🔥Probíhá akce Více zde 01d 22h 22m 15s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Mastná hladina

V kategorii: Filtrace a pohyby vody

dobrman101 - 15/12/2012

Zdravím zdejší experty. Mám AQ 180Dx60Vx70Š. Již rik se potýkám s tzv. mastnou hladinou ale pořád neuspěšně :( Filtraci žajišťují dva vnější filtry Atman CF 1200. Měl jsem rampy jak na zadní straně tak i na boku ale ani jedno mi nepomohlo :( Začal jsem hnojit metodou EI a opravdu kytky rostou jak o život ale i mastnota zhoustla. AQ je osvíceno 2x80W T5, víc nedávám to potom jede řasa jak divá. Ph 6.4, Kh 2, NO3 0. tady je moje AQ kdyby Vám to nějak pomohlo http://www.akvarko.cz/prezentacevidea.php?nadrz=6750#prezentace


Sentinel - 15/12/2012

Ahoj, sice nejsem zdejší expert, ale řešil jsem stejný problém - slepou hladinu.

Řešení jsou následující:

- Skimmer (vyrobit nebo koupit) odsává bordel z hladiny, stojí od nějakých dvou tří stovek asi až do tisickovky (záleží na typu a značce) .. ale asi řeší jen důsledek nikoli příčinu - kterou je organický odpad který vyplave na hladinu

- důkladnější debordelizace akva, tzn prostě víc odkalovat, častějš vyměnit alespon 30% vody. - po výměně jsem ještě skleničkou stahnul zbytek mastnoty... to se osvědčilo mě, .. vyměňoval jsem dvakrát tejdně vodu, a jednou tejdně odkalil dno a to opravdu důkladně ale nerozrejval substrát! aby se živiny neuvolňovali do sloupce.

zkus to, mělo by to pomoci.


dobrman101 - 15/12/2012

Já čistím každý týden. Měním 300l vody a odkaluji prěd výměnou. bordel výřím minimálně - odkalovací zvon. Skimmer asi mám jelikož jsem dal nasávání jednoha Atmanu na hladinu a do uříznutého košíku biohoubu.


dobrman101 - 15/12/2012

Když se vrátím a pár let kdy jsem nepřidával CO2 a ani nehnojil tak hladina byla O.K. Je pravda co mi naroste za měsíc tak jsem měl za rok. Někde je chyba nebo mi to vytváří nějaká živina která není v rovnováze?


stafflik - 15/12/2012

Co sem začal s EI tak to mám taky. Pořídil sem skimmer od Dennerle a nádherně čistá hladina. Jelikož odkaluju hodně a vodu měním každý týden tak sem to hodil za hlavu a rač pořidil za tři stovky další krám do akvárka. Ale funguje perfektně. To se musí nechat


Ardjuna - 15/12/2012

Mám ještě jedno řešení, které by mělo na 100% fungovat: obyčejné "[color=#3366ff]vzduchování[/color]". Mám teď 2 velikostně stejná akvárka (60L), ve kterých používám naprosto stejné dávky hnojiva, a v jednom se mi dělá biofilm (mastnota) na hladině, zatímco ve druhém je to o poznání lepší. Těžko říct, co přesně to způsobuje. Každopádně mě také nepomáhalo čeření hladiny ani zvýšení proudu ... a sbírat každé 2 dny mastnostu papírovými ubrousky z hladiny mě po chvíli přestalo bavit. Pak jsem zkusil přes noc zapínat vzduchování, aby mi rychleji vyprchalo z vody rozpuštěné CO2 a ryby si přes noc odpočinuly od těch vysokých koncentrací, které mám přes den. Stačil jeden jediný den a mastnota byla pryč. Vyzkoušej to (pokud máš vzduchovací motůrek se vzduchovacím kamínkem)! Každopádně bych měl ještě dodat, že mám rozstřikovací rampu upravenou tak, aby mi částečně čeřila hladinu, takže se mi voda na hladině točí. To asi hraje také svojí roli ... nevím, jestli by vzduchování pomohlo i v případě, že by se hladina nehýbala (nezkoušel jsem to). Je to ale velmi jednoduché řešení. Navíc tím pomůžete i rybám (aspoň přes noc si odpočinou od CO2) a podpoříte tím činnost užitečných bakterií, které zvýšenou koncentraci kyslíku jistě uvítají.


stafflik - 15/12/2012

Tohle sem zkoušel taky. Prvně šla rampa nasměřovat čímdál víc k hladině ať co nejvíc čeří vodu, pak sem se naštval požil bublifuk a stejně nic. Proto došlo na skimmer. Ale když sem s tím ještě bojoval a hledal příčinu, tak na netu je popisovany víc druhů slepé hladiny. A je docela rozdíl v typech těch povlaků Už jen když do toho strčíš prst, tak se buďto povlak rozpadne na spoustu jakoby zlomků a druhý druh se vytvoří jakoby jehličky. A každý povlak měl jinou příčinu. U jednoho bylo dokonce napsany moc CO2 a u jinyho obrázku málo CO2. Ale co s tym má COčko společnyho sem nepochopil, to už byla chemie se vzorečkama ktery fakt moje hlava nepobere ;-)


dobrman101 - 15/12/2012

Když udělám výměnu vody tak je to mnohem lepší. Potom je asi 10cm od výtoku hladina o.k. Motůrek i kamínek mám tak to dnes večer zkusím. Zítra napíši výsledek. K té hladině - pokud do ní dám prst tak se roztrhá na několik malých kusů.


tommate - 15/12/2012

to STAFFLIK: prosím nemáš odkaz na ty články? dík


dobrman101 - 16/12/2012

Tak jsem zkusil večer zapnout to bublání přez kamínek a výsledek je pořád stejný:| Zkusím to ještě párkrát jesti to zabere třeba za delší dobu. Taky jsem se tady ve fórech dočetl že by to mohlo způsobovat NO3. Jelikož ho mám při EI na nule tak jí zkusím objednat a třeba to zabere. Snad to není hloupost a zbytečně vyhozený peníze:o


Gargamel - 16/12/2012

Při EI ho nemáš na nule, ale nefunguje ti test.


dobrman101 - 16/12/2012

Tak to mě nějak nenapadlo když jsem si koupil před týdnem nový od DAJANA NO3 že by nefungoval. Pokaždý co jsem ho zkusil (denně) ukázal 0. Myslel jsem že ho rostliny stíhají spotřebovat. No zkusím sehnat jiný.


Gargamel - 16/12/2012

No tu značku Dajana by měli zakázat prodávat. Neznám nikoho, komu by ty jejich testy fungovaly. Stejně tak Ratajovy testy.


dobrman101 - 16/12/2012

No tak to jsou značky které se u nás v Pelhřimově a okolí prodávají a ty jako jsou Tetra nebo JBL neberou protože jsou drahý.


Sentinel - 16/12/2012

Dobrman101#14
Já ti naprosto rozumím, taky jsem měl dřív "problém" platit za dražší testy, ale když vemeš tu přínosnou hodnotu co ti to dá... takle nevíš nic a vyhodil si do vzduchu kilčo (nebo kolik stál) ... prostě v tomto směru se nevyplatí úplně šetřit, když nic jiného, sleduj alespoň co ti hlásí vodárna - kolik čeho je v kohoutkové vodě. Sice nebudeš mít informace co máš v akva, ale zase furt lepší než co ti dá špatný test. A došetři na lepší test. Ve finále potřebuješ jen NO3, PO4, .. zbytek je pěkné změřit, ale dlouhodobě stejně měříš jen tyto dvě hodnoty - já mám ještě drop checker, který ukazuje PH a množství CO2, ale hodnota je spíše orientační. zbytek testů v Sera Boxu používám spíše že je mám a že mě baví se kolem toho motat (celej kufr vyšel na 999kč - což je pomer cena výkon .. dobré)


grunda - 16/12/2012

já vodu netestuju vůbec, není důvod. Hnojím denně 1/3 EI makro, mikro Easy life Profito, kytky rostou, řasy nikde. CO2 dávám, co ryby snesou.


dobrman101 - 16/12/2012

Tak nějak to skoro chápu:) takže když hnojím EI metodou tak podle gargemela mám všeho dostatek. CO2 mám na max. co ryby snesou a testy jsou jen pro zábavu v tomto případě. A tu hladinu nemám teda řešit ikdyž jsem si přečetl že bez ní kytky fungují ještě líp?Opravte mě jestli se mýlím?


tonof - 16/12/2012

Na mastnu hladinu my pomohlo vymeniť molitan za zeolit (2dcl na100L) v skimmeri vlastnej vyroby ktory použivam ako cirkulačne čerpadlo.Po 2 dňoch bola hladina čista.


Ardjuna - 16/12/2012

Mastnou hladinu JE dobré řešit, protože mastnota bude zcela jistě bránit výměně plynů (především kyslíku, kterého pak můžeš mít ve vodě méně, což není dobré). Mastnotu většinou tvoří nějaké organické sloučeniny (především cukry). Tyto sloučeniny mohou mít různý zdroj - co jsem četl, tak asi 10% živin vypouštějí do vody samotné rostliny; další organické látky ti budou vznikat z nespotřebovaného krmení, živočišných exkrementů a odumřelých rostlin; přispívat k tomu můžou i rozkladné procesy odehrávající se v substrátu a ve filtru; někdy může hrát roli i "čistota" používaných hnojiv (některé mohou obsahovat organické příměsi). Těžko říct, co z toho je ve tvém případě největším zdrojem organických látek. Můžeš třeba zkusit po výměně vody pár dní nekrmit a pokud se mastnota neobjeví, mohlo by to naznačovat, že je hlavním zdrojem "nevhodné" krmivo. Případně můžeš zkusit snížit dávky hnojiva nebo použít jiný typ hnojiva ... atd. Nebo se můžeš vykašlat na hledání příčiny problémy a jednoduše řešit následky => např. použitím skimmeru.


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde