🔥Probíhá akce Více zde 02d 03h 14m 46s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Nano M1

V kategorii: Deníky a diskuze našich

Ardjuna - 17/10/2012

Dne 17.10.2012 v 10:44 byla založena prezentace akvária Nano M1.


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Pokusná nádrž Nano M1:[/color]
Tuto nádrž jsem se rozhodl založit jako první v řadě "pokusných" nádrží, na které bych si rád v praxi ověřil různé teoretické poznatky.


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Založení (1.část)[/color]

Přidávám pár fotek ze založení 60L nano nádrže.
Jako zásobní substrát jsem použil Dennerle DeponitMix (3L).
Jako vrchní vrstvu jsou použil 6L jemného černého křemičitého písku Dennerle Nano Garnelenkies (zrnitost: 0.7-1.2 mm). Stejnou zrnitost má i písek do bazénové filtrace, který stojí pár korun.
Tloušťku každé vrstvy substrátu jsem se snažil držet kolem 3cm.
Jako dekoraci jsem použil 2 kameny Ohko (dají se sehnat buď na aquascape.cz nebo je někdy mívají i v Hornbachu pod jiným označením).


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Založení (2.část)[/color]

Po opatrném zalití substrátu vodou jsem nasázel do nádrže rostlinky (bahnička, bahnatka, pačule, zákruticha ...). Poté jsem vše opatrně (přes kameny) zalil vodou. Nakonec jsem zapojil techniku (filtr, CO2).


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Založení (3.část)[/color]

Do akvária jsem záměrně nasadil pár rostlinek "infikovaných" různými druhy řas => především černou štětičkovou řasou (BBA), tzv. parůžkatou řasou (Staghorn) a několika hnědými řasami.


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Pokus s CO2 (1.část)[/color]

Do nádrže jsem kvůli následujícímu pokusu záměrně nedával žádné živočichy (kromě několika nezvaných plžů, kteří se tam dostali s rostlinkami).

Hned od prvního dne jsem hnojil pomocí metody Estimative Index (viz "Popis nádrže") a svítil jsem 9h denně. Nejsem zastáncem omezování světla při zabíhání nádrže (mým cílem je, aby se během prvního měsíce všechny rostliny co nejrychleji zakořenily, rozrostly a dobře prosperovaly).
Zároveň jsem do nádrže přidával každý den dvojnásobnou dávku tekutého uhlíku (EasyLife Easy Carbo), který by měl být teoreticky užitečný i proti řasám.
Ventil u CO2 setu jsem otevřel opravdu hodně, takže byl drop checker do několika hodin sytě žlutý (tuto barvu si udržoval po celý den ... přes noc se barva posunula trochu do žluto-zelené, nicméně před zapnutím světel už byl drop checker zase pěkně žlutý).

Po dvou týdnech (když mi většina rostlin už docela dost povyrostla) jsem rostliny zastřihnul => trávníček v popředí jsem ostříhal asi na 2-3 cm, ostatní rostliny jsem prostříhal podle toho, jak moc se rozrostly. Musím říct, že všem rostlinám bez výjimky se za těchto podmínek dařilo velmi dobře (všechny pěkně rostly - dokonce i anubias).

Přestože v akváriu nebyly žádní živočichové (kromě pár malinkých plžů), při výměně vody jsem odkaloval poměrně hodně "bordelu", což přisuzuji především rozpadajícím se řasám (řasy jak známo mají poměrně krátkou životnost).


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Pokus s CO2 (2.část)[/color]

Poté, co rostlinky po prvním zastřižení opět vyrostly (cca po dvou týdnech), se už na nich nové řasy netvořily (alespoň ne natolik, aby to bylo možné okem postřehnout). Od této chvíle jsem už EasyCarbo nepřidával a spoléhal jsem se jen na CO2.

Po dalším týdnu (když se řasy stále neobjevovaly) jsem stáhl přísun CO2, tak abych docílil světle zelené barvy či alespoň žluto-zelené barvy drop checkeru ... a abych tak mohl nasadit do nádrže nějaké živočichy ... což jsem po další výměně vody udělal (10ks krevetek). Poté jsem postupně a pomalu přidával znovu CO2 a průběžně sledoval chování krevetek. Jakmile jsem ale u drop checkeru dosáhl opět žluté barvy (aniž by krevetky vykazovaly nějaké příznaky otravy), dále už jsem přísun CO2 nezvyšoval a nechal jsem to tak.


Ardjuna - 17/10/2012

[color=#3366ff]Sledování[/color]

Je třeba si uvědomit, že nádrž necelé 2 měsíce od založení nelze ještě považovat za zcela stabilní ekosystém. Zatím všechno vypadá dobře ... a řasy zatím nebují (dokonce bych řekl, že jsou poměrně vzácným artiklem).

Uvidíme, jak se to bude časem vyvíjet.


Gargamel - 17/10/2012

Jsi sledován B)


LaXo - 20/10/2012

Tak teším sa na pokračovanie a držím palce.


Ardjuna - 12/11/2012

[color=#3366ff]Zhruba 3 měsíce po založení[/color]

Akvárko celkem prosperuje. Řasy se tvoří minimálně => trošku řasy mám ve spodních patrech pačule a sem tam se mi objeví řasa i na některém šlahounu zákrutichy (Staghorn, kterou jsem si do akvárka záměrně zatáhl už při zakládání). Až dokončím výrobu CO2 reaktoru, uvidím, jestli se to ještě zlepší. Jinak bych řekl, že všechno šlape dobře. Světlo mám na 70 µmol PAR (v podstatě po celém substrátu), což už je docela silné osvětlení. Nádrže ADA mívají dole u substrátu obvykle kolem 50 µmol PAR.

Jediné, co mi poslední dobou nerostlo úplně podle mých představ, je Eleocharis parvula (bahnička), které se ale údajně moc nedaří ve vodě s KH nad 10 (což je můj případ; moje zdrojová voda má KH 15). Z tohoto důvodu teď zkouším používat vodu z reverzní osmózy. Parametry se snažím držet na GH 5, KH 4. Navíc kobercovky obecně prospívají lépe v substrátech bohatých na živiny, což já zrovna nemám (nepoužil jsem při zakládání žádné hnojivo Osmocote). Uvidíme časem, až si substrát do sebe nějaké živiny natáhne, jestli se růst bahničky ještě zlepší/zrychlí.


awatar - 07/12/2012

Ahoj Marceli,

jak pokračuje tvoje NANO. Dej nám sem zase fotečku ať máme co obdivovat. Díky


Ardjuna - 07/12/2012

Jo, jo, chystám se na to ;)
Za chvíli ale vyrážíme na víkend k rodičům, takže se k tomu dostanu asi až po víkendu. Všechno je ale OK ... skoro až monotónní vývoj.
Založil jsem si mezitím druhé nano akvárko (60L), u kterého jsem použil výživný substrát pro vodní rostliny. A musím říct, že je super! Rostlinky v něm koření jako o život. Eleocharis (travička) se mi za 2 týdny rozmnožila tak, jako zatím nikdy. Akorát jsem tam měl docela problém nastavit tu správnou úroveň CO2. To je trochu nevýhoda malých akvárií ... i malá změna je zde hodně vidět.


Gargamel - 09/12/2012

Ahoj, použil jsi tento substrát?: http://www.petshopik.cz/substrat-na-vodni-rostliny/substrat-pro-vodni-rostliny-aquaplants Nechceš se potom o tom víc rozepsat? Docela mě to zaujalo.


danosh - 09/12/2012

Taky by mě zajímalo bližší info. Budu si zakládat 10l nano a rozhoduju se mezi dennerle deponit mix a aqro aquaplants. Který výživný substrát je podle tebe lepší? Pokud se nepletu tak ten substrát od aqro je z jílu a měl by teoreticky umět tahat do sebe živiny z vodního sloupce ne?


Ardjuna - 16/12/2012

Dávám teď dohromady "Atlas akvarijních řas" s podrobným popisem, fotkami, dostupnými vědeckými fakty, možnými příčinami přemnožení a způsobu, jak je udržet pod kontrolou atd. Zabírá mi to docela dost času, takže teď nemám moc času na aktualizaci prezentace :P


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde