🔥Probíhá akce Více zde 02d 07h 31m 09s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

CaSO4 2H2O nebo CACO3

V kategorii: Hnojení

nanobot - 21/03/2013

Prosím o objasnění těchto prvků, který z nich je vhodnější pro rostliny, který má lepší rozpustnost ve vodě atd..


Ardjuna - 21/03/2013

U CaSO4*2H2O se ti ve 100 ml vody rozpustí maximálně 0,24 g (při teplotě 20°C). U CaCO3 (= křída) se ti ve 100 ml vody rozpustí maximálně 0,002 g (při stejné teplotě).

To znamená, že pokud máš 100L nádrž, tak tam rozpustíš maximálně 240 g CaSO4*2H2O, případně 2 g CaCO3. Křída, jak známo, není ve vodě moc rozpustná.

Každopádně já třeba přidávám každý týden při výměně vody do 60L akvárka 4 g CaCO3 a taky to jde. Voda sice zůstane nějaký čas bíle zakalená, ale po pár hodinách to zmizí.


nanobot - 21/03/2013

OK. díky za objasnění, jakmile přidám CaSO4 2H2O, tak jde vidět lepší růst rostlin. Jak si byl na tom ty s růstem rostlin ty bez a po přidání Ca?


Ardjuna - 21/03/2013

Já přidávám vápník pořád, protože používám vodu z reverzní osmózy a musím tam tedy nějaké ty živiny doplnit. Asi měsíc jsem ale žádný výpník a hořčík do vody nepřidával, a rostliny to kupodivu snášely celkem dobře (žádné viditelné zhoršení ... asi měly nějakou rezervu), zato mi pochcípaly skoro všechny krevetky (měl jsem prakticky nulovou tvrdost i alkalitu). Od té doby si na to dávám pozor. Jinak rozdíl mezi CaSO4 a CaCO3 pro rostliny asi žádný nebude. V prvním případě budeš mít akorát ve vodě více síranů.


nanobot - 22/03/2013

CaSO4 vodu nekalí, když to tam naliju, mám to smíchané z vodou, tak vidím, jak se postupně jednotlivé částice pomalu rozpouští. Opět třetí den dodávám a rostliny očividně ožily. Taky dávám část vody z RO, tak drobet vápníku je nejspíš potřeba. Kdysi jsem to tam dodával v době, kdy to tam lil i Gargamel, ale pak jsme to nějak zavrhli. Jenže od té doby růst rostlin o něco ochladl a já přemýšlel čím to je. Takže asi tak.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde