🔥Probíhá akce Více zde 02d 10h 21m 06s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Diversa LED Intenso

V kategorii: Osvětlení

Christian - 03/06/2013

Zdravím všechny které zajímá nebo používají LED osvětlení,

Jsem začínající akvarista ;), koupil jsem použité vypouklé akvárium o šířce 100cm výšce 50 a hloubce 36cm (180litrů).
Už jsem toho pročetl hodně a rozhodl jsem se pro led osvětlení pro své vysněné rostlinné akvarium, tak jsem hledal
až jsem narazil na toto led osvetlení http://www.akva-tera.cz/akvaristika/diversa-led-intenso-27-4-9349.html

položil jsem prodejci otázku zdali to výkonově bude stačit na rostlinné akvarium a třeba i pro náročnější rostliny:
odpověď
"Moc recenzí na tyto světla ani být zatím nemůže, je to nedávná novinka a moc lidí s tím ještě nesvítí.
Já osobně mám nějaké menší modely doma zapojené, a musím říct že výkon těchto LED světel odpovídá zhruba zářivkám T8 o trojnásobném výkonu, tzn. to 27,4W těleso vydá cca tolik světla jako tři 30W T8 zářivky."

Zajímá mě jaké názory na to máte vy, protože jsem k tomuto světlu zatím kladně nakloněn.

Další záludná otázka na Vás,když chci použít i noční osvit pomocí voděodolného LED pásku s modrými diodami, který chci nalepit
doprostřed rampy zmiňované výše,jaký typ můžu použít ? Doma jeden klasický modrý totiž mám.

podle slov prodejce LED rampy:
"Voděodolný modrý pásek můžete nalepit kam budete potřebovat, hlavní je nepřelepit s ním ty původní pásky v tělese. Mezi ně jej klidně můžete dát. Jako noční osvit vám stačí i jen kousek pásku, zdaleka to nemusí být celý metr (řekl bych že stačí i 30cm pásku s 14,4W na metr)."

A poslední věc mě zajímá doba svitu jsem nakloněn k 10h denně s 2 hodinovou polední pauzou,ale jak je to z nočním svitem jsem se nikde nedočetl.

Díky všem za typy a rady :)

a tu máte video té LED rampy http://www.youtube.com/watch?v=MmlY5WxO_GM


Alcide Nikopol - 04/06/2013

idealni by asi bylo dat to do ruky marcelovi aby to zmeril PAR metrem :) a budes hend vedet pro jake rostliny je mozne osvetleni pouzit pripadne do jake hloubky akva je intenzita dostatecna


Vyghum - 04/06/2013

Věřím, že to svítí hodně, i když video není dobrý prostředek pro relevantní srovnání. Měření PAR by nám opravdu dalo použitelnou informaci jak na tom tohle světlo je...
Shodou okolností jsem včera viděl v chodu LED reflektor (http://www.ledsviti.cz/ledsviti-cz/eshop/7-1-LED-reflektory/0/5/36-LED-reflektor-10W-Tepla-bila) a svítí to fest, koukl jsem přímo do zdroje a hezkou chvílli jsem nic pořádně neviděl. Na to, že to mělo jen 10W tak dobrý výsledek. Myslím, že to už nebude dlouho trvat a LED světla se zabydlí i v akvaristice více než zářivky, chce to více průkopníků. Pro mluví jednoznačně nižší spotřeba, proti pořizovací cena (která se ovšem snižuje) a také právě nízký stupeň informovanosti a zkušeností mezi akvaristy. Když občas přemýšlím jak dál v akvaristice tak jsem dosud při plánech nové nádrže uvažoval o HQI osvětlení, protože takto osvětlené nádrže mají zcela jinou atmosféru než pod zářivkami. Ale vzhledem ke spotřebě a topnému výkonu výbojek budu určitě do budoucna přemýšlet i nad LED variantou.
To Christian: nebuď měkej a kup to, ať nám pak můžeš říct, jak to funguje ;):D


Christian - 04/06/2013

pro Nikopol: Marcela neznám, ale rád se seznámím a světlo můžeme změřit ;)

pro Vyghum : máš pravdu výbojky žerou dost a ta LEDka je parádní nejspíš ji koupím a uvidíme akorát mě ještě zájímá ten modrý pásek jak jsem psal.. :P

poté budu řešit substrát nejspíš ADA, potom layout a pak asi začnu tzv. suchou metodou (to bude premiéra) B)


Farcry - 05/06/2013

cest praci a rukam klid, ja toto led svetlo pouzivam na svoji 63l nadrzi, bez problemu, vse roste ja ma,rostliny rostlou.. perli..pestuji hemianthus i eleocharis a nejake mechy a bez problemu..

ikdyz plati ze kazda nadrz se chova jinak a to co jde mi nemusi jit tobe a naopak, ale nebal bych se toho..ja jsem s timto svetlem spokojen...


Christian - 05/06/2013

Zdravím,
to jsem rád že ti pod ní rostou druhy které přesně chci, světlo koupím a bude ;)

Stále mi ještě zůstává otázka LED pásku co jsem psal na tzv. noční osvit, je jasné že zalitý v silikonu, ale jaký typ klasický modrý nebo UV? jaký výkon ? nebo je to jedno ? a jak dlouho se tím svítí..

Taťka používá UV zářivku, která se zapíná půl hoďky před vypnutím hlavního osvětlení a cca 5hodin s ní ještě svítí.
A mě zajímá jak to má být správně, nikde to nemůžu najít.. :o

dík za rady


Farcry - 05/06/2013

s tim LED paskem ti neporadim, s tim nemam zkusenost.

hlavne je potreba si uvedomit ze to led svetlo co mam a co chces je fajn,ale neni to zaklad uspechu pro zdravy rust rostlin, nezapomen na co2,spravny pomer zivin,proud atd atd:) at se dari


Vyghum - 05/06/2013

Noční osvětlení není nijak definováno. Je to jen pro pozorování nočního života v akva, pro rostliny to nemá praktický význam, pokud to nesvítí moc. Používá se převážně modré světlo a svítí se tak dlouho dokud to má smysl, tzn, že když chceš brejlit do zhasnutého akva tak si svítíš, ale když už jdeš do betle, tak není důvod, proč by to mělo svítit dál, rostlinám je to jedno, rybám nejspíše taky... Osobně to považuji za zbytečnost, může to dobře vypadat jako designový prvek v zhasnuté místnosti, ale jinak nic... Osobně ve zhasnuté místnosti jen spím, jinak mám rozsvíceno ;)


tonof - 05/06/2013

Ahoj Farcry, aký typ lediek je na tvojom svetle, koľko ich je a aký maju výkon. Vopred vďaka.


Christian - 06/06/2013

Díky Vygume, dám tam tedy ten normální modrý led pásek co mám doma a bude, vyměnit se dá vždycky, stačí ho odlepit ;)

pro Tonofa: tohle jsou ty světla http://www.akva-tera.cz/akvaristika/osvetleni-telesa/diversa-led/


kharak - 10/06/2013

Zdravim,

ja poskulujem po tomto osvetleni na akvarium o velkosti 60x30x20. Konkretne sa jedna o 15.8w verziu ( do 60 cm ) Teraz je otazka ci to bude dostatocne silne svetlo pre dane akva osadene HC, staurogyne repens, resp inymi nizkymi rastlinami.

Zvazujem kvoli tomu zakupit tieto lampy rovno 2 kusy, cim by som sa dostal na sympatickych 30w co by bol ekvivalent ku ADA aquasky 601 ale za podstatne nizsiu cenu :)


Christian - 10/06/2013

Zdravím Kharak, já budu kupovat to samé,ale pro 100cm šířku akva a prodejce řekl že výkon těchto LED světel odpovídá zhruba zářivkám T8 o trojnásobném výkonu, tzn. to mé 27,4W těleso vydá cca tolik světla jako tři 30W T8 zářivky, tzn. že v tvém případě by to jedno světlo mělo stačit,popř. můžeš pak dokoupit,ale myslím že to nebude potřeba. U těchto rostlin záleží také hlavně na dobrém substrátu,CO2 a pravidelném zastřihování. ;)


kharak - 10/06/2013

Substrat bude power sand special + amazonia. Cize o ziviny by nudza but nemala. Skor to svetlo ma viac trapi. Na zaciatok teda kupim 1 a cas ukaze ;)


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde