🔥Probíhá akce Více zde 02d 06h 21m 28s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Relax

V kategorii: Deníky a diskuze našich

grunda - 22/08/2013

JBL jsou hodně solidní


paja - 23/08/2013

Dnes jsem udělal kontrolní měření:
NH4 - 0mg/l
CO2 - 30mg/l
Fe - 0,05mg/l
PO4 - 0,04mg/l
NO3 - 5mg/l

Jaké hodnoty bych měl udržovat s ohledem na řasy kreré mě trápí.
Děkuji za rady.


paja - 01/09/2013

Nevíte jakých živin je nedostatek když se mě začínají kroutit nové listy a staré uhnívají?


Gargamel - 01/09/2013

Strč pod ten echinodor tři tabletky s Osmocote a problém s živinami by měl být vyřešený. Otázka je jestli to je živinami.


paja - 01/09/2013

Tablety tam jsou od Dennerle pravda tak 2 měsíce


Gargamel - 01/09/2013

Od Dennerle tuším neobsahují dusík a fosfor.


paja - 17/09/2013

Zdravím. Rozhodl jsem se že provedu úpravu filtrace vakvariu. Dnes jedu na Eheim proesional II 2126 a potřebuji zvýšit proud. Jakým směrem se mam ubírat pokud nechci koralii a podobné? Myslím si na Eheim 1260 zapojeným za 2126 a lily pipes. Jaké máte doporučení? Děkuji za rady.


danyboy77 - 18/09/2013

Myslim si ze je to dobry napad ;) bude to uz hukot. Nypoj to na Y spojku. Pokud bude to cerpadlo o hodne silnejsi nez filtr tak ti ho bude trosku brzdit.


paja - 14/11/2013

Po delší odmlce přidávám foto akva. Štětičková řasa je pomalu pryč ale zase se začala oběvovat sinice ale jen v popředí akvaria. Změnil jsem metodu hnojení a používám hnojivo Tropica Specialised Fertilizer. Jenom nevím proč má ten anubias gigantea pořád takovou světlou barvu a listy echinodurů jsou pokroucené. Neví někdo co to může být?


danyboy77 - 14/11/2013

Podle me to bude nedostatek nektere zivyny. Koukni na Marceluv web http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=problemy treba tam najdes co by to mohlo byt.


paja - 15/11/2013

Ještě mě napadla jedna věc. Tropikou hnojím asi měsíc a půl a měl jsem ubrané osvětlení. Je možné že se mě hromadí živiny v akvariu? Docela rychle mě totiž hnědne voda a to asi tak 3 den po výměně.


Dejvwa - 17/11/2013

Je to s největší pravděpodobností nedostatek Fe, nebo Mg - výsledek je stejný, protože nedostatek Mg způsobí, že rostilina nedokáže přijímat Fe, a tak v důsledku vlastně rostlina trpí nedostatkem železa. Pravděpodobně při tak silném osvětlení, jak máš ty, už nestačí železo z hnojiva. To, že se ti v AQ nahromadily některé živiny a brání tak přístup jiným je podle mě nepravděpodobné, kdysi o tom psal p. Rataj, že např. nadbytek Cu rostlinám brání přijímat Fe, ale moc bych tomu nevěřil. Spíš bych si koupil MgSO4 a Tenso nebo CSM+B a zkoušel to přidávat, jestli se to zlepší.


Gargamel - 17/11/2013

Jak jsi na tom s NO3 a PO4? Máš testy? Případně jaké?


paja - 17/11/2013

Osvětlení je stažené nastavoval jsem ho tak aby rostliny nijak moc neperličkovali. Testy PO4 0,3mg/l NO3 15mg/l testy JBL. Deně dávkuji hnojivo Tropica. CO2 světle zelený Drop checker je světle zelený.


Gargamel - 18/11/2013

Zkus to, co radí Dejvwa.


paja - 22/02/2014

Tak po delší pauze přikládám nové foto nádrže. Stále bojuji z řasou ale je to mnohem lepší než dříve. Objevuje se na listech GSA a v nižších patrech žabí vlas a místy ruducha. Nedávno jsem pořídil ještě jeden filtr a zapojil oba do serie. Proud je podle mne jak má být všechny listy se pěkně hýbou i ty u substrátu. Začal jsem hnoji 2x Tropica Premium Fertiliser a 5x Tropica Specialised Fertiliser a kondice rostlin se znatelně zlepšila. Stále ale rostliny nízko u substrátu rostou dost pomalu a mají problém s řasami. Napadlo mě jestli nemám už moc ubrané světlo? Svítím od 11 do 19 CO2 dvě hodiny před světli a drop je světle zelený až do žluta. Děkuji za nápady.


paja - 05/11/2014

Zdravím všechny a prosím o radu. Nevím co se stalo ale začali mě v akváriu odumírat rostliny. Koberce KO mechy se pomalu zpamatovávají ale hodně uhnily a pogostemon stagnuje. Hnojí Tropica Plant Growth Specialised 20x denně. CO2 6 bublinek/s difuzorem. Akvarium bylo do nedávna v pohodě a poměrně stabilní a najednou toto. Proud zajišťují dva filtry Eheim 2026 do série a lily od Adama Votavy. Děkuji za odpovědi.


Dejvwa - 08/11/2014

Ahoj, podle toho co čtu, bych zkusil přidat to světlo za předpokladu, že máš všecho ostatního dostatek ;) Pravděpodobně budou na začátku růst řasy ještě více, ale po čase by se měly rostliny vzpamatovat potlačit růst řas. Svítíš 8h/denně, což je podle mě taková spodnější hranice a stačí spíš u silněji osvětlených AQ. Nevím kolik máš PAR ale koukni se na Marcelovy stránky o měření PAR a zkus porovnat, jestli nesvítíš málo. Já bych řekl, že ti rostliny odumírají odspodu právě kvůli nedostatku světla a tím jak se jim v důsledku toho rozpadají listy vylučují do AQ spoustu amoniaku, který pak nahrává řasám (všem). Takže častěji měnit vodu =) Ještě bych zkusil klidně i ubrat trochu CO2 ale začít pouštět dříve před světly, kvůli stabilitě CO2. Já dávám CO2 4h před světly. Nebo ponechej těch 6 bubl./s ale začni čeřit hladinu a dej CO2 tak 3 hodiny před světly. Kolísavá hodnota CO2 je stejně nebezpečná jako jeho nedostatek.


paja - 14/12/2014

Ahoj, tak jsem zkusil udělat co radí DEJVWA a co se stalo: žabí vlas je pomalu na ústupu ale ve velkém se rozjela ruducha a hnědá na substrátu. myslel jsem si že by to mohlo být špatným proudem u substrátu ale bublinky CO2 jdou krásně i nad substrátem. Napadlo mě že by příčinou mohla být přerostlá gigantea která vezme hodně živin. Co by jste mě poradily? Děkuji za odpovědi.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde