🔥Probíhá akce Více zde 02d 16h 27m 29s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Metoda pěstování rostlin s minimálním osvětlením

V kategorii: Osvětlení

Gargamel - 15/08/2012

Metoda pěstování rostlin s minimálním osvětlením


autor: grunda



Jedna z věcí, na kterou si zkušení i začínající akvaristé stěžují je příliš rychlý růst rostlin a s tím spojený růst řas. Jakým způsobem můžeme ovlivnit růst rostlin? Většina z nás chce zdravé rostliny, ale trochu pomaleji rostoucí, není třeba věnovat x hodin každý týden stříhání a následnému vyhození rostlin. Jaké jsou tedy možnosti? Omezení světla je ta nejjednodušší z nich.
Tato metoda je známá už dlouhou dobu, jen se prostě nepoužívala: neomezený přísun CO2 a živin k využití veškerého světla dopadajícího do nádrže. Vzhledem k tomu, že CO2 ani živiny nejsou limitujícím prvkem, tak je rychlost růstu rostlin omezena pouze světlem.
Světlo je stabilnější než CO2 nebo živiny, světlo můžeme velmi lehce kontrolovat, oproti tomu hladina CO2 nebo živin v průběhu dne kolísá. Světlo se dá lehce ovlivnit, prostě přidáme, nebo odebereme zářivku, u otevřených akvárií prostě umístíme osvětlení výš nad akvárium.
I CO2 může být použito ke korigování růstu rostlin, ale měření hladiny CO2 je mnohem složitější, než měření intenzity světla. Mnoho rostlin není schopno konkurovat jiným rostlinám ve využívání CO2 a nerostou, tzn. že metoda nízké hladiny CO2 nás limituje ve výběru druhů.
Oproti tomu, většina rostlin má podobné nároky na minimální hladinu světla – kolem 30 mmol/m2/sec, při této úrovni světla je většina rostlin pořád schopna zdravě růst, jen poloviční rychlostí oproti silně osvětleným nádržím. Hodnota mezi 30-50mmol je tedy dostatečná pro zdravý růst. Tímto způsobem zároveň omezíme i růst řas.
Další výhodou tohoto systému je úspora peněz za elektřinu -  není třeba sponzorovat ČEZ.
Někteří akvaristé se však rádi věnují x hodinové péči o rostliny a proto používají silné osvětlení, ale i oni občas odjíždí na dovolenou a akvárium po 14 dnech vypadá jako buš, ryby nemají kde plavat a údržba akvária po návratu je horor. Není nic jednoduššího, než cca. 14 dní před plánovanou dovolenou přejít na metodu omezení růstu rostlin pomocí světla – zhruba tak dlouho trvá rostlinám se adaptovat na nové podmínky. Jakým způsobem světlo omezí už je jen na nich – zkrácení doby osvitu, ubrání zářivek, nebo prostě jen natažení nějaké poloprůsvitné fólie na akvárium. Jedinou podmínkou je nedělat změny příliš rychle a dodávat dostatek CO2 a živin, aby rostliny nestrádaly. Jen je třeba si to dopředu vyzkoušet, pokud se  vám bude zdát, že rostliny strádají, tak jednoduše přidejte trochu světla a začněte od znova – jen zvyšte dávky CO2 a živin.
Někteří lidé mohou namítnout, že rostliny mají lepší barvy při vyšším osvětlení, stonovky že potřebují hodně světla atd. , ale pravdou je že i pro náročné druhy je 30-40mmol dostatečné osvětlení a chyba bude někde jinde. Většinou v nedostatečném dodávání CO2.
HC pěstovaná při osvětlení 40mmol


hemianthus callitrichoides hc


P.Helferi při osvětlení 0,25W/litr:


pogostemon helferi


Zdroj: http://www.barrreport.com/


Vladik - 23/08/2012

Teď jsem na rybičkách.net viděl tenhle odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=WZkzb2y25nA&feature=player_detailpage#! Dobrý co?!

60 litrové akvárko a píše, že používá 2x24 W T5 HO + reflektory.


grunda - 23/08/2012

to odpovídá, kolem 100 PAR, akva má tak 40cm na výšku, světlo tak 10 cm nad hladinou, nepřijde mi na tom nic divného


Vladik - 23/08/2012

Neříkám divného, ale je to hodně zajímavé video a v podstatě potvrzuje to, o čem jste se v tomhle vlákně celou dobu bavili.


grunda - 23/08/2012

souhlas :@


Horac - 26/08/2012

Zdravíčko. Asi zbytečná otázka ... ale vy při tom nižším osvětlení nikdo nemáte problémy s rozsivkama?


grunda - 26/08/2012

sice nejsem doma, ale podle toho, co mi říká do telefonu manželka, ne, nemám:D


Gargamel - 26/08/2012

Myslíš tuto hnědou řasu?: https://www.rostlinna-akvaria.cz/hneda-rasa-70
Mě se vždy tvořila jen při nadměrném světle. Kdysi jsem s ní dost bojoval, ale po vylepšení podmínek rostlinám zmizela. Co jsem tak četl na zahraničních fórech nějaké studie tak v akváriu vzniká ve většině případů z důvodu přtomnosti čpavku, stačí malé, testem nezachytitelné množství a nastupuje na scénu a to obvzlášť, pokud je akvárium silně osvětlené. Proto se objevuje hlavně po založení (záběh a zvýšené množství N-látek).

V současnosti už přes měsíc reklamuju světlo, takže nad 300 litrovým akváriem svítí jen 36 W zářivka T8 bez reflektorů a hnědá řasa se vůbec neobjevila, naopak akvárium je naprosto bez řasy. Může ale za to asi moje důkladné čištění a odstranění rostlin, kterým se pod tímto slabým světlem nedařilo. Musel jsem vytrhat porost HC na zemi, protože začalo odcházet. Asi cca 2 týdny jsem navíc nesvítil vůbec, jenom denní světlo.


Vladik - 26/08/2012

36W bez reflektoru na tak velke akvárko je fakt jenom na přežití rostlin, žádnou parádu s tím nejde udělat, je to spíš nouzovka, ale v článku se mluví o 40 PAR a to už je dost silné světlo. http://www.youtube.com/watch?v=WZkzb2y25nA


Ardjuna - 26/08/2012

.


arnie - 26/08/2012

To je tohle že? https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni/osvetleni-dennerle-nano-light-9w ale jak to myslíš 50cm od akvária? Když to dáš na stěnu akvária tak je to maxímálně 10cm od hladiny. Vypadá to slušně, ale pro akvárium stolitrové to je asi nic moc.


Ardjuna - 26/08/2012

.


Horac - 26/08/2012

Gargamel: S tím odkazem jsi mě trochu zmátl ... mně se rozsivky objevily akorát když mi odešla jedna rampa, tj. když bylo světla málo (normálně jsem svítil dvěma - i když ne celých 12 hodin).


Gargamel - 26/08/2012

Těžko říct bez nějakých podrobností. Pokud ale svítila jedna rampa (předpokládám 2x54W) tak by to mělo být světla až až. Zkusil bych se zamyslet nad dalšími provedenými změnami (vysazené hnojení, omezení výměn vody atd.) protože problém není většinou v tom, co je nejvíc na očích. Například přidání PO4 lidem způsobovalo řasy a tak usoudili, že řasy z těchto přebytečných fosforečnanů profitují. Ve skutečnosti ale jen přestaneme omezovat rostliny, protože jim dodáme PO4 a novým limitujícím faktorem se stane CO2. Teprve to zapříčiní špatný růst rostlin a následně růst řas. S nedostatkem PO4 se totiž rostliny dokáží celkem dobře vyrovnat, s nedostatkem CO2 ale ne. To jsem ale trochu odbočil sakra :D prostě chci říct, že je třeba se dívat na příčinu problému komplexně a nehodit to na první věc, která nás praští do očí. Jde totiž vidět, že spousta akvaristů provozuje akvária s ještě nižším osvětlením a rozsivky nemají. Ve světle to tedy asi nebude.


Horac - 26/08/2012

Gargamel: Nic dalšího jsem nezměnil, takže jsem (zcela logicky) usoudil, že za to může světlo ... Kór když jsem (až doposud) všude četl, že "rozsivky jsou z málo světla" ... Já tu nechci nikomu nic vyvracet, akorát tomu prostě nerozumím, páč to odporuje mým dosavadním zkušenostem (tu rampu jsem měl v opravě 2x nebo 3x - a vždy z toho byly rozsivky). Nechme to být. Akva už je v čudu, teď už se pravdy nedopátrám. Díky za Tvůj čas.


DOKTORITO - 31/08/2012

Ahoj,
konečně zajímavé téma - jen bohužel sklouzlo pro většinu akvaristů k nezáživné fyzice a chemii.
Já jsem nikdy akvárko nikdy nepřesvětloval a rostliny mi rostly nádherně. Mám akva 50 x 45 x 120 ( v x š x d )
Nějaký čas jsem experimentoval s zářivkama 3 x 36 w a rostly především řasy a rostlin jsem vyhazoval kýble. Nyní svítím 2 x 36 W.Tuto vatáž používám už cca 7 let Mám v akva stejné druhy( Hygrophila Guanensis,diformis, poslysperma, rotala rotundif. cabomba moniera, cryptocoryny micrantemus micrant.Heterantera zoesterifolia a rostou nádherně - pomaleji a hlavně bez řas.
Používám CO2 , hnojím jen občas. A jde to


petr68 - 21/09/2012

Mám akvárko čistý objem okolo 100l a jen jednu 24w zářivku šla by tato metoda i u mého akvária, nemohu tu metodu nijak pochopit vysvětlil by mi to někdo? ;)


grunda - 21/09/2012

jde prostě o to, že dáš kytkám dostatek CO2, dostatek živin a málo světla. jinak bych řekl, že jedna zářivka bude akorát tak na kryptokoryny, anubiasy a šípatkovce


Gargamel - 21/09/2012

Když máš takhle slabé osvětlení, musíš podle toho přizpůsobit i výběr rostlin. Ano, při takovém osvětlení jde udělat krásné akvárium s prosperujicími rostlinami, ale jsi značně omezen při výběru druhů.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde