🔥Probíhá akce Více zde 02d 09h 49m 03s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Čištění kamenů = silný bílý zákal

V kategorii: Substráty, kameny a kořeny

Angus - 16/04/2013

Ahoj,

jednou za 2 týdny čistím kameny kartáčkem na zuby a takto to vypadá. Z kamenů jde velmi silný bílý zákal - co to může být?

Děkuji


Ardjuna - 17/04/2013

Pokud se ti při čištění nezachytává na kartáčku nějaký organický povlak (což nevypadá), tak bych to spíše tipoval na obyčejný vápník. Buď se ti na těch šutrech usazuje nebo ho ty šutry v sobě přímo obsahují.


Angus - 17/04/2013

Děkuji. A může to nějak vadit?


Ardjuna - 17/04/2013

Vápník je zodpovědný za tvrdost vody (spolu s hořčíkem). Pokud se ti na tom kameni jen usazuje (z vody, do které třeba nějaký vápník přidáváš), tak se nic neděje. Trošku horší situace nastane, pokud je ten šutr zdrojem vápníku sám o sobě (tj. pokud obsahuje nějaké vápenaté sloučeniny, které se uvolňují do vody). Pak ti totiž budou ty kameny postupně zvyšovat tvrdost vody, což nemusí být zrovna žádoucí (záleží na tom, jak moc tvrdou vodu máš). Nejlepší by bylo vyndat jeden šutr z akvárka a nalít na něj ocet (samozřejmě potom, co ho opláchneš pod vodou a smyješ z něj případné nánosy). Pokud bude šumět, tak vápník obsahuje. Jinak ale to "kartáčkování" určitě samo o sobě ničemu neublíží. Akorát tím dostaneš ten vápník do vody (po pár hodinách se ti rozpustí nebo usadí).


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde