🔥Probíhá akce Více zde 01d 22h 31m 16s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Pauza v Osvětlení

V kategorii: Osvětlení

Finch - 20/02/2013

Objevil jsme takový článek o pauze v osvětlení máte s tím někdo nějaké zkušnosti je li to opravdu lepší ???


V tropické domovině většiny akvarijních rostlin velice často potemní obloha a přijde bouřka.proto doporučuje dopřávat akvarijním rostlinám "tmavou polední pauzu" - vypnout veškeré osvětlení akvária, a to nejlépe okolo poledne po dobu dvou až čtyř hodin. Vaši rostliny si po tuto dobu vystačí s denním světlem, pronikajícím skrz okno do pokoje. Vítaným vedlejším efektem této pauzy je ztížení životních podmínek řas.

Příklad:

9:00 až 14:00 hodiny - 1. fáze (5 hodin)

14:00 až 17:00 hodin - polední pauza (3 hodiny)

17:00 až 22:00 hodin - 2. fáze (5 hodin)


Sentinel - 20/02/2013

Ja se na to taky kdysi ptal a odpoved byla ve smyslu.. v prirode maji rostliny take furt - pres den - rozsviceno.. tak jak jsem zjistil tak předávám. ma to asi i smysl.. protože za tmy zpracovavaji co2 tak by se museli 'přepnout'...


Sentinel - 20/02/2013

spíše asi je lepší měnit na chvili intenzitu..


Ardjuna - 20/02/2013

Myslím, že polední pauza není na škodu, ALE že by měla nějaký významný (měřitelný) pozitivní vliv na růst rostlin nebo "ne-růst" řas, to bych neřekl. Nevím ani o žádný studiích nebo testech, které by se tím seriózně zabývaly. Kdo chce, tak ať si umělou polední pauzu dělá. Zda je to ale něčemu prospěšné, o tom trochu pochybuju. Rozhodně bych netvrdil, že během té pauzy si rostliny vystačí se světlem pronikajícím do pokoje skrze okno. To je určitě hloupost, protože já mám doma PAR metr, a tak vím, že v místnosti, do které proniká světlo skrze okno, je tam maximálně 5 umol PAR (pokud tedy nemluvíme o přímém světle ... když by na nádrž dopadaly přímé sluneční paprsky). Při tomto světle stěží přežijí i mechy, natož ostatní rostliny. Když už může rostlinám v akvárku něco pomoct, tak je to postupné "rozsvěcení" a "zhášení" světel. Pro rostliny (i živočichy) je totiž dost velký šok, když se ráno náhle zapne světlo, které je nutí okamžitě spustit naplno fotosyntézu. Mnohem lepší je, když mohou rostliny na fotosyntézu nabíhat postupně (pozvolna ... tak jako v přírodě při rozednívání). Co vím také bezpečně, je, že když už bude někdo tu pauzu praktikovat, tak rozhodně není dobrý nápad vypínat i CO2 (to je to nejhorší, co může člověk udělat).


Bedna - 20/02/2013

Já jsem to nikdy nezkoumal ale pauzu mám
svítím

od 9:00 do 12:00 svitim
od 12:00 do 14:00 pauza,spise kvuli svetlu,DIY aby vychladlo apod.
od 14:00 do 20:00 svitim


kofejn - 21/02/2013

Taky svítím s pauzou. 3h světlo - 4hodiny pauza - 5h světlo. Ale dělám ji kvůli tomu, že nepřidávám CO2, tak aby kytky netrpěly nedostatkem. Zatím to funguje a i Alternathera Splendida mi leze nad hladinu.


LaXo - 21/02/2013

Ja "pauzujem" tiež, kôli doplneniu vyššej hladiny CO2 vo vode.
Ono je to individuálne závislé od mnohých faktorov, medzi ktoré patrí okrem iného aj spôsob hnojenia a intenzita osvetlenia (W/l alebo umol PAR ako komu pasuje)....
V zásade by som to príkladovo chápal asi takto: ak idem podľa metódy EI, kde je nutné udržiavať vysokú hladinu CO2 a zároveň intenzívne svietim (veľa umol PAR), mám zarastené celé akvárium a ešte k tomu mám aj tvrdú vodu, tak pauza v osvetlení môže v dobytí CO2 vo vode dosť pomôcť. Ale stačí jedna zmena, napríklad nemusím mať extrémne množstvo zelenej hmoty (ktorá mi spotrebúva viac CO2) a už sa prestávka v osvetlení môže javiť ako zbytočná, pretože som technicky schopný udržiavať konštantnú úroveň CO2 vo vode.
Takže treba porozmýšľať nad výhodami a dôsledkami a skúšať.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde