🔥Probíhá akce Více zde 02d 07h 31m 07s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

PAR metr: Má ho někdo?

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 08/08/2012

Chci se zeptat, jestli náhodou někdo z vás nemá PAR metr (případně zda někdo z vás nevíte, kde by se dal zapůjčit - třeba i oproti finanční záloze)? Docela rád bych udělal pár testů s nejrůznějšími druhy světel a hlavně si ověřil, jestli ta tabulka v článku o intenzitě světla +- sedí.

Chci se případně zeptat, jestli by byl zájem (v případě, že bych si PAR metr sám koupil) o měření u vás doma - platí jen pro Prahu a okolí.


Sentinel - 08/08/2012

když bys měl to měření za rozumnu cenu... a planoval vejlet do plzně.... tak ja bych klidně byl pro změření...


Sentinel - 08/08/2012

http://www.specmeters.eu/index.php/engels/measurement-equipment/lightmeters/lightmeter-external-par-light-sensor.html nejlevnější záležitost to není ale na pokusy by to možná bylo.


arnie - 08/08/2012

To bude asi ono, ne? Ale ta cena :| Docela drahá sranda na pár pokusů. Pochybuju že najdeš někoho kdo by ti to byl ochotný pujčit.


Ardjuna - 09/08/2012

Já vím, že cenově je to opravdu hrůza. Právě proto se nejdřív ptám. Za zeptání člověk nic nedá. Mám ještě rozjednánu jednu možnost, jak by se to dalo koupit s výraznou slevou z USA (přes kamaráda). No, uvidíme.


Gargamel - 09/08/2012

Bylo by to rozhodně zajímavé měření. Taky by se dalo ověřit jak je to s tou tabulkou - přepočtem.
Akorát moc nechápu, jak se to měří pod vodou? To přece utopíš ne? :D


grunda - 09/08/2012

neutopíš, je k tomu vodotěsná sonda a dlouhý kabel:P


Sentinel - 09/08/2012

... taková "hříšná" myšlenka... když by existovalo sdružení nebo nějaká pravnická os. (jako neziskovka apod) možná by se dalo na tyhle hračky dal i požádat jako grant, v rámci rozvoje a vzdělávání, ... ale asi by to byla dost pakárna papírově :-/ ...


grunda - 09/08/2012

nebo ať jeden koupí Gargamel na e-shop a nabídne službu - zapůjčení PAR metru:D


Gargamel - 09/08/2012

Jasně a po prvním půjčení už ho nikdy neuvidím :D


Ardjuna - 09/08/2012

Co jsem se dočetl na USA fórech, tak tam to občas nabízejí ostatním k zapůjčení oproti vratné záloze (kauci) + si účtují nějaký menší poplatek jako provizi (poštovné apod. hradí samozřejmě půjčovatel). Osobně bych se ale takovéto služby v našich českých podmínkách trochu bál. Navíc pochybuju, že by ti jen tak někdo poslal na účet zálohu ve výši ceny toho přístroje. To už by muselo být nějak smluvně ošetřeno (v podstatě podobně jako při půjčování nářadí nebo aut). To by pak ale znamenalo, že by se pro ten přístroj musel případný zájemce vždy osobně dostavit s občankou a zálohou v ruce. Určitě by to šlo zrealizovat, ale je otázkou, jak velký by byl o to za těchto podmínek zájem (aby se ti ta investice v nějaké blízké době vrátila).

No, třeba to za nějaký čas budu takhle nabízet já B).


Gargamel - 09/08/2012

To by šlo jedině jako osobní odběr s vratnou kaucí a opisem občanky. Pokud jsi z Prahy tak si myslím, že by se ti to dost rychle vrátilo. Zájem by o to určitě byl. Každý by si při založení prostě jen nastavil třeba 50 PAR a fičel by na tom roky.


milosak - 11/08/2012

No a nešlo by měřit osvětlení třeba luxmetrem ? Ten určitě neni tak drahý, ale nejde strčit
pod vodu.


Ardjuna - 12/08/2012

Pokud vím, tak LUX metr měří viditelné spektrum světla, zatímco PAR metr měří jen fotosynteticky aktivní záření (tj. to, které je rostlinám k nějakému užitku). Lux metr ti například naměří vysoké hodnotu u obyčejné staré žárovky, která ale vyzařuje skoro výhradně jen zelené a žluté spektrum, které rostliny nedokáží při fotosyntéze využít. Par metrem bys u obyč.žárovky nenaměřil skoro nic. PAR metr je tedy přístroj speciálně určený pro měření světla užitečného pro rostliny.


milosak - 12/08/2012

Díky za vysvětlení.

Mám LED osvětlení, které se dá seřizovat dvouma trimrama.
AK je v podkroví a kvůli šikmě střeše nemohu zvednout rampu výš.

To by byla paráda naštelovat světlo, kdyby do budoucna někdo tento
přístroj pořídil, mám jedno AK v Praze a druhý 15 km za Prahou.

Samozřejmě vše bych rád zaplatil. :)


Ardjuna - 12/08/2012

Příští týden snad už budu vědět, jestli si nakonec ten PAR metr budu pořizovat. Pokud by to klaplo, tak pak dám když tak vědět, jestli byl zájem ze strany různých akvaristů se zůčastnit malého průzkumu/měření. Ještě to ale musím promyslet, protože kromě měření v konkrétních akváriích (což by bylo pro potřeby konkrétních akvaristů) by bylo dobré měřit i různé typy světlení v nějaké standardizované nádrži bez rostlin, pouze s vodou nebo i bez vody (což by bylo pro potřeby všech => nějaká univerzální tabulka), abychom pak mohli vzájemně porovnávat výsledky jen na základě typu světlení a výšky světla od substrátu. Nemělo by velký smysl porovnávat mezi sebou různé nádrže, když v jedné by bylo spousta vysokých rostlin (které budou ostiňovat dno = nízké hodnoty PAR u dna) a v jiné jen kobercovky. Musím dát dohromady nejdříve nějakou slušnou metodiku. Nejlepší by bylo, kdybych se dostal k různým typům osvětlení, která bych mohl vyzkoušet/přeměřit. Ideální by bylo, kdych znal nějakého prodejce, který by byl ochotný zapůjčit nám různé osvětlovací rampy (měření bychom mohli provádět klidně i přímo v obchodě). No, ještě uvidím, jak se to celé vyvine.

[color=#009900]Aktualizace[/color]:
Pátral jsem na Internetu po typech zářivek, které jsou na našem trhu běžně dostupné, a našel jsem následující (T5):
- Hagen Glo
- Juwel (používám já)
- Sera
- Aqua Medic
- Diversa
Bylo by fajn, kdyby se nám povedlo sehnat lidi, kteří všechny tyhle zářivky používají, abychom je mohli tím PAR metrem přeměřit. Potom bysme mohli dát dohromady nějaké tabulky se znázorněním množství světla v různé vzdálenosti od zdroje (viz příloha).


milosak - 12/08/2012

za sebe mám tři různé typy osvětlení.

1. LED Blau

2. T5 rampa pro 4 trubice Blau

3. HQ výbojka 150W Giesseman

Nejvíc laboruju s tou výbojkou - tam mám možnost zvedat a snižovat výšku, potom
samozřejmě měnim počet hodin za den.
Když jsem nádrž tak nějak stabilizoval, tak přišly vedra a rozjela se mně zelená
řasa.Je to zvláštní , že by i teplota měla vliv na podmínky v AK ??


Sentinel - 12/08/2012

Dobrej nápad.... osobně si myslím že prodejce bys našel ...a i bych se par lidi přeptal co maj akvaristiku ... až to bude aktuální pro ně by to byla reklama.. podílet se na měření.


Sentinel - 12/08/2012

já mohu nabídnout klasické T8 philipse, a ve sklepě mam dvě narvy ocean light a bioflora. Kolega má diodové pásky RGB a taky je nadšenec... a co se týka chip on board.. COB.. tak nějaké bych koupil, a taky můžem měřit ;-)


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde