🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 02d 10h 18m 09s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Znovu pouziti ADA Amazonia

V kategorii: Substráty, kameny a kořeny

Farcry - 02/08/2012

Ahoj lidi, cca pred tremi mesici jsem si zalozil rostlinne akvarium, subsrat ada amazonia plus vsechna potrebna aditiva.
Bohuzel jsem se stehoval a dnes jsem musel akva cele predelat a tudiz je nove zalozeno. Rad bych vedel vase nazory, jak ted postupovat. Pri prvnim pouziti substratu ada jsem menil prvni tyden vodu co dva dny a cca po 10 dnech jsem zacal hnoji pmmd.

Chci se optat, jak mam postupovat nyni? Diky za Vase postrehy


Venny - 03/08/2012

Žádný problém se znovu použitím nebude. Já bych postupoval znovu úplně stejně :-)


Ardjuna - 03/08/2012

Substráty ADA se dají na 100% použít znovu. Pokud vím, tak ani není potřeba je nějak složitě vysoušet. Prostě vypustíš vodu z akvárka, substrát přendáš do nějaké přepravky a frčíš jinam. Pokud by sis chtěl ušetřit starosti s novým zabíháním akvária, tak je nutné substrát převážet namočený (neustále vlhký), aby ti nevyschnul a neuhynuly ti nitrifikační bakterie (totéž platí o filtračních médiích). Pokud nedokážeš substrát a filtrační média převézt na nové místo v namočeném stavu, tak ti přibližně do 1 hodiny drtivá většina bakterie/archebakterií uhyne, a v novém akvárku pak budeš muset znovu podstoupit několikatýdenní proces zabíhání (při kterém budeš čekat na rozmnožení dostatečné kolonie bakterií). Problém při opětovém použití substrátu ADA může nastat pouze v případě, že používáš kromě Amazonie ještě Power Sand. Pochybuju, že se ti podaří při vyndavání substrátu od sebe Amazonii a Power Sand dokonale oddělit. A pokud se ti povede tyhle dvě vrstvy smíchat, tak by ti to potom mohlo dělat trochu problémy s vyplavováním živin (pokud se ti Power Sand dostane ze dna na povrch, jednak to nevypadá moc hezky a jednak by se ti z něj mohlo vyplavoat příliš živin). Snad ti to trochu pomůže.


Farcry - 03/08/2012

Diky moc, substrat vcetne filtracnich medii se mi podarilo udrzet vlhky, filtr jsem mel v odpustene vode z akva. Nic nevyschlo. Jeste nemam uplne jasno, jak ted postupovat pri vymene vody a pri hnojeni.


Farcry - 03/08/2012

Protoze co vim, tak kdyz se ada substrat pouzije novy, je potreba casto menit ze startu vodu, udajne vypousti ze zacatku hodne zivin,ktere nestaci zpotrebovat rostliny a vznika tim rasa.


Ardjuna - 03/08/2012

Pokud se ti to povedlo převézt, jak říkáš, tak po osázení rostlin a naplnění vodou můžeš postupovat už úplně normálně (jako by se nic nestalo - jako bys substrát vůbec nepřevážel). Vzhledem k tomu, že do substrátu obvykle zapadá velké množství detritu a ty jílové kuličky se přece jen při pohybu uričtým způsobem obrušují (vzniká tak jílový kal, který zapadá hlouběji do substrátu), tak bych po převezení na místo akvárko naplnil vodou (bez rostlinek a rybek), substrát trochu rozvířil, a pak odkalil (výměna veškeré vody). To bych zopakoval alespoň ještě jednou (tj. znovu naplnit celé akvárko vodou a odkalit 90-100% vody). Tímhle způsobem si substrát trochu pročistíš od zapadlého bordelu a kalu, aniž bys přišel o nitrifikační bakterie, které jsou usídlené přímo v substrátu (těch jílových porézních kuličkách). Pak bych velmi opatrně zalil substrát vodou (ale pouze tak do 2/3 výšky substrátu; maximálně pak po jeho horní okraj (tak, aby voda ještě nebyla vidět, ale substrát byl celý promáčený). Do toho se ti pak budou velmi dobře sázet rostlinky (nejlépe dlouhou pinzetou). Normálně si do substrátu nasázej všechny rostlinky, a teprve potom začni naplňovat akvárko vodou. Pokud máš rostlinek hodně a bude ti to trvat déle, tak na ně občas nacákej trochu vody (ideální je používat rozprašovač a každých pár minut je postříkat, aby moc netrpěly, když ještě nejsou pod vodou). Dobré je dát si třeba do rohu akvárka nějaký menší kámen a lít pak vodu přes něj (abys to nelil přímo na substrát nebo na rostlinky). Musíš to dělat pomalu (nejlépe hadicí s pomalým proudem), abys nezvířil kal nebo si nevyplavil nasázené rostlinky. Jak známo, ADA substrát je hodně lehký, takže jakýkoli proud ti většinu zasázených rostlinek vyplaví. Až budeš mít akvárko naplněné, můžeš pustit čerpadlo. Opět bych radil (pokud to jde) nepoužívat první 1-2 týdny moc silný proud, dokud se ti rostlinky hezky nezakoření. Počítej s tím, že sem tam ti nějaká rostlinka přece jen vyplave, takže ji pak pinzetou zase opatrně zasaď. Já někdy spodní část některých neposlušných rostlinek zatěžkávám malým oblázkem, který prsty přitlačím na kořínky a zatlačím ho do substrátu (jinak by se mi neudržely v substrátu). Výměnu vody bych potom prováděl už standardně - tj. 50% týdně. Hnojit můžeš v tomto případě podle mě hned od začátku naplno (těžko tím něco zkazíš - případný nadbytek ničemu nevadí - ani řasám). První týden bych ale pro jistotu měřil hladinu čpavku (NH4) a dusitanů (NO2), abys měl jistotu, že ti nitrifikační bakterie opravdu přežily a dobře funguje biologická filtrace. Rybky bych pro jistotu do akvárka nasadil až po pár dnech, ale pokud je to problém, nebál bych se je tam dát hned. S největší pravděpodobností žádný problém nenastane (pokud ti při převozu nevyschla filtrační média).


Vladik - 03/08/2012

Ještě bych doplnil že mi se při napouštění akvária osvědčlo dát na hladinu velký igelitový sáček a hadici dát do něj. Potom se nic nevíří.


Ardjuna - 03/08/2012

2 Farcry (#5): Ze začátku se musí u ADA Aqua Soil + Power Sand měnit voda 2-3x týdně proto, protože v substrátu (ani ve filtru) ještě nejsou žádné nitrifikační bakterie. Souvisí to s koloběhem dusíku. Substráty ADA jsou nadupané čpavkem (NH4) a dusičnany (NO3) - viz článek https://www.rostlinna-akvaria.cz/jaky-zvolit-substrat-do-akvaria-101. Tyto látky se ihned po zalití vodou začnou ve velkém uvolňovat do vodního sloupce. Pokud v akváriu nemáš dostatečně velkou kolonii nitrifikačních bakterií, pak naměříš ve vodě během prvních 2-3 týdnů obrovské koncentrace toxických látek - čpavku (NH4) a dusitanů (NO2). Jakmile se ti ale namnoží užitečné bakterie (což trvá nejméně 2-3 týdny), tyto bakterie začnou spotřebovávat čpavek (NH4) a vylučovat dusitany (NO2). Pak, až se ve vodě dostatečně nakupí dusitany (NO2), se začne v akváriu rozmnožovat jiný typ bakterií, které se živí dusitany (NO2), které přeměňují na méně škodlivé dusičnany (NO3). Jakmile máš v akváriu oba typy těchto bakterií (v dostatečném množství), hladina čpavku (NH4) a dusitanů (NO2) ti rapidně klesne na neměřitelné hodnoty (pod 0.3 mg/L). Od této chvíle už můžeš dát do akvárka ryby/krevetky. ADA doporučuje v této zabíhací fázi provádět časté výměny velkého množství vody. To proto, že v prvních několika týdnech budeš mít ve vodě mraky čpavku a dusitanů, což je nebezpečné především kvůli možnému rozbujení řas (rostlinám to samo o sobě nevadí). Dalším důvodem je to, že někteří riskantéři si dávají do akvária ryby/krevetky hned od začátku, a bez těchto častých výměn vody by jim na 100% pochcípaly. Já bych ale ryby/krevetky v této fázi rozhodně do akvárka nepřidával, protože v mém akvárku jsem třeba v prvních dvou týdnech naměřil koncentrace >10mg/L NH4 a přes 200 mg/L NO2 !!! I kdybych vyměnil 70% vody, stejně by to nepomohlo. Smrtelná dávka pro ryby je 0.5 mg/L NH4 a 0.1 mg/L NO2.

Pokud máš ale nitrifikační kolonii už vytvořenou (v substrátu a filtračních médiích), tak žádné časté výměny vody nejsou zapotřebí. Bakterie ti případné úniky ze substrátu do vodního sloupce spolehlivě pokryjí a toxické látky (NH4, NO2) ti velmi rychle přemění na méně toxické (NO3). Co vím, tak dusičnany (NO3) můžeš mít ve vodě bez problémů i v koncentracích 100-200 mg/L, aniž by to většině ryb nebo krevetek nějak moc vadilo. Problémy by mohly dusičnany (NO3) rybám způsobovat až tak nad těch 100-200 mg/L. Běžně se sice mluví o tom, že dusičnany by neměly přesáhnout 40-50 mg/L, ale nikdo nikdy neprokázal, že by vyšší koncentrace byly pro ryby opravdu toxické.


Farcry - 03/08/2012

Supr lidi, parada..budu postupovat standartne, jak akva bezelo predtim. Diky moc za rady!!!


dravec - 03/12/2014

Ahoj ja sa zas chcem opytat ci je mozne amazoniu pozit opatovne s tým že ju kupujem spod ruky. To znamena že bola asi 1 rok pouzivana a 6 mesiacov je odstavena.


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde