🔥Probíhá akce Více zde 02d 02h 16m 50s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Mastná hladina

V kategorii: Filtrace a pohyby vody

dobrman101 - 16/12/2012

Tak jsem koukal na ten skimmer a docela dobře vypadá od JBL. Myslím že by ani nějak nerušil vzhled v mém AQ? Nebo je od Eheimu lepší?


peto1234 - 17/12/2012

no jeste jen tak mimochodem k tem testum od dajany... pouzivam jejich test na NO3 a funguje bez problemu,jen je treba dodrzet ten navod na tom malem pribalenem letacku. toho praskoveho cinidla je treba davat opravdu jen minimalne a pak ty testy ukazuji dobre. pokud ho date hodne tak nenamerite vubec nic...


Gargamel - 17/12/2012

To nic nemění na tom, že je takový test k ničemu, pokud funguje na dobré slovo.


dobrman101 - 17/12/2012

Toho činidla jsem dával jen na špičku tý přiložený lžičky a jel jsem podle návodu a buď je výsledek průhledná voda nebo se zbarví do žluta. Barevná stupnice je bílá a potom varianty růžové, ale žlutá nikde B)


peto1234 - 18/12/2012

mne normalne funguje. ukazuje mi po vymene vody cca okolo 10mg/l a pred vymenou mivam okolo 30-50mg/l podle toho jak casto menim vodu. je fakt ze drazsi testy jsou jednodussi a mozna i presnejsi,ale mne to jen pro orientacni mereni staci. a toho redukcniho praskoveho cinidla je opradu treba davat MAX. velikost spendlikove hlavicky jinak je ta voda fakt jen zluta a nezbarvi se... (na spicku lopaticky to uz je moc)holt mohli to necim naredit kvuli lepsimu davkovani,to je fakt...


dobrman101 - 20/12/2012

Tak jsem si nakonec objednal skimmer od JBL TopClean II. Byl o něco levnější než Eheim ale vzhledově se mi hodil k mému černému pozadí a tím neruší ve vzhledu. Dnes mi přišel a tak jsem ho hned nainstaloval. Je určený pro výšku 30cm - 50cm a délku AQ 150cm ale moji délku asi zvládá zátím dobře. Sám jsem nestačil žasnout... Za hodinu byla hladina krásně čístá bez mastnoty:). Mohu jen doporučit !!! Mockrát děkuji za dobrou radu.


Pepis - 20/12/2012

Velice dobře mi funguje automatické zapínání vzduchování (kvalitní) těsně před zhasnutím světel a přes celou noc. Ráno je vždy hladina jako zrcadlo.;)


dobrman101 - 20/12/2012

to PEPIS : pokud vím tak se vzduchování moc v rostlinných AQ nedoporučuje, vytěsníš zbytečně veliké množství CO2 které jsi tam přez den pracně dal:| Mosím se přiznat že jsem to taky zkusil ale výsledek hladiny jen o trochu lepší. Já mom PH controller a tímto způsobem by mi skoro pořád spínal i v noci. Prý je důležitá stabilita CO2 v AQ kvůli řasám a tak se ji snážím min. narušit. Ikdyž se mi to díky nějakým pokusům taky někdy nepodaříB)


danyboy77 - 20/12/2012

Pepis ma pravdu,vzduchovani pres noc je uzitecne,jak pro rybky tak bakterie i rostlinky. Co2 tam dodas zase pres den. Dnes mi jeden klucina povidal ze mu na mastnou hladinu pomaha mit ve filtru BioRio od ADY. Netusim co je na tom pravdy ale takhle mi to povidal.


Pepis - 21/12/2012

dobrman101: nechtěl bych být živočich v tvé nádrži. Asi by se mi moc nelíbilo, aby si mě dusil vysokéma koncentracema CO2 i v noci. To bych chtěl mít klid a dostatek kyslíku (vzduchováním).;)


Ardjuna - 21/12/2012

Pokud vím, tak vzduchování se v přírodních akváriích nedoporučuje používat jen proto, že při něm dochází k rychlejší výměně plynů (CO2 vs. O2), a tím pádem se z vody rychleji vytěsňuje CO2 ... což by bylo při naší snaze dodávat do vody CO2 trochu kontraproduktivní. To ale mluvíme o vzduchování PŘES DEN. Vzduchování PŘES NOC ničemu neublíží ... spíše naopak. Třeba Tom Barr vzduchování nepoužívá proto, že místo toho používá tzv. mokro-suchý filtr, který mu do vody dodává nepřetržitě hodně kyslíku (ve srovnání s kanystrovými filtry) a díky tomu mu koncentrace CO2 přes noc klesne skoro na nulu (resp. na hodnotu kolem 2-4 mg/L, což je rovnovážný stav). V takovém případě je proto používání vzduchování ZBYTEČNÉ (nikoli však škodlivé). V našem případě je to ale JINAK. Při používání kanystrových filtrů nedochází obvykle k nějakým rapidním poklesům CO2 přes noc, a proto je určitě DOBRÉ udělat všechno proto, aby se CO2 z vody přes noc dostalo ven. To se dělá především proto, aby si mohly ryby přes noc odpočinout od vyšších koncentrací CO2 a zároveň aby se voda v nádrži nasytila dostatečně kyslíkem (to pomáhá řadě dalších věcí ... kromě jiného i činnosti aerobních bakterií). Alespoň takhle se to popisuje v odborné literatuře. Já sám nejsem vědec a nic z toho jsem si vědecky neověřoval, ale připadá mi to logické a věřím tomu (už jen na základě zkušeností). Sám vzduchování přes noc zapínám a rostlinám i živočichům se v mých nádržích daří zatím skvěle. Kromě toho mi vzduchování dokonale řeší i problém s mastnou hladinou, i když už jsem četl, že existuje více druhů těch mastných povlaků a né na všechny asi vzduchování zabírá. Nemám nic proti skimmerům (hladinovým sběračům nečistot), ale pokud mi na mastnou hladinu funguje vzduchování, nebudu si kupovat skimmer. Pokud by mi vzduchování na mastnou hladinu nezabíralo, skimmer bych si určitě pořídil.


Vladik - 21/12/2012

A hlavně skimmer řeší až důsledek tj. že odstraňuje mastnou hladinu, vzduchování asi pomáhá bakteriím čistit vodu, takže mastná hladina ani nevznikne. A je asi lepší řešit příčinu než důsledek.


dobrman101 - 21/12/2012

Mě osobně vzduchování nikterak nepomohlo:@ začal jsem přidávat před skimmerem k EI metodě NO3 a PO4 a bylo to o půlku lepší. V mém AQ je KH 2 a PH držím na 6.2. Ryby nevypadají že by trpěli. Podle mě by jsem mohl jít klidně na PH 6 ale myslím si že by jsem už byl na kritickým bodu:| Nejsem žádný chemik ale myslím si že mi to způsobuje nějaká živina:@


Gargamel - 21/12/2012

Většina mastných povlaků na hladině je způsobena nečistotou v akváriu = organickým odpadem. Ten se odstraní:
a) lepší údržbou nádrže
b.) podpořením rostlin hnojením a stabilním CO2 + vhodným světlem, protože když jsou zdravé, ve velkém org. odpad odčerpávají a používají jej jako základní živinu
c) podpořením užitečných bakterií ve filtru a v substrátu dodáním kyslíku - čeřením hladiny, vzduchováním přes noc, zlepšením bodu b.), protože rostliny mnoho O2 produkují.

Určitě tvůj problém samotné přidání vzduchování nevyřeší a už vůbec ne na jednu noc! Všechno souvisí se vším. Méně organického odpadu neznamená jen čistší hladinu, ale i méně řas a lepší prostředí pro růst ryb a jejich vývin. Proto je paradoxně pro ryby zdravější hnojit => méně org. odpadu zlepšením bodu b.). Takže pokud mi někdo tvrdí, že hnojení rostlin a CO2 v rozumné koncentraci škodí rybám, nevěřím mu ani slovo.


tommate - 21/12/2012

pokud je akva "otevřené", tak kvůli kyslíku vzduchovat nemá význam, pohyb vody stačí, a je to jen můj subjektivní pocit, ale myslím, že přes den se rostlinné akva okysličí až až


dobrman101 - 21/12/2012

Plně s Tebou souhlasím TOMMATE.


Ardjuna - 21/12/2012

No, né vždy to musí být pravda. Pokud máte v akvárku ryby, nějaké nespotřebované krmení a trošku tlejících rostlin/listů ... apod., tak může hladina rozpuštěného kyslíku ve vašem akvárku docela rychle klesat. Souhlasím ale s tím, že pokud rostliny dobře a rychle rostou, tak přes den vyprodukují docela dost kyslíku. Opět se tedy potvrzuje, že zdravé a vitální rostliny = zdravé prostředí (ať už to znamená hodně kyslíku, málo řas, dobře fungující bakterie atd.).


milosak - 21/12/2012

Dobrman:
Na vlastní oči jsem viděl velkou nádrž v záběhu, kde bylo na měřáku
ph sondy ph 5,8 a vše fungovalo OK.

ADA substráty v kombinaci s pražskou vodou vytvoří opravdu velmi nízké
hodnoty ph a Kh.


stephans - 21/12/2012

Mal som tiež problém s mastnou hladinou. Dokonca mi bublinky CO2 zostávali pod tou mastnotou na hladine. Dvihol som výpusť filtra nad hladinu a prúd vody to rozbíjal. Od vtedy problém nemám. Aká je príčina? Netuším :)
Všetky parametre boli v poriadku


dobrman101 - 22/12/2012

Už jsem si přečetl dost fór jak na České straně tak i Slovenské a můžu Vám říct že čím dál víc čtete tak buď v tom máte guláš a nebo zjistíte že pořád nic nevíte:| Sám si myslím že pokud jde mastná hladina rozehnat žvýšeným čeřením hladiny a nebo zapnutím přes noc vzduchováním tak je problem v nahromadění organických látek. Pokud ale tyto způsoby nepomohou ta závada je v tom, že některé živiny je málo a tak je limitující a blokuje rostliny a tím pádem se ostatní hromadí a vzniká Mastná hladina. Koho baví chemie tak je to pro něj pohoda a pro ty co na to nemají vlohy ( jako já) to řeší teda tím nejjednoduším způsobem a to je skimmer. Třeba se časem já i ostatní dostanem o úroveň výš;) a začnem zkoušet postupně živinu po živině až přijdem na tu správnou která to způsobuje.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde