Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Návrh osvětlení u 720l akvaria

V kategorii: Osvětlení

Ardjuna - 15/11/2012

S tím osvětlením už jsem to tady vysvětloval několikrát. Už mě to moc nebaví to pořád dokola opakovat. Mrkni se na moje stránky (https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/testy-vody). Uvidíš tam graf na žlutém pozadí s barevnými křivkami. Stačí, když si najdeš počet zářivek a typ osvětlení, a hned uvidíš, kolik ti do dá v různé vzdálenosti µmol PAR. [PS: Samozřejmě jsem neměřil všechno ... postupem času to chci aktualizovat o další konfigurace a typy osvětlení.] Např. 4ks zářivek T5 mají v grafu žlutou křivku. Pokud budeš mít klasické akvárko (vysoké 50cm), v něm cca 10cm vysoký substrát a světlo budeš mít cca 10cm nad hladinou, tak bude substrát vzdálený 50cm od světel. Z grafu pak můžeš zjistit, že 4 zářivky T5 ve vzdálenosti 50cm dávají intenzitu kolem 70 µmol PAR (přesně 68 µmol). Pokud bys místo čtyř zářivek použil jednu 150W výbojku, tak ti ve stejné vzdálenosti dá kolem 100 µmol PAR (což už je dost silné osvětlení => to je také důvod, proč se výbojky zavěšují obvykle mnohem výše nad vodní hladinu). Jinak osvětlení by mělo být uspořádáno pokud možno tak, aby ti rovnoměrně osvěcovalo celý prostor dna. Výbojky jsou samozřejmě jedny z nejlepších typů osvětlení. Jediné, co lidi odrazuje, je jejich cena. Pokud máš ale na to, abys dal kolem 7 tisíc Kč za výbojku, tak ti je mohu jen a jen doporučit. PPS: Na rovnoměrné osvícení tvého 720L akvária předpokládám, že budou potřeba tak 3ks výbojek.


Předchozí stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde