🔥Probíhá akce Více zde 04d 00h 44m 55s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Velká neznámá

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Pepis - 02/12/2012

To se ti řekne, ale já to nedám. Nevím jak.:@


Bedna - 02/12/2012

máš natočené video v jakém formátu?


Bedna - 02/12/2012

ono je to víceméně jedno v jakém to máš formatu

na stránce youtube.com si založíš účet a vedle okénka jak píšeš když chceš neco nahrát tak na pravo je nahrát klikneš dáš pokračovat a pak jen vybereš video v PC a máš to :) snadné jak facka :)


Pepis - 03/12/2012

Dík moc.;)


Pepis - 29/12/2012

Tak jsem přidal osvětlení 1x T5 HO 840
Takto vypadá nádrž po 2 měsících provozu. Dnes je den bez hnojení a krmení, zítra bude týdenní úklid.


Pepis - 29/12/2012

Ještě fotečky.;)


LaXo - 01/01/2013

Pekné akva, držím palce!


Pepis - 09/01/2013

Dík. Ještě přidám fotečky reaktoru vlastní výroby. Pracuje nádherně.


Pepis - 21/01/2013

Tady jsou ty fotky dvou reaktorů. Menší nezapojenej je OK k méně výkonné filtraci. Jinak veklý proud strhává nerozpučtěné bublinky do rostřikovací rampy a ty pak cestují k hladině. Když jsem přiškrtik filtraci, bylo vše OK. Tak jsem si postavil většího brášku.:)
Tam je vše OK i při větším průtoku vody.:)


Pepis - 21/01/2013

19.1 jsem na foru psal žádost o radu s nekrozou listů Echinodoků v mé nádrži. Gargamel se ptal jakě dodávam mikro do vody a že mám dát fotky.Hnojím metodou EI. Mikro dodávám 3,5 ml Tenso cocktail na 50 l. V mém případě 14 ml na 200 l každý druhý den podle návodu.
Přidávám i foto mích krasavců.:(


Pepis - 21/01/2013

.


Gargamel - 22/01/2013

Toto není nedostatek žádného prvku. Tipuju že jsou ty echinodory nové a tvoří submerzní listy (zvykají si na růst pod vodou, protože byly v pěstírně pěstovány ve skleníku). Po čase vymění listy a bude to OK. Třeba ty nové přírustky ludwigie palustralis jsou krásné.


Pepis - 22/01/2013

Proč teda hnijou i nové listy? Ty by měli být už submerzní. Beru, kdyby odcházeli staré.
Jsem z toho docela špatnej. Jinak nepozoruji žádný jiný problém. Zatím:)


Gargamel - 22/01/2013

Tohle se děje jen u echinodorů?


Ardjuna - 22/01/2013

Ahoj Pepo, pokud ti takto odcházejí (uhnívají nebo se rozpadají) pouze některé listy u těch Echinodorů, tak to těžko bude způsobené nějakým nedostatkem živin. Zkus se prosím pečlivě podívat na ty Echinodory a zjisti, jaké typy listů ti odcházejí? Jsou to staré i nové listy? Máš nějaké nové listy (přibližně stejně staré), které vypadají dobře/nepoškozeně? Mají podobné problémy i jiné druhy rostlin?

Pokud odumírají jen některé listy, zatímco jiné (stejně staré listy) jsou zdravé, pak podle mě nebude příčina problémů v živinách (to by totiž postihlo podobně všechny listy; přinejmenším pak všechny "stejně staré" listy). V takovém případě bych to spíše tipoval buď na nějaký destruktivní zásah zvenčí (např. ožírání pletiva některými rybami) nebo problém s některými kořeny v substrátu (což by mohlo vysvětlovat odumírání jen některých listů). Dával jsi do substrátu nějaké hnojivo nebo chemikálie? Nemůžeš tam mít náhodou něco "divného"? Zkus o tom popřemýšlet a dej vědět.


Pepis - 23/01/2013

Ahoj kluci, tak jsem to okoukl a odehnívá mi Vallisneria torta kterou sbíram plovoucí na hladině a Microsorium pteropus, který je na kmeni začíná mít okraje některých listů bez barvy, jako by pomalu po částech uhnívali. V substrátu to asi nebude. Opadávají mi listy u Ludwígia glondulosa, to přičítám tomu, že jsem ho koupil před 10 dny.Ty žloutnou od spoda, jinak je červená. Nevadí Echinodorům, Vallisneria a Microsorium pteropus více světla, když jsou stínomilné? Jinak Marceli, u Echinodoru odchází staré i nové listy. V substrátu mám jen rašelinu, jíl štěrk.


Pepis - 23/01/2013

Jedině, kdo by to mohl dělat jsou tito nájemníci. Nevím ani jak se jmenují, nemůžu to najít. Problém je, že jsem je dal víc jak na týden pryč a nic se nezlepšilo. Odcházeli další mladé lístky. Jen mě napadlo, vyndat jeden Echinodorus koupit substrát pro peralgonie a dát ho do malého akva jen tak na sucho pod folii. Co říkáte?:o


grunda - 23/01/2013

nájemníci se jmenují přísavka thajská


Pepis - 24/01/2013

dík


Ardjuna - 25/01/2013

Ahoj Pepo,

jestli máš ještě jedno akvárko (klidně nějaké malinké), tak bych zkusil některý ten Echinodorus nebo Microsorko přesadit do této nádrže, kde bych použil jiný substrát (stačí obyč. písek) a snažil bych se tam svítit stejně jako v hlavním akváriu.

Z toho, co jsi psal, by mohl být problém ještě v té [color=#990000]rašelině[/color], jelikož rašelina má extrémně nízké pH. Kořeny rostlin by měly být v půdě s neutrálním pH (= pH 7, v ideálním případě). Je možné, že ta rašelina by mohla lokálně způsobit silné okyselení podložního substrátu, což by mohlo ublížit některým kořenům (každý druh rostlin může mít jinak citlivé kořeny). Zkusil bych některou "postiženou" rostlin vytáhnout ze substrátu a pečlivě si prohlédl kořeny (snaž se při jejím vytahování ty kořínky nepřetrhat). Pokud kořínky nebudou hezky bílé, tak je zdroj problému jasný.
[color=#666666][Po vytažení rostlin bych doporučoval provést výměnu velkého množství vody, protože se při tom mohou do vodního sloupce uvolnit toxické či jiné látky!]
[/color]

PS: V hodně kyselém prostředí (= rašelina) se podle všeho uvolňují do půdy/vody těžké kovy a toxické látky, které mohou spálit kořeny ... nebo vést k odumírání rostlin!

PPS: Hodně světla nemůže mít podle mě tak dramatický vliv na kondici rostlin (to by to světlo muselo mít opravdu extrémní intenzitu). Někdy prý dochází k rozpadání listů některých rostlin také v důsledku nedostatečného množství CO2, ale s tím bohužel já sám nemám zkušenosti (ještě se mi něco takového nestalo).


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde