Akvárium s řasokoulemi Více zde 01d 21h 24m 14s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Lubek - akvárium

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Gargamel - 29/06/2012

Nevěš hlavu, někde jen prostě děláš chybu. Zjistíme kde.
Co jsi změnil oproti době, kdy jsi nepřidával CO2 a nehnojil? Změnil jsi sílu osvětlení, filtr, druhy rostlin?
Taky mě zajímá, co ti zajišťuje dobrý proud. Při EI je proud klíčový.


Lubek - 29/06/2012

Zmenil som to, že som začal hnojiť, meniť vodu, kúpil som CO2 set, rovnaké ako bolo predtým je len osvetlenie. Proste pred tým som neriešil vobec nič, nehnojil som ničím, ani CO2 som nemal. Svetlo je stále rovnaké, približne 0,3 W na liter. Čo sa týka prúdu, mal som ho predtým takmer nulový, čerpadlo som mal vo filtri a nie v akva, čiže voda z neho len pomaly odtekala cez hadicu do akvaria. Teraz mám čerpadlo dnu v akvariu asi 10 cm pod hladinou plus som zakúpil čerpadlo Hydor Coralia Nano Evolution 1600. V prvej polovici akva sa rastliny pohybujú výrazne, v druhej len minimálne. Na foto vidieť nové listy rastlín ktoré sú zakrslé, pokrútené a s dierami.


Gargamel - 29/06/2012

Co používáš za při výměnách vody jako zdroj vody? Vodovodní, studniční, z reverzní osmózy. Případně přihoď i rozbor té vody, pokud máš. Já bych to podle vzhledu tipoval na nedostatek vápníku, ten je ale ve odovodních vodách většinou obsažen hojně. Podívej se na tyto výborné stránky: https://www.rostlinna-akvaria.cz/akvarijni-rostliny a úplně dole jsou různé deficity živin.
Podle mě jsi kdysi tolik vápníku nepotřeboval, takže ho tam bylo stále dost a rostliny tak nějak rostly. Jakmile jsi ale začal přidávat jiné živiny a CO2, došlo k jeho rychlému vyčerpání a překotnému růstu rostlin a rostliny teď nemají z čeho růst, protože jim vápník chybí.
Zjisti ty parametry vody. Vápník v EI není obsažen, protože ho teče z většiny kohoutků dost. Můžeš být výjimka.


Lubek - 29/06/2012

Vodu čerpám z vodovodného kohútika. Že by bolo v nej málo vápnika mi príde vysoko nepravdepodobné, pretože sa mi po dlhšom čase tvorí okolo skiel pri hladine vodný kameň. Čo presne mám teda zmerať a akým testom? Ja sa už pokúšam o pekné rastliny 10 rokov a dodnes som nemal jediný úspech :(


Gargamel - 29/06/2012

Najdi si ve vodárnách rozbor vody. Bývá to vyvěšené na internetu. Ze zákona jsou povinni o tom informovat (nevím jak na Slovensku).
Všechny rostliny se takhle kroutí? A jen vrcholky? Problém může být jedině ve vyčerpání nějaké živiny, nic jiného mě nenapadá. Přidáváš z toho balíčku vše? I MgSO4x7H2O?


Lubek - 29/06/2012

Testom od Rataja som zmeral celkovú tvrdosť vody v N. Vyšlo číslo 10 (polotvrdá voda).


Gargamel - 29/06/2012

To nám moc nepomůže. Ta tvrdost může být tvořená z Mg. Jinde jsou zase vápenaté vody. V tom rozboru z vodárny jsou většinou napsány rovnou mg/l vápníku a hořčíku.


Lubek - 29/06/2012

Z balíčku pridávam všetko a presne podla návodu (teda ak som to neprepočítal blbo). Na moje akva s hrubým objemom 360 litrov dávkujem 45 ml prvého roztoku a 15 ml z druhého roztoku plus po výmene vody dávkujem 6 kávových lyžičiek MgSO4x7H2O. Jediné čo nieje podla tvojich rád a odporúčaní, je dosť malý výkon filtra, prefiltruje vodu maximálne raz za hodinu plus teda ešte slabšie osvetlenie, ale neverím že by sa listy krútili a objavovali sa riasy kvoli slabšiemu osvetleniu .


Gargamel - 29/06/2012

Tak pokud máš opravdu takto vyladěné hnojení, pak zbývá CO2. Drop-checker máš světle zelený, což je ok. Je ale tak pěkně světle zelený ihned po rozsvícení světel?
Každopádně bych pro jistotu (na zkoušku co to udělá) přidal troochu CaSO4 nebo CaCO3. Můžeš tam prostě nastrohat školní křídu - je to to samé.


Lubek - 29/06/2012

Svetlozelený je aj po rozsvietení svetiel. Na fore som našiel rozbor vody jedného pána, ktorý ho robil testami od JBL, je to z centra mesta a ja bývam asi 4 km odtial, tak neviem či aj v našej obci je rovnaká voda, ale je to pravdepodobné.

pH 7,4
GH 15,5
KH 13
NH4 0 ppm
NO2 0 ppm
NO3 1-5 ppm
PO4 0-0,25ppm
Fe 0 ppm


Lubek - 29/06/2012

No našiel som aj na vodárenskej stránke tvrdosť vody presne z našej obce:

Tvrdosť vody mmol/l: 2,7 - 2,8
Vápnik mg/l: 46,2 - 60,1
Horčík mg/l: 32,1 - 39,8


Gargamel - 29/06/2012

Tak vápník by tam chybět neměl. Každopádně ale tu křídu můžeš zkusit, za zkoušku nic nedáš.
Je to zvláštní. Pokud opravdu všechno děláš tak, jak píšeš, tak je mi záhadou, proč to nefunguje. Co ostatní rostliny? Jak se jim daří, můžeš přidat i fotky. Nechápu, jak se mohl stav rostlin po zahájení EI zhoršit. Viděl jsem desítky nádrží, které přešly na EI a všude se růst výrazně zlepšil.
Taky nechápu, jak může být drop-checker světle zelený hned po rozsvícení, když píšeš, že CO2 zapínáš se světly. Potom musí být ráno logicky tmavě zelený, ne?


Lubek - 29/06/2012

Ja neviem, či náhodou neni chyba vo filtrácii. Takmer neustále sa mi tvorí aj mastná slepá hladina. Už mám niekedy pocit, že to moje akva je zakliate. Pred hnojením mi perfektne rástla aspon Limnophila sessiliflora, pretrhával som ju 2x do týždňa, teraz už nerastie ani ona.
Ten drop-checker má proste stále svetlozelenú farbu, ráno je možno a malinký kúsoček tmavšia.
Jediné čo rastie ako tak je echynodorus amazonicus, ale s tým nikdy nejaké väčšie problémy neboli. Tak či tak má staršie listy dosť drasticky zariasené.


danyboy77 - 29/06/2012

A menis pravidelne napln v drop-checkeru? Ja kdyz kouknu rano do akva tak mam napln spis do modra tak co2 poustim uz 4-3 hodiny pred zapnutim svetel,pak uz je svetle zeleny. A mastnou hladinu mivam taky. Spis si myslim ze ten tvuj Atman 201 je nedostacujici. A ceri ti to hladinu?


Lubek - 29/06/2012

Zatial som tú náplň nemenil, mám ju tam asi 10 dní. Hladina sa moc neceri, skor sa len točí a jemne pohybuje. Každopádne som ale s týmto systémom hnojenia začal len pred týždňom, takže mesiac budem skúšať a uvidím čo sa bude diať dalej. Zajtra mením po druhý krát vodu.


danyboy77 - 29/06/2012

Takhle se ceri moje hladina. ...snad to pujde na tech fotkach videt. S EI ja zatim zkusenost nemam,tak ti spis pomuze Gargamel. Ale je to vazne zvlastni ze ti rostlinky stradaji kdyz mas zivyn dostatek.


Lubek - 29/06/2012

Tak takto sa mi hladina načerí ani náhodou... možno mám stále slabý prúd v akváriu aj napriek dvom čerpadlám.


danyboy77 - 29/06/2012

Ja mam to same carpadlo a chvili jsem ho mel v 60litrovem akvariu a vim ze se mi v nem voda jen tocila a hladina se skoro nepohla i kdyz jsem tu placatou koncovku ruzne smeroval. Myslim ze mas moc velke akva na tak slabe cerpadlo. Ja mam ted ve svem 450litrovem akva dva ext.filtry o prutoku cca 2800l/h a mel jsem v nem chvili i tohoatmana pres ktereho jsem jen rozprasoval co2 dokud jsem si neporidil atomizer. Ten proud v akva je urcite dulezity.


Gargamel - 29/06/2012

Zkus si znovu překontrolovat to CO2. Jsi si jistý, že pouštíš 4 bublinky za sekundu? Přesvěč se, jestli funguje drop-checker. Dej ho třeba na 2 hodiny do vody, kterou nesytíš CO2.
Nemáš náhodou přepadový filtr, který CO2 vyhání?


Lubek - 29/06/2012

Filter mám tak zvláštne riešený, zajtra ho nafotím. S tým drop-checkerom to vyskúšam, otec má dalších 5 nádrží a nikde nepoužíva CO2, skúsim ho tam dať či zmení farbu, pretože mne to príde tak, že tá jeho farba sa vobec nemení.


Předchozí stránka

Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde