🔥Probíhá akce Více zde 02d 03h 00m 44s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Proč živiny nezpůsobují řasy

V kategorii: Řasy

administrator - 23/08/2011

Zde se vede diskuze ke článku https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
Jakékoli dotazy, postřehy či připomínky prodiskutováváme zde. Pro napsání příspěvku musíte být ale registrováni.


Gargamel - 02/09/2011

Více jsem se o tomto článku rozepsal zde: http://rybicky.net/forum/13124-rasy-a-ziviny
Pokud by vás ještě něco zajímalo, tak mi napište spíš tady, protože se tady vyskytuju o hodně častěji.


stafflik - 16/10/2012

Pročetl jsem si zdejší články o řasách, proudu, hnojení a docela mi to dává smysl. Jenom mám otázku jestli se to všechno týká i štětičkové černé řasy. Na listech mi moc neroste, ale štěrk a kameny pomalu obrůstá. Zatím co jsem vypozoroval, tak v případě že hnojím PMDD tak doslova raketově bují. Přestal jsem hnojit a daří se mi tu mrchu udržet na přijatelné míře. Zbavím se i téhle potvory pokud dodržím popsané nutnosti?


milosak - 16/10/2012

Jeden čas se mně jí podařilo tak na 90 % již zbavit, ale nyní s ní taky
v jedný nádrži bojuju.

Zde jsem četl, že pomáhá tekutý uhlík, tak ho mám objednaný a začnu dávkovat.

Ještě mě napadlo logicky vzato přidat CO2 na maximum co živočiši snesou :)


Ardjuna - 16/10/2012

Podle mých zkušeností je v boji s řasami důležité mít správně vyvážený akvarijní ekosystém, tj. správný poměr "[color=#3300ff]světlo : CO2 : živiny[/color]". Pokud svítíš alespoň přiměřeně (tj. 40 umol PAR nebo víc), pak je obvykle už třeba přidávat dostatek CO2. A když říkám dostatek ... myslím tím opravdu dostatek. Pokud jde o živiny, tak u těch je možné dodržovat různá doporučení (co člověk, to jiný názor). Já osobně hnojím na maximum, tak aby rostlinám nic nechybělo - je to nejjednodušší metoda a nevyžaduje to ode mě žádné starosti navíc se sledováním koncentrace nejrůznějších živin.

Ve většině případů, s nimiž jsem se zatím setkal, bývá problém s řasami způsoben příliš silným osvětlením ve vztahu k dodávanému CO2 (tj. příliš málo CO2 na použité osvětlení). Řešení se nabízí dvojí: a) snížit osvětlení; b) zvýšit CO2. Snížení osvětlení je nejjednodušší možností (pozor ale na to, aby osvětlení nekleslo pod 30-40 umol PAR, kdy už mohou některé rostliny přestat růst nebo začnou dokonce odumírat!). Druhou možností je zvýšit CO2, což v praxi znamená následující: 1) zvýšit jeho množství na maximum (orientačně je možné se při tom řídit drop checkerem; přesnou úroveň je ale třeba nastavit podle chování ryb); 2) zajistit dobré proudění a cirkulaci vody v nádrži [to může někdy vyžadovat i předělání layoutu, tak aby proudění nebránily žádné větší překážky/rostliny]; 3) používat vhodnou metodu rozpouštění CO2 (difuzor nebo ještě lépe atomizér či reaktor).

Hodně lidí si myslí, že má CO2 v pořádku, i když tomu tak není. Já jsem si udělal celkem jednoduchý pokus s nano akvárkem. Dal jsem tam substrát, hustě jsem ho osázel rostlinami (z nichž některé byly záměrně "infikované" řasami [především tzv. BBA a Staghorn]) ... ale nedal jsem tam žádné živočichy. Pak jsem zapojil celkem výkonný filtr (aby se mi voda v akvárku "točila") a přísun CO2 jsem nastavil tak, abych měl drop checker neustále sytě žlutý (tj. opravdu hodně CO2). Díky kvalitnímu proudu se mi CO2 ve vodě dobře rozpouštělo a proud mi ho roznášel opravdu ke všem rostlinám. Asi po dvou týdnech (poté, co mi rostliny povyrostly) jsem je ostříhal ... a od té doby se mi tam řasy už nerozbujely. Následně jsem CO2 stáhnul, tak abych tam mohl nasadit krevetky (přesto se ale snažím mít CO2 na maximu). S řasami zatím nemám problém. Kvalitní proud (tj. dostatečně výkonný filtr nebo pomocné čerpadlo) + dostatečné množství a zároveň dobré rozpouštění CO2 jsou tedy podle mého názoru klíčovými hráči v boji s řasami.

Mimochodem, v druhém akvárku používám o trošku silnější osvětlení + přidávám tam o něco více CO2, ale záměrně jsem snížil proudění. A je zajímavé, že v této druhé nádrži se řasám docela daří. Takže dostatek CO2 bez kvalitního proudění (cirkulace vody) ... je rostlinám k ničemu.


Pepis - 16/10/2012

To je dobrá připomínka, co napsal STAFFLIK. Všude se řeší řasa na rostlinách a jak se starat o rostliny, aby se ubránily řasám. Jak se ale ubránit třeba zákeřné Ruduše na kořenech, kamenech a na technice to je problém. Je možné, že to je někde popsané, ale v posední době jsem toho přečetl tolik o řasách, hnojení, filtraci světle, CO2, atd..., že mi jde z toho hlava kolem a plno věcí jsem prostě zapoměl. A teď brouzdám po forech a po odborných článkách kde jsem to vlastně četl.:@


stafflik - 16/10/2012

Proud jsem nedávno vyřešil přidáním čerpadla a rozstřikovací rampou. I když nedosahuji tady popisovaného výkonu, rostliny se všechny mírně pohybují, takže snad aspoń něco. Mám 315 litové akva a svítím 2x36W a 2x30W, takže asi 0,42w/l. Kolik je u dna umol PAR nemám jak změřit. CO2 dodávám přes externí reaktor vlastní výrody a drop checker mám světle zelený. Přesto jakmile přidám sebemíň hnojiva okamžitě ta mrcha bují. Vím že toho světla není moc, ale víc přidat nemůžu.


Pepis - 16/10/2012

Marceli, to ale zase řeší problém řasy na rostlinách. Potřebuji info o tom, jak zlikvidovat řasu (Ruduchu) na kořeni, kamenech atd...Rostliny odrostou tak je ostříhám, když budou mít dobré podmíny pro růst tak budou OK. Ale co ty kamena atd. Přeci CO2 není jedovatý pro řasy, aby zmizely.


Pepis - 16/10/2012

STAFFLIKU koupil jsem Fluorish excel a dávkuju 2* vetší dávku než je na návodu a ta mrcha snad začíná konečně boj prohrávat. Začíná červenat a řídnout. Některé listy mám orámované červeně a kořen také. Zlepšil jsem rozpustnost CO2. Pouštěl jsem ho hadičkou přímo do sání vnějšího filtru, před týdnem jsem přidal vzduchovací kamínek tak to jde ještě přes něj. A musel jsem stáhnout frekvenci bublinek. Už mi barva na testu ukazoval zelenožlutou barvu. Ryby jsem měl spíš u hladiny a moc často se nadechovaly.


stafflik - 16/10/2012

Pepis: Dík za info už sem to objednal! To musím zkusit!


Ardjuna - 16/10/2012

Pokud jde o řasy, je vhodné odlišovat akvária rostlinná od akvárií chovných (nebo jen málo osázených). V chovných akváriích, kde není příliš mnoho rostlin, se řasy obvykle objeví v případě, že se v nádrži nahromadí živiny a poměrně hodně se tam svítí. JAKMILE se už jednou řasy objeví, velmi snadno se rozbují v případě, že budou mít kolem sebe dostatek živin (čím víc živin, tím rychleji budou řasy růst). Nevím, jestli jsem to tady už zmiňoval, ale v akváriích se řasy obvykle nevyskytují ve formě spór (nebo jiných "spících" stádií), ale nejčastěji ve formě vegetativních buněk. A jak jistě všichni víte, jakmile nastanou vhodné podmínky k množení (= světlo + živiny), buňky se začnou množit. Aby se řasy mohly rozbujet, potřebují obvykle nějaký vhodný podklad, na kterém se mohou přichytit a růst. Tímto podkladem bývají nejčastěji rostliny, ale může to být i akvarijní "hardware" (kameny, kořeny, filtr, trubky, sklo ...). Pokud máte rostlinné akvárium, tak zdravé rostliny si obvykle s řasami poradí (i když přesně nikdo neví, jak přesně to dělají - teorií je spousta). Pokud se vám řasy uchytí na hardwaru, máte v podstatě 2 možnosti: a) postižený materiál vyndat a ošetřit (vyvaření, Savo ...); b) pomocí nějaké relativně neškodné chemikálie ho ošetřit přímo v akváriu (nejčastěji se k tomu používá H2O2 nebo tekutý uhlík = EasyCarbo nebo Excel). Osobně používám EasyCarbo - pokud vím, tak obsahuje asi 10x větší koncentraci účinné látky (Glutaraldehyd) než Excel. Stačí si do stříkačky nabrat 2-3x větší dávku než doporučuje výrobce, vypnout filtr (aby voda v nádrži stála), a opatrně ho stříknout na postižená místa ... nechat cca 15 minut působit, a pak zapnout filtr. Takto to dělat po několik dní (vždy max. 1x denně!). Pozor: není moc vhodné, aby vám do té koncentrované směsi lezly ryby/krevetky (lepší je, když je předtím raději nakrmíte, aby vám po tom nešly "jak slepice po flusu" - mohlo by je to přiotrávit [mně osobně do toho párkrát krevetky vplavaly, ale nikdy mi žádná nechcípla]).

Jinak bych řekl, že pokud se ti řasy na něčem jednou uchytí, tak jim stačí relativně málo, aby se začaly rychle množit. Je tedy dobré nepodceňovat prevenci: snažit se zbavovat všech odumírajících částí ... čistit špinavý hardware ... přikoupit pár "řasožroutů" (krevetky, SAE, otíci ...). Mně se také zároveň osvědčilo mít hustě zarostlé akvárko, protože v tom se pak kupodivu řasy na hardwaru moc nechytají (i když nevím přesně proč). Řasy jsou samy o sobě dost komplikovaný fenomén. Jen ve sladkovodních nádržích jich existuje více než 20 druhů (často vzájemně velmi odlišných). Co platí na jeden druh, nemusí platit (a obvykle také neplatí) na jiný. Nechci se tady o tom rozepisovat ... už tak jsou moje příspěvky nepřiměřeně dlouhé ... kdo to má číst!


stafflik - 16/10/2012

Marceli neboj, já si to přečtu :-D
Pepis: Dávkuješ to normálně do akva, nebo jak píše Marcel to dávkuješ přímo k řase s vyplým filtrem??


Pepis - 17/10/2012

STAFFLIKU tady najdeš co potřebuješ.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/zlikvidujte-asy-pomoc-ppravku-flourish-excel-65


stafflik - 17/10/2012

jj už sem to přelouskal. Doufám že to teda zabere. Díky


stafflik - 19/10/2012

Tak Fluorish excel je doma. Jenom páč je to ingliš tak sem v háji, tímto jazykem nevládnu. Muže mi někdo poradit doporučené dávkování z návodu? Jestli je ale strejda google aspoň k něčemu tak to dávkování je 1 plný vršek na 40L vody první dávka a pak každý den 1 plný vršek na 200L vody. Je to tak? Díky


Gargamel - 19/10/2012

https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/hnojiva-pro-rostliny/seachem-flourish-excel-250ml


stafflik - 19/10/2012

Skvělý, stačilo si to při objednávání dočíst do konce :-/ Díky za info, jdu odkalit akvárko a nadávkovat první dávku :-D


stafflik - 21/10/2012

Po jaké době přibližně by se měl začat projevovat účinek na řasách??


Gargamel - 21/10/2012

Je to zdroj uhlíku stejně jako CO2. Má odobné účinky jako přidání plynného CO2. Jeho přidáváním se bude líp dařit rostlinám a jako druhotný efekt se omezí růst řas. Není to žádná zázračná vodička, která po nalití do akvária zlikviduje řasy.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde