🔥Probíhá akce Více zde 02d 04h 20m 39s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Jaký CO2 reactor

V kategorii: CO2 - oxid uhličitý

BIKEREK - 27/10/2012

Prosím, nemáte někdo ověřený kontakt na koupi toho CO2 Up atomizeru, hledal jsem ho tady ale nikde jsem ho nenašel, tedy v sekci CO2. Na ebay jsem jej třeba našel, ale mám na mysli ověřeného prodejce od kterého již někdo zakoupil a nebo českého prodejce, toho nemůžu najít taky, pokud to někdo u nás nabízí. A pokud by současně nabízel i PH controllery bylo by to super... Neznáte někdo třeba tento výrobek http://www.aquario.pl/controllery-co2/739-digital-ph-controller.html , i ta cena se mi nezdá být tak hrozná... ještě se zkusím poohlédnout po té ph-201 kolik stojí a jaké jsou zkušenosti.. díky


Ferlo - 27/10/2012

Ahoj, tiez pouzivam Aktiv reaktor Sera 500 a tvoja teoria netocenia vrtulky sa mi zda chybna. U mna sa skoro vrtulka malokedy toci (kvoli redukcii a nizkemu vykonu filtra pri vyssom CO2 sa zastavi a prestane tocit). Nikdy sa mi vsak nestalo, ze by mi to zavzdusnilo filter. Nie je to mozne, to Co2 sa rozpusta aj padom vody a ide vzdy cestou mensieho odporu - teda nie proti vytoku z filtra.

Moja teoria je taka, ze toto sa ti mohlo stat iba pri vypadku elektrickej energie. Vdaka vypadku a hromadeniu CO2 (teda bez pohybu vody) sa pomaly dostalo CO2 do filtra (staci aj 1 minuta vypadku). Ked uz bola vrtulka mimo vody a zapol sa prud, tak uz filter nedokazal reagovat. Akonahle sa CO2 nahromadilo po uroven vnutornej trubice v reaktore (hladina musela byt rovnaka aj vo filtri), tak mohlo CO2 unikat do akva.

Stale mi vsak nie je jasne, ak by unikalo do akva bez distribucie z filtra, tak by bolo v jednej oblasti a rybicky mohli byt v casti, kde hladina CO2 bola nizka.


Ardjuna - 28/10/2012

Ahoj Milane,

na selhání techniky jsme všichni krátcí ... a takové věci se bohužel občas stávají (jak říkají naši přítelé v USA: "shit happens").

Pokud ti to pomůže, tak difuzor Hydor (o kterém uvažuješ) bych také moc nedoporučoval. Mám s ním stejnou zkušenost jako Danyboy77. Dostal jsem ho také zdarma k CO2 setu ze shopakva.sk. Co mi na něm (kromě kabelu) vadilo nevíce, bylo to, že je podle mě horší než klasický skleněný difuzor. Skleněný difuzor dělá podle mě minimálně stejné, ne-li jemnější bublinky než tohle obří a drahé elektro-cosi. Ve tvém případě bych tedy možná zkusil spíše ten [color=#3300ff]"inline" atomizér[/color] (což bych viděl jako nejlepší možnost), který se zapojuje za filtr ... tím pádem by ti šlo rozpuštěné CO2 přímo do rozstřikovací rampy a bylo by tak rovnoměrně rozváděno.

Pokud jde o pH regulátor PH 201, tak osobní zkušenost s ním nemám, ale vypadá spolehlivě. Koupit se dá pod 5.000,- Kč (např. zde: http://www.aquascape.cz/eshop/ph-sondy-regulatory/248-aquato-ph-kontroler-komplet.html). Myslím, že ho ve svém showroomu používá i Adam Votava, takže by ti mohl případně pomoct se zapojením ... + předat nějaké zkušenosti (momentálně je ale Adam v Japonsku ... vrátí se snad až kolem 10.11.2012). Jinak ale po tvé čerstvé zkušenosti s předávkováním CO2 bych se použití pH regulátoru docela bál. Co vím, tak pH regulátor patří jednoznačně mezi [color=#3300ff]hlavní příčiny otravy ryb[/color] v akváriích. V tomto ohledu může být pH regulátor dost nebezpečný. Funguje totiž na principu sledování pH => pokud pH klesne pod určitou úroveň, tak otevře ventil a do akvárka bude proudit CO2, které bude pH snižovat ... jakmile pH klesne na předem nastavenou hodnotu (díky přidanému CO2), pH regulátor zase zavře ventil, a tím i přísun CO2. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se ti porouchá pH sonda a regulátor ti tak může do akvárka pouštět CO2 pořád, dokud ti neotráví všechny ryby. Navíc tam hrají roli i další faktory, které mají vliv na vztah KH/CO2. Na druhou stranu předpokládám, že některé moderní regulátory už v sobě mají zabudované nějaké pojistky (dvojité jištění, alarmy ...). Tím chci jen říct, že pH regulátor je také jen technika ... a ta bude dobrá nebo špatná podle toho, kdo a jak ji nastaví.

Pokud jde o dvoustupňový redukční ventil, tak ten je určitě super ... ALE je hodně drahý (kolem [color=#3300ff]6-7 tisíc Kč[/color])! Zde uvádím odkazy na prodejce, které jsem našel:
1) http://www.lebl-profi.cz/product/dvoustupnovy-lahvovy-redukcni-ventil-oxid-uhlicity-s2-0762180-1486/
2) http://www.balfit.cz/doc-plynove_injekce/indap
Další nabídky najdeš jiště na Googlu po zadání dotazu "dvoustupňový redukční ventil, cena". Je otázkou, jestli se vyplatí do takového zařízení investovat. Všichni akvaristi, co znám, používají jednostupňové ventily ... a mají s nimi dobré zkušenosti. V tomto ohledu bych spíše investoval do [color=#339900]spolehlivějšího CO2 setu[/color] => tj. NOVÉ bomby s NOVÝM redukčním ventilem nějaké osvědčené značky. Pokud někdo používá CO2 z 20 let starého hasičáku, který viděl revizi naposledy před revolucí, tak riskuje mnohem více než ten, kdo má nový jednostupňový ventil. To je můj názor.


Ferlo - 28/10/2012

Ahoj, PH 201 Controller pouzivam aj ja a mozem odporucit, nie su s nim za vyse roka ziadne problemy. Ako spomina Marcel, tiez je to len technika, ale nebal by som sa toho. Ked nastavis pustanie CO2 podobne ako bez controllera (aby si tam zbytocne toho vela nepustal, ked nahodou zlyha), tak sa ti nic nemoze stat. Budes mat rovnaku hladinu po cely den a bude strazit vysoku hodnotu CO2 (urcite narobis vzdy menej skody, ako bez controllera). Objednaval som priamo u vyrobcu (http://www.top-messtechnik.com/jtlshop/index.php?a=377&lang=eng), inak je to vsade zbytocne predrazene (objednat sa da aj cez ebay.de). S dopravou ani reklamaciou nebyva problem a doprava na Slovensko stala 15 EUR. Momentalne nemaju na sklade, ale nemal by byt problem objednat.


grunda - 28/10/2012

PH controler 201 jsem kupoval tady: http://www.top-messtechnik.com/jtlshop/index.php?a=377 za pár kček, spousta parády. Jinak bych se přiklonil k Marcelovi a koupil bych atomizér


danyboy77 - 28/10/2012

Ja mam presne tento. Prislo mi to z Ciny cca do tydne. A zadny problem. A nebo vyzkousej ten inline atomizer co ti kluci doporucuji.

http://www.ebay.com/itm/Up-aqua-Co2-diffuser-aquarium-12-16mm-NEW-ATOMIZER-SYSTEM-DIY-Co2-available-/280832968482

Jeste jsem si vzpomnel ze Mikkal pouziva ten samy atomizer tak zkus napsat jeste jemu kde ho sehnal.


BIKEREK - 29/10/2012

Díky za reakce, měl bych prosím pár dotazu..

1) Ferlo - je možné že jsem si to špatně vyložil, tak nějak mi to přišlo reálné v té chvíli, ale po to co jsem četl že to mohl způsobit ten ventil, který propustil více plynu u docházející bomby a tu já měl prakticky prázdnou jsem přehodnotil a přisuzoval to tomuto... Ale nevysvětluje to proč zůstal reaktor i čerpadlo na suchu, kdyby to pouze pustilo víc co2 do akva a ten otrávil ryby, musel by se stíhat rozpouštět, takže těch faktorů tam bylo asi víc současně, nebo postupně se na sebe navazovaly.. Takže ani tvé teorii se nebráním a už musím jen zabránit tomu aby se to opakovalo..

2) Prosím Vás jaký je rozdíl mezi těmi zde uvedenými atomizéry, když zadám ten inline atomizer a koukám na něj a pak na ten z odkazu příjdou mi stejné.. Je to značka, nebo v googlu koukám na špatné obrázky a odkazy?? Budu řešit asi tuto variantu a to také protože mi to přijde a myslím si, že bude o něco méně snižovat průtok filtru než sera reaktor, nebo je to stejné?? Pokud to chápu správně proud teče volně přes atomizér v kterém strhává ty jemné bublinky co2 z bočného výustku, takže by měl méně ovlivnit průtok.. Je ten z toho odkazu http://www.ebay.com/itm/Up-aqua-CO2-Atomizer-system-diffuser-16-22mm-aquarium-/250666877975?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a5ce90417 ten správný, který mi doporučujete, je funkční a bezproblémový... Pokud ano hned ho objednám ! díky

3) Marceli - tak ti děkuji :-) myslím to ironicky, protože jsem si myslel že ten PH controller vyřeší mé problémy a ulehčí mi práci s co2, ale teď si tím nejsem vůbec jistý a když nad tím přemýšlím tak máš určitě velký kus pravdy, co se týče té závadovosti sondy, i potom co jsem četl pár příspěvku ohledně kalibrací, zalití sondy a pod. Tak co myslíte že je ohledně bezpečnosti ryb, stabilního přísunu co2 po celou dobu aplikace lepší? Risknout ph controller a jeho možné chyby, nebo to dál ladit s budíkem a ventilkem podle DC a chování ryb a doufat, že to co se stalo, nebyla chyba těch budíku ale reaktoru.. Tento problém ale zatím na netu nikdo neřešil a s sera reaktorem neměl, takže nejsem si jistý zda to bylo opravdu reaktorem.. Jinak používám láhev s revizí, kterou dávám plnit do ofiko plnírny - zůstala nám po ukončení provozu hospůdky i s budíky :-) tak mi bylo líto a zatím mi to připadlo i zbytečné kupovat nový co2 set.. možná omyl, za který už jsem zaplatil..

4) Koukám na ty budíky a není mi moc jasný kromě popisku jak rozeznám dvoustupňový od jednostupňového, ale předpokládám, že u dávkování co2 do kegu s pivem nehraje nějaká přesnost roli a plzeňský prazdroj poskytuje pouze ty jednostupňové, který mám i já... Ale tedy 5 - 6 tisíc za budík asi, nebo spíš určitě nejsem ochotný dát :-) to bych asi řešil raději ten ph controller.

5) Na rozstřik rampu mám napojené pomocné čerpadlo a rád bych se zeptal na Váš názor zda je ta varianta dobrá i s tím atomizerem, nebo by bylo vhodnější do akva instalovat hydor coralinu? Ale tou si nejsem jistý z důvodu rozměru akva délka 1 m a hloubka 60cm k substrátu, takže nevím kde bych ji umístil aby to šlo po celém akva.. Ale má vyšší výkon než to pomocné čerpadlo Atman at 305 a pokud bych jej vyměnil za výkonnější tak je to zase neúměrný žrout El.

Akva je bez ryb, tak jsem zvedl množství co2 a DC je úplně světlounký a rostlinky krásně bublají, ale dnes jsem na Vaše doporučení akva úplně zastínil a vypl světla zkusím tak 3 dny, jestli se zbavím zelené řasy. Jen nevím zda také přestat aplikovat CO2! Hnojení EI bude ale pokračovat, aby měly rostliny všeho dost, jakmile světla opět zapnu, nebo by jste omezili i hnojení?
A ještě jsem tedy přemýšlel, že bych pomohl proti řase nějakou chemii, když tam nejsou ryby a potom koupim parmičky černopruhé asi 6-10ks když tam mám teď v akva volne místo. myslíte že to bude Ok?

Díky všem


danyboy77 - 30/10/2012

Mruslande presne tenhle s toho tveho odkazu http://www.ebay.com/itm/Up-aqua-CO2-Atomizer-system-diffuser-16-22mm-aquarium-/250666877975?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a5ce90417 pouzivam ja a zatim naprosto bez problemu. Jen je potreba na nej co2 set. Burcak by to asi neprotlacil. Silu proudu ten atomizer nesnizuje,vnitrni prumer je stejny jako mas hadice z filtru. A muzes ho mit strceny bud v akva a nebo mimo akva,to uz je na tobe. Dela fakt jemnouke bublinky.


BIKEREK - 07/11/2012

Tak jsem ho minulý týden objednal ten atomizer z uvedeného odkazu, je zaplacen a čekám na doručení... Jak dlouho to může asi trvat sakra jsem ale nedočkavej:: díky za podněty


BIKEREK - 17/11/2012

Takže včera mi dorazil objednaný Aqua CO2 Atomizer z číny...Celý nedočkavý jsem ho hned vyměnil za sera reaktor 500 a nechal nastavení co2 na hodnotách reaktoru... Nic moc se nedělo, jelikož jsem měl nastavený malý tlak z láhve.. Upravil jsem tlak a zachoval počet bublin, chvíli to jelo a pak se ozvala rána ( ranka :-) ) počítadlo made home nevydrželo zvýšený tlak na 2 atm , takže jsem vše přepojil na prudko bez počítadla ... ÓÓÓ jaké jsem zažil ráno zděšení , když jsem už po 2-hé za sebou v krátké chvíli přiotrávil ryby co2.. Takže rychle přelovit a odstranit problém, zavol jsem na mezisklad RA v Hradci nad Moravicí a i když byla sobota mohl jsem si dojet pro nové počítadlo bl. ( Tímto obrovský dík za vstřícnost a ochotu, opravdu to tam funguje, kdykoli zavolám v ničem není problém a pokud je to skladem můžu dojet) v celé Opavě prostě skladem P. bl. neseženete .. Díky..
První poznatek, který mám je že při stejném nastavení co2 je výše uvedený atomizer asi účinnější než reaktor od sery, jelikož se mi akva dříve nasytilo co2, s čímž jsem nepočítal, ještě že jsem nebyl v práci, jinak bych opět sháněl nové rybky :-( . Druhý je, že jak už někdo výše odpovídal na můj dotaz je od filtru o něco silnější proud, jelikož není průtok omezován jako u sery 500. Po akva krásně poletují malinke mikro bublinky, ale nejsem schopny je sledovat a zjistit zda se stihnou rozpustit a nebo vyprchat u hladiny.. DC je zatím ještě spíše žlutý, než zelený, tak jsem namířil rampu více k hladině, aby čeření přebytečné co2 odfiltrovalo z akva a mohl tak vrátit ryby. Po tom co jsem přidal na rampu pomocné čerpadlo, do vody přidávám easy carbo a světla jsem posunul výš nad hladinu akva ( po přečtení článku o měření světla a hodnotách par u substrátu, mimochodem chlapi na suprových stránkách http://akva.wu.cz/ , taky díky za ně ) začala pomalu mizet řasa z akva, ještě se místy drží žabí vlas a nějaká štětičková, ale už je to na dobré cestě doufám a že by se tvořila nová si nevšímám.
Takže tolik k mým postřehům u mého akva a techniky... Díky za rady a trpělivost :@


danyboy77 - 17/11/2012

Tak to jsem rad ze jsi spokojeny ;) No pokud ti z rampy nevychazi moc bublinek tak se po ceste nejake rozpusti. Kdyz jich budes chtit vice po nadrzi tak vic otevri jehlovy ventil a sleduj DC a ryby. Ale to uz otestujes a vychytas.


BIKEREK - 29/11/2012

Ahojte,
omlouvám se, ale já opravdu ty problémy snad přitahují, nebo něco nechápu.. Prosím Vás a hlavně ti, kteří používáte výše uvedený atomizér přišel mi z číny a vypada OK, po zapojení jsem byl nadšen (lehce se zvýšil průtok proti sera 500 a zdálo se mi i těch bublinek v akva dost a DC byl světle zelený, ale teď ho nemůžu donutit aby vytvářel větší množství bublinek, tedy nejsem nijak schopny pustit do akva víc CO2... Pustím tomu 1,5 .... pak 2,0 a zkoušel jsem i 3 atm z co2 láhve na počítadlu bublin při zcela otevřeném ventilu jde stále stejné množství bublin asi 1 bubl/sec , pouze hned po zvýšení tlaku se rychlost a počet zvýši, ale jakmile se tlak vyrovná od ventilu, přes počítadlo a zpětný ventil až k atomizéru, opět se počet bublin srovná na cca 1/sec. Když odpojím atomizér tak co2 z hadičky fičí jako blázen na plno, takže chápu, že atomizér má větší odpor, ale proč ani při vyšším tlaku nepustí víc co2 ? nechápu. každopádně nevím čím by to mohlo být ale to co2 mi DC nezbarví do zelená natož do světlé zelené barvy = málo co2. Kolik prosím máte nastavený tlak na budíku u láhve s tímto atomizérem? Nevíte čím by to mohlo být a jak to vyřešit? zapojený je dle návodu na krabici i když by to podle mne nemělo mít žádný vliv. musím to nějak pořešit než se vrátí řasa v plné síle... díky za podněty..


danyboy77 - 29/11/2012

Ahoj. To je teda zvlastni ze ti to tak hapruje :o mi to fici normalne. Vubec netusim kde muze byt chyba. A jak dlouho uz ho mas v provozu?


stephans - 30/11/2012

Nemôžeš mať niekde netesnosť?


BIKEREK - 30/11/2012

mám ho asi 14 dnů, netěsnost jsem nenašel tlak to drží, nikde nic nesyčí a ani jarová voda na spojích nic neukázala. taky tomu moc nerozumím první dny se mi zdálo že to jede normálně a teď když DC stále tmavne jsem chtěl přidat a zjistil jsem že to prakticky nereaguje ani na vyšší tlak ani na otevření ventilu.. Už jsem pro jistotu odpojil zpětný ventil jestli je funkční a vše je ok...


danyboy77 - 30/11/2012

Pravdepodobne hloupa otazka,ale radeji se zeptam. " nereaguje ani na vyšší tlak ani na otevření ventilu" Tim ventilem,myslel jsi opravdu jehlovy ventil,ze jo? ;) Tak zkus to jeste otestovat,ze ten atomizer uplne vyndej a dej ho treba do kyblu z vodou a pust tam co2. Jestli tam treba neuvidis,ze se ti bublinky tlaci s celeho toho porezniho valecku a nebo je v urcitych mistech. Treba se muze stat ze mas vadny kus :o


BIKEREK - 02/12/2012

Tak dnes jsem si s tím opět hrál při údržbě akva... Tak jsem pomalu zvyšoval tlak na budíku až na 3,5 a teprve při tom tlaku se mi na počítadle zvedla rychlost a počet bublin, jen jsem měl silné obavy jak dlouho a kolik tlaku vydrží celá ta sestava... hadičky, počítadlo, samotný atomizér, měl bych asi velký problém kdyby mi to střelilo... když baterkou prosvítím zezadu atomizér jdou vidět bublinky co2 jak je proud strhává do akva a tak jsem pomalu začal snižovat tlak po 1 a vždy chvíli nechal ať se tlak v celé soustavě vyrovná... Skončil jsem na 1,9 , kdy jdou v počítadle pěkně ještě jedna bubl. za druhou cca 12 bubl. za 10 sec při zcela otevřeném jehlovém ventilu, možná je to celé nějaké zanesené, nebo opravdu špatná keramika, protože ten tlak se mi zdá příliš velký, když tam obvykle míváte +- kolem 1. uvidím jak to bude zítra vypadat až se vrátím z práce, jestli to s tím menším tlakem 1,9 oproti 3,5 protlačí a pak v pohodě pojede a zezelená mi i DC, protože ten už byl skoro modrý. Jinak nevím jestli mám po výplatě risknout koupi ještě jednoho, nebo raději jiný typ, výrobce popřípadě jiný systém... Možná bude lepší když si koupím želvu sakra... :-)


danyboy77 - 02/12/2012

Zelva ale zere kytky ne? :D Nebo si kup ty plastove kytky tem staci i jedna bublinka za sekundu :D

Kazdopadne na vyssi tlak ti to funguje tak aspon nejaky posun je. Tak to zkus dat na 4bary treba ta keramika potrebuje "trosku" profouknout a pak to zase sniz na 2bary. Bylo by naprd kdyby jsi mel stesti na vadny kus :o resit reklamaci s Cinou by bylo asi na delsi dobu,kdo vi? A nebo si zkus vyrobit co2 reaktor podle Marcela.


BIKEREK - 03/12/2012

Tak po návratu z práce jsem zjistil, že 2 bary tomu nestačí... nejde tam ani bublinka takže to zvednu a nechám, pokud to vydrží to prvotní navýšení tlaku snad to vydrží ... problém by byl kdyby to tak vysoký tlak nevydrželo a já třeba nebyl doma ale v práci sakra :-(.. ani netuším kolik může vydržet počítadlo bublin tady s shopu!!! nevypadá moc bytelně!! jdu tomu přidat a uvidím, jak to ti číňani zvládli sakra... nechtěl jsem balastit nic doma, ale nakonec to tak asi dopadne pokud nechci vysolit neskutečný hrachy. Ale tady člověk vidí pravdivost v pořekadle, co si neuděláš sám a pořádně to stojí za h.... !!!!


danyboy77 - 03/12/2012

Uplne chapu tve obavy z prasknuti atomizeru. Taky me mrzi to,ze jsem ti ten atomizer doporucil a on ti nepracuje tak jak ma :| Mi funguje v poho i Mikkalovi co vim. Jeste me napadlo,ze pro tvuj klid muzes zkusit napsat na e-mail vyrobci a napsat mu jaky s tim mas problem a jaky maximalni bezpecny tlak ten atomizer vydrzi. Pokud neumis anglicky,tak popros bud Gargamela nebo Marcela at ti ten e-mail napisou. (ja umim rict anglicky jen ze mam hlad :D )

Ten e-mail je: service@up-aqua.com


Pak by mozna bylo jeste reseni z obavy vytopeni bytu,zapojit to podle toho obrazku.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde