🔥Probíhá akce Více zde 02d 19h 04m 52s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Lubek - 26/06/2012

Dne 26.06.2012 v 18:32 byla založena prezentace akvária Lubek - akvárium.


Lubek - 26/06/2012

23. 6. 2012 som začal hnojiť metodou Estimative Index. Filtrer externý poháňaný čerpadlom Atman 201. Objavuje sa riasa Staghorn a Zelená prachová riasa. Vodu som pred začatím metody EI menil len raz za 2 mesiace. CO2 používam približne 2 mesiace. Doteraz som hnojil klasickým PMDD ale bez výsledku. Mám v pláne obmeniť rastliny a pridať žiarivku, ale najskôr chcem nájsť optimum pre nádrž aby som zbytočne nekupoval rastliny ktoré by mi zahynuli.


Gargamel - 26/06/2012

Rostliny vypadají v dobré kondici. Doplň si v popisu ještě výkony jednotlivých filtrů a čerpadel. Co je nální v drop-checkeru? Originální náplň Dennerle?


Lubek - 27/06/2012

Doplním ešte nejaké foto detailov, rastliny majú nové listy úplne zakrnené, maličké a pokrútené, skutočne to nieje ani z daleko ono. S metodou EI ešte len začínam, tak som zvedavý či sa bude niečo zlepšovať. V drop-checkeru je originálna náplň Dennerle.


Vladik - 27/06/2012

Ahoj, s těma třema zářivkama na 360 litrů moc parády neuděláš.


Lubek - 27/06/2012

To mne je jasné že to svetlo je na dolnej hranici, práve pracujem na štvrtej žiarivke. Ale ide mi hlavne o to, aby som konečne udržal náročnejšie druhy rastlín, keď nebude excelentný rast tak to až tak nevadí, niekedy to aj vyhovuje že človek nemusí každý týždeň pretrhávať celé akvárium.


Gargamel - 27/06/2012

Chybou je, že zapínáš CO2 zároveň se světly. Jakmile se zapnou světla, musí už být drop-checker krásně světle zelený. CO2 musí být zapnuté při EI alespoň 2 hodiny před světly. Myslím, že právě toto je příčina té řasy.
Rostliny nijak excelentně neporostou. Většina z těch, které tam jsou vyžadují silnější osvětlení. Nějakých 100 W na 360 litrů je dost málo a pěkně ti porostou jen některé rostliny. Pokud chceš rychlý růst a velké pěkné listy, budeš muset dvě 36W zářivky přidat.


Lubek - 27/06/2012

Práve idem zakúpiť druhé spínacie hodiny na CO2, nastavím ho 2,5 hodiny pred zasvietením svetiel. Štvrtá žiarivka už čoskoro bude, piata bude asi problém... budem to musieť ale nejako vyriešiť, skúsim najprv čo spraví tá štvrtá. Chcem začať s high tech akváriom aby to malo úroveň, to čo mám je zatial len test EI ako to funguje, mám v pláne kompletne zmeniť layout a dať tomu patričnú úroveň :) Nemám ale dobrý pocit zo substrátom aquaclay od Rataja, je velmi lahký a ťažko sa držia v ňom rastliny, majú niekedy tendenciu vyplávať, zrejme to nebola najlepšia investícia.


Gargamel - 27/06/2012

Pokud opravdu plánuješ takové změny a HI-TECH akvárko, budeš potřebovat spíš 200 W a víc. Obvzlášť, pokud má nádrž na výšku 60cm. Pak už by se spíš vyplatilo jít do zářivek typu T5 a komplet ten kryt předělat (nebo rovnou koupit nějakou hotovou lampu).
Ten aquaclay ground od rataje je podle mě jen něco jako předražená, přebalená akadama: http://shop.isabelia.cz/akadama/124-akadama-stredni-16l.html Tyhle substráty mají tu výhodu, že do sebe tahají živiny a ty jsou přístupné kořenům. Jsou ale dost lehké. X krát lepší volbou jsou substráty na podobné bází - ADA Aquasoil nebo substrát od Olivera Knotta. Taky vážou živiny, změkčují vodu a snižují pH. Bohužel cena je také X krát dražší. Střední cestou je potom křemičitý štěrk se zásobním substrátem dennerle deponit mix, osmocote atd.


Lubek - 27/06/2012

No práve, ten ADA piesok je neskutočný, aj po dizajnovej stránke... ale ťažko sa zháňa a keď už tak sa to nedá zaplatiť, nech je to čo to je, ale tie sumy za to sú nenormálne! Len pojem ako Takashi Amano može nastaviť také ceny, môže si to kvoli svojmu menu dovoliť.
S tým svetlom budem musieť porozmýšlať, momentálne je priritou zistiť ako funguje EI, udržať pri živote aj náročnejšie rastliny bez rias a potom už budem riešiť svetlo.


danyboy77 - 27/06/2012

S tim Rataj substratem je to pravda. Asi se hodi tak maximalne do 20litroveho akvaria,kde nebude velky proud atd a nejake rostlinky se v nem udrzi. Jinak na pohled vypada pekne :-) ale je to trosku drazsi pohled :-D Idealni asi je klasicky sterk a dobre hnojivo.


Lubek - 27/06/2012

Ono to zase až tak hrozné neni, po čase sa rastliny zakorenili a držia, len kobercové rastliny v tom zrejme držať proste nebudú, plánujem do predných partii nasypať jemnejší a ťažší piesok, len ešte neviem aký...


arnie - 28/06/2012

Píšeš že ceny od ADA jsou nenormální. Souhlasím jen s něčím. Třeba takový ADA filtr za 30 tisíc by si mohl koupit fakt jen blázen, ale cena za ten substrát mi nepřijde nijak špatná - teda když to porovnám s jinýma substrátama v akvaristikách, které nemají ani zdaleka takový účinek jako aquasoil od ADA.


Lubek - 28/06/2012

No možno máš pravdu, ale skús si ho kúpiť do 360 l akvária ktoré mám ja... to už ide do tísícov korun. A dať tisíce za piesok??? :(


Lubek - 28/06/2012

Som to prepočítal, do mojeho akva by ten piesok stál 6000 Kč... neviem no... slovo nenormálne drahé je ešte velmi slabé prirovnanie. Keby to stálo tisícovku, možno by som rozmýšlal, ale 6000? No nech sa na mňa nikto nehnevá... ale je to len moj názor ;)


Gargamel - 28/06/2012

No když je to akvárium větší, tak už to opravdu leze do peněz a záleží už potom jen na majiteli, kolik peněz do toho chce nasypat. Pokud se ale jedná o akvárium do 100 litrů, které je plánované jako high-tech, tak tam bych šel do Aquasoilu, protože ta částka už není až tak závratná a v konečném výsledku ještě ušetříte víc, než pořád kupovat nové rostliny, které neporostou a nové a nové věci pro zlepšení růstu a podmínek v akváriu.
Ten substrát je opravdu úplně někde jinde než jakýkoliv jiný u nás dostupný. O tom, jak je kvalitní a jak těžké ho je vyrobit svědčí i to, že se na světě v podstatě nikde neuchytil jemu podobný. V Číně se pokoušeli kopírovat, ale dopadlo to dost neslavně. Protože je ADA jedinná, která ho je schopna vyrobit a ví o něm, že je nejlepší, tak si může nastavit takové ceny, jaké chce, protože ví, že budou stejně mít odbyt. To je ale jen můj názor.


danyboy77 - 28/06/2012

Ale i v Aquasoilu se casem ziviny vycerpaji ne? Sice je rust rostlin raketovy co jsem cetl,ale za nejaky cas sameho vysledku dosahnes i pomoci EI nebo se pletu? Mi osobne se libi ADA akvarijni nadrze,jake maji ciste linie a jsou bez vyztuh.


Gargamel - 28/06/2012

Tam nejde ani tak o živiny. Živiny můžeš klidně dodati hnojivem do vodního sloupce nebo zásobním substrátem pod štěrkem. Jde o to, že aquasoil stabilizuje vodu. Snižuje pH a tvrdost, což se pozitivně odráží na stabilitě nádrže a růstu rostlin. Víc ti o tom řekne třeba Roman Holba, který Aquasoil používá. Viz. jeho prezentace: https://www.rostlinna-akvaria.cz/nadrze/shrimps-valley


Lubek - 29/06/2012

Potreboval by som radu. Po týždni hnojenia metodou EI sa rast rastlín nielen že nezlepšil, ale dokonca zhoršil. Nové listy sú úplne zakrslé a pokrútené a začína sa objavovať už aj zelená riasa. Musím povedať, že akonáhle som začal používať CO2 a hnojiť, akvárium je v horšom stave ako pred tým. Hnojím presne podla návodu a drop-checker je svetozelený. Ako je to možné, čo robím zle??? Mne tie rastliny snáď nikdy zdravo neporastú :| :|


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde