🔥Probíhá akce Více zde 02d 10h 32m 09s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Velká neznámá

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Pepis - 27/01/2013

Ahoj Marceli,
kdyby to bylo substrátem (rašelinou) jaký záásobní substrát by si mi doporučil ze své praxe. Jde taky o finance. Já mám štěrk. Bude lepší něco s větší povrchovou plochou + výživný zásobní substrát, nebo postačí štěrk se zásobním substrátem a nebo samotný štěrk. Používal jsem celá léta jen štěrk, ale co je hlavní, také minimální osvětlení-- malé nároky na živiny. Budu stále hnojit metodou EI. V průběhu tohoto psaní i to nedalo a šáhl jsem do nádrže pro jeden Echinodorus a nestačil jsem se divit v jakém stavu jsou kořeny. Když prorůstaly štěrkem, bylo vše Ok. Když se dostaly do rašeliny jílu, tak byl problém. Jsou celé černé a část jich uhnívá.
Doufám, že s mi je podaří po ostříhání kořenů a špatných listů a hlavně po založení nového akva zachránit.:| Ta rašelina není dobrý nápad.:@
Posílám i foto.


Ardjuna - 27/01/2013

Ahoj Pepo,

jsem rád, že se nám nakonec povedlo přijít na příčinu problému ... i když to teď pro tebe znamená, že budeš asi muset svoje akvárko kompletně přebudovat (resp. vyměnit substrát). Rašelina sama o sobě není špatná, ale mělo by se jí používat opravdu jen malé množství (jen tak trochu posypat dno nebo jí dobře promíchat s podložní vrstvou). Rašelina má totiž extrémně nízké pH (někdy i pH 3-4), což pak v její těsné blízkosti mívá za následek vznik poměrně silných kyselin, ve kterých se rozpouštějí i jinak špatně rozpustné látky. V důsledku toho pak může mít fatální následky pro kořeny rostlin (hlavně kvůli tomu, že v substrátu neproudí voda, takže všechny rozpuštěné chemikálie tam zůstanou ve více méně koncentrovaných roztocích).

Já osobně bych příště postupoval následovně:
- [color=#3366ff]spodní vrstva[/color] = zásobní/výživný substrát
Pokud je ti líto utrácet hodně peněz za drahé komerční výživné substráty [tak jako mně], tak bych doporučoval použít 2-3cm vrstvu substrátu "argo AQUAplants - substrát pro vodní rostliny"; hůře se shání, ale dá se sehnat na internetu a objednat => 20L za 85,- Kč; někdy jsou schopní ho objednat i v některém zahradnictví nebo květinářství. Další možností je použít osvědčený komerční zásobní substrát Dennerle DeponitMix (ten už je ale dražší a neobsahuje v sobě prakticky žádné živiny ... narozdíl od AQUAplants, který obsahuje všechny potřebné makro i mikro prvky, takže u něj není třeba používat nějaké doplňkové hnojivo, jako třeba Osmocote).
- [color=#3366ff]horní vrstva[/color] = jakýkoli štěrkopísek (ideálně o zrnitosti 1-3 mm). Opět bych doporučoval vrstvu tak max. 5-6 cm (aby tam mohly dobře fungovat nitrifikační bakterie; u tlustších vrstev je větší riziko zahnívání substrátu = [toxické] denitrifikační procesy).

Jinak ty rostlinky by podle mě mělo jít zachránit. Důležité je ostříhat jim všechny spálené či uhnilé (hnědé) kořeny a nechat jim jen pár centimetrů bílých kořínků. Samozřejmě čím dříve je budeš schopen přesadit, tím lépe. Pokud máš nějaké rezervní akvárko, tak bych všechny rostliny co nejdříve přesadil do nového substrátu v tom rezervním akvárku (nebo klidně i kbelíku). Nezapomeň ale těm rostlinám zajistit dostatek světla, aby ti neodumřely na nedostatek světla.
PS: V tom rezervním akváriu můžeš mít klidně jen štěrkopísek (nebo jakýkoli jednoduchý, jemnější substrát).

Kdybys měl k něčemu nějaký další dotaz, tak se ptej. Pokud budu znát odpověď, rád ti pomůžu. Hlavně nevěš hlavu. Vím, že je to nepříjemné, ale za pár týdnů bude líp.


Pepis - 27/01/2013

Ahoj Marceli,

moc děkuji za rychlou odpověď. Píšeš 2-3 cm výživného substrátu a 5-6 cm štěrku. Když bych chtěl udělat členitšjší terén s vyšším převýšením, jako v mém akva mám já na zadní straně 15cm, tak to mám dosypat štěrkem? Tak je zase problém, že zásobní substrát bude moc daleko kořenům. Tak jedině dát na to místo štěrk, pak zásobní substrát a zase štěrk. A nebo na dno dát placaté kameny a na ně teprve dávat vrstvy.
Ten dosavadní substrát bych mohl proprat, aby se rašelina s jílem vyplavila a můžu ho použít znovu s nějakým výživným substrátem?:o
Docela se na to těším, hrozně rád se v nádrži hrabu, předělávám.
Jinak, všiml jsi si, že mám zase jiný reaktor, než ten co jsem ti posílal na foto?:)
To bude poslední verze. Maká parádně.


Pepis - 27/01/2013

Tak jsem dnes ještě jel do Bauhausu a koupil jsem tam substrát pro vodní rostliny agro AGUAplants.

Zítra to vypukne.

Zatím ahoj.


grunda - 27/01/2013

držím palce a jsem zvědavý na výsledek


Ardjuna - 27/01/2013

Když chceš mít silnější vrstvu substrátu, tak bych určitě doporučoval postupovat standardně, tj. úplně dolů dát slabou vrstvu (1-2cm) zásobního/výživného substrátu (např. ten AQUAplants), a na to pak jemnější křemičitý písek nebo štěrkopísek (klidně i těch 15cm). Když už ale budeš dávat tak silnou vrstvu, tak bych do těch míst dal rostliny s bujným kořenovým systémem, které nebudou mít problém "prorůst" až na dno (např. Echinodory nebo Kryptokoryny). Díky těm kořenům se ti totiž bude do substrátu dostávat i kyslík, což pomůže ten substrát trochu provzdušňovat a udržovat v dobré kondici. Hlavně u toho zásobního substrátu nepoužívej vrstvu silnější než 2 cm! Hodně lidí podlehne pokušení nasypat tam toho víc, a pak to nedělá dobrotu. Ty 2 cm (zásobního/výživného substrátu) budou bohatě stačit.

Jinak pokud můžeš ten vrchní substrát (štěrkopísek) proprat tak, abys z něj dostal tu rašelinu a jíl, tak ho určitě můžeš bez problémů zase použít. Akorát tím samozřejmě přijdeš o všechny bakterie v substrátu, takže bude třeba pár týdnů počkat, než se ti tam zase vytvoří dostatek užitečných bakterií. Tuhle fázi bych se snažil příliš neuspěchat, protože když tam nasadíš moc brzy ryby, tak ti začnou produkovat odpadní látky, které ti budou nevyhnutelně zapadávat také do substrátu (filtr ti odchytí obvykle jen malou část) ... a pokud tam nebudeš mít dost bakterií, tak to může dělat problémy (někdy se pak kvůli tomu dělá v substrátu sinice).

Myslím si ale, že teď už to bude všechno OK. Už předtím ti to fungovalo dobře, akorát to zhatila ta rašelina.


Pepis - 27/01/2013

Dík moc. Určitě ti dám vědět, jak se dílo daří.;)


Ardjuna - 27/01/2013

Pepo, ještě mě napadala jedna věc, když se teď dívám na ten tvůj původní štěrk. Trošku se bojím, že má moc velkou zrnitost. Pokud se rozhodneš použít výživný substrát (což je určitě moc dobrý nápad), tak bys na to neměl dávat příliš hrubozrnný substrát (např. hrubý štěrk), protože pak opět může hrozit prosakování živin z toho zásobního substrátu do vodního sloupce. Ideální by bylo použít na překrytí toho výživného substrátu nějaký jemnější křemičitý písek (o zrnitosti 1-3 mm). Pokud výživný substrát překryješ vrstvou hrubého štěrku, tak to pak nebude fungovat jako "poklička", ale spíš jako "cedník". Horní vrstva by měla mimo jiného také bránit prosakování živin ze spodní vrstvy bohaté na živiny. Důležité je, aby se voda (z vodního sloupce) nedostávala do přímého kontaktu s tím spodním substrátem => jinak se z něj budou živiny vyplavovat do vodního sloupce. Případně (pokud se ti líbí ten tvůj štěrk) bych koupil alespoň nějaký jemnější křemičitý písek, kterým bych "překryl" ten substrát AQUAplants (vrstvou silnou tak 3-4 cm), a na to bych pak nasypal ten štěrk (jen tak pro efekt). Zkus o tom ještě popřemýšlet. Nechci ti do tvého výběru moc mluvit. Na druhou stranu bych byl ale nerad, abys měl pak kvůli tomu hrubému štěrku zase nějaké problémy. Mohu ti říct jen to, že mám opravdu dobré zkušenosti jak se zásobním substrátem Dennerle DeponitMix, tak i s výživným substrátem AQUAplants. Oba ale normálně překrývám vrstvou jemného křemičitého písku (osobně teď používám písek do bazénových filtrací o zrnitosti 0.7-1.2 mm, ale bez problémů funguje i trochu hrubší písek o zrnitosti 1-3 mm). Hrubšího písku či štěrku bych se ale už trochu bál (kvůli možnému prosakování živin). Ať už se ale rozhodneš jakkoli, vždy by měl být jemnější materiál vespod a hrubší nahoře (pokud to obrátíš, tak ti jemnější materiál časem propadne dolů).


Gargamel - 27/01/2013

Ideální je štěrkopísek z Hornbachu pod názvem štěrk do bazénové filtrace. Má optimální zrnitost a je za rozumné peníze. Kdysi dáávno jsem měl stejnou zrnitost jako ty teď a už bych do toho znovu nikdy nešel. Všechen binec do toho zapadával a hnil.


Pepis - 21/02/2013

Ahoj,
tak jsem dodělal přestavbu mého akva po neúspěchu s rašelinou.
Jako zásobní substrát jsem použil agro AQUAplants a krycí vrstva nový štěrk zrnitosti 1-3mm
Přikoupil jsem nové rostlinky Rotala rotundifolia a Micranthemum micranthemoides. Velká změna je také umístění rostřikovací rampy na zadní straně nádrže a napojení jak původního filtru tak i nově zakoupeného filtru do ní.
Výměna vody je každý druhý den 1/2 vody a nakapání nitrifikačních bakterií do nádrže.
Výhoda je, že původní filtr je plně zaběhlý a nový byl v provozu asi 14 dní s nakapanýma bakteriema přímo do filtru. Tak uvidím;)
Svítím 5 hodin deně 1xT5 54W. Nechci zapínat další dvě zářivky. CO2 jede naplno + dávkuju mikro (TENSO COCTAIL) a Flourish excel. Snad dělám max. pro najetí akva.;)


Pepis - 21/02/2013

ještě pár fotek


Ardjuna - 21/02/2013

Ahoj Pepo,
tu rampu ti musím pochválit. Vypadá to moc pěkně (i po funkční stránce). Pevně věřím, že ti to už bude dělat jen samou radost. Já osobně bych se asi nebál s tím osvětlením trochu přitlačit hned od začátku, protože si myslím, že to rostlinám může jen pomoct se rychleji aklimatizovat a pěkně se rozrůst. Možná bych jen postupně přidával na délce fotoperiody (tj. zpočátku třeba 5-6h svícení a postupně to zvyšoval až tak na 9h). Ale třeba to bude lépe fungovat takhle.


Pepis - 21/02/2013

Ahoj Marceli,
nevím kde je chyba, že se mi nechtějí zobrazit fotky. Ani v popisu nádrže mi nejdou udělat změny, jako připast filtrace, rostlinky atd..


Pepis - 04/03/2013

Tak jsou 3 neděle od založení akva.
Zatím bez viditelných řas. Musel jsem už dát do nádrže i rybí osátku. Přestalo se jí dařit v náhradním barelu. Už došlo i ke strátám. Doufám, že to nebude moc velká zátěš pro akvarium. Myslím, že byl dobrý nápad dát do poloviny filtru EHEIM 2215 ZEOLIT a nechat ho zaběhnout alespoň z části ve staré nádži spolešně se starým filtrem. Musel jsem na nově zasazený Micranthemum micranhemoides nainstalovat kousek perlinky, protože má malé lístky a Tetry kosočtverečné mi ho okuovali. Až vyroste, tak to bude OK. To nebude vadit příležitostné kousnutí.Přidávám pár aktuálních fotek nádrže.


Pepis - 04/03/2013

A ještě pár fotek.


stafflik - 05/03/2013

Fotky se asi nějak vytratily. Zobrazují se mi dvě, jinak jenom černý čtverec..


Pepis - 05/03/2013

nevím kde je chyba, už jsem psal adminovi


Pepis - 21/03/2013

Tak jsem dnes dodělal světelnou rampu. Mužu zapnout buď 2 x 54W, nebo 1 x 54W a nebo 3 X54W T5 HO 860. Víc variant lze v budoucnu využít třeba s problémy s řasamy. Boufam, že ne.:o
Jinak bych řekl, že po druhém pokusu je zatím vše ok. Přidávám pár fotek rampy a nádrže. Doufám, že už pujdou přetáhnout.:@


Pepis - 21/03/2013

A ještě nádrž.
Koukám, že nádrž se zase nepovedla.
Jediné co mě napadá je to, že jsem rampu fotil na automat nastavení a na nádrž jsem nastavoval na aparátu světelné podmínky.


Pepis - 21/03/2013

Tak ještě.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde