🔥Osvětlení Sinkor v akci Více zde 03d 11h 37m 35s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zlikvidujte řasy pomocí přípravku Flourish Excel

V kategorii: Problémy s rostlinami

Zlikvidujte řasy pomocí přípravku Flourish Excel

 

Všechny rostliny potřebují uhlík. Proto se také doporučuje dodávat do akvária CO2 (oxid uhličitý) a to buď pomocí kvasnicového roztoku nebo tlakové láhve. Existuje však jedna alternativa: Flourish Excel. Je to tekutý přípravek od firmy Seachem, který obsahuje uhlík. Nejen, že zásobuje rostliny uhlíkem, ale dokáže i velice účinně bojovat s řasami. Není to jen nějaká marketingová fráze. Je to ověřeno akvaristy po celém světě. V článku budou popsány 3 různé metody, jak s tímto přípravkem zacházet.

 

flourish excel

 

Flourish Excel vs řasy

 

Přesné složení tohoto přípravku není známé, protože se Seachem (mimochodem velice prestižní firma v oblasti potřeb pro akvaristiku) snaží vyhnout odpovědím na tyto otázky. Spekuluje se, že je Flourish Excel tvořen látkou glutaraldehyde, která dokáže zlikvidovat řasy, pokud je v koncentraci 0.5 až 5 mg/l. Takto nízké koncentrace nejsou nijak nebezpečné pro ryby ani rostliny. Uškodí jen řasám – a to všem. Obvzlášť účinná je proti BBA (štětičková řasa) a vláknitým řasám.

 

Varování

 

Jak již bylo řečeno, tento přípravek by neměl být nijak nebezpečný, pokud se bude používat v doporučených dávkách. Pro rychlé odstranění řas je však nutné lehce překročit dávkování, což může ohrozit vaše akvarijní mechy a riccii.

 

Existují 3 základní metody jak tento přípravek použít:

 

Léčba celé nádrže

 

Toto je nejoblíbenější a nejsnadnější metoda. Jednoduše aplikujeme 2 až 3 x větší množství doporučené dávky každý den, dokud řasy nezmizí. Problémy většinou začínají, pokud přidáváte 3 x větší množství než doporučené. Vhodné je nejprve začít s doporučenými dávkami a postupně přidávat.

 

Přímá aplikace

 

Je o poznání bezpečnější, ale také náročnější. Naberte si trochu přípravku do injekční stříkačky a po vypnutí filtru a čerpadel aplikujte Flourish Excel přímo k postiženým místům s řasou. Filtry je nutné vypnout z důvodu omezení proudění, aby zůstal přípravek u postižených míst. Za 30 min můžete opět zapnout filtry.

 

Koupel ve Flourish Excel

 

Nejbezpečnějším způsobem je vyjmout postižené rostliny a dekorace z nádrže a namočit je do roztoku v kýblu. Roztok se bude skládat z 75% vody a 25% z Flourish Excel. Za 5 min můžete vrátit rostliny a dekorace zpět.

 

easycarbo

 

Nechci, aby tento článek vyzněl jako reklama, ale opravdu to funguje. Jako alternativu lze použít i přípravek EasyCarbo od firmy EasyLife, který je v Česku a na Slovensku lépe k dostání.

 

Nyní v e-shopu rostlinna-akvaria.cz k dostání jak Flourish Excel, tak i EasyCarbo za nejlepší ceny na trhu.

 

Článek přeložen z www.aquariumslife.com


Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde