🔥Probíhá akce Více zde 02d 03h 25m 01s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Metoda hnojení PPS Pro

V kategorii: Hnojení

tommate - 08/01/2013

"FE EI 0.5L" = množství na jeden cyklus, tj. čas mezi jednotlivými výměnami vody dle metody EI (většinou 7 dní)

"PPS-PRO 0.1L" = to je také množství na jeden cyklus dle PPS, což je pouze jeden den :)

u PPS nejsou menší výměny vody, jen dělají se dle potřeby a voda se testuje, že se nebude u pps měnit voda a hodnoty budou stále ideální je jen pěkná teorie, nedoporučuji


Gargamel - 08/01/2013

V rostlinném akváriu je VŹDY lepší měnit týdně víc vody než míň. Není to kvůli odbourávání hnojiva, ale kvůli odstraňování organických látek (odpad z ryb, odumřelých rostlin, ..). Za ideální považuju 1/3 až 1/2 vody týdně. Ćistota je základ. Pokud někdo hnojí systémem PPS jen z toho důvodu, aby nemusel měnit moc vody, jako doporučuje EI a myslí si, že mu to bude perfektně fungovat, tak ho asi zklamu. Nic není zadarmo a za těmi pěknými akváriemi z obrázků se schovává pravidelná práce a údržba. Sám jsem to hlavně v poslední době poznal, protože na akvárium teď nemám vůbec čas a podle toho to vypadá.

Naprostý souhlas s Tommatem.


tommate - 08/01/2013

"Není to kvůli odbourávání hnojiva, ale kvůli odstraňování organických látek (odpad z ryb, odumřelých rostlin, ..)."

Jaké organické látky máš konkrétně na mysli? Nejsou to nakonec opět jen prvky, které se dají označit za hnojiva?

Podle mého přesvědčení je důvodem výměn vody právě udržení nějaké balance prvků. V rozumně zatíženém a dostatečně a kvalitně filtrovaném (zaběhlém) akváriu přeci nikdy nenaměříme hromadící se "mezi-produkty" odpadních látek.(?) Za normálních podmínek se můžou hromadit snad jen konečné fáze odpadů, což jsou de facto hnojiva a tedy jde zjednodušeně o "odbourávání hnojiva" :)

je to můj pocit a názor - moc se v tom patlám, ale zajímají mě tyto detaily :)

(nerozložené organické zbytky se přeci samotnou výměnou vody moc neeliminují (?)


Gargamel - 09/01/2013

Výměny vody slouží při EI a i jiných metodách hlavně ke dvoum věcem. Primárně je to odstranění organických nečistot z vody a ostatních N látek, které se tvoří rozkladem výkalů ryb a rozkládáním odumřelých rostlin. Speciálně při EI se počítá s velkým nárustem rostlinné hmoty, takže dojde časem i k jejímu rozkládání (více méně). K jejich odstraňování výrazně napomáhá velká biologická filtrace, dostatek rozpuštěného kyslíku ve vodě a zdravé rostliny, které tyto nečistoty také spotřebovávají.
Tyto nečistoty rozpuštěné ve vodě slouží sice i jako hnojivo pro rostliny, ale našim cílem je se snažit je minimalizovat, protože při jejich hromadění potom nastávají problémy s ruduchami apod.
Sekundárně pak výměny vody způsobují resetování poměrů živin v akváriu (hlavně při EI) tak jako píšeš.
[quote]
(nerozložené organické zbytky se přeci samotnou výměnou vody moc neeliminují (?)[/quote]
Eliminují, a to velmi účinně. Jednak je totiž tzv. odkalujeme (detrit u substrátu) a výměnou vody odstraňujeme právě to, co se z nich již uvolnilo.


route66 - 09/01/2013

tommate [quote]"PPS-PRO 0.1L" = to je také množství na jeden cyklus dle PPS, což je pouze jeden den[/quote] v tom případě ale tam dáš 0.7 na týden?
Gargamel: mě nejde o to "ušetřit" na výměně vody,ale čistě teoreticky u téhle metody by mělo jít o to dát rostlinám jen tolik kolik stačí spotřebovat.Tak mě jen zajímalo proč je nechaná tak vysoká dávka FE. Dohledal bych to třeba na zahraničních stránkách ale jazyky nejsou muj koníček :D tak jsem myslel jestli to tady někdo neví.


Gargamel - 09/01/2013

Taková dávka Fe tam je, protože se to autorům PPS osvědčilo a při nižším dávkování vykazovaly pravděpodobně rostliny nedostatek mikro prvků.


Ardjuna - 09/01/2013

.


tommate - 09/01/2013

pěkně vysvětleno, tož dík :)


Dejvwa - 02/02/2013

Zdravím všechny, mám takový dotaz. Poslední události mě donutily změnit celkově chod akvária, protože mi ucházela CO2 láhev. Přestal jsem na čas tedy hnojit CO2 a také místo EI hnojím PMDD do doby než bude nová láhev. Také světlo jsem upravil tak, že 1-2h svítí a pak 1-2 ne kvůli doplnění CO2, které teď nemohu dodávat. Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že, ubylo vláknitých řas, objevilo se více ale více GSA, což přisuzuji sníženému PO4 (PMDD). Chci se zeptat zda má někdo nápad, čím je způsobeno, že při nehnojení CO2 a změny z EI na PMDD se snížilo množství vláknitých řas? Je možné, že i při EI mi může ve vod. sloupci chybět nějaká živina např. (Mg,S,Ca,...) tedy prvky, které jsem v EI nedodával? Nebo je možné, že snížením koncentrace CO2 jsem snížil poptávku po nějaké živině, která byla limitní a ted po snížení se stala limitní jiná např. PO4? Může mi někdo poradit, jak bych teď mohl dále postupovat? Uvažuji o PPS Pro kvůli nižší náročnosti na CO2, myslíte, že by šlo z klasického EI balíčku udělat PPS Pro, tím, že budu hnojit třetinově oproti EI? Předem díky moc.


Gargamel - 02/02/2013

1) Není dobré dělat takové skoky. Když přejdeš z EI na dávkyx PMDD ze dne na den, většina rostlin to nevydrží a začnou jim opadávat listy.
2) Stejně tak není dobrý nápad přestat sytit CO2 během jednoho dne - naprosto stejná situace. Je to jako kdyby jsi feťákovi sebral jeho drogu. Rostliny začnou odumírat a objeví se ti v akváriu místo nich další druhy řas.
3) Vláknité řasy logicky ubylo, protože jsi radikálně snížil množství CO2 a živin. Vláknitá řasa potřebuje k růstu ty samé věci, co vyšší rostliny. Dočasně tedy sice omezíš jejich růst, zlikviduješ si ale i rostlinya výsledkem bude X dalších druhů řas. Přečti si toto, princip jde na tom dobře pochopit: https://www.rostlinna-akvaria.cz/dusicnany-a-fosforecnany-z-hnojiva-nezpusobuji-rasy-proc-78
4) Ano, z klasického EI balíčku lze udělat PPS Pro balíček - budeš dávkovat stejné množství mikro, ale jen 1/3 množství makro. Při přechodu z EI na PPS ale musíš postupovat postupně - snižuj dávky třeba měsíc, jinak to dopadne jako s tím feťákem.


Dejvwa - 03/02/2013

Díky moc za vysvětlení. S tím feťákem je mi to jasný a dává to dost smysl. Článek "Proč rasy nezpůsobují dusičnany" znám, už jsem ho četl několikrát, asi mi pořát něco uniká. Ještě jednou díky.


Dejvwa - 05/02/2013

Zdravím všechny, může mi prosím někdo vysvětlit, čím je dáno vybarvení rostlin a jak docílit nejlepšího vybarvení? Proč je u EI vybarvení horší než PPS Pro nebo PMDD? Mám Rotalu Rotundifolii, která by ideálně měla být dorůžova až do červena, ale listy jsou zelené. Další věc, co mi není jasná, čím je dáno to, že při metodě PPS nebo PMDD nejsou nutné tak vysoké dávky CO2 a není potřeba tak kvalitní proud? U PMDD bych řekl, že je to dáno limitním prvkem, kterým je zde PO4 a ne světlo, ovšem u PPS Pro je tomu jak? Je zde také limitní světlo jako u EI s tím rozdílem, že se pohybujeme na hraně v množství živin?


Baymax - 18/05/2016

Nazdar, v prvom rade ďakujem veľmi pekne za článok pretože až teraz poznávam aj iné metódy hnojenia lebo doteraz som používal iba PMDD moja otázka však je taká. Našiel som na jednej stránke konkrétne to je táto http://www.smarti.sk/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=156 trošku inú gramáž hoci je to len na 500ml vody ale aj tak mi to nejak nepasuje. Vedeli by ste mi povedať či to množstvo je dobré alebo sa mám riadiť týmto ktoré je uvedené na tejto stránke ? A ešte sa chcem spýtať s čím vážite jednotlivé suroviny? Nemáte niekto odkaz kde by sa za lacno dala kúpit nejaká malá ale presná váha ? Ďakujem za odpoveď.;)


makra - 21/05/2016

Váha - http://www.profiplants.cz/produkt/digitalni-vaha - je to velké asi jako mobil, používám ji. Dá se použít i digitální kuchyňská, ale tou se dělají blbě malé dávky.

Gramáž - domnívám se, že ta v článku zde je na RA je v pořádku. Doporučuji namíchat hnojivo nejen jako dvě lahve ale pro každý prvek vlastní lahev. Je to sice trochu víc práce, ale dá se líp manévrovat poměrem NO3 a PO4 podle tendence ke GSA a nebo k sinici. (moc fosforu vede k sinici, málo ke GSA).
Dávkování není úplně dogma - je dobré si naladit dávkování podle vlastího osazení rostlinami a podle výměn tak, aby dlouhodobě vycházely při testech stabilní hodnoty NO3, PO4 a Fe.


peterza - 20/04/2017

[quote]Hnojte každý den 1 ml z každé nádoby na 40 litrů akvarijní vody.
[/quote]

Na stranke pps pro je ale uvedene na 40 L :
- 1 ml #macros
- 0.1 ml #micro(TE)

Tak ako to teda je ?


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde