🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 08h 44m 57s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Metoda hnojení PPS Pro

V kategorii: Hnojení

Gargamel - 17/02/2012

Metoda hnojení PPS Pro


Jak jsem slíbil, pokusil jsem se popsat tuto zajímavou metodu hnojení a snažil jsem se vysvětlit základní rozdíly mezi PPS a EI.


 


Jaký je rozdíl mezi PPS Pro a Estimative index?


Hned na začátku bychom si měli ujasnit, zda hnojíte pomocí EI( Estimative index) nebo pomocí PPS Pro. Dalo by se říci, že přístup těchto dvou metod je diametrálně odlišný. Jedno však mají společné - snaží se zajistit rostlinám všechny potřebné živiny k růstu, protože při vitálním a zdravém růstu rostlin nejsou v akváriu nikdy přítomny řasy. Rozdíl je však v tom, jakým způsobem živiny do akvária tyto dvě metody dodávají. Zatímco EI poroučí přidávat týdně takové množství živin, které nebudou rostliny téměř nikdy schopny beze zbytku spotřebovat, PPS Pro se snaží nepřidat navíc ani gram. Výsledek bude v podstatě stejný - rostliny budou mít všeho dostatek a krásně porostou, ovšem při použití EI bude ve vodě dusičnanů, fosforečnanů a draslíku více, což nemusí úplně vyhovovat některým citlivým živočichům. Hlavní nevýhoda PPS Pro je však v tom, že si nemůžeme být 100% jisti, že jsme živin dodali dostatek. Dávky jsou totiž nižší než u EI a tak se snadno může stát, že v zarostlém akváriu budou všechny živiny vyčerpány a rostliny začnou hladovět. Při této metodě je tedy důležité čas od času testovat vodu akvarijními testy a případně dávky vhodně upravit. U EI toto řešit nemusíte a můžete si být jisti, že bude živin vždy dostatek.


 1


Pojďme si shrnout hlavní výhody a nevýhody těchto dvou metod:


PPS Pro


výhody:


- množství přebytečných živin v akvarijní vodě je velmi nízké a není tak problém chovat ani ty nejcitlivější druhy živočichů


- pomalejší růst rostlin (někdy výhoda, někdy nevýhoda)


- lepší vybarvení rostlin


- nemusíme tolik sytit vodu pomocí CO2 a není třeba tak kvalitního proudu


- není podmínkou měnit velká množství vody, ačkoliv je to rozhodně prospěšné jak pro ryby, rostliny tak proti růstu řas


nevýhody:


- nutnost testovat vodu, protože máte před sebou neustálou hrozbu, že rostliny vyčerpaly veškeré živiny


- rostliny nejsou tak velké a rostou pomaleji


- při náběhu řas vyžaduje jejich odstranění více přemýšlení a nestačí pouze k jejich odstranění přidat CO2 jako u EI - souvisí právě s prvním bodem , tzn. nemůžeme si být jisti, že mají rostliny všechny živiny a to může spustit růst řas


Estimateive index


výhody:


- není třeba testovat vodu, protože si můžeme být jisti, že živin je ve vodě dostatek


- pokud se objeví řasy, velice snadno je odstraníme pouhým přidáním vyššího množství CO2 a zlepšením proudu vody


- řídit se podle EI je velmi snadné a dokáže to téměř každý


nevýhody:


- vyšší koncentrace dusičnanů, fosforečnanů a draslíku ve vodě


- nutnost měnit pravidelně týdně 1/2 vody v akváriu


- nutnost mít kvalitní proud a dostatek CO2


- rychlejší růst rostlin a nedokonalé vybarvení


 2


Jak vidíte, každá metoda má svá pro a proti. Každému vyhovuje něco jiného - někdo preferuje dokonalou barvu rostlin, jiný zase snadnost a účelnost a nelze tedy říct, která metoda je lepší.


Přejděme tedy k podrobnějšímu popsání metody PPS Pro:


 


Množství přidaných živin a hnojení:


Týdně bychom při této metodě měli do akvária dodat:


dusičnany (NO3) - 7 mg/l


fosforečnany (PO4) - 0,7 mg/l


draslík (K) - 9 mg/l


hořčík (Mg) - 1,4 mg/l


železo (Fe) - 0,5 mg/l


 


Jak můžete vidět, jsou dávky oproti Estimative index zhruba třetinové, takže se může stát, že nějaká živina bude vyčerpána a její nedostatek tak bude blokovat příjem jiných živin. To se u EI nestane.


Jak tyto živiny do akvária dostat? Uvedu příklad, jak hnojiva namíchat přesně tak, abychom dosáhli koncentrací uvedených výše:


Připravte si dvě jednolitrové nádoby.


Do první nasypte tyto množství hnojiv:


-65 gramů KNO3 (dusičnan draselný)


-6 gramů KH2PO4 (dihydrogenfosforečnan draselný)


-59 gramů K2SO4 (síran draselný)


-80 gramů MgSO4x7H2O (heptahydrát síranu hořečnatého)


Do druhé nádoby nasypejte toto:


-80 gramů tenso cocktail nebo zhruba polovinu (tzn. 40g) pokud používáte CSM+B.


Do obou nádob nalijte 1 litr vody, důkladně protřepejte a nechte to přes noc rozpustit.


Dávkování:


Hnojte každý den 1 ml z každé nádoby na 40 litrů akvarijní vody. Příklady:


40 litrové akvárium - 1 ml z první nádoby a 1 ml z druhé nádoby každý den


200 litrové akvárium - 5 ml


400 litrové akvárium - 10 ml


Na rozdíl od EI je dobré hnojit každý den, protože se snažíme docílit co nejmenšího přebytku živin ve vodním sloupci.


 


CO2


Na rozdíl od EI nejsou nutné tak vysoké koncentrace. U EI se doporučuje koncentrace okolo 30 mg/l, u PPS Pro budou dostačující koncentrace okolo 20 mg/l a proud nemusí být tak kvalitní. Doporučuje se nevypínat CO2 přes noc. Hodnoty CO2 jsou totiž nižší a nehrozí tak otrava ryb plynem. Každopádně se však doporučuje sytit CO2 pomocí tlakové láhve, protože kvasnice nejsou schopny udržovat stálou hodnotu CO2, což je důležité u všech metod.


 


Substráty


Tento odstavec považuji za opravdu důležitý. Při EI není zásobní substrát s hnojivem až tak důležitý, protože mají rostliny veškeré živiny k dispozici ve vodním sloupci. U PPS je tomu však jinak. Jak už jsem napsal, může se snadno stát, že budou živiny přidané hnojivem vyčerpány, nastane hladovění rostlin a následný růst řas. Proto potřebujeme nějakou zásobu živin, které si můžou rostliny při nedostatku živin ve vodním sloupci vybrat kořeny. Zde je na místě pořádně vyhnojené dno, které má pouze samé výhody. Rostliny z něj budou čerpat vždy, když budou potřebovat a zmenšíme prostor pro chyby v hnojení do vodního sloupce. Jamile zapomeneme nějaký den přihnojit, vůbec nic se nestane, protože si rostliny vezmou živiny kořeny.


Není nijak důležité mít v akváriu drahá dna v řádech tisíců korun. Stačí klidně použít jen hnojící kapsle. Je však klíčové použít ty s přídavkem NPK. Bohužel na trhu takovéto kapsle nejsou příliš k dostání a jediná firma o které vím, že toto vyrábí, je Dennerle. Použití hnojivých kapslí a kuliček bez přídavku N,P,K je samozřejmě dobré, protože dodáme alespoň mikroživiny a K, ale při vypotřebování dusičnanů - N a fosforečnanů - P jsme takříkajic nahraní. Proto jednoznačně doporučuji vyhnojit dno i těmiti makroživinami.


 3


Výměny vody


Není nutné provádět výměny vody typu 1/2 nádrže týdně. PPS je založena na tom, že co dodáme rostlinám, to také spotřebují, takže není nutné akvárium tzv. resetovat. Výměny vody jsou však velmi vhodné a mají jen samá pozitiva. Jak pro živočichy, tak pro rostliny a působí take velmi dobře v boji proti řasám. Ačkoliv jsem provozoval tuto metodu, zůstal jsem při výměně poloviny vody v nádrži týdně a rozhodně to akváriu prospělo. Není to však nutnost jako u EI.


 


Osvětlení


Obecně platí, že čím více svítíte, tím větší jsou požadavky rostlin na živiny. Pokud tedy budete svítit opravdu silně, rychle budou dodané živiny vyčerpány a pokud nebude vyhnojeno dno, začnou rostliny hladovět. Buď je potom tedy nutné zvýšit dávky hnojiva nebo omezit svícení.


Tato metoda přichází i s různými závislostmi intenzity osvětlení na době osvitu. Rozhodně bych se tím neřídil jako nějakým přesným návodem a použil bych to pouze jako vodítko:


0,53W/L 12 hodín
0,58W/L 11 hodín
0,63W/L 10 hodín
0,71W/L 9 hodín
0,79W/L 8 hodín
0,90W/L 7 hodín
1,06W/L 6 hodín


 


Jak můžete tedy vidět, premisou PPS Pro je poskytnout dostatek všech živin rostlinám, ovšem s minimálním odpadem živin. Jinak řečeno - co do akvária dodáme, to musí také rostliny zužitkovat. Není to jako v případě EI, kdy si přečteme návod a jedeme podle kuchařky. Při této metodě je třeba nakoupit testy vody (rozhodně ty dražší, protože ty levné spíš jen matou) a přizpůsobovat dávku přesně vašemu akváriu, aby ve vodě nezůstávaly zbytečně živiny nebo aby nějaké nechyběly. Výše uvedené koncentrace jsou tedy jen orientační a každý si musí najít ten svůj optimalní poměr. Jedna nádrž může mít spotřebu NO3 třeba 3 mg/l a druhá intenzivně osvětlená a zarostlá třeba 20 mg/l. Při přesném použití by se tak ta druhá zcela jistě zařasovala, protože by koncentrace NO3 byla nula a rostlinám by chybělo nějakých 13 mg/l NO3 týdně.


 


Jako zdroj jsem použil především stránky: http://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/home/pps-pro


Ty koncentrace týdně přidaných živin se samozřejmě liší v různých návodech. Je to však celkem jedno, protože jak už jsem napsal, žádná nádrž nespotřebuje stejně živin. Tady šlo pouze o ten princip, dávkování si už musíte upravit sami, toto je jen vodítko, jak začít.


Obrázky použity od aquascapera Jasona Balibana z jeho webu www.projectaquarium.com, který nádrže také provozuje na této metodě.


K PPS Pro už se rozběhla diskuze ve zdejším fóru, takže další otázky směřujte rovnou tam: téma ve fóru k PPS


 


Gargamel


sia333 - 07/09/2012

Zdravím pánové,
dalo by se na tuto metodu hnojení použít již navážené hnojivo od Vás FEROX? Pokud ano jaké by bylo dávkování? Díky za odpověď.


Gargamel - 07/09/2012

Při PPS nejde o nějaké přesně určené množství živin, které je nutné dodat. Každý si to musí trochu upravit na své akvárium a použít testy vody.
Dodat musíme Fe, K, Mg a podle testů NO3 a PO4. Ferox obsahuje Fe, K a Mg - to je zajištěno. NO3 a PO4 neobsahuje, takže je třeba použít KNO3 (pod názvem NITRO PLUS) a KH2PO4 (FOSFO PLUS). Na tyto dvě živiny je dobré pořídit si testy a podle situace to upravovat. Na sáčcích NITRO PLUS a FOSFO PLUS je pěkně napsáno, v kolika ml vody to rozmíchat a kolik mg/l dodá 1 ml namíchaného hnojiva.
V zarostlejších akváriích je pak možno přidat ještě extra K (na to lze použít K2SO4 - KALI PLUS).


sia333 - 07/09/2012

Ok, díky za zprávu, budu se zatím držet popsaného systému v článku, jen asi snížím množství KNO3 cca o půlku, jelikož vstupní voda obsahuje cca 20-25 mg/l No3.. Jen ještě jedna možná hloupá otázka, po námíchání vše do lednice? Nemám s mícháním zatím žádnou zkušenost, používal jsem do teď jen komerční hnojiva..


Gargamel - 07/09/2012

Není to nutné, ale namíchaný ferox udržuj v temnu a před použitím vždy protřepat, protože se dole usazují stabilizátory.


sia333 - 07/09/2012

Skvělý díky moc


Slavko - 26/04/2012

Odkaz na site.google.com vedie na akési JPG


Gargamel - 26/04/2012

Už by to mělo fungovat.


Gargamel - 30/04/2012

Samozřejmě, nikde jsem nepsal, že rostliny nepotřebují světlo, ale čím méně ho je, tím méně živin spotřebují. Každá rostlina má určité nároky na světlo a u každé jsou tyto nároky jiné. Například hnědovka si vystačí s málem, kdežto většina stonkovek při tak nízkém osvětlení nepřežije. Ten práh, jak málo světla rostlina ještě akceptuje, je u každého druhu jiný. Obecně lze říct, že čím více světla má rostlina k dispozici, tím je pěknější, ovšem tím více CO2 a živin potřebuje. Proto je pro mnohé lepší raději světlo ubrat a není potom tak složité zajistit dostatek CO2.
[quote]ono vaše proklamované - více svítíte .... rostliny spotřebují více živin.... možná trochu pokulhává, protože v tom případě by platilo, že když zhasnu tak nepotřebuji hnojit a vše bude v pohodě[/quote]
Takto to nelze brát. Kařdá rostlina potřebuje k fotosyntéze světlo. Jak jsem už napsal, u každého druhu je ta akceptovtelná hranice jiná.
A proč snížení intenzity osvětlení snižuje poptávku po živinách?
Protože snížením světla se sníží logicky i rychlost fotosyntézy->pomalejší růst->méně potřebných živin


nanobot - 01/05/2012

For Rejpal: Jávský mech a hnědovka si bohatě vystačí bez umělého osvětlení, mám je v sudu rok a půl a by se jeden divil, jak jsou krásné:D


Gargamel - 17/05/2012

Pokud jsou dohromady namíchané KH2PO4 a mikroprvky, začnou spolu reagovat, což je nepřípustné. Zabránit se tomu dá použitím kys. askorbové: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/stabilizator-e300
Slévat to není třeba, stačí těch 80g tenso cocktailu dát do první láhve - zbytečně by tam byly 2 litry slaboučkého roztoku.


lacimaci - 17/05/2012

gargameli,ozvi sa mi lacimaci


Gargamel - 17/05/2012

Kde? Soukromou zprávu jsem nedostal.


lacimaci - 18/05/2012

Tam som poslal,kde sme si dopisovali,chcem poslať foto nano akva,a je tam nejaka chyba,neda sa foto poslať,hoci by som potreboval poradiť.
Lacimaci


danyboy77 - 18/05/2012

Kluci dekuji za vase zkusenosti. A tobe Honzulasi za fotky :-) je to vazne mazec jak ti to rychle zarostlo. A jak ti funguje tvuj homemade reaktor,jsi snim spokojeny? A bublaji ti rostlinky? A jak mas velkou nadrz?


Gargamel - 03/07/2012

Půjdeme naopak cestou snižení množství nabízených gramáží. Objednávek začíná být příliš a z technického hlediska už není možné vážit vše ručně. Bohužel jinak to nejde.


route66 - 08/01/2013

Ahoj,
nevíte náhodou proč u teto metody se dodává tak vysoká dávka Fe stejná jak u EI.


Gargamel - 08/01/2013

Lidem, kteří s tím přišli, se to nejspíš osvědčilo.


route66 - 08/01/2013

No já jen proto že když si to nechám spočítat tady v té kalkulačce http://calc.petalphile.com/mobile vychází my FE EI 0.5L a PPS-PRO 0.1L . A když je podstatně menší výměna vody nebude se FE hromadit ?


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde