🔥Probíhá akce Více zde 02d 16h 57m 59s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zakládám akva - poraďte pls

V kategorii: Osvětlení

dany1 - 15/07/2012

Čauky, zakládám si akvárko o velikosti 280 litrů a potřeboval bych poradit ohledně osvětlení.
Koupil jsem akvárko a zašel jsem za stolařem ať mi udělá tu samou komodu jako je tady: https://www.rostlinna-akvaria.cz/jak-vyrobit-ada-podstavec-pod-akvarium-29 a ADA bude sušit hubu :D
Potřeboval bych vědět, jaké osvětlení zvolit - výkon a jestli to jde nějak koupit s krytem nebo se to zavěšuje ze stropu. Mě se líbí to zavěšené ze stropu ale nevím, jestli moc není těžké na provedení? Taky nevím jestli T8, T5 nebo nějaké halogenové výbojky.
Nejsem elekrikář takže bych byl raději kdybych na to moc nemusel šahat při výrobě, s elektrikou nejsem zrovna kamarád. :D
Chci to hned od založení udělat pořádně ať pak nemusím dokupovat další věci. Další v pořadí je výběr filtru a nějakého písku. Cílem je akvárium s velkýma rybama asi terčáci nebo skaláry a k tomu malé rybky jako neonky a tak. Chci mít čisté akvárko a prosperující rostlinky, tak jako je tady na fotkách na rostlinna-akvaria.cz


Vladik - 15/07/2012

Podle toho, jaké chceš rostliny musíš přizpůsobit výběr techniky. Podle toho vezmeš osvětlení, některým rostlinám stačí světla málo, jiné chcou hodně.


dany1 - 15/07/2012

No na druhách rostlin mi ani tak nezáleží. Každá rostlina je pěkná když se jí daří a nejsou tam řasy. Chtěl bych kombinaci stonkových a třeba i nějaké echinodory.


arnie - 15/07/2012

Vzal bych nějaké osvětlení co má výkon tak 0.5 Watů/litr nebo i trochu silnější. Vybírej takové, kde jdou vypínat zvlášť zářivky ať si můžeš měnit sílu osvětlení. Když totiž budeš mít problémy s řasama, můžeš pak trochu ubrat. Pokud se ti líbí závěsné světla, tak zkus značku Blau. Jediný problém je, že musíš vrtat do stropu a zavěsit to. Vezmi T5 zářivky nebo možná by šlo uvažovat i o halogenové výbojce i síle 150 W ale s tím nemám zkušenost.


dany1 - 16/07/2012

Díkes. Vezmu teda to světlo na zavěšení. Ty halogenové světla jsou dražší, mají nějakou větší výhodu?


Venny - 16/07/2012

Halogenový výbojka bude lepší než trubice, ale také dražší. Jak to světlo, tak i výměna výbojek. Být tebou, nejdříve bych si v hlavě naprosto přesně promyslel, jaký chci layout akva, kde budou jaké rostliny a co tam budu mít za živočichy. Tohle promyšlení ušetří spoustu peněz. Není nic horšího, než "to" nějak založit a až pak zjistit co se ti vlastně líbí. Podle toho pak budeš vybírat substrát, dekorace, filtr a dejme tomu i světlo.


dany1 - 16/07/2012

Ahoj tak zkusím k tomu něco napsat.
Mělo by to být akvárium o objemu 270 litrů o velikosti 120x45x50. Na výšku bude mít 45cm. Chci tam dát skaláry - 3 páry, potom nějakou drobotinu jako neonky a tak. Jde mi o to, abych rybkám vytvořil pěkné prostředí plné rostlin protože mě přijde lepší, když je akvárko čisté, bez řas a s pěknýma rostlinama než úplně bez ničeho s umělýma rostlinama. Rybky se v takovém akvárku určitě i líp cítí. To znamená, že hodlám používat i CO2 z láhve. Už mám od svařečů 6 kilovou bombu a redukčák. Četl jsem si tady články jak zhruba na to, takže něco vím, ale chtěl bych i konkrétní rady od vás abych se zbytečně vyhnul chybám.
Dno by mělo bý vzadu vyšší, vepředu tohle: https://www.rostlinna-akvaria.cz/hemianthus-callitrichoides=44 uprostřed potom blyxa, kryptokoryny a nějakej echinodorus. Vzadu pak stonkovky jako toto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/didiplis-diandra=33 to se mi strašně líbí takhle oranžové rostliny.
CO2 si teda skládám sám a koupím si asi nějaký ten skleněný difuzor akorát ty od ada jsou strašně drahé, pokud máte tip i na ten difuzor tak sem s ním. :)


Vladik - 17/07/2012

Na tak velké akvárko to bude chtít nějakých 0,6 W/l za předpokladu, že bude písek vzadu vyšší aby byly ty stonkovky vzadu pěkně u světla. Budou ti bohatě stačit t5 zářivky. Pokud se s tím nechceš patlat sám, tak použij nějaké lampy, co se prodávají. Závěsná osvětlení dobrých značek jsou např. Giesemann nebo jsem slyšel chválu na Blau, kde je dobrý poměr cena/výkon/kvalita. Do stropu navrtáš díru, hmoždinka a háček a je hotovo. Žádná věda.
Filtraci vezmi raději výkonější ať potom zbytečně nemusíš utrácet za další čerpadla atp. Nejspolehlivější a nejkvalitnější filtry jsou eheim, konkrétně řasa classic je hodně povedená a většinou tyhle filtry vydrží roky bez problémů a jakýchkoliv investic.


Venny - 17/07/2012

Vše je o penězích :-). Být tebou tak moc nešetřím a i za vyšší ceny jdu do toho. Usnadní ti to pak práci. V závěsu Giesemannem nic nezkazíš, ba naopak! Gargamel by ti mohl napsat co je T5 od poláků zač :). Co se týče substrátu. Jak tu již bylo napsáno u jednoho akvária. Lidi substrát podceňují. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to je sakra rozdíl. Pokud chceš složitější layout s "pořádným" svahem a kvalitní výživu pro kytky atd. určitě uvažuj o ADA substrátu. Nesedá a pro kytky je to top. Navíc i změkčuje vodu, takže pokud máš tvrdou, zase body pro tebe. Cena ale vyšší. Akor pro tebe s 280l. Nicméně je to pecka :). Filtrem classic od Eheimu nic nepokazíš. Možná bych se ale koukl k velikosti tvé nádrže i na řadu Professionel. Kvalitní technikou a substrátem + naplánováním můžeš ušetřit spoustu času a práce. 280l je hodně a dává ti spoustu možností B)! Mrkni třeba na toto. Mě tohle pozorování také pomohlo. http://rybicky.net/nadrze/14729


Akvamak - 17/07/2012

Především výška 45cm není vhodná pro skaláry a pokud tedy nechceš dělat chybu hned na začátku o skalárách vůbec neuvažuj.Souhlasím s tím,že bys neměl šetřit na filtraci.Osvětlení u už zmiňovaných značek mi příjde dost drahé,ale pokud nejsi elektrikář tak si ho radši kup,jde především o bezpečnost.Jinak se dá vyrobit za podstatně menší prachy a určitě ve stejné kvalitě,jediné co asi uplně nevychytáš je design.Pro tvé akárium stačí bohatě 2x54W T5 + reflektory,hlavně prosím tě žádný komerční speciálky typu flora a podobný nesmysly.Co se týče substrátu doporučuji klasický křemičitý říční písek o frakci 2-4mm(a to i přesto,že se mnou asi většina kolegů tady nebude souhlasit).S tímto dnem nemůžeš totiž nic zkazit a pro zmíněné rostliny je uplně dostačující.Pěkný a rostlinný akvárko se dá provozovat i bez CO2.Jinak dobrý difuzor je třeba tenhle http://www.aquascape.cz/eshop/difuzory-reaktory/536-difuzor-beetle-35mm.html ;)


Gargamel - 17/07/2012

Pokud chceš závěsné osvětlení, tak se oboukem vyhni těm polsko-čínským, které se tady ve velkém prodávají. Jeden takový jsem koupil a po třech týdnech už ho mají zpátky na reklamaci, přehřálo se to a odešel předřadník :D To nemluvím o tom materiálu a dílenském zpracování, prostě hrůza.

Jako dno můžeš zvolit i křemičitý písek, jak tady zaznělo. Pokud budeš dělat to co máš, měnit často vodu a správně hnojit, pěkné akvárko jde udělat i z toho. ADA Amazonia je samozřejmě X krát lepší, ale pokud se ti nechce tolik peněz utrácet, nezbytně nutné to není.

Pokud chceš ty rostliny, které jsi výše vyjmenoval, CO2 bomba je nutnost. Světla budou chtít výše jmenované rostliny trošku víc, než 2x54W pokud je chceš mít opravdu plně vybarvené. Můžeš ale klidně použít jen 2x54W a uzpůsobit tomu výběr rostlin, to není problém.


dany1 - 18/07/2012

Super, akorát teda nevím, jestli vzít Aquasoil od ADA nebo použít štěrk. Kolik bych toho aquasoilu potřeboval na moje akvárko? Pár tisíc by na to asi padlo... No nevím jestli se mi to vyplatí když můžu mít písek zadarmo.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde