🔥Probíhá akce Více zde 02d 00h 01m 33s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 13/11/2012

@Laxo: O tom já vím. Vždyť užitečné (aerobní) bakterie se podle výzkumů shlukují především kolem kořenů ... protože právě tam mají k dispozici ke své činnosti tolik potřebný kyslík. Mně šlo spíše o to, jak funguje/nefunguje hodně tlustý substrát, ve kterém jsou zasazeny jen nějaké málo kořenící rostliny. Je přece jasné, že v hodně hlubokých substrátech nebude hlavně ve spodních částech těch kořenů tolik. Tím pádem tam bude větší riziko vzniku anaerobního prostředí. Kromě toho se spousta substrátů v akváriích doslova "zadusí" různými odpadními látkami. Všiml jsem si toho dokonce i v nádržích ADA v Niigatě (na HD videích z YouTube). Já samozřejmě nejsem vědec ani nějaký agronom (specialista na substráty), ale podle toho, co jsem měl možnost k tomu nastudovat a přečíst (především od Diany Walstad), tak si nejsem úplně jistý tím, že hodně tlusté substráty můžou z dlouhodobého hlediska dobře fungovat. V aerobním prostředí převládají bakterie produkující Fe a NO3; v anaerobním prostředí pak převládají bakterie produkující jedovatý sirovodík a metan. Je možné, že díky kořenům se i do větší hloubky dostane částečně nějaký kyslík ... ale nevím, jestli mohou hrát kořeny tak velkou roli, že by dokázaly přeměnit anaerobní prostředí na aerobní (nejsem si jistý, že skrze ně do substrátu "proudí" tolik kyslíku). Kromě toho je údajně pro rostliny optimální redox v rozmezí +70-120mV. Při -215mV už vzniká jedovatý sirovodík, a při -240mV vzniká metan.


Lubek - 16/11/2012

Mám len taký jednoduchý dotaz... ako sa prejavuje nedostatočná filtrácia v akváriu? Mám namysli nízky výkon plus prípadne zanesené filtračné hmoty... čo sa vtedy normálne v akváriu deje?


Gargamel - 16/11/2012

Nedostatek bakterií ve filtru způsobí nedostatečné odbourávání čpavku + binec v nádrži -> řasy. Navíc slabý proud nedonese živiny a CO2 rostlinám.


Ardjuna - 16/11/2012

Nedostatečná/zanesená filtrace se projeví především asi zvyšující se koncentrací organického odpadu (v závislosti na snižující se filtrační kapacitě) a nižší koncentrací rozpuštěného kyslíku. Vyšší koncentrace org.odpadu = vyšší koncentrace dusitanů a amoniaku = nebezpečí otravy pro živočichy + pravděpodobně také větší riziko přemnožení řas. Nedostatek rozpuštěného kyslíku = špatný růst rostlin + špatné fungování užitečných bakterií + nevhodné prostředí pro živočichy ... a v důsledku toho opět možný nástup řas. Filtry se v akváriích používají především k odstranění (+ přeměně) odpadních látek a cirkulaci vody (= rozvod živin). Špatná/nedostatečná cirkulace vody = špatné zásobení rostlin živinami = špatný růst rostlin => řasy [zjednodušeně řečeno].


Lubek - 16/11/2012

Pýtam sa preto, pretože zrejme nekvalitná filtrácia je dôvod mojho neúspechu, to čerpadlo ktoré mi poháňa filter má podla výrobcu maximálny výkon 500 l/h a ani tomu moc neverím. Plus sa mi veľmi rýchlo zanáša filtračný molitan, ktorý je velmi jemný a už na začiatku jeho plochy sa veľmi rýchlo urobí vrstva kalu a nečistôt.


Lubek - 16/11/2012

Momentálne pracujem na novom osvetlení, chcem zavesiť nejakých 20 cm nad hladinu štyri 120 cm dlhé žiarivky, následne potom začnem riešiť filtráciu, prípadne substrát.


marko41b - 17/12/2012

Po prestudovani celej diskusie som si vsimol ze nikto nespomenul ze je dobre mat v rastlinom akvariu aj primerany pocet zahradnikov, ktory makaju kym si ty na pive. Mam namysli SAE, krevetky a urcity druh slimakov. So SAE mam super skusenosti. Mozes ich dat aj k velkym skalarom a v pohode preziju. Na tvoju nadrz kludne aj 10ks. OD RANA AZ DO VECERA SA NEZASTAVIA.
Drzim palce pri novej nadrzi.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde