: Problémy s rostlinami

Gargamel - 11/08/2011

Vláknitá řasa


Název: Vláknitá řasa


Obtížnost odstranění: Střední


Pravděpodobná příčina: Mnoho světla a nedostatek CO2


Charakteristika: Zelená vlákna/vlasy


vláknitá řasa


Hned na začátek je třeba upozornit, že vláknitá řasa by něměla být zaměňována s Cladophorou, která je jí podobná. Mechanické odstraňování této řasy přivádí nejednoho akvaristu k šílenství. Zamotává se totiž do kořenů rostlin a stonků, takže je téměř nemožné ji celou odstranit. Jak už její název napovídá, jedná se o vláknitou řasu, která vypadá jako zelené vlasy, které mohou dosahovat délky až 20 cm. Pokud proti ní nezakročíte včas, můžete se dočkat její plné invaze a poté už bude velice složité se jí zbavit. Způsobuje ji nedostatek CO2, špatný proud, který nedokáže přivést bublinky Co2 k rostlinám a nadměrné osvětelní.


vláknitá řasa 1


Tipy na odstranění


Ruční odstraňování


Snažte se ručně odstranit co možná nejvíce řasy. Můžete si pomoci i zubním kartáčkem, který řasu na sebe namotá jako špagety na vidličku.


Chemické odstraňování


Nejúčinnější zbraní proti této řase je jednoznačně přípravek Flourish Excel. Buď můžete překročit doporučené dávkování nebo dávkujte pomocí injekční sříkačky přímo na postižená místa. V takovém případě se řasa změní ze zelené na bílou a můžete ji pohodlně odstranit.


Živiny a cirkulace vody


Zajistěte dostatečné množství CO2 ve vaší nádrži. To je v boji s touto řasou klíčové. Také musíte zajistit dostatečný proud v nádrži. Pomůže i přidání čerpadla. CO2 se musí dostat do všech míst akvária. Někteří lidé sice mají puštěné kohoutky plynu na plno, ale kvůli špatné cirkulaci vody se jen minimum CO2 dostane k rostlinám. Pomůže i použití tekutého uhlíku(alternativa za CO2), který je obsažen v přípravku Seachem Flourish.


caridina japonica


Rybky a krevetky


Některé druhy rybek vám s touto řasou také mohou pomoct. Jedná se parmičku černopruhou(SAE), parmičku čtyřpruhou a molly. Z krevetek jsou to Caridina japonica a Red Cherry Shrimp(Neocaridina denticulata sinensis).


Prevence


Dodržujte dostatečné dávkování CO2 a nepřesvětlujte nádrž. Čím více svítíte, tím více musíte přidávat CO2. Pokud už se řasa objeví, snažte se přidat CO2 a manuálně ji odstraňujte.


Volně přeloženo z www.aquascapingworld.com


Gargamel - 21/12/2011

Chce to více informací. Osvětlení, velikost akvária, filtrace proud, rozmístění výstupů filtrů, jak je častá údržba, pomohla by i fotka akvária nebo odkaz na jeho prezentaci.


honza - 22/12/2011

Akva má osvětlení 108w,rozměr 120x50x45 dxhxv objem 270l,čistý cca 200l ,filtr fluval 204 -680l/h umístěn v levém zadním rohu nasměrován na střed přední stěny.Údržba zatím žádná.Dnes jsem začal hnojit kno3 a kh2po4.Co2 používám od začátku-parametry KH2,GH3,PH6,3-6,5.Co2-cca 35mg/l.Jinak v plánu dvě rozstřikové rampy jedná poháněná filtrem a druhá čerpadlem 500l/h.Do každé mám v plánu zavést přívod co2. Štěrk a kameny jsou původní,dodány jen rostliny a trochu propraného štěrku.Foto můžu dodat ale pouze přes mobil,čili kvalita snímku +-autobus


Gargamel - 22/12/2011

Vše by mělo být ok. Jakmile budou nainstalovány ty rozstřikovací rampy, tak bude, troufám si tvrdit, po problému. Jenom bych zvážil pořízení čerpadla o vyšším výkonu než 500l/h. Taky bych se zaměřil na pravidelnou týdenní výměnu vody a udržoval akvárium v čistotě. Tyto řasy jsou způsobeny zejména organickým odpadem, uhnívajícími rostlinami, detritem na dně apod.


honza - 22/12/2011

Akvarium má nové rostliny,kterým momentálně nic neuhnívá.Rybky mám zatím 3 SAE a ty tam jsou teprve3 dny tak se domnívám že detritu tam až tak moc není,že by způsobil bujení řas....a přeci rostou.Akva bedlivě sleduji.Jinak údržba plánovaná na zítřek.Uvažoval jsem o silnějším čerpadlu,a je tam v nabídce 600l/h a 2000l/h.Vzhledem k výkonu filtru který bude mít realný výkon někde kolem 500l/h jsem zvolil adekvátně stejně výkonné čerpadlo.Abychom si rozumněli rampy budou sice dvě,ale jedná se o jednu trubku předělenou napůl.Čili neměli by se přetlačovat a zkrácením trubky by měl vzniknout větší tlak,který by měl zajistit větší vír- alespoň doufám.Plus sycení co2-z toho mám celkem strach aby se stihlo vstřebat než vyplave.Zajímalo by mne jak to mají řešené profíci.Ještě mne napadlo udělat za rampou po celé délce zvon a co2 pouštět do něj s tím,že vír už si nasycenou vodu stáhne a lépe ji dodá k rostlinám.Jakékoli nápady připomínky rád uvítám.


Gargamel - 22/12/2011

No já bych to udělal trošičku jinak. Trubku bych dal do zadu jen jednu a nepředěloval bych ji. Je jedno, jestli se ty proudy v trubce srazí, protože stejně vytrysknou ven otvory. Ty proudy se nesmí srazit v akváriu, v trubce je jedno, jestli se odrazí od předělu nebo od sebe navzájem. Sílu víru lze redukovat počtem a velikostí děr v trubce. Pro 270 l akvárium doporučuju z jedné strany nasadit čerpadlo o výkonu 2000 l/h a na druhou stranu trubky nasadit hadici z filtru.
Pro rostliny je lepší, když se to CO2 úplně nerozpustí. Článek o této problematice je zde: https://www.rostlinna-akvaria.cz/clanky/co2 říká se tomu v zahraničí CO2 mist (mlha bublinek CO2), záměrně nepoužívají reaktory pro úplné rozpouštění CO2 a nechávají tento plynný CO2 ve formě bublinek plavat po nádrži a unášet proudem. Já tento způsob k plné spokojenosti používám také a rostliny opravdu bublinkují intenzivněji, navíc při této metodě paradoxně ušetříte plyn, protože dosáhnete požadovaných 30 mg/l u EI při CO2 bublinkách rychleji než při úplném rozpouštění plynu, které vyžaduje pro dosažení stejné koncentrace 30 mg/l CO2 více plynu.
Já mám hadičku CO2 zapíchnutou do nasávání čerpadla a vrtulka bubliny krásně rozseká na malé bublinky, které mi potom vycházejí z otvorů v trubce a proud je tlačí až ke dnu, takže je i pro kobercovky dole dostatek CO2.


honza - 22/12/2011

Mám pocit,že kdybych nasadil na trubku z jedné strany mnohonásobně výkonější čerpadlo a z druhé vývod filtru mohlo by to negativně působit na celý mechanizmus filtru,který by to nejspíš přibržďovalo a po delším působení způsobilo i pravděpodobně opotřebení-poškození.A nad tím vývodem co2 do vstupu filtru si taky nejsem jist jestli by to nevedlo k poškození.Zavzdušněný filtr se více zahříva,dochází k mírnemu zadíráni a tím pádem při dlouhodobém používání k poškození.Výrobce i před tímto varuje.Spíš bych to viděl na umístěni co2 do výstupu z filtru,jenom mám strach abych nevytopil 4 patra pode mnou :D kdyby se vyskytla nějaká netěsnost. A chci se zeptat jak dlouho už to takhle provozujete?


Gargamel - 22/12/2011

Takhle mi to běží asi rok a nepozoruju žádné negativa, ale rozhodně nevylučuju, že může nějaké opotřebení nastat, jak velké můžeme bez pokusů jenom hádat, ale nepředpokládám, že by bylo větší než u lidí, kteří filtry naopak nesmyslně škrtí a těch je bohužel většina.
Pokud chcete tohle eliminovat, můžete tam tedy tu přepážku umístit, ničemu to nebude vadit, ale pokud budtete používat z jedné strany to výkonější čerpadlo, dejte ten předěl asi do 1/3 té trubky, protože proud z čerpadla bude silnější, tak aby to bylo co nejvíc rovnoměrné.
Vývod CO2 do filtru jsem nezmiňoval (ačkoli jsem to kdysi dávno taky takto provozoval, ale filtr se zavzdušňoval a hučel, takže jsem od toho upustil), mluvil jsem o vývodu do čerpadla, tam to ta vrtulka pěkně rozseká a žádného opotřebení se nemusíte bát, nijak to tomu čerpadlu nevadí.


honza - 22/12/2011

Pardon spletl jsem se.Ten vývod do sáni čerpadla určitě vyzkouším.Čerpadlo zatím nechám původní a kdyby to nestačilo,vyměním spolu s rampou za silnější.Děkuji za rady.Dám pak vědět jak to dopadlo.


Gargamel - 22/12/2011

Je to otázka priorit, jestlí použit mlhu z bublinek CO2 nebo kompletně rozpuštěné CO2 z vnějšího reaktoru. Některým lidem se ty bublinky nelíbí, takže raději používají ten reaktor. Mě to nijak zvlášť nevadí, rostliny rostou výborně a je to jednoduché na zapojení (tak jak jsem napsal) a nemusím řešit nějaký vnější reaktor, který by mi zase zabral čas sestrojit nebo sebral peníze za jeho koupi, které můžu investovat do důležitějších věcí (substrát, atd..)


honza - 24/12/2011

Řasa si roste vesele dál.Zalíbilo se ji na Micros.Windelow.Uvažuji nad vytažením a umístění mimo nádrž a snížení osvětlení.Mám el.předřadník na 2x54w a chci odebrat nebo nahradit slabší zářivkou.Otazka je: nepoškodí se předřadník nebo zářivka?


komunic - 24/12/2011

pro-honza
nic se nepoškodí.Mám vyzkoušeno.Také mám předřadník 2x54w a běžně tam dávám zářivku 28w.


honza - 24/12/2011

Napadlo mě používat ještě Flourish Excel.....


Gargamel - 24/12/2011

Jestli to dobře chápu, tak je akvárium nově založeno? Možná ještě není vytvořen dostatek užitečných bakterií, které odstraňují amoniak. A na výsledky musíte počkat déle než 2 dny, ty se projeví tak nejdřív po týdnu, dvou.


honza - 24/12/2011

Akva je založeno 14.12.2011 a bylo použito všechno ze stareho kromě rostlin.Takže by tam už patřične bakterie měli být.Domnívám se,že problémy způsobuje nadměrné osvětlení.


Gargamel - 24/12/2011

Nemyslím si, že 0,3 W/l je nadměrné osvětlení. Udělejte vše pro to, aby rostly dobře rostliny. Přečtěte si tento článek: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78 CO2 a proud již máte zajištěn, takže si jenom ověřte, zda i dostatečně hnojíte. Pokud ano, během několika týdnů řasa zmizí. V tom článku je vše vysvětleno, řasu už tam máte, takže jste podpořil rostliny, ale i ji, pokud ale budou mít rostliny vhodné podmínky, nová už nepřibude. Flourish Excel může jenom pomoct, ale myslím, že se to po nějaké době spraví samo, pokud bude vhodně zajištěno i hnojení.


honza - 24/12/2011

"Nadměrné" bylo trochu nadsazené,ale 0,54w/l si myslím je dostatečné osvětlení.Jinak děkuji za radu a budu vše hlídat.Tak snad řasa brzy ustoupí.A přeji šťastné a veselé Vánoce.


honza - 27/12/2011

Tak zatím to vypadá,že řase se daří výborně a rostlinám až na mechy celkem taky.Kromě Riccardia chamedryfolia mám všechn ostatní mechy zarostlé řasou.Někomu hoří i voda a já jsem ten druhý případ.


pave82 - 19/01/2012

Honzo mohl bych se zeptat jak vaše řasa ve vašem akva prosperuje téměř po měsíci děkuji


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde