🔥Probíhá akce Více zde 01d 16h 53m 52s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Bolbitis/Microsorium - okousani od ryb ci neco jineho?

V kategorii: Akvarijní rostliny

DD12345 - 02/03/2013

Dobry den vsem,

Nedavno jsem se stehoval a moje AQ momentalne prochazi velkymi zasahy. Velky sestrih rostlin a touha po zmene layoutu zapricinila velke "rypani" v zabehlem AQ.

Snazil jsem se vycist co nejvice z AquaJournalu a na internetu, ale nebyl jsem schopen nikde najit informace proc nektere listy Bolbitisu v mem AQ nevypadaji zrovna vabne...

Chtel bych Vas pozadat zda by jste se podivali na prilozene fotky a neporadili mi v cem je chyba?

Zda se, ze listy by mohly byt okousany od Otiku nebo Japonic? Take nevim co je ten hnedy povlak na krajich listu?

Pokud by slo o okusovani od Otiku nebo Japonic, napada me zda i dekoracni drevo (take prilozeno na fotkach) by mohlo byt takto pomalu okusovano?

Zda se, ze jak jde cas, ubiva na objemu?

V 200 l AQ mam priblizne 30 Japonic a asi 10 Otiku. Zrovna jsem udelal velky sestrih layoutu, ale tyto priznaky se objevovaly i v hodne zarostlem AQ jiz drive.

Krevety ani Otiky nekrmim zadnymi sinking tabletami. Krmim pouze mikro granulkami od Hikkari, takze mozna, ze Otici a Japoniky jsou hladove?

Dale bych se chtel zeptat na problem s rostlinou Microsorium, na ktere se mi objevuji hnede tecky ( take prilozeno na fotce). V cem je pricina?

A posledni dotaz je zda by mi nekdo mohl identifikovato hnedy povlak na kamenech po zvyseni intezity svetla z 80W na 140W? Nezda se ze jde o rasu, nebo jsem tuto jeste nikdy nevidel.

Predem moc dekuji za Vas nazor.


Ardjuna - 02/03/2013

Hnědá patina na kamenech jsou na 99.9% rozsivky (hnědé řasy). S největší pravděpodobností budou rozsivky i tím "hnědým povlakem na okrajích listů". Rozsivky patří mezi vůbec nejrozšířenější druh řas. Najdeš je prakticky v každém akváriu. Rozsivky se nechytají pouze na rostliny nebo kameny, ale velmi často také na jiné druhy řas. Často tak můžeš vidět na listech velké hnědé chuchvalce (což bývají zelené řasy obalené rozsivkami). Pár fotek (nejen z mikroskopu) mám i na svých stránkách: https://www.rostlinna-akvaria.cz/rasy.

Co jsou ty "hnědé tečky" na listech Microsoria, není z fotek zřejmé. Mohly by to být buď výtrusnice (celkem běžný jev) nebo projevy nedostatku nějaké živiny. Na okusování to nevypadá. Japoniky ti rozhodně listy neokoušou (nikdy se mi to nestalo, i když měly někdy velký hlad). Krevetky se živí výhradně jen řasami nebo zbytky (na listy ti nešáhnou). U otíků jsem také nikdy nezažil (ani nikde nečetl), že by okusovali listy.

Podle toho, co jsi psal (= zvýšení intenzity osvětlení v kombinaci s radikálním sestřihem rostlin), bych tipoval, že problém by mohl být hlavně v tom. Za vytvoření a udržení stabilních podmínek v akváriu jsou zodpovědné především rostliny. Čím více rostlin v akváriu, tím lepší (a stabilnější) prostředí v akváriu bude. Pokud jsi radikálně zkrouhnul rostlinnou biomasu, mohlo to vést k narušení rovnováhy. To bylo navíc pravděpodobně ještě umocněno zvýšením intenzity osvětlení, což mohlo být hlavní příčinou následného přemnožení různých druhů řas a narušení metabolismu rostlin. Pokud jsou rostliny vystaveny dlouhodobějšímu stresu (např. příliš silná intenzita osvětlení v poměru k množství živin a CO2), tak to obvykle vede k narušení jejich metabolismu. V takovém případě pak mohou začít do okolí vypouštět větší množství odpadních látek (cukry, tuky, bílkoviny ... produkty fotosyntézy) než je běžné. Běžně prý rostliny vypouštějí do vody přibližně 10% metabolitů (resp. produktů fotosyntézy). Pokud není něco v pořádku, může to být více (obvykle se pak také může v důsledku toho začít dělat na hladině mastný povlak, který se třeba dříve v takové míře nedělal). Ve vážnějších případech může u rostlin dojít i k rozpadu listů (to bývá obvykle spojeno s kritickým nedostatkem uhlíku [CO2] či neschopností rostlin ho v dostatečném množství přijímat => zablokovaný příjem). Rostlinám údajně trvá přibližně 2 týdny, než se dokáží na větší změny adaptovat.

Těžko ti asi budu schopen na základě výše uvedených informací říct něco víc. Možná bych zkusil zvětšit počet/množství rostlin. A také bych se zamyslel nad tím, jestli aktuálně používané světlo není natolik "silné", že bude kvůli tomu potřeba úměrně tomu zvýšit také dávky hnojiva a CO2.


DD12345 - 03/03/2013

Nejprve by chtel moc podekovat za vycerpavajici odpoved!

Svetlo jsem tedy stahnu zpet na puvodni intezitu 80W. Uvidim jestli rasa ustoupi. Pokusim se pridat i nejake rychle rostouci rostliny, ktere jsem mel stejne v planu pridat v ramci upravy layoutu. Pockam tedy ty dva tydny nez se podminy v AQ ustali po sestrihu a pote pridam opet na intenzite svetla. Mozna odstranim alespon reflektory z the 80W trubic, aby nebyla zmena tak radikalni.

Zatim jsem nemel cas precist cely Vas clanek o rasach, ale urcite si na nej udelam cas pozdeji.
Myslel jsem ale, ze hneda rasa (rozsvitky) je zalezitost predevsim cerstve zalozenych akvarii a projevuje se spise nedostatkem svetla, nez jeho pridanim.

Jeste k tomu Bolbitisu, z fotek je patrne, ze listy nemaji spravny tvar. Pokud tedy nejsou okousany od nejakeho jineho zvirete (mam jeste neonky modre, fantomy cerne a jeste se tam prohani cca 5 teter (citronovych, prusvitnych)) jsou pri nejmensim z nejakeho jineho douvodu "okorale".
Nevedel by jste tedy jaky by mohl byt duvod?

Moc dekuji


Ardjuna - 03/03/2013

Podle některých fotek se mi zdá, že minimálně některé rostliny nejsou v příliš dobré kondici. Pokud se rostliny v nádrži začnou rozkládat, kroutit se jim listy nebo začnou trpět nějakou chlorózou (žloutnutí nebo bělání) nebo nekrózou (zhnědnutí nebo zčernání), je zřejmé, že v akváriu nejsou vhodné podmínky k jejich životu/růstu. To může mít samozřejmě různé příčiny. Na prvním místě to bývá naprosto nevhodný poměr mezi intenzitou osvětlení a množstvím živin (nejčastěji příliš hodně světla a příliš málo uhlíku, dusíku, fosforu, vápníku, hořčíku nebo železa). V některých případech však může vážné problémy u rostlin způsobovat také příliš slabé osvětlení (což ale nebývá tak časté a týká se to obvykle jen náročnějších, světlomilných druhů rostlin). Pokud začnou odumírat kapradiny nebo mechy, tak to stěží bude v důsledku slabého osvětlení, protože tyto druhy rostlin si celkem bez problémů vystačí s opravdu velmi slabým osvětlením. Ve tvém případě bych tedy odhadoval, že bude ve hře spíše ten první problém (= hodně světla v poměru k živinám a CO2). Neřekl bych, že za deformace listů mohou ve tvém případě živočichové. Ti obvykle dělají do listů ostré "zákusy". Krunýřovci pak někdy mohou vykousat celé pletivo až na žilnatinu. Kolem děr v listech by ale v takovém případě byla normální zelená barva (stejná jako má celý list). Pokud se ti ale dělá kolem děr nebo okrajů listů jiná barva (hnědne to, žloutne to, černá to ...), tak je to příznak poruchy metabolismu uvnitř listů. Ve vážných případech se listy začnou postupně rozpadat (kompletně odumřou). V první řadě bys měl tedy veškeré své úsilí směřovat k tomu, abys rostlinám ve svém akváriu vytvořil vhodné podmínky k životu (= dostatek světla, ale také živin, vč. CO2).

Jinak pokud jde o rozsivky, tak některým druhům se skutečně daří spíše při slabším osvětlení ... a pokud intenzitu osvětlení zvýšíš, tak obvykle rychleji ustoupí. Bohužel rozsivek je v našich akváriích minimálně několik desítek (a možná i stovek) druhů, takže pochybuju o tom, že na všechny platí totéž. Řasy vždycky potřebují k životu více faktorů (kromě světla také dostatek živin, čas na rozmnožení ... prostě vhodné podmínky). U různých druhů řas budou "vhodné podmínky" znamenat různé věci. Rozsivky např. kromě jiného potřebují také dostatek křemičitanů (jakmile je vyčerpají, samovolně se jejich populace omezí na minimum, které bude v akváriu přežívat bez povšimnutí, dokud se [pro ně] podmínky opět "nezlepší").

Nikde nepíšeš nějaké další podrobnosti o svém akváriu (jak často ho čistíš + měníš vodu, jak moc hnojíš nebo nehnojíš, zda přidáváš nějaký uhlík nebo CO2 ...). Obecně bych ve tvém případě doporučoval buď omezit světlo, tak aby si rostliny vystačili s menším množství živin, které v akváriu pravděpodobně máš ... nebo bych osvětlení nechal (třeba i na těch 140W), ale v takovém případě bych asi přidával do akvária větší množství živin a CO2, a v obou případech bych také dramaticky zvětšil množství rostlin a akváriu.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde