Akvárium s řasokoulemi Více zde 05d 16h 01m 55s

Jsme největší eshop s akvaristikou v ČR a SK!

Zkušenosti s testy

V kategorii: Parametry vody, testy

Sentinel - 03/05/2012

Ahoj, máte někdo zkušenosti s touto sadou testů? Rozhodl jsem pořídit pořádné testy vody a jestli za to mám dát tisic nebo dvanácet už je jedno (ale zase dvojku to stát nemusí).

http://akvarijni-cerpadla-regulace-vody.heureka.cz/sera-aqua-test-box/specifikace/

Díky za názor :-)


Gargamel - 04/05/2012

Tak zkusím připojit první názor. Měřit měď mi příjde celkem zbytečné. Bez hodnoty amoniaku se taky obejdu, prostě se snažím mít v akváriu co nejmíň organického odpadu. Nitrit (NO2) budeš mít jen v nově založeném akváriu nebo pokud je extrémně přerybněné a zaneřáděné (NO2 mají v akváriu hlavně začátečníci). Co mi tam chybí je asi měření CO2, takže nějaká náplň do drop-checkeru. Pokud si koupíš test na KH, budeš pak z toho moci odečíst orientačně i pH, takže pH test taky nebudeš potřebovat. Na fosfát (PO4) bych raději než seru doporučil JBL.
Celkově bych tedy od té sery vzal nitrát, železo, KH a GH. Od JBL PO4 a náplň do drop-checkeru používám od Dennerle, z něj jde potom odečíst i pH, takže ušetříš za test na pH.
Ten kufřík je ale tak levný v porovnání s nakupováním jednotlivých testů, že se ti možná vyplatí jej koupit, i když některé testy vůbec nepoužiješ. To už si musíš spočítat sám.


Sentinel - 04/05/2012

Díky za názor,
ad dropchecker - ten cos doporučil už v jiné části fora - mám objednaný.
No sice už nějakou dobu akvárko mám ale zatím jsem u sebe diagnostikoval všechny začátečnické chyby takže určitě bude dobré vědět jak jsem na tom s NO2 a čpavkem.. :)

Pokud ten PO4 test od sery není úplně zcestný (a nebo obecně vzato pokud nejsou testy od sery špatné - to je asi možná ta hlavní otázka) tak by mě to pro začátek asi netrápilo že mám o trochu horší PO4 (lepší než přidávat naslepo jako to bohužel dělám teď). A pokud tam vysloveně není test co by mi chyběl (pomiňme CO2) tak mi to jako cena/výkon přijde výhodné.

Porovnával jsem to s JBL Combi Set (tam je 5 testů a PO4 tam není) a je ve stejné relaci ceny, oproti tomu TESTLAB JBL kde je cena opravdu jinde.


Gargamel - 04/05/2012

Myslím, že koupí neuděláš chybu. Sera má celkem dobré testy co jsem měl možnost vyzkoušet. Třeba ten na Fe je v porovnání s ratajem sto a jedno.


dravec - 20/06/2012

Zdravim, uvazujem nad kupou dalsich testov. Pouzivam CO2 test a pasiky 6v1 od JBL. Poradite mi co treba pravidelne sledovat? Pripadne testy od akeho vyrobcu kupit?


Gargamel - 20/06/2012

Tak já používám jen kapkové testy. Papírky jsem nikdy nepoužíval, takže z vlastní zkušenosti nemůžu říct, jestli jsou přesné nebo ne.
Co se týká těch kapkových, tak s těmi mám celkem bohaté zkušenosti. Na PO4 je podle mě nejlepší ten od JBL a až daleko za ním jsou ostatní. Obecně platí, že s testy od JBL chybu neuděláš, akorát jsou dražší. Na NO3 má dobrý poměr cena/kvalita Tetra a taky Sera. Na železo se mi osvědčila Sera.
Náplň do drop checkeru používám od Dennerle - mám jistotu, že má voda opravdu 4°dKH. Ostatně do e-shopu jsem umístil všechny testy, které jsem používal a byl jsem s nimi spokojen.


dravec - 20/06/2012

Takze testy PO4, FE, NO3 budu stacit?


Gargamel - 20/06/2012

Jasně, GH si můžeš najít podle údajů vodáren a případně upravit přidávání Mg.


Ardjuna - 21/06/2012

Pokud taky můžu přijít s pár kapkami do mlýna:
Testy od Tetry jsou určitě fajn (sám jsem si koupil jednu sadu), ale jako velkou nevýhodu bych viděl jejich hodnotící škálu (nebo jak to mám nazvat). Já jsem po založení akvárka hodně měřil a sledoval všechny možné parametry, ale odhadnout např. přesnou (nebo aspoň přibližnou) hodnotu NO3 podle barevné stupnice od Tetry byl pro mě tedy nadlidský úkol. Tetra používá pětistupňovou škálu, na které je třeba velmi obtížné odlišit od sebe hodnoty 25 a 50 mg/l. Takže zjišťování koncentrace NO3 je u Tetry více méně hádání (věštění). Naproti tomu testy od JBL mají podrobnější stupnici (škálu), a jsou tedy na zjišťování koncentrací látek podle mého názoru mnohem přesnější (vhodnější). Sám jsem přešel na testy spíše od JBL. Jsou poměrně přesné a hlavně jde lépe odečíst koncentrace z barevné škály. Pro porovnání přikládám pár fotek několika testů (Tetra vs. JBL). S testy od Sery nemám zkušenosti, takže nemohu posoudit.

Jinak bych ale řekl, že je vhodné čas od času parametry vody otestovat i v zaběhnutém akvárku (třeba 1x týdně nebo měsíčně před nebo i po výměně vody), aby člověk včas odhalil případné problémy. Amoniak (NH3) a dusitany (NO2) má smysl měřit hlavně při zabíhání akvárka (před vypuštěním ryb do nádrže). Po jeho zaběhnutí jsou už testy skoro k ničemu (snad jen pro případ nějaké pohromy). Smysl má podle měřit tak maximálně pH, GH, KH, dusičnany (NO3), fosforečnany (PO4) a železo (Fe). Na měření CO2 bych rozhodně používal drop checker + sledování ryb (zda nelapají po vzduchu). V mém akvárku jsem například vysledoval, že mi tvrdost a alkalitou do velké míry ovlivňuje substrát. I když jsem přidal tvrdou vodu, substrát mi tvrdost výrazně snížil. Alkalita zase celkem výrazně klesá s množstvím CO2. Pokud ale budeš mít drop checker, jsou testy na GH a KH podle mě už taky trochu zbytečné. Sám uvidíš, že tě za pár týdnů přestane příliš pravidelné měření parametrů zatěžovat. Rozumné je tedy držet hlavně ze začátku nadšení a finance trochu na uzdě ;)


Gargamel - 21/06/2012

Naprostý souhlas se vším co jsi napsal. JBL testy jsou opravdu o třídu jinde.
Co se týče NO3 testu od tetry, tak ten je dobrý hlavně pro koncentrace tak do 25 mg/l, potom už opravdu ty barvy splývají.


dravec - 21/06/2012

Gargamel, Marcel velka vdaka za odpoved... Marcel tie fotky su super, ja si teda coskoro kupim tie testy od JBL. Mam od nich dropchecker = spokojnost aj pasiky 6in1. A chcel by som merat aj tie veliciny o ktorych sme uz vyssie popisali par odsekov, pretoze mam problem s riasami a chcel by som si aj nehat poradit, len neviem tie parametre presne, takze neviem kde pridat alebo ubrat.


ceklis - 13/11/2012

ja mam tetra test Kh ten mi nameral Kh 6 a sera Kh 5 ktory je teda spravny ? :|


Ardjuna - 13/11/2012

Jak máme asi podle tebe vědět, který z nich měří správně?

Pokud chceš mít jistotu, že ti konkrétní test měří správně, lze si to ověřit. Stačí, když si připravíš roztok o známé koncentraci nějaké látky (např. roztok KNO3, jehož koncentrace bude přesně 10 mg/L NO3 ... k tomu si stačí zjistit, kolik gramů KNO3 je potřeba rozpustit v daném množství destilované vody, a udělat to). Pak už jen stačí změřit si tím testem tento roztok. Pokud ti v testu vyjde koncentrace 10 mg/L, pak měří ten test správně. Pokud ti ukáže o něco málo odlišnou hodnotu, pak to můžeš vzít při měření vody v akváriu v potaz. A pokud ti ukáže naprosto odlišnou hodnotu, pak ty testy rovnou vyhoď.


ceklis - 13/11/2012

o testoch no3 a po4 som tu nasien info..ale o Kh nie chcelo by to roztok ktory ma Kh priklad 5.len ako to presne docielim 0 ukazu rovnako


Gargamel - 13/11/2012

Nezjistíš to nijak. Myslet si, že ti hobby test z akvaristiky změří na stupeň přesně KH je bláhové. Mají velkou toleranci.


tommate - 13/11/2012

"ja mam tetra test Kh ten mi nameral Kh 6 a sera Kh 5 ktory je teda spravny ?"

možná Tě zmatu, ale oba :D


tajfun - 15/11/2012

"ja mam tetra test Kh ten mi nameral Kh 6 a sera Kh 5 ktory je teda spravny ?"

udělěj si referencni vzorek o zname koncentraci, napriklad 4dkH, ktery pak vyuzijes i do dropcheckeru

navod treba zde:
http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=42429


ceklis - 15/11/2012

dik toto som hladal


Sentinel - 17/12/2012

ahoj, tuhle jsem brouzdal po akva serverech a narazil jsem na testy značky salifert.. nemáte s nimi někdo zkušenost?


Další stránka

Získejte výhody

Přidejte se na naši Facebookovou stránku a získejte slevy, informaci o nových článcích a návodech, praktické tipy, inspirace a mnoho dalšího

Přidat se můžete zde

Jsme i na INSTAGRAMU

Na náš Instagram, stejně jako na naši FB stránku, pravidelně každý den přidáváme zajímavý obsah, jako slevy, tipy, videa a mnoho dalšího. Přidejte se i na náš IG a nic Vám neunikne.

Přidat se můžete zde